Συνταγές για γιορτές αλα Caruso, Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά 2017

ΜΕΝΟΥ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

Χρόνια πολλά και γευστικά σε όλες και σε όλους!

Εδώ και δεκαπέντε μέρες πολύς κόσμος ψάχνει για γιορτινές συνταγές και έτσι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα έχει γίνει συνωστισμός στις αντίστοιχες λίστες των προηγουμένων ετών, με ιδέες για μενού γιορτινό. Εδώ, μόλις επικαιροποιήσαμε για το 2017, την λίστα του 2014,  προσθέτοντας και συνταγές που έγιναν μέσα στα τελευταία χρόνια οι οποίες ταιριάζουν στο εορταστικό πνεύμα των ημερών, φτάνοντας τις 42 γευστικές ιδέες!

Χριστούγεννα με LURPAKΤο 2017 έχουμε χορηγό μας στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τo LURPAK, το αγαπημένο μας αγνό αγελαδινό βούτυρο που ντύθηκε χριστουγεννιάτικα για να μας  βάλει σε γιορτινή διάθεση! Το LURPAK είναι άλλωστε αυτό που νοστιμίζει τόσο τα φαγητά όσο και τα γλυκά του Cucina Caruso και στα γιορτινά αλλά και στα καθημερινά τραπέζια.

Πατώντας σε κάθε φωτογραφία οδηγείστε στο αντίστοιχο άρθρο.

Σας προτείνουμε επίσης να διακοσμήσετε το τραπέζι σας με Χριστουγεννιάτικα σερβίτσια ΙΩΝΙΑ. Άν θέλετε να δείτε τους κανόνες για το στήσιμο ενός επίσημου ή γιορτινού τραπεζιού διαβάστε το άρθρο μας εδώ. 

xmas-table-setting_20161019_0013

Φέτος σας προτρέπουμε αντί για “σαμπάνιες” να ανοίξετε έναν Ελληνικό αφρώδη οίνο και ειδικότερα τις ΑΚΑΚΙΕΣ SPARKLING του ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ από ξινόμαυρο (αγοράστε τες εδώ on line) . Στο δείπνο σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε την υπέροχη ροζέ  Τομή του οινοποιείου Τρουπή από 100% μοσχοφίλερο (αγοράστε το on line εδώ)!  Δεν ειναι τυχαιο που τα ροζέ ελληνικά κρασιά έχουν έρθει στη μόδα. Άλλωστε η κουζίνα και το κλίμα μας τα ευνοεί απόλυτα!

akakaies tomi 1

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2017

decorative-lines-17_large2

4 επιλογές για Ορεκτικά:

 Συκώτι πεσκανδρίτσας σοτέ με σέρι

Άν καταφέρετε να βρείτε από τον ψαρά σας και έχετε πραγματικά γκουρμέ καλεσμένους θα τους στείλετε στον παράδεισο μ’ αυτόν τον σπάνιο και εκλεκτό μεζέ

συκώτι πεσκανδρίτσας

Μεδούλι σε φρυγανισμένο ψωμί

Το μεδούλι είναι εκλεκτός γκουρμέ μεζές που τώρα γίνεται ευρύτερα γνωστός έχοντας περάσει στα μενού των πιο ψαγμένων εστιατορίων της πόλης. Η δικιά μας εκτέλεση άν και απλή θεωρώ ότι είναι γευστικά καλύτερη απ’ όλες όσες έχω δοκιμάσει στα τοπ εστιατόρια. Ένα πιάτο για να κλέψετε τις εντυπώσεις με ελάχιστο κόπο και κόστος.

ΜΕΔΟΥΛΙ ΣΕ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ

Καρπάτσιο αλα Harry’s Bar

Το αυθεντικό καρπάτσιο. Πέρα από τις οδηγίες, διαβάζοντας το άρθρο  θα μάθετε ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πως δημιουργήθηκε το πιάτο, για να έχετε να διηγείστε στο τραπέζι

carpaccio afthentiko

Βιτέλο Τονάτο

Αν και θεωρείται καλοκαιρινό πιάτο, ταιριάζει και σε γιορτινό μπουφέ ή ως ορεκτικό σε ενα δείπνο με Ιταλικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι είναι μια κορυφαία γευστικά πρόταση. Θα μπορούσε να παίξει και ως πρώτο πιάτο.

vitello tonnato

decorative-lines-17_large211 επιλογές για πρώτο πιάτο:

Πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση κιμά.

Το ιδανικό πρώτο πιάτο, ειδικά αν δεν κάνετε γεμιστή γαλοπούλα ως κυρίως πιάτο. Σε λίγες μέρες και σε ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ!

Πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση

Μιλφέιγ ψητών λαχανικών και ταμπουλέ αλ Caruso

Ένα εντυπωσιακό πιάτο τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση, ιδιαίτερα ελαφρύ και  δροσερό για την αρχή ενός πλούσιου γεύματος. Προτιμείστε το χωρίς το τυρί.

μιλφειγ λαχανικων ψητων ταμπουλε

Ριζότο Μιλανέζε

Ένα πιάτο κλασίκ, εξαιρετικό συνοδευτικό για Ιταλικές συνταγές κρεατικών αλλά και ένα τέλειο απλό πρώτο πιάτο με λεπτά αρώματα σαφράν.

ριζοτο μιλανεζε

Ριζότο με Πορτσίνι

Ίσως το πιο αγαπημένο ριζότο γεμάτο αρώματα δάσους και γής απ’ τα πορτσίσι όχι ως συνοδευτικό (λόγω γευστικών εντάσεων) αλλά ως ένα πληθωρικό, γευστικό πρώτο πιάτο.

italian risotto porcini

Κριθαρότο με άγρια ελληνικά μανιτάρια

Αρώματα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικά, γήινα, λεπτά αλλά γεύση μεστή με μικρές εκπλήξεις. Μεγάλο πιάτο αν έχετε πρόσβαση σε άγρια φρέσκα μανιτάρια, (που μπορείτε ν’ αγοράσετε εύκολα απ’ την Fungihellas) ή να προσαρμόσετε την συνταγή σε μιξ από αποξηραμένα μανιτάρια.

κριθαρότο με άγρια ελληνικά μανιτάρια

Κριθαρότο γαρίδας

Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια επιλογή βατή και πεντανόστιμη, με ευρύ κοινό. Με μοναδικό “μειονέκτημα” ότι απαιτεί μαγείρεμα την τελευταία στιγμή

κριθαροτο γαριδας

Κανελόνια με σπανάκι και ρικότα

Μια σίγουρη, κομψή & χορταστική επιλογή που λειτουργεί και σε καθημερινό τραπέζι και σε γιορταστικό αλλά και σε μπουφέ. Έχετε πάντα την επιλογή να κάνετε γέμιση μπολονέζ ή να ταν κάνετε μισά-μισά στο ταψί.

cannelloni bolognese - spinachi - ricotta

Σούπα με αρακά μπέικον και μέντα.

Μια κλασική ευρωπαϊκή επιλογή με εντυπωσιακό πράσινο χρώμα και γεύση που θ’ αρέσει σε όλους.

soupa araka me menta

Σούπα κολοκυθάκι με μύδια.

Η συνταγή του Mama Roux έχει όλα τα στοιχεία να αποτελέσει ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι.

σούπα βελουτέ κολοκύθιού με μύδια

Σούπα μπρόκολου με Μπλέ τυρί

Μια σούπα με γευστικές εντάσεις για λάτρεις της υπόξινης γεύσης των μπλέ τυριών.

Σούπα μπρόκολου με μπλέ τυρί

Τερίν φασιανού με ορτύκια.

Εδώ μιλάμε για πραγματική γκουρμεδιά που θα ετοιμάσετε 2-3 μέρες πριν το τραπέζι σας. Θα μπορούσατε να κάνετε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας τον φασιανό και τα ορτύκια με πάπια ή άλλο ενδιαφέρον γευστικά πτηνό.τεριν φασιανού

decorative-lines-17_large216 επιλογές για κυρίως πιάτο και δύο συνοδευτικά

Η Ζουμερή Γαλοπούλα της Σόφης

Η γαλοπούλα με γέμιση αποτελεί την κλασική επιλογή. Εδώ, σε δοκιμασμένη συνταγή επί 25 χρόνια!

Γαλοπούλα-γεμιστή-της-Σόφης

Lurpak_XMAS_2017_300x250

Κοτόπουλο (ή Γαλοπούλα) γεμιστό με μέλι, πορτοκάλι και Metaxa με πατάτες

Το κοτόπουλο αυτό αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση όπου θα μπορούσατε να εκτελέσετε είτε την συνταγή ως έχει, είτε εφαρμόζοντας την κεντρική της ιδέα, πάνω στην συνταγή της Γαλοπούλας της Σόφης. Δηλαδή η πρόταση είναι να ακολουθήσετε την τεχνική που περιγράφεται στη Ζουμερή Γαλοπούλα, αλλά να κάνετε την σάλτσα και τις ενέσεις στη γαλοπούλα που περιγράφονται στη συνταγή για το κοτόπουλο. Αρκεί να τις κάνετε όλες ΠΡΙΝ μπει στο φούρνο.

κοτοπουλο με πατάτες και μέλι

Αρνάκι φούρνου με πατάτες

Το αρνάκι φούρνου αποτελεί μια παραδοσιακά Ελληνική λύση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και εδώ θα το βρείτε στην πιο δημοφιλή συνταγή του στο Ελληνικό ιντερνετ για 6 χρόνια.

arnaki fournou me patates

Κότσι χοιρινό με τραγανή πέτσα

Η πρότασή μας για αυτά τα Χριστούγεννα είναι ένα οικονομικό κομμάτι κρέατος που γίνεται θεϊκό γευστικά και οπτικά με σωστή μαγειρική. Μπορείτε να εφαρμόσετε τις αρχές της συνταγής και την τεχνική για τραγανή πέτσα και σε άλλα κομμάτια χοιρινού, εκτός από το κότσι.

KOTSI-XOIRINO-PETSA_20151202_0121

Γουρουνόπουλο ολόκληρο στο φούρνο με τραγανή πέτσα

Μια κλάσικ συνταγή ταυτισμένη με την ελληνική παράδοση των Χριστουγέννων. Πάρτε τα τιπ για τη τραγανή πέτσα απ’ το άρθρο εδώ και εκτελέστε την ανάλογα. gourounaki psito olokliro

Χοιρινή ράχη μπριζόλας με σάλτσα δαμάσκηνο

Η τρίτη πρότασή μας για χοιρινό είναι άκρως εντυπωσιακή σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση, καθότι σπάνια θα έχετε φάει πιο ζουμερές μπριζόλες.  Και μαγειρικά πολύ απλή, αν τηρήσετε την τεχνική με βάση το θερμόμετρο για ψητό κρέας.

χoirini-raxi-brizolas_20150725_0164

Αγριογούρουνο Μπουργινιόν

Η προσαρμογή της συνταγής Μπουργκινιόν που παραδοσιακά γίνεται με βοδινό (πιο κάτω), στο αγριογούρουνο είναι ίσως ό,τι πιο νόστιμο και πληθωρικό έχετε ποτέ δοκιμάσει στην Γαλλική κουζίνα. Αρκεί να βρείτε καλή πρώτη ύλη…

Agriogourouno kokkino krasi

Μπεφ Μπουργκινιόν με την αυθεντική συνταγή της Τζούλια Τσάϊλντ

Το Μπεφ Μπουργκινιόν είναι μια  αναβαθμισμένη γαστρονομικά πρόταση που θα κάνει όλους τους καλεσμένους να παραμιλάνε για την μαγειρική σας.

Mosxari Bourguignon

Η διάσημη πάπια σε “τούρτα” σφολιάτας του Ritz

Εδώ πιά το έχετε τερματήσει σε υψηλή γαστρονομία με ένα πιάτο με αρκετές τεχνικές δυσκολίες και γεύση για πολύ απαιτητικούς ουρανίσκους. Μια πολύ είδική επιλογή που στο κατάλληλο κοινό που εκτιμά πληθωρικές γεύσεις της κλασικής βαριάς Γαλλικής κουζίνας, θα κάνει θραύση!

tourta papias se sfoliata

 Φιλέτα Χοιρινά σε Φύλλο Σφολιάτας με δύο προτάσεις για γέμιση (ΛΙΑΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ)

Σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για το φετεινό γιορτινό τραπέζι σε ΝΕΑ ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ: Ψαρονέφρι σε σφολιάτα με μανιτάρια ή με γέμιση μήλο, δαμάσκηνο και καρύδι στη λογική του Wellington πιο κάτω, αλλά με χοιρινό. Πολύ πιο εύκολο και πιό εντυπωσιακό απ’ όσο φαίνεται στις φωτογραφίες. (Η συνταγή θα δημοσιευτεί περι τα μέσα Δεκεμβρίου.)

fileto-sfoliata_171022_0325fileto-sfoliata_171022_0300

Φιλέτο Γουέλινγκτον

Η συνταγή που θα διαβάσετε έγινε με φιλέτο ελαφιού αλλά τίποτε δεν αλλάζει αν χρησιμοποιήσετε βοδινό ή μοσχαρίσιο φιλέτο

fileto elafi wellington

Φιλέ-ο-πουάβρ

Κλασικό μεγάλο πιάτο της Γαλλικής μαγειρικής με πολυεπίπεδες εντάσεις ανάλογα με τα πιπέρια που θα χρησιμοποιήσετε.  Λίγος κόπος γιατί γίνεται συνολικά σε 15 λεπτά, αλλά θέλει τελευταία στιγμή!

filet au poivre

Φιλέ Μινιόν Σος Μαδέρα

Ένα πιάτο ξεχασμένο στα 70ς, αλλά εύκολο και ως γεύση και ως παρασκευή, πιάτο που σίγουρα θα εγείρει αναμνήσεις και κουβέντα. Απλό και γρήγορο, αλλά όπως και πιο πάνω, θέλει να γίνει την τελευταία στιγμή.

φιλε μινιον σος Μαδέρα

Κατσικάκι Μεσογειακό Κατσαρόλας

Εξαιρετικά φίνα και μεστή από γεύσεις συνταγή, που συνδυάζει κλασικές Ελληνικές πρώτες ύλες με Γαλλική τεχνική και δημιουργεί ένα πιάτο λουκούμι.  Σάλτσα από λευκό κρασί, κάπαρη, ελιές, κοκκάρια και καρότα δένουν με το ξεκοκκαλισμένο κατσικάκι ιδανικά. Μια πρωτότυπη ιδέα που σε όσους την έχω σερβίρει έχουν ξετρελλαθεί!

κατσικακι μεσογειακο κρασι καπαρη ελιες

Λαζάνια αλ Caruso

Θεωρητικά ως πιάτο με πάστα μπορεί να ενταχθεί στα πρώτα πιάτα, αλλά ο γευστικός πλούτος του το κατατάσσει στα κυρίως. Δύσκολα μπορεί να συγκριθεί η πληρότητα των γεύσεων με κάτι άλλο!

Lasagna-Caruso_20160524_0375

Ενα κλασικό μοσχάρι λεμονάτο

Ίσως η πιο κλασική “Κυριακάτικη” αλλά και σίγουρη επιλογή, ένα λεμονάτο, σαφώς μπορεί να ενταχθεί σε ένα εορταστικό μενού. Ειδικά στη γαστρονομικά προχωρημένη εκτελεση που έχουμε καταγράψει.

μοσχαρι λεμονατο

και ως πρώτο πιθανό συνοδευτικό: Πατάτες Γκρατέν Ντοφινουά

Gratin-Dauphinois_20151227_0120

με εναλλακτική τις κλασικές πατάτες φούρνου,
αλλά σε απίστευτα τραγανή εκτέλεση χάρη στη νέα τεχνική 3 σταδίων

Patates_20170110_0081

 

decorative-lines-17_large29 επιλογές για επιδόρπιο

Ζελέ Προσέκο

Απλό στην εκτέλεση αλλά πρωτότυπο, εντελώς γιορταστικό, φίνο και δροσερό! Το τέλειο επιδόρπιο για ρεβεγιόν.

prosecco-jelly_20151214_0032

Αποδομημένα Μιλφέιγ σε ανδρική & γυναικεία εκδοχή

Ένα επιδόρπιο που συντίθεται την τελευταία στιγμή αλλά κλέβει εντυπώσεις με την πρωτοτυπία του και τις ισορροπίες γεύσεων και υφών.

millefeuille al Caruso

Τιραμισού

Μας ήρθε απ’ την Ιταλία και έγινε κλάσικ με πολλούς φανς. Σίγουρα έχει θέση σε ένα γιορτινό δέιπνο.

tiramisu_20160108_0042

Κρεμ Μπρουλέ Καφέ

Μια ιδανική εκτέλεση της Κρεμ μπρουλέ που λειτουργεί είτε ως υποκατάστατο του καφέ στο τέλος ενός δείπνου ή ως συνοδευτικό του. Δοκιμάστε τη στη πρώτη ευκαιρία!

creme-brulee-coffee_20151122_0283

Σπιτικές Μαρέγκες με Lime curd & Passion Fruit 

Οι σπιτικές μαρέγκες που βγαίνουν με την απλή και εύκολη συνταγή μας δεν παίζονται, λένε όλοι όσοι τις έκαναν. Όταν συνδυάσει κανείς τη τραγανή γλύκα τους με την ένταση και οξύτητα του λάϊμ και τον ερωτικό χαρακτήρα του passion fruit, έχει ένα ιδανικό συνδυασμό.

ΜΑΡΕΓΚΑ ΛΑΙΜ ΚΕΡΝΤ ΠΑΣΣΙΟΝ ΦΡΟΥΤ

 

Κρεμ Μπρουλέ λεβάντας 

Μια πολύ κομψή, πρωτότυπη εκδοχή ενός κλασικού γλυκού που σπάνια σερβίρεται σε σπίτια. crem brule levanta

Πάβλοβα με σπιτική μαρέγκα

Πέρα απ’ ότι θα αφήσει όλους στο τραπέζι άφωνους, θα κάνει όλες τις κυρίες να σας ζητάνε την συνταγή της μαρέγκας.pavlova me spitiki marega

Πανακότα πορτοκάλι με σιρόπι καραμελωμένου πορτοκαλιού

Μια δροσερή και αρωματική χειμωνιάτικη γεύση με τον γνωστό πληθωρικό κρεμώδη χαρακτήρα της πανακότας αλλά και με μια δόση πρωτοτυπίας στον συνδυασμό!

Pannacotta-orange_050217_0313

Mince pies

Τα Mince Pies είναι απόλυτη σύσταση για την περίοδο των γιορτών, ανεξάρτητα από το αν θα τα σερβίρετε με παγωτό ή κρέμα σε κάποιο επίσημο τραπέζι.Christmas mince pies

 

decorative-lines-17_large2

Η φετεινή μας πρόταση για Χριστουγεννιάτικο δώρο σε γκουρμέ φίλους, για να συνοδέψετε ένα γιορτινό δείπνο ή για να το κλείσετε με αξέχαστες γεύσεις και αρώματα είναι γι’ αυτή τη χρονιά τα 3 GLEN MOREY Single Malts 12 years old απ’ το Speyside, παλαιωμένα σε διαφορετικά βαρέλια. Έτσι υπάρχει το PORT cask finish, το SHERRY cask finish & το καινοτομικό CHARDONNAY cask finish που έχουν σμιλέψει τις γεύσεις τους σε βαρέλια που πριν είχαν χρησιμοποιηθεί για τα αντίστοιχα κρασιά. Είναι αυτό που λέμε, wine lovers’ whiskies! 

Glen Morey 1

Ό,τι κι αν κάνετε, να χαρείτε τους αγαπημένους σας ανθρώπους και να περάσετε καλά, μαγειρεύοντας σπιτικά και με μεράκι για την τέλεια γεύση!
Κι’ ας ελπίσουμε ότι η επόμενη χρονιά θα έχει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις κι’ ανατροπές…

Χριστούγεννα με LURPAK

Συνταγές για γιορτές αλα Caruso, Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά 2017 4.79/5 (95.71%) 14 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

3 Comments

  • Reply January 2, 2015

    Dimitris Korilis

    Καλησπέρα σας και καλή χρονιά να έχετε. Αναζητώ συνταγή για βίσωνα. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ, Δημήτρης Κορίλης

  • Reply January 28, 2015

    μαρία δημητρίου

    καλημέρα και καλή χρονιά να έχουμε όλοι. Υπέροχες εννοείται οι συνταγές, αξιοποίησα το ποστ αυτό στα γιορτινά μας τραπέζια! Μας λείψατε όμως τελευταία! Ελπίζω να είναι απλώς λόγω παρατεταμένων και απολαυστικών διακοπών!

  • Reply December 22, 2016

    Anonymous

    καλες γιορτες,κ
    αι μια καλυτερη χρονια
    σας ευχαριστουμε για τα Φωτα σας!

Leave a Reply

Leave a Reply