Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Μια τάρτα Γαλλικής μαγειρικής λογικής και αισθητικής, με πράσο και εκλεκτό Ελληνικό προσούτο, γκρατιναρισμένη με Ιταλική παρμεζάνα ήρθε στο τραπέζι μας για να μας θυμίσει ότι η Μεσογειακή κουζίνα δεν παίζεται! Και ότι και στο φθινόπωρο και τον  χειμώνα έχουμε ανεξάντλητες ιδέες για Μεσογειακές συνταγές με εποχιακά υλικά, να ζεστάνουν το τραπέζι μας.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Μελωμένα πράσα που όμως κρατάνε ίχνη αψάδας στο κέντρο τους, ευθυτενή και σε παράταξη, γρατιναρισμένα με παρμεζάνα που προσθέτει umami, και αγκαλιασμένα  στοργικά από το πιο φινετσάτο προσούτο,  αναπαύονται σε ένα αφράτο κρεβάτι σφολιάτας ντυμένης με κρέμα και τυρί.

Αυτός είναι ο αληθινά ποιητικός συνδυασμός αυτής της τάρτας, που καταφέρνει να σε γοητεύσει αισθητικά, πριν ακόμη δοκιμάσεις τη πρώτη μπουκιά.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Όσο κρυώνει ο καιρός γύρω μας έχουμε όλο και περισσότερο ανάγκη να ζεσταίνουμε το τραπέζι μας με φαγητά θαλπωρής και εδώ οι γεύσεις αλλά και η αισθητική παίζουν ρόλο. Αυτή η τάρτα  που χρησιμοποιεί υλικά της εποχής μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια καθώς έχει ρουστίκ σπιτικό χαρακτήρα και εκλεκτά υλικά που βγάζουν μεράκι και αγάπη.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Για όσους δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει Ελληνικό προσούτο, να σας πληροφορήσω ότι όχι απλά έχουμε την αλλαντοποιία Στρεμμένου από το 1992 στον Προυσό Ευρυτανίας, αλλά ότι η ποιότητα των προΙόντων του είναι καλύτερη απ’ τα περισσότερα Ιταλικά, κάτι που η υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα έχει αναγνωρίσει εδώ και χρόνια.

Είναι ίσως η μοναδική μονάδα στη χώρα που παράγει προϊόντα φυσικής ωρίμανσης όπως το προσούτο, χωρίς συντηρητικά. Επίσης χρησιμοποιούνται εκλεκτές ράτσες χοίρων όπως ο σπάνιος Ελληνικός μάυρος χοίρος αλλά και διασταυρώσεις αγριόχοιρου για να βγαίνουν αλλαντικά μοναδικών γεύσεων.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη γαστρονομία γνωρίζουμε τα προϊόντα Στρεμμένου εδώ  και χρόνια και τα επιλέγουμε έναντι εισαγομένων, οχι λόγω τυφλού πατριωτισμού, αλλά λόγω πραγματικής προϊοντικής αξίας.  Έτσι σας συστήνω να τα ψάξετε στη περιοχή σας (εδώ είναι μια παλιά λίστα με καταστήματα που διανέμουν τα προϊόντα, που θα ανανεωθεί την επόμενη εβδομάδα μαζί με το νέο site τους stremenos.com), γιατί είμαι σίγουρος ότι θα τα εκτιμήσετε όπως και εγώ.

 Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια εύκολη συνταγή με λίγα αλλά εκλεκτά υλικά που θα σας πάρει συνολικά περί τα 45’. Ταιριάζει ιδανικά σαν πρώτο πιάτο ή ορεκτικό σε κάθε τραπέζι, ακόμη και σε επίσημα ή γιορτινά όπου κάλλιστα μπορεί να είναι και μέρος ενός εκλεκτού μπουφέ, καθώς σε έλκει με την ρουστίκ  του εμφάνιση. 

Θα μπορούσε (με αρκετό έξτρα κόπο βέβαια) να γίνει και σε ατομικά κεραμικά μπολ με κάποιες προσαρμογές στις ποσότητες για να παρουσιαστεί ως πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο δείπνο. 

Υλικά (για 4 μερίδες ως κυρίως πιάτο ή 8 ως ορεκτικό)

3-4 πράσα (ανάλογα με το σκεύος σας και το μέγεθος των πράσων)
90 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
30 + 10 γρ. βούτυρο Lurpak
70 γρ. προσούτο Στρεμμένος
50 γρ. παρμεζάνα
1 φύλλο έτοιμης κατεψυγμένης σφολιάτας
άνηθο

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Διαδικασία Παρασκευής:

1.  Προετοιμασία:

Φροντίστε να έχετε βγάλει από την κατάψυξη το φύλλο σφολιάτας περί τις 2 ώρες πριν τη μαγειρική και να το αφήσετε να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να είναι ξεπαγωμένο αλλά κρύο. Ακόμη καλύτερα, βγάλτε το απ’ τη προηγουμένη μέρα και αφήστε το στο ψυγείο να ξεπαγώσει αργά ώστε να είστε σίγουροι.

Μυστικό: Το φύλλο σφολιάτας πρέπει πάντα να είναι κρύο, είτε απ’ το ψυγείο ή μόλις αποψυγμένο,. Αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό, δεν δουλεύεται.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Καθαρίστε και κόψτε όλα τα πράσα σε ίδιου ύψους ροδέλες (περ. 1.5 εκ) για να κάτσουν ομοιόμορφα στη τάρτα.

2.  Σοτάρετε τα πράσα:

Σε αντικολλητικό τηγάνι που χωράει ίσα-ίσα τα πράσα τοποθετημένα όρθια βάλτε 30 γρ. βούτυρο να λιώσουν σε χαμηλή ένταση και στη συνέχεια τοποθετείστε τα πράσα. Κλείστε με ένα καπάκι ή ένα άλλο τηγάνι τα πράσα για να μελώνουν απ’ τους υδρατμούς σε όλο το ύψος τους. Σε 5 λεπτά που θα έχουν πάρει χρώμα από κάτω, γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται (περίπου 10 λεπτά). Το λίγο μαύρο χρώμα, το κάψιμο στα λαχανικά το θέλουμε, δίνει γεύση, δεν είναι επικίνδυνο.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

3. Προσθέτετε κρέμα και τυρί στα πράσα:

Προσθέτετε πάνω και γύρω απ’ τα πράσα τα 90 γρ. κρέμας γάλακτος και τα 50 γρ. παρμεζάνας, ρίχνοντας λίγη πάνω στα πράσα για να γίνει γκρατινάρισμα (= ψήσιμο με τυρί στο φούρνο που θέλουμε να κάνει κρούστα). Αφαιρείτε απ’ την εστία και αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

4.  Προετοιμάζετε σφολιάτα & φούρνο:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C με αέρα.

Στο σκεύος που θα επιλέξετε ώστε να χωράνε τα πράσα  χωρίς πολλά κενά, βουτυρώνετε καλά πάτο και πλάγιες πλευρές. Τοποθετείτε το φύλλο της σφολιάτας από πάνω και κόβετε τα πολλά περισσεύματα με ψαλίδι ή μαχαίρι. Στη συνέχεια γυρνάτε τις πλάγιες πλευρές προς τα μέσα και με πιρούνι κάνετε τρύπες στη σφολιάτα στον πάτο για να μην φουσκώσει.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

5. Γεμίζετε τη τάρτα:

Απ’ το τηγάνι που σοτάρατε τα πράσα, τα παίρνετε ένα-ένα με λαβίδα και τα τοποθετείτε με προσοχή σχετικά πυκνά μέσα στο σκεύος. Ρίχνετε ανάμεσά τους τη κρέμα και το τυρί που έχουν μείνει στο τηγάνι να πάει παντού, αλλά με προσοχή να μη χαλάσετε τα  πράσα που έχουν άνω τους μπόλικο τυρί.  Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο άνηθο και τέλος κόβετε το προσούτο φέτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα στα πράσα, ώστε κάθε πράσο να έχει τουλάχιστον και μια μπουκιά από προσούτο κολλητά του.  Τέλος με λίγο λιωμένο βούτυρο περνάτε με πινέλο το κορδόνι, τις άκρες της ζύμης που δεν έχουν πάνω τους λιπαρά υλικά για να πάρουν ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

6. Ψήνετε τη τάρτα:

Βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα, για 30’ την τάρτα να ψηθεί, ώστε να ροδίσει η ζύμη, να μελώσουν καλά τα πράσα και να γκρατιναριστεί το τυρί από πάνω.

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα

Σερβίρισμα:

Αφήστε τη τάρτα να αναπαυθεί για 15’ πριν σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και να φτάσει σε θερμοκρασία που μπορείτε να την απολαύσετε όπως πρέπει. Μη ξεχνάτε ότι τα πράσα κρατούν για αρκετή ώρα θερμότητα μέσα τους και μπορεί να σας κάψουν αν βιαστείτε. Απ’ την άλλη, μόνο βλέποντας και μυρίζοντας τη τάρτα αυτή, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να κρατηθείτε… και εγώ κάηκα!

Τάρτα σφολιάτας με πράσο & προσούτο, γκρατιναρισμένη με παρμεζάνα
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

4 Comments

  • Reply November 10, 2020

    Anonymous

    Γιατί την λέτε τάρτα. Περίμενα να δω κ συνταγή πως να φτιάξουμε τάρτα με αλεύρι + βούτυρο. Η σφοιάτα είναι ελαφρώς διαφορετική, έχει αλεύρι κ βούτυρο (αν κ οι έτοιμες σφολιάτες θα έχουν μαργαρίνη) αλλα γίνεται με άλλο τοπο.
    Η τάρτα δηλαδη θα περίμενα να έχει μια πιο “μπισκοτένια” υφή, απ’ ότι η σφολιάτα

    • Την λέω “τάρτα σφολιάτας”, γιατι έχει τη φόρμα της τάρτας με σφολιάτα ως ζύμη. Πιο σαφές δεν γινεται!

  • Reply November 12, 2020

    Μαρία Δημητρίου

    Hδη την ονειρεύομαι να ψήνεται στον φούρνο μου:) ευχαριστούμε, κ. Δημήτρη

Leave a Reply

Leave a Reply