Λαχανάκια Βρυξελλών & μπέικον με αγιολί

λαχανακια βρυξελλων μπεικον αγιολι

Στη παρέα μας λατρεύουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών, εν αντιθέσει με πολλούς που δεν εκτιμούν τη γαστρονομική αξία της ελαφρά πικρής γεύσης. Την οποία εμείς εκτιμάμε ιδιαιτέρως, με αποτέλεσμα να πίνουμε Καμπάρι και διάφορα χωνευτικά ποτά, να μας αρέσει η ρόκα, το σταμναγκάθι και τα πικρά άγρια χόρτα γενικώς, αλλά και ο καφές.

λαχανάκια βρυξελλων, μπεικον , αγιολί

Επιπλέον της νόστιμης πίκρας, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν μια απίθανη τραγανή υφή που σφύζει από ζωή και είτε βραστά ή ακόμη καλύτερα, ψητά στο φούρνο, είναι απ’ τα αγαπημένα λαχανικά για να συνοδεύσουν κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, καθώς προσθέτουν μια επιπλέον μοναδική γευστική διάσταση στο κάθε πιάτο.

Στην πολύ απλή συνταγή που παρουσιάζω εδώ, τα  “βρυξελάκια” , όπως τα ονομάζω χαϊδευτικά (έχουμε φτάσει σε υψηλά επίπεδα οικειότητας βλέπετε), συνδυάζουν το πικρό σφρίγος τους, με τη λιπαρή νοστιμιά του μπέικον  που ψήνεται μαζί τους στο φούρνο.  Και  στο πιάτο, τα δύο υλικά που εκπροσωπούν τη Βόρεια Ευρώπη, συναντούν τη δροσερή Mεσογειακή τσαχπινιά του αγιολί, μιας κομψής, κρύας σάλτσας σκόρδου με ελαιόλαδο, που δένει μαζί τους ιδανικά.

λαχανάκια βρυξελλων, μπεικον , αγιολί

Το πιάτο προορίζεται είτε ως ένα ελαφρύ πρώτο πιάτο, είτε ως ένα συνοδευτικό σε κάθε είδους ψητές πρωτεΐνες, από μοσχαρίσια κομμάτια, μπιφτέκια και χοιρινές μπριζόλες ως και ομελέτα ή ακόμη και ένα λιπαρό ψάρι όπως σολομός. Η συνταγή για το αγιολί και η ιστορία του, έχει μόλις παρουσιαστεί ξεχωριστά μια και η χρήση του είναι ευρεία και δεν ήθελα να εγκλωβιστεί στη συγκεκριμένη συνταγή.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Ιδιαίτερα απλή και γρήγορη συνταγή που θα πάρει ελάχιστα παραπάνω από μισή ώρα και στο κενό του ψησίματος μπορείτε να ετοιμάσετε και το αγιολί που θέλει 5 λεπτά.

λαχανάκια βρυξελλων, μπεικον , αγιολί

Υλικά για συνοδευτικό 4 ατόμων

350 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση
120 γρ. ενιαίο κομμάτι μπέικον, κομμένο σε κυβάκια ή μακρόστενα κομμάτια
50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
Αλάτι, πιπέρι
1 μπολ με σπιτική σάλτσα αγιολί (δες συνταγή)

λαχανάκια βρυξελλων, μπεικον , αγιολί

Διαδικασία παρασκευής:

1. Προετοιμάστε τα υλικά:

Βάλτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C με αέρα.

Θα αφαιρέσετε τους πάτους απ’ τα λαχανάκια και θα τα κόψετε στη μέση. Το κομμάτι μπέικον κόψτε το οριζοντίως και καθέτως ώστε να έχετε στο τέλος μακρόστενα κομματάκια.

λαχανάκια βρυξελλων, μπεικον , αγιολί

2. Βάλτε τα στο ταψί & ψήστε τα:

Βάλτε στο ταψί ελαιόλαδο και απλώστε το να πάει παντού. Ρίξτε τα λαχανάκια, το μπέικον, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι  και ανακατέψτε τα όλα να πάει παντού το λάδι και το αλατοπίπερο. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 30’ στους 180°C με αέρα και αφαιρέστε. Έτοιμο!

λαχανάκια βρυξελλων, μπεικον , αγιολί

Σερβίρισμα:

Βγάλτε το αγιολί που έχετε ετοιμάσει απ’ το ψυγείο και σερβίρετε μαζί είτε σαν πρώτο πιάτο, είτε σαν συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά και πουλερικά. Βουτώντας το λαχανάκι και το μπέικον στο αγιολί,  ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός!

λαχανάκια βρυξελλων, μπεικον , αγιολί
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply