Θεϊκό Αγριογούρουνο α λα Μπουργκινιόν

Agriogourouno kokkino krasi

Το Αγριογούρουνο είναι για μένα το πιο νόστιμο κρέας για μαγειρευτό και η κλασική συνταγή α λα Μπουργκινιόν (Bourguignon) , δηλαδή εκ Βουργουνδίας, η καλύτερη και πιο σίγουρη για να το αναδείξει στη γευστική μεγαλοσύνη του.

agriogourouno

Μια συνταγή χωρίς θόρυβο από ετερόκλητες γεύσεις, που συχνά παρεισφρύουν σε φανταχτερές συνταγές, στο όνομα μιας κακώς εννοουμένης δημιουργικότητας, αλλά εντέλει αφαιρούν την δέουσα προσοχή απ’ το υπέροχο κρέας του αγριόχοιρου.

Είναι η συνταγή που κάνω πάντα όταν βρίσκω την σπάνια και πολύτιμη πρώτη ύλη του αγριογούρουνου και κάθε φορά αισθάνομαι ότι πετυχαίνει λίιιγο περισσότερο! Σηκώνει μεγάλο κρασί για συνοδεία και αποτελεί τον ορισμό του γκουρμέ σπέσιαλ γεύματος σπίτι μας.

Την συνταγή αγριογούρουνο α λα Μπουργκινιόν, δεν είχα σκοπό να την ανεβάσω στο Caruso, μια και θεωρούσα ότι είναι επί της ουσίας ίδια με του Μπεφ Μπουργκινιόν, απλά με αλλαγή στο είδος του κρέατος.
Όμως οι Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες κάποιων φίλων με συνταγές για αγριογούρουνο, που βρήκαν τυχαία και όπως μου είπαν “απέτυχαν οικτρά” σε σημείο να πετάξουν την πολύτιμη πρώτη ύλη, με έβαλε προ των ευθυνών μου. Γιατί κάνοντας κάποιος αναζήτηση στο Google για συνταγές αγριογούρουνου, δεν θα έπεφτε πάνω στη δικιά μου συνταγή για Boeuf Bourguignon, αλλά αν την ανέβαζα ως Αγριογούρουνο Μπουργκινιόν θα την έβρισκε. Και έτσι θα έσωνε την παρτίδα, γιατί η συγκεκριμένη είναι εγγύηση και με διεθνή στάμπα δημοφιλίας.

Γενικά, βρίσκω λάθος πάντως το να παίρνει κανείς ρίσκα με πλημμελώς καταγεγραμμένες “δημιουργικού τύπου” συνταγούλες, όταν υπάρχουν απίστευτες δοκιμασμένες διεθνώς κλασικές λύσεις, ειδικά όταν έχει κανείς να κάνει με πολύτιμη πρώτη ύλη. Και το αγριογούρουνο αλα Μπουργκινιόν, εγώ τουλάχιστον το θυμάμαι από ηλικίας 10 ετών, στο πρώτο μου ταξίδι στη Γαλλία, ως τον κλασικό τρόπο ανάδειξης του κορυφαίου αυτού κρέατος. Γιατί στ’ αλήθεια να χρειαστεί να παίξω με κάτι πιο εξαντρίκ, αν δεν έχω φάει με το κουτάλι το βασικό;

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο
Δυο κουβέντες περί μαριναρίσματος.

Σε πάρα πολλά κυνήγια υπάρχει μια τάση να προτείνονται μαριναρίσματα. Η λογική λέει ότι επειδή δεν ξέρεις πόσο καιρό έχει σιτέψει και επειδή κάποια κρέατα από άγρια θηράματα μυρίζουν έντονα, με το μαρινάρισμα πετυχαίνεις να μαλακώσεις κάπως το κρέας και να απαλύνεις τις μυρωδιές. Αυτά λέει χοντρικά η εμπειρική γνώση που κυκλοφορεί.

Εγώ απ’ την άλλη με την δικιά μου εμπειρία δεν έχω διαπιστώσει σε τέτοιου είδους κρέας, ποτέ, καμία θετική διαφορά με το μαρινάρισμα όσον αφορά στη μαλακότητα του κρέατος. Μόνο να κάνει χειρότερο το κρέας ή να του δώσει γεύσεις που δεν χρειάζεται. Ψάχνοντας μάλιστα το θέμα πάλι επ’ αφορμή της συγκεκριμένης ανάρτησης, όπου το πρόβλημα των φίλων μου πιθανόν να ήταν ότι το μαρινάρισμα “δούλεψε αρνητικά”, βρήκα επιτέλους και επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία ότι σε βοδινά και ζώα με κόκκινο κρέας:

 • Ένα κανονικό μαρινάρισμα σε κρασί-λάδι επί 24ωρο δεν διαπερνά παρά κατά ελάχιστα χιλιοστά την επιφάνεια του κόκκινου κρέατος, πόσο μάλλον να το μαλακώσει.
 • Παρατεταμένο μαρινάρισμα κόκκινου κρέατος με ιδιαίτερα όξινα συστατικά (βλέπε εσπεριδοειδή ή ξύδι) υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει αντίθετα, σφίγγοντας τους ιστούς και όχι μαλακώνοντας.
 • Ό,τι γεύση είναι να προσφέρει κάποιο μαρινάρισμα κόκκινου κρέατος, αν το μαγείρεμα γίνει μέσα στα αντίστοιχα συστατικά, πετυχαίνει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που θα συνέβαινε χωρίς μαρινάρισμα.

Σε αυτή τη φάση θα αφήσω τα ανωτέρω ως αξιώματα χωρίς τις δέουσες επιστημονικές εξηγήσεις, διαβεβαιώνοντας απλά ότι προέρχονται από πολύ έγκυρες πηγές. Κάποια στιγμή όμως θα επανέλθω με πλήρη τεκμηρίωση σε ειδικό άρθρο, όπως αξίζει σε ένα θέμα όπου κομίζω μια μάλλον “αιρετική” άποψη. Οπότε μην πλακώσετε με επιχειρηματολογία επί του αντιθέτου, πριν ξεδιπλώσω εγώ πρώτα το case μου περί μαριναρίσματος, αναλυτικά. Πάντως όσοι διαβάζετε αυτό το blog ξέρετε ότι εδώ, δεν λέγονται ποτέ πράγματα επιπόλαια ή ανεύθυνα. Ακόμη και για την μαγειρική!

Για το δια ταύτα λοιπόν, δεν χρειάζεται να μαρινάρετε το αγριογούρουνό σας πριν το μαγειρέψετε για να βγεί μαλακό, μ’ αυτή τη συνταγή. Θα βγει τέλειο και μαλακό αν έχει υποστεί έστω ένα στοιχειώδες σίτεμα.

Αν παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις μου, είτε γιατί βρίσκετε ότι μπορέι να έχει βαριά μυρωδιά, ή γιατί δεν αισθάνεστε άνετα και είστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται μαρινάρισμα, παρακαλώ βάλτε το απλά σε κόκκινο κρασί και λίγο ελαιόλαδο, μέσα στο ψυγείο για 24-48 ώρες και μετά πετάξτε την μαρινάδα. Στο μέγιστο, να βάλετε καμιά δάφνη, κανένα πιπέρι και λίγο σκόρδο. Μη βάλετε πάντως ιδιαίτερα όξινα ή έντονα αρωματικα στοιχεία και πριν το μαγείρεμα σκουπίστε το πλήρως να είναι στεγνό.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Συνταγή με τεχνική μπρεζέ (braise) όπου το φαγητό ξεκινά σε μια γάστρα στο μάτι με σοταρίσματα, μπαίνει στο φούρνο, ξαναγυρνά στο μάτι, ξαναμπαίνει στο φούρνο για αργό μαγείρεμα και ολοκληρώνεται πάλι στο μάτι. Ένα πέρα-δώθε που λένε, το’ χει!

Ταυτόχρονα, τα δυο συνοδευτικά λαχανικά, μανιτάρια και κρεμμύδια γίνονται σε τηγάνι ανεξάρτητα και ενσωματώνονται με το κρέας στο τέλος. Πρόκειται για την κλασική Γαλλική συνταγή, απλοποιημένη ελαφρά από μένα, σε κάποια σημεία ή υλικά που δεν δημιουργούν διακριτή διαφορά στην τελική γεύση.

Η συνταγή εμπεριέχει πολλές κλασικές Γαλλικές τεχνικές μαγειρικής δοκιμασμένες και εξελιγμένες επί αιώνες. Δεν είναι εύκολη, αλλά με τον τρόπο που την αναλύω σε στάδια, αν ακολουθήσετε τα βήματα όπως τα καταγράφω, θα βγει τέλεια. Δεν έχει δηλαδή κάποια τεχνική πρόκληση που ενδέχεται ν’ αποτύχετε κατά την γνώμη μου. Οπότε τολμήστε…

Θα σας πάρει σερί περί το τετράωρο, αλλά προτείνω να την κάνετε μέχρις ενός σημείου (που το σημειώνω) την μια μέρα και να την ολοκληρώσετε την επόμενη μια ώρα πριν σερβίρετε. Έτσι δεν θα έχετε κανένα άγχος, μια και όλη η δυσκολία θα έχει πέσει τη πρώτη μέρα.

Υλικά για τραπέζι 12 ατόμων (και βάλε…)

2.5-3 κ. αγριογούρουνο τεμαχισμένο σε κομμάτια των 100 γρ.
2 στικς σέλερι ψιλοκομμένο
2 καρότα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ½ κ. κρεμμυδάκια στιφάδο
1 κ. μανιτάρια
300 γρ. μπέϊκον καπνιστό σε ενιαίο κομμάτι κομμένο σε κύβους
750+200 μλ. κόκκινο κρασί (φρέσκο Αγιοργήτικο, Merlot ή Cabernet χωρίς βαρέλι)
750 μλ. ζωμό κότας Maggi Marketplace (1½  κ.σ. υγρού ζωμού διαλυμένα σε 750 ml. καυτού νερού)
5 κ.σ. αλεύρι Barilla
120 μλ. ελαιόλαδο
100 γρ. βούτυρο Lurpak
4 φύλλα δάφνης & 10 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

MAGGI ZOMOS KOTAS
Διαλύστε μιάμιση κουταλιά σούπας υγρού ζωμού κότας Maggi Marketplace
σε 750 ml. καυτού νερού

Οδηγίες Συνταγής:

1. Προεργασία:

Αφαιρείτε όσο είναι δυνατόν τα περιττά λίπη απ’ το κρέας. Σκουπίζετε καλά το κάθε κομμάτι να είναι στεγνό. Διαλέγετε μια κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο, όπως την εξαιρετική γάστρα της STONELINE, απ’ την συλλογή ΙΩΝΙΑ house που είναι και οικονομική και ψήνει πολύ καλά, σχετικά μεγάλες ποσότητες, όπως της συνταγής.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

2. Ετοιμάζετε το μπέικον

Κόβετε το κομμάτι μπέικον σε μικρούς κύβους και το βάζετε σε μικρό κατσαρολάκι να βράσει σε νερό για 10 λεπτά, ώστε να φύγει ή ένταση της καπνιστής του γεύσης και έτσι να μην καπελώσει τα υπόλοιπα στοιχεία της σάλτσας. Σουρώνετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας αν χρειαστεί λίγο πριν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

3. Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 235ºC.

4. Σοτάρετε το κρέας

Βάζετε λίγο λάδι ίσα-ίσα να καλύψει τον πάτο της γάστρας σε δυνατή ένταση. Βάζετε μια δόση απ’ τα κομμάτια του κρέατος όση να είναι άνετα στον πάτο της γάστρας, για να μαγιαριστούν (= δυνατό σοτάρισμα που δημιουργεί αντιδράσεις Μαγιάρ, διαδικασία που λανθασμένα ονομάζεται θωράκισμα) από κάθε πλευρά, γυρνώντας τα ανά λεπτό περίπου. Για να πάρουν γεύση, θα πρέπει ν’ αποκτήσουν έντονο καφεχρυσόμαυρο χρώμα και όχι απλά να γίνουν γκριμπέζ, χάνοντας υγρά (που θα συμβεί αν η θερμοκρασία δεν είναι αρκούντως δυνατή).

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

Όταν είναι έτοιμα σε 3-4 λεπτά τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε αν χρειαστεί λίγο λάδι και συνεχίζετε με την επόμενη δόση κρέατος. Όταν ολοκληρώσετε με το κρέας το αφαιρείτε όλα μαζί στο μπολ.

5. Σοτάρετε το μπέικον

Προσθέτετε στη γάστρα το στεγνό μπέικον να πάρει χρώμα για 4 λεπτά, το αφαιρείτε και το ρίχνετε μαζί με το κρέας στο μπολ.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

6. Σοτάρετε τα λαχανικά

Χαμηλώνετε την ένταση, συμπληρώνετε με λάδι αν χρειάζεται και τρίβετε όσο το δυνατόν τον πάτο της γάστρας με την κουτάλα σας για να ξεκολλήσετε τα νόστιμα υπολείμματα του σοταρίσματος του κρέατος.
Προσθέτετε το battuto, δηλαδή τα τρία υλικά γευστικής βάσης της σάλτσας, που είναι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι και οι ροδέλες καρότου, προκειμένου να σοταριστούν στο ίδιο λάδι που έχει ενσωματώσει τις γεύσεις κρέατος και μπέικον (γι’ αυτό φαίνεται και το κρεμμύδι μαύρο στις φωτογραφίες, είναι απ’ το κρέας που τσιγαρίστηκε πριν).

Αφαιρείτε τα λαχανικά μετά από 5-6 λεπτά σοτάρισμα και τα κρατάτε σε ένα άλλο μπολ

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

7. Αλευρώνετε και καραμελώνετε το κρέας στο δυνατό φούρνο

Προσθέτετε πίσω στη γάστρα όλο το σοταρισμένο κρέας και μπέικον, μαζί με τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ. Πασπαλίζετε από πάνω αλεύρι και ανακατεύετε λίγο κουνώντας τη γάστρα με τα χέρια, να πάει το αλεύρι σε όλα τα κομμάτια.

Βάζετε τη γάστρα στον φούρνο των 235ºC για 10’ να κάνει το αλεύρι μια ελαφριά κρούστα πάνω απ’ τα κομμάτια και να τους δώσει το σκούρο χρώμα του Μπουργκινιόν που εμπεριέχει όλη την νοστιμιά του καραμελώματος του κρέατος και του αλευριού. Στο δεκάλεπτο το αφαιρείτε πίσω στο μάτι, κατεβάζοντας την ένταση του φούρνου στους 160°C.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

8. Ετοιμάζετε στο μάτι το Μπουργκινιόν για τον φούρνο

Προσθέτετε μέσα στη γάστρα τα λαχανικά, το κρασί και τον ζωμό μέχρι σχεδόν να καλύψει το κρέας. Επίσης προσθέτετε αλατοπίπερο, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι. Τα φέρνετε σε θερμοκρασία βρασμού και αφού βράσουν για 5 λεπτά, θα τα ξαναβάλετε στον φούρνο των 160ºC για να σιγομαγειρευτεί το αγριογούρουνο.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

9. Βάζετε το Μπουργκινιόν στον φούρνο

Βάζετε την γάστρα στο φούρνο ν’ αργομαγειρευτεί το κρέας και να μαλακώσει όσο πρέπει και ταυτόχρονα να πήξει η σάλτσα. Θα το αφήσετε στο φούρνο περίπου 2:30’ με 3 ώρες, ανάλογα με το βάρος του κρέατος και την σκληρότητά του. Υπό κανονικές συνθήκες, το πρώτο μισό της διαδικασίας τουλάχιστον, γίνεται με το καπάκι πάνω απ’ τη γάστρα ώστε να λειτουργεί ως χύτρα που εγκλωβίζει τους ατμούς και εντείνει τον βρασμό. Αν δείτε ότι έχει πολύ υγρό, μπορείτε να αφαιρέσετε το καπάκι στο δεύτερο μισό της διαδικασίας.

10. Ετοιμάζετε τα μανιτάρια:

Σε μεγάλο πλατύ τηγάνι (ή στον γνωστό ταβά της FEST) βάζετε λίγο λάδι και 50 γρ. βούτυρο να λιώσει στα ¾ της έντασης. Ρίχνετε τα μανιτάρια να σοταριστούν μαζί με λίγα κλαδάκια θυμάρι. Μετά τα 2 πρώτα λεπτά ρουφάνε όλο το λίπος και στα 4 περίπου λεπτά αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους. Στα 6 περίπου λεπτά που έχει βγει αρκετό υγρό, δυναμώνετε την ένταση για να μειώσετε το υγρό σε μια πιο πηχτή σάλτσα. Με την σπάτουλα μαζεύετε τα μανιτάρια απ’ τη μια μεριά του τηγανιού, ώστε το υγρό να μαζευτεί όλο απ’ την άλλη και να έχει απρόσκοπτη επαφή με τον αέρα για να εξατμιστεί γρήγορα. Στα περίπου 10 λεπτά που τα υγρά έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ τα μανιτάρια είναι ακόμη τραγανά, αφαιρείτε το περιεχόμενο σε ένα μπολ.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

Μέχρι αυτού του σημείου συνιστώ η συνταγή να γίνει απ’ την προηγουμένη. Αφήνω τα κρεμμύδια την μέρα του δείπνου για να μην βαρύνει η γεύση τους.

11. Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια

Στο ίδιο τηγάνι ξαναβάζετε λίγο λάδι και τα υπόλοιπα 50 μλ. βούτυρου να λιώσουν στα ½ της έντασης. Όταν το βούτυρο έχει λιώσει προσθέτετε τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια να σοταριστούν. Τα ανακατεύετε τακτικά. Όταν πάρουν χρώμα απ’ έξω προσθέτετε τα 200ml. κόκκινου κρασιού να σιγοβράσουν μέσα σ’ αυτό και να γλυκάνουν μέχρι το κέντρο, χωρίς όμως να χάσουν πλήρως σπιρτάδα, αψάδα και τραγανότητα ώστε να έχουν χαρακτήρα στην τελική σύνθεση και να μην είναι σαν τα συνήθως νερόβραστα του ελληνικού στιφάδου. Αν πιούν το κρασί πριν την μιση ώρα, προσθέστε λίγο νερό να φτάσει περίπου αυτόν τον συνολικό χρόνο στο τηγάνι, ώστε να γίνουν όπως πρέπει στο κέντρο τους.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

12. Δέσιμο της σάλτσας

Όταν έχει έρθει περίπου η ώρα για το αγριογούρουνο στο φούρνο, δοκιμάζετε λίγο να δείτε ότι είναι όντως μαλακό. Εφόσον είναι, (που θα είναι, αλλά just in case) αξιολογείτε αν η σάλτσα θέλει πήξιμο και μείωση. Αν ναι (που μάλλον θα πρέπει) αφαιρείτε το κρέας και όλα σχεδόν τα στερεά στοιχεία απ’ την σάλτσα σε ένα μπολ και βάζετε την γάστρα πάνω από δυνατό μάτι. Βάζετε μια κουταλιά αλεύρι σε ένα μικρό μπολ και με το σύρμα ενσωματώνετε μερικές κουταλιές σάλτσας από το πάνω μέρος που έχει το λάδι, για να γίνει μια πηχτή πάστα. Αυτή τη σάλτσα την βάζετε πλέον πίσω στην γάστρα που βράζει και με το σύρμα ή την κουτάλα ανακατώνετε να πάει παντού και να ενσωματώσει μόρια νερού πήζοντας την σάλτσα. Σε λίγα λεπτά λογικά μέσω της αφαίρεσης υδρατμών απ’ τη μία και του πηξίματος με το λίγο αλεύρι απ’ την άλλη, έχετε μειώσει τον όγκο και αυξήσει την πυκνότητα.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο

13. Τελική Σύνθεση

Ξαναβάζετε μέσα στην γάστρα όλο το κρέας, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια, τα ζεσταίνετε για 5 λεπτά όλα σε ήπια ένταση και προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό πριν σερβίρετε.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο
Σερβίρισμα

Σερβίρετε υπο κανονικές συνθήκες στο τραπέζι, απ’ τη γάστρα, στα πιάτα  φροντίζοντας να υπάρχουν σε καθε πιάτο τουλάχιστον δυο κομμάτια κρέας, τρια κρεμμύδια και δυο μανιτάρια.

Επειδή η συνταγή αυτή δεν ετοιμάστηκε για να γίνει κανονικό άρθρο, αλλά έγινε σε  σχεδόν διπλάσια ποσότητα απ’ την αναγραφόμενη ανωτέρω,  χρησιμοποιήθηκαν σκεύη επαγγελματικής κουζίνας και  φωτογραφήθηκε κατα σύμπτωση για να την έχω στο αρχείο μου.  Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκε η γάστρα της Stoneline που σε νορμάλ ποσότητα κρέατος θα έκανε τη ζωή μου πιο εύκολη. Πάντως σερβιρίστηκε στο υπέροχο σερβιτσιο OREILE της ΙΩΝΙΑ και ήταν το κεντρικό πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι μας.

αγριογούρουνο κοκκινο κρασί στιφαδο
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

52 Comments

 • Reply December 28, 2016

  ΤΕΟ

  Καλησπερα και χρονια πολλα.Πανω που προσαρμοζα την συνταγη με μοσχαρι για αγριο που βρθηκε στα χερια μου ανεβασατε αυτο που εψαχνα .Το μπεηκον δεν αναφερεται στα υλικα αλλα μικρη η παραλειψη.

 • Reply December 28, 2016

  Periegos

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Πολύ σωστό το μπουργκινιον έστω και αν δεν είναι μπεφ 🙂
  Όμως έχω μία μικρή διαφωνία/πρότασή όσον αφορά το σωταρισμα των μανιταριών. Συγκεκριμένα, η πρότασή μου είναι να σωταριστουν όπως ακριβώς τα κάνει η J. Child στο art of french cooking, δηλαδή σε πολύ δυνατή φωτιά (στο τέρμα) ώστε να μη βγάλουν καθόλου τα υγρά τους (θα βγει μόνο το λίπος που θα απορροφήσουν αρχικά) και να είναι έτοιμα στα 5-6 λεπτά. Επίσης πολύ μεγάλη προσοχή ώστε τα μανιτάρια να είναι λίγα στο τηγάνι για να σωταριστουν σωστά (για αυτή την ποσότητα θα χρειαστούν αρκετές δόσεις ανάλογα και με το μέγεθος του σκεύους).
  Δυστυχώς έχω κακή εμπειρία από πικρά μανιτάρια και είναι κρίμα να χαλάσει ένα τέτοιο πιάτο!

  • Χρόνια πολλά! Δεν είναι μακρυά αυτό που κάνω κι’ εγω… απορροφούν λίπος, το βγάζουν και μαζι βγάζουν και ένα μικρό μέρος της υγρασίας τους , ίσως το 1/3. Άλλιώς, όπως λέτε θα είναι υπερβολικά τραγανά και άνοστα με την έννοια ότι η γευση θα μοιράζεται με μεγάλη ποσότητα νερού που έχουν κατακρατήσει τα μανιτάρια. Με τον τρόπο που τα κάνω σε 6-8 λεπτά τα έχω τελειώσει και έχουν χάσει υγρασία τόσο-όσο θεωρώ ότι χρειάζεται για τέλειο αποτέλεσμα… Δοκιμάστε και αν δεν σας αρέσει κάντε τη δικιά σας μέθοδο, προς Θεού. Το προσωπικό γούστο δεν είναι προς επιχειρηματολογία. ΄

 • Reply January 2, 2017

  giorgos

  Εκπληκτικη συνταγη εκτελεσμενη με αγριογουρουνο απο φιλο κυνηγο..Οι καλεσμενοι μας εμειναν με το στομα ανοικτο ή μαλλον κλειστο….Το απολυτο γιορτινο πιατο,πολλα μπραβο!!

  • Εϊναι κοινή διαπίστωση! Όλοι όσοι την έκαναν έχουν ενθουσιαστεί!. Αξίζει τον κόπο.

 • Reply January 11, 2017

  Anonymous

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!2 ΚΙΛΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΩΙΚΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:Α) ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ? Β) Η ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ?
  ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!

  • Ναι τα μανιτάρια μπορείτε να τα προσπεράσετε αν δεν θελετε. Μπορείτε να φτιάξετε βραστές μικρές πατατες με τη φλούδα τους ή πουρέ. Επίσης να μην βάλετε τίποτα. Μπορείτε να συνοδεύσετε και με ρύζι αν πρέπει οπωσδήποτε. Εγώ εχω συνοδέυσει και με πατάτες φούρνου αλλά χωρίς λεμόνια κλπ. Απλές κριτσανιστές. Στο φούρνο η κατσαρόλα κανονικά έχει καπάκι για το μισό διάστημα τουλάχιστον. Αν δείτε ότι έχει πολύ ζουμί το αφαιρείτε απ’ την μια ωρα και μετά.

 • Reply January 20, 2017

  Maria

  Θα μαγειρέψω πρώτη φορά αγριογούρουνο που μου χάρισαν συγγενείς κυνηγοί. Περιμένει κάμποσο καιρό στην κατάψυξη καθότι τρέμω στην ιδέα ότι θα το καταστρέψω. Θα ακολουθήσω κατά γράμμα την συνταγή σας γιατί εχω μαγειρέψει το μπεφ μπουργινιον σας με μεγάλη επιτυχία. Δεν ξέρω τί σιτεμα έχει υποστεί το αγριογούρουνο βέβαια. Ερώτηση αρχική, πριν αρχίσω το οτιδήποτε: πού βρίσκω μπέικον σε χοντρό κομμάτι; Ευχαριστώ πολύ

  • Σε κρεοπωλεία κανονικά έχουν ολόκληρο κομμάτι. Συχνά και στα κρεοπωλεία των σουπερ μάρκετ. Αλλά και να μην βρείτε μη στενοχωρηθείτε, κάντε το με κανονικό μπείκον που θα βράσετε λίγο πριν. Όσο για το σίτεμα δεν έχει νόημα ν ανησυχείτε, θα μαγειρευτεί τόσες ώρες, θα γίνει τέλειο!

 • Reply September 14, 2017

  Gergana

  Καταπληκτική συνταγή. Το έφτιαξα και στο τραπέζι ακουγόταν μόνο τα πιρουνια και μουγκρητό. Είσαστε τρομερός! ! ! ! !

 • Reply October 28, 2017

  Selami Breshnica

  Poli orea sintagi..belalidiko men..ala aksizi o kopos..iperoxi gefsi.ta ilika denun metaksi tous xoris na piraksun ti gefsi tou kreatos..kai den eine katholou vari san fageto..epsaksa poli gia sointagi agriogouruno ..molis eida afti ti sintagi me kerdhise..poli kala grameno ..to katalava amesos ..kai o tropos pos to eksigite ..bravo ..

 • Reply November 12, 2017

  Leonidas

  Ανεπανάληπτο γευστικό αποτέλεσμα ! Αν και έγιναν μερικές , αναγκαστικές παραλλαγές, όπως αντι για κρεμμυδια/μανιτάρια ( που δεν είχαμε!) το συνοδεύσαμε με ρυζάκι και αντι για ξηρό κρασί, ημίγλυκο που υπήρχε σε αφθονία όλη η παρέα παραμιλούσε !!! Ευχαριστούμε για την εξαιρετική ποιότητα και τον ορθολογικό/επιστημονικό σχεδόν τρόπο παρουσίασης ! Η Κυριακή μας έγινε γιορτή μεγάλη !

 • Reply December 20, 2017

  Zoi

  Καλησπέρα σας! Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές και πειραματισμούς που μοιράζεστε μαζί μας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κάνουμε ένα μέρος της συνταγής απο την προηγούμενη, απλά το αφήνουμε στο φούρνο? σίγουρα εκτος ψυγείου σωστα?

  • Ναι μπορούμε και ενδείκνυται. Το ιδανικό είναι να μαγειρέψετε το κρέας και να αφησετε για την επόμενη τα κρεμμυδακια και τα μανιταρια, όπως κάνω σχεδόν πάντα εγω. Αν έχει καταλαγιάσει η θερμοκρασία το αφήνω στο ψυγείο, αλλά τετοια εποχή και στην κουζίνα να τ αφησετε (αρκει να μην είναι σε ζεστο σημείο – οχι στον φούρνο λοιπον αν δεν είναι κρυος) μια χαρά θα είναι. Νομίζω πως το κρύωμα και ξαναζέσταμα βοηθά τις γευσεις έστω και οριακά. Μπορείτε να το αφήσετε και στο στάδιο μετά το σοτάρισμα του κρέατος και της εισόδου στον καυτό φο΄υρνο με αλέυρι, αλλά θα προτιμούσα την άλλη λύση που ολοκληρωνετε το μαγείρεμα και ξεμπερδέυετε και είναι και καλύτερο για το φαγητό.

 • Reply December 23, 2017

  Νατάσα

  Καλημέρα και χρόνια πολλά!
  Καταρχάς να σας ευχαριστήσω γιά όλα όσα μας προσφέρετε, γνώση και γεύση!
  Αν στο αγριογούρουνο που εχω (2 κιλά) προσθέσω ένα κιλό μοσχάρι, νομίζετε ότι θα αλλάξει το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα;

  • Όχι δεν θ’ αλλάξει τίποτα συνολικά και δεν είναι κακή ιδέα κατά μια έννοια. Απλά στο κρέας κάποια κομμάτια θα έχουν διαφορετική γεύση από τα άλλα. Το μόνο πρόβλημα που μπορώ να φανταστώ ειναι να είναι σκληρό το αγριογούρουνο, μαλακό το κομμάτι μοσχάρι που θα βάλετε και να πρέπει να το μαγειρέψετε έξτρα ωρα με αποτέλεσμα να αρχίσει να δυαλύεται το μοσχάρι. Αλλά δεν είναι πολύ πιθανό. Πάρτε Ελιά ή σπάλα ή καπάκι από μοσχάρι. Δεν πάει το ποντίκι και τα νουά κλπ ούτε τα μπριζολέ, φιλέτα κλπ.!

 • Reply December 26, 2017

  Χριστίνα

  Αξιότιμε κύριε,
  Τυχαία στην αναζήτησή μου η σελίδα σας μου προξένησε τεράστιο ενδιαφέρον. Η φιλοσοφική αναζήτηση και η αντίληψη για το μαγείρεμα και την κουζίνα, ήταν στοιχεία που συνέτειναν σε αυτό. Για να μην πολυλογώ, το αγριογούρουνο με τη συνταγή σας έλαβε την καλύτερη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας και οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε. Καλή χρονιά και ό,τι καλύτερο!!!!

 • Reply December 28, 2017

  Anonymous

  Κατατοπιστικότατος,μπράβο!!!!!!Μόλις σήμερα μου δωρίσανε ενα κομμάτι αγριογούρουνο κάπου 2 κιλά.Θα το φτιάξω!!!Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή, είστε καταπληκτικός .Καλή χρονιά με υγεία και υπέροχες συνταγές!!!!

 • Reply January 1, 2018

  Κορινα Καρακουση

  Χρονια πολλά κ Καλή χρονιά!
  Χθες μαγείρεψα το αγριογούρουνο μου κ σήμερα έκανα το τελευταίο βήμα με τα κρεμμυδάκια κ έδεσα τη σάλτσα… Τα έκανα όλα τα βήματα ευλαβικα χωρίς να παραλείψω τπτ! Οι καλεσμένοι μου ήξερα πως ειναι πολύ απαιτητικοί-ιδιότροποι θα έλεγα καλυτερα…
  Παρόλαυτα πήρα-(πήρατε) πολλά συγχαρητήρια! Ευχαριστώ πολύ πολύ γιαυτη την υπέροχη συνταγή!☺

 • Reply January 6, 2018

  Κανέλλα Σχίζα

  Χρόνια πολλά και καλή δημιουργικη χρονια!!!
  Λάτρης της καλής κουζίνας -ανευ συνορων!-και ιδιαίτερα επιφυλακτική με το αγριογούρουνο,μιας και εχω δοκιμάσει πολλές συνταγές με πολύπλοκες μαρινάδες και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες μπήκα στη διαδικασία να δοκιμάσω την δική σας εκδοχή,κυρίως γιατί μου κέντρισε το ενδιαφέρον η αρχική σας παρουσίαση και λογική επιχειρηματολογία για το καθετι.Τι να πω…όλη η οικογένεια μου και οι φίλοι έμειναν τουλάχιστον ενθουσιασμένοι κι εγώ περισσοτερο απ΄όλους!!!χίλια μπράβο και αλλα τόσα ευχαριστώ!Το bourguignon ήταν στο πρωτοχρονιάτικο γεύμα.Σήμερα έφτιαξα την καταπληκτική παστιτσαδα…απλά υπέροχη!!!Παντα τέτοια λοιπόν κύριε Παπαζυμούρη!

 • Reply January 23, 2018

  Anonymous

  Λοιπον καλησπερα σας!!!! Πριν απο καιρο, επεσε στα χερια μου ενα θεσπέσιο κομματι τεσσάρων κιλων αγριογουρουνου και αποφάσισα να διοργανωσω ενα τραπεζι 15 ατομων!!! Ψαχνοντας λοιπον και μην εχω μαγειρεψει ξανα αγριογούρουνο, βρηκα τη συνταγη σας!!! Αφου λοιπον τη διαβασα λεω θα τη φτιαξω!!!! Ακολουθωντας ακριβως τα βηματα, βγηκε ενα αποτελεσμα που ηθελε να φαει και ο 16ος καλεσμενος!!!!!!! Συγχαρητήρια!!!!!! Ερασιτέχνης μαγειρας

 • Reply January 31, 2018

  Maria Kalamara

  Στην Σπάρτη οι κυνηγοί βάζουν το κρέας από αγριογούρουνο, μόλις το κόψουν σε μεγάλους κύβους σε ελαφρύ αλατόνερο, για να φύγει το πολύ αίμα, λένε. Σωστά το λένε; Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνταγή

  • Νομίζω πως το αίμα φέυγει από το κρέμασμα του ζώου και κατά τον τεμαχισμό. Το ελαφρύ αλατόνερο βοηθά στο μαλάκωμα και στη νοστιμιά αλλά αφού τελειώσει το μπάνιο του εκεί μετά από 12ωρο ή κάτι τέτοιο θα πρέπει αμέσως μετά να στεγνώσει πριν την ψύξη ή την κατάψυξη.

 • Reply April 14, 2018

  ΕΛΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

  Καλησπέρα, μετά από πολύ καιρό αποφάσισα να μαγειρέψω το αγριογούρουνο που είχα στην κατάψυξη και έχω αγωνία να γίνουν όλα όπως πρέπει. Η ερώτησή μου είναι : οι 235 βαθμοί και αργότερα οι 160 είναι σε φούρνο με αέρα ή αντιστάσεις; Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

  • ΠΑΝΤΑ, όλοι σε όλες τις συνταγές, όταν δεν λέμε συγκεκριμένα αέρα ή κάτι άλλο υπονοείται το πάνω-κάτω αντιστάσεις.

 • Reply June 18, 2018

  Rena Stamatiou

  Καλημέρα. Είχαμε δύο κιλά αγριογούρουνο και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την συνταγή σας. Πραγματικά, παρά τον κόπο και τον χρόνο, αξιξε μέχρι την τελευταία μπουκιά.

  Μια ερώτηση μόνο. Γιατί να βάλουμε μπέικον όταν έχουμε ένα τόσο εκλεκτό είδος κρέατος? Δεν προσθέτουμε και άλλη μία γεύση που ίσως δεν είναι απαραίτητη?

  Συγχαρητήρια πάντως.

  Ρ. Σταματιου

  • Η συνταγή είναι αυθεντικά Γαλλική και αν αντιλαμβάνομαι καλά την λογική της, το μπείκον δημιουργεί ένα πιο καπνιστό, τραγανό επίπεδο στο σύνολο που δεν καπελώνει όμως ποτέ την βασική γεύση, μένει στα μετόπισθεν και συμπληρώνει σε νοστιμιά και ουμάμι

 • Reply December 21, 2018

  Anonymous

  Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω αν είναι γάστρα είναι παραδοσιακή πήλινη, έχει κάποια αλλαγή στο χρόνο μαγειρέματος ειδικά πάνω στο μάτι (γκάζι) της κουζίνας?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Πήλινη γάστρα στο μάτι λογικά θα σπάσει στη πορεία, καθότι δεν θερμαίνεται ενιαία και έτσι οι διαστολές περιορίζονται στο κάτω της μέρος και πιέζουν το πάνω που είναι κρύο με συνέπεια το κρακ να συμβεί νομοτελειακά.

 • Reply January 1, 2019

  Anonymous

  Είχατε απόλυτο δίκιο…το κατάλαβα στην πράξη. Θυσιάστηκε στο βωμό της απειρίας..Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

 • Reply January 6, 2019

  ΕΙΡΉΝΗ

  Το δοκιμάσαμε κι εμείς … Δεν έχω λόγια να το περιγράψω… Θεϊκό! Ελιωνε στο στόμα και ήταν απίστευτα γευστικό (έχετε δίκιο ότι τα πολλά πολλά το καταστρέφουν) συγχαρητήρια!

 • Reply November 21, 2019

  Kostas

  Καλησπέρα σας!!! Είμαι ερασιτέχνης στη μαγειρική αλλα μου αρεσει παρα πολυ!! Ανακάλυψα περσι τη συνταγη σας, ψάχνοντας για κατι το ιδιαίτερο!! Αποφάσισα να τη φτιαξω για 20 ατομα περίπου!!! Ένα θα σας πω: Η απόλαυση συνάντησε τη γεύση και ολοι απλως τα έχασαν!!!!!
  Τωρα εχω ενα νεο κομματι και ανυπομονω να το ξαναφτιαξω!!!!!

 • Reply December 26, 2019

  Mariav

  καλημέρα και χρόνια πολλα!!! Δεδομένου ότι διαθέτω σκευος- γάστρα από μαντέμι, μηπως θα πρέπει να διαχειριστώ με διαφορετικό τρόπο τους ενδεδειγμενους χρόνους μαγειρέματος; Αν έχετε καποια συμβουλή επί του θέματος θα ηταν πολύ βηθητικό .
  Καλή μου επιτυχία και σας ευχαριστώ και πάλι γοα τος όμορφες συνταγές

  • Όχι και εγώ νομίζω σε τέτοιο σκεύος χρονομέτρησα, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι “χρονικής ακρίβειας”, με την έννοια ότι μπορεί ο χρόνος να παίξει χωρίς να δημιουργηθεί θέμα , ανάλογα με το πόσο σκληρό ή όχι είναι το κρέας. Επίσης το συγκεκριμένο σκεύος απλά φροντίζει να παρέχει σταθερή θερμοκρασία κατα το μαγείρεμα λόγω θερμοχωρητικότητας που συντελεί σε πιο ενιαίο ψήσιμο, δεν νομίζω να επηρεάζει τους χρόνους παρά ελάχιστα.

 • Reply January 4, 2020

  Mariav

  Πηγα εξαιρετικα !!!!εντυπωσιασα

  • Ήμουν σίγουρος! Η συνταγή είναι άπαιχτη. Είναι η μία απ’ τις δυο συνταγές που κάνω όταν έχω επίσημους καλεσμένους σπίτι.

 • Reply November 13, 2020

  ΤΗΕΟ

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά. Ότι και αν έχω φτιάξει με τις οδηγίες σας έχει βγει φανταστικό. Μια ερώτηση, η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να γίνει και με ζαρκάδι;

  • Νομίζω είναι πολύ βαριά για ζαρκάδι που θέλει πιο λεπτές και γλυκές γευσεις και λιγοτερη ωρα. Μπορείτε να κάνετε μια ελαφρά παραλλαγή: Θα κάνετε τα δυο πρώτα στάδια με σοταρισμα κρέατος και σοτάρισμα λαχανικών, όπως στο αγριγούρουνο, δεν θα βάλετε μπείκον που το βαραίνει και θα προσθέσετε λευκό κρασί ως πιο φίνο. Θα μαγειρέψετε με ανοιχτό καπάκι περί τα 40′ στο κρασί και θα προσθέσετε μανιτάρια, ειδικά αν έχετε άγρια (ή βάλτε αποξηραμένα άγρια). Σε 10-15′ όταν θα έχει γινει και κρέας και μανιτάρια βγαλτε τα σε μπολ και ανεβάστε ένταση, ρίξτε λίγο βούρτυρο μέσα στο ζουμί και ανάλογα πόσο ζουμί έχει μείνει, αν χρειάζεται βάλτε λίγο κορν φλάουρ να δέσετε τη σάλτσα, να γίνει ελαφρώς πηχτή. Βάζετε μεσα μετά κρέας και μανιτάρια και σερβιρετε με άγριορύζι ή κάτι αντίστοιχο. Αν δε θέλετε μανιτάρια βάλτε φρουτα του δάσους (ρασμπερυ κ μπλακμπερυ κυρίως) και λιγη ζάχαρη στο αντίστοιχο σημείο και μαζί με το λευκο κρασι στη αρχη, βάλτε και λίγο γλυκό κρασί λευκό ή και κόκκινο. Εδω θα σερβιρετε με πουρε γλυκοπατάτας και σελινόριζας.

 • Reply November 26, 2020

  THEO

  Το έφτιαξα με το ζαρκάδι και βγήκε πολύ νόστιμο και πάρα πολύ μαλακό για κυνήγι. Μόνη διαφοροποίηση ο χρόνος που χρειάστηκε +20′ στη χύτρα.

  • Μου κάνει εντύπωση ότι για ζαρκάδι χρειάστηκε πιο πολύς χρόνος απ’ ότι για αγριογούρουνο, κάτι δε μου πάει καλά…

 • Reply December 17, 2020

  Anonymous

  Γεια σας !!
  Εχω ενθουσιαστεί με την συνταγή και λέω να την φτιάξω την ημέρα των Χριστουγέννων..
  Θέλω να ρωτήσω επειδή λέτε γάστρα στον φούρνο γάστρα στο μάτι .. και εγώ εχω εμαγιέ γάστρα μπορώ να την βάλω στο Μαρι της κουζίνας που είναι κεραμικές εστίες ;; ρωτάω σαν ξανθιά κ νέα μαγείρισσα !!!

  • Καλύτερα να κάνετε το πρώτο μέρος της συνταγής σε κατσαρόλα, μια και ίσως η εμαγιέ να μην κάνει καλή επαφή με το μάτι, όχι για άλλο λόγο. Μετά όταν είναι να τα βάλετε φούρνο, νβάλτε τα στη γάστρα και το μικρό διάστημα που θα κάτσει πάλι στο μάτι, απλά μοορεί να πάριε λιγη παραπάνω ωρα μια και δεν θα κάνει τελεια επαφή.

 • Reply January 4, 2021

  Anonymous

  τελεια συνταγη,,ευχαριστουμε!!!!

Leave a Reply

Leave a Reply