Μακαρόνια με κιμά – η «γρήγορη συνταγή» al Caruso

μακαρόνια με κιμά

Τα μακαρόνια με κιμά, είναι η συνταγή που το μέσο Ελληνικό σπίτι κάνει κάθε 10 μέρες, σύμφωνα με τις έρευνες. Εικάζω λοιπόν ότι μαζί με τα μπιφτέκια, είναι η πιο δημοφιλής οικιακή συνταγή στη χώρα.  Και μια και έχω εμπειρία γονιού, είναι πεπεισμένος ότι είναι και η πιο δημοφιλής συνταγή ανάμεσα στα παιδιά.

Όταν έλεγα στις κόρες μου σαν πιτσιρίκια, ότι σήμερα έχουμε μακαρονάδα με κιμά, ο  ενθουσιασμός  τους χτυπούσε κόκκινο και η προσμονή τους εκβίαζε το χρόνο όπως συμβαίνει με όλες τις λιχουδιές που τα παιδιά σου κάνουν εξαιρετικά σαφές το ‘τα θέλω τώρα μπαμπά,  πεινάω πολύ μπαμπά, άντε βρε μπαμπά’!

Στο σπίτι μας όμως είχαμε μπει στη λογική ότι δεν κάνουμε “μακαρόνια με κιμά” κατά την  Ελληνική γαστρονομική παράδοση, αλλά πάστα Μπολονέζ, κατά την Ιταλική λογική. Που σημαίνει ότι η σάλτσα στη καλύτερη θέλει περί τη μια ώρα με τη δικιά μου γρήγορη εκδοχή της Μπολονέζ ή 5 ώρες σύμφωνα με την αυθεντική  συνταγή του ραγού Μπολονέζ.

μακαρόνια με κιμά

Όμως κάποιες φορές σαφώς δεν μπορείς να περιμένεις για να βγει στο τραπέζι μια νόστιμη Μπολονέζ γεμάτη σπιτική θαλπωρή, ειδικά όταν έρχεσαι αργά απ’ το γραφείο και τα παιδιά λυσσάνε στη πείνα. Οπότε ως απάντηση σε αυτή ακριβώς την ανάγκη, δημιούργησα τη δικιά μου γρήγορη, πιο Ελληνικής λογικής σάλτσα κιμά, με επηρεασμό βέβαια απ’ τη Μπολονέζ μου και στόχο να μου παίρνει απ’ την αρχή ως το τέλος 30’.

Η λογική της γρήγορης συνταγής για μακαρόνια με κιμά δεν θυσιάζει κανένα βασικό υλικό που δίνει νοστιμιά, απλά επιταχύνει κάποια στάδια. Ταυτόχρονα η σάλτσα κιμά έχει όλα τα βασικά μπαχαρικά και αρωματικά που συνηθίζονται στις κλασική Ελληνική προσέγγιση (σκόρδο, δάφνη, κανέλα, μπαχάρι) . Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εξοικονομείται καθώς αντί για  σάλτσα από τριμμένες ντομάτες που θα έμπαινε κανονικά, μπαίνει ντοματοπολτός που επειδή δεν έχει υγρά να πρέπει να εξατμιστούν, γλυτώνει 5-8 λεπτά σε χρόνο. 

μακαρόνια με κιμά

Χρόνος εξοικονομείται όμως και απ’ το γεγονός ότι κάνω τη σάλτσα κιμά σε 30άρι αντικολλητικό τηγάνι της Fest, που λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας, και εξατμίζει πιο γρήγορα τα υγρά και σοτάρει πιο γρήγορα τα λαχανικά και τον κιμά. Ταυτόχρονα χρόνος εξοικονομείται και από τον συγχρονισμό της παρασκευής της σάλτσας με το  βράσιμο των μακαρονιών, χωρίς θυσίες βέβαια στο σωστό βράσιμο, που συνεπάγεται μεγάλο όγκο νερού (τουλάχιστον 5 λίτρα ανά 500 γρ. ζυμαρικού) και άρα η χρήση της 26άρας αντικολλητικής κατσαρόλας της Fest είναι ενδεδειγμένη.  

μακαρόνια με κιμά

Σπίτι μας δεν νοείται τα ζυμαρικά που θα βγουν στο τραπέζι να είναι έτοιμα νωρίτερα από 2 λεπτά πριν κάτσουμε. Το να έχουν γίνει τα ζυμαρικά από πριν και να περιμένουν σε μια κατσαρόλα, αποτελεί τεράστιο γαστρονομικό παράπτωμα. Γι’ αυτό ο απόλυτος χρονικός συντονισμός είναι απαραίτητος!

Η συγκεκριμένη συνταγή με το βίντεο που την συνοδεύει έγινε (μαζί με άλλες 6  που θα δημοσιευτούν στη συνέχεια) για την Fest, αγαπημένο συνεργάτη του Cucina Caruso εδώ και 5 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια εμείς χρησιμοποιούμε για τις όλες ανάγκες του blog, των βίντεο και τηλεοπτικών παραγωγών μας, αλλά και για το 100% της καθημερινής μαγειρικής της οικογένειας μου, τα αντικολλητικά σκεύη της Ελληνικής εταιρίας Fest και έχουμε έτσι πλήρη εικόνα για την ποιότητά τους.

μακαρόνια με κιμά

Η βάση τους είναι από αλουμίνιο που είναι εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας (= εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας) και έχουν αντικολλητική επίστρωση από τα πιο ποιοτικά διεθνώς υλικά, ώστε να είναι λειτουργικά  αλλά και απολύτως ασφαλή. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ελλάδα και εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι μια μάρκα που προσωπικά εμπιστεύομαι χρόνια πριν τη συνεργασία μας, και τη συστήνω στους αναγνώστες του μπλογκ, ως μια εξαιρετική και οικονομική επένδυση στα μαγειρικά σκεύη. Κατά τη γνώμη μου, όπως ακριβώς λέω και στους φίλους μου,  δεν θα χρειαστείτε ποτέ κάτι περισσότερο απ’ τα σκεύη της Fest, είναι κρίμα να πετάξετε άσκοπα λεφτά σε πανάκριβα εισαγόμενα μαγειρικά σκεύη που εντέλει δεν θα κάνουν καμία διαφορά στο φαγητό σας.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη και καθημερινή συνταγή που έχει φτιαχτεί για να ολοκληρωθεί σε 30’.  Αν έχετε 10 λεπτά ακόμη δώστε λίγο ακόμη χρόνο στο μέλωμα των λαχανικών που θα προσφέρει πιο βαθιά γεύση στη σάλτσα και χρησιμοποιείστε σάλτσα τριμμένης ντομάτας αντί για πελτέ, που θέλει κάποια ώρα για να εξατμιστούν τα υγρά της. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν γευστικοί συμβιβασμοί στη συγκεκριμένη προσέγγιση.

μακαρόνια με κιμά

Υλικά (για 4 άτομα):

500 γρ. σπαγγέτι (εναλλακτικά: ταλιατέλες ή βίδες ή πένες)
400 γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό καρότο ψιλοκομμένο
3 κλωνάρια σέλερι ή σέλινο ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
6 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι κανέλας
4 κόκκους μπαχάρι
70 μλ. παρθένο ελαιόλαδο
100 μλ. κόκκινο κρασί
70 γρ. πελτέ ντομάτας (ή 250 γρ. σάλτσα από τριμμένες ντομάτες)
αλάτι, πιπέρι
χοντρό αλάτι, για το βράσιμο των ζυμαρικών
τριμμένο τυρί κατά βούληση

Απαραίτητος Εξοπλισμός:

Μαχαίρι Chef
Πολυκόφτης Fest
Αντικολλητικό Τηγάνι Magic Fest 30 ε.
Αντικολλητική Κατσαρόλα Magic Fest 26 εκ.
Κουτάλα για ζυμαρικά
Μπρίκι Fest
Σουρωτήρι ζυμαρικών

μακαρόνια με κιμά

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Περνάτε σταδιακά το κρεμμύδι, τα κλωνάρια του σέλινου και το καρότο απ’ τον πολυκόφτη, για να τα ψιλοκόψετε.

μακαρόνια με κιμά

2. Σοτάρετε λαχανικά και μπαχαρικά & βάζετε το νερό να βράσει:

Στο 30εκ. αντικολλητικό τηγάνι Magic Fest (που χωράει όλη τη σάλτσα κιμά και τα ζυμαρικά) βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση και ρίχνετε τα 3 ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλινο), τα μπαχαρικά (δάφνη, κανέλα , μπαχάρι) και το σκόρδο πολτοποιημένο. Ανακατεύετε και αφήνετε να μελώσουν τα λαχανικά σε χαμηλή ένταση για 5-6 λεπτά, καθώς τα μπαχαρικά εντείνουν τα αρώματά τους.

μακαρόνια με κιμά

Παράλληλα βάζετε σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα Magic Fest No 26, περίπου 5 λίτρα νερού και την τοποθετείτε σε εστία με δυνατή ένταση και με το καπάκι κλειστό, για να βράσουν, γρήγορα.

3. Σοτάρετε τον κιμά:

Ανεβάζετε την ένταση της εστίας και προσθέτετε τον κιμά. Ανακατεύετε κάθε τόσο ώστε να πάρει χρώμα παντού, επί περίπου 5-7 λεπτά, σπάζοντας τους σβόλους του κιμά.

μακαρόνια με κιμά

4. Βράζετε τα ζυμαρικά:

Όταν το νερό βράσει και σε συντονισμό με το 5ο στάδιο ολοκλήρωσης της σάλτσας, θα αφαιρέσετε το καπάκι της κατσαρόλας, θα ρίξετε 2 κ.σ. κοφτές, χοντρό αλάτι και αφού κοχλάσει θα προσθέσετε τα ζυμαρικά. Βάλτε το χρονόμετρο να σας θυμίσει να τα βγάλετε 30” πριν τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

μακαρόνια με κιμά

5. Ολοκληρώνετε τη σάλτσα:

Χαμηλώνετε την ένταση στην εστία, προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε να πάρει χρώμα και γεύση ο κιμάς. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ντοματοπολτό εφόσον θέλετε τη πιο γρήγορη εκδοχή της συνταγής με περισσότερη ένταση και γλύκα ντομάτας. Αν προτιμάτε μια πιο ήπια γεύση ντομάτας, χρησιμοποιήστε την τριμμένη ντομάτα, που όμως θα πάρει περί τα 5 λεπτά περισσότερα στο μαγείρεμα για να φύγουν τα υγρά.  Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κάθε τόσο για όσο χρόνο θα χρειαστούν τα ζυμαρικά να βράσουν και μετά σβήνετε την εστία και αφαιρείτε δάφνες, κανέλα και μπαχάρια.

μακαρόνια με κιμά

6. Ανακατεύετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα κιμά:

Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, αν θέλετε να τα σουρώσετε, κρατείστε ένα μπρίκι απ’ το νερό που έβρασαν γιατί μπορεί να χρειαστεί στα δεύτερα πιάτα ή στην ανάμειξη με τη σάλτσα κιμά. Εναλλακτικά μπορείτε με την ειδική κουτάλα να ρίξετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα κιμά και να τα ανακατεύετε σταδιακά, ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

μακαρόνια με κιμά

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε αμέσως μόλις είναι έτοιμο το φαγητό απ’ το τηγάνι στα πιάτα. Πασπαλίζετε κατά βούληση με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

μακαρόνια με κιμά

Στο δεύτερο πιάτο, αναζωογονείτε τα μακαρόνια με λίγο απ’ το νερό γεμάτο άμυλο όπου έβρασαν, που είχατε κρατήσει στο μπρίκι.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

6 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply