Συνταγές για γιορτές αλα Caruso, Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά 2020
Χρόνια πολλά και γευστικά σε όλες και σε όλους!
Απ΄τις αρχές του Δεκέμβρη πολύς κόσμος ψάχνει για γιορτινές συνταγές και έτσι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα έχει γίνει συνωστισμός στη συγκεκριμένη ανάρτηση, με ιδέες για μενού γιορτινό. Εδώ, μόλις επικαιροποιήσαμε για το 2020, την αρχική λίστα του 2014, προσθέτοντας και συνταγές που έγιναν μέσα στα τελευταία χρόνια οι οποίες ταιριάζουν στο εορταστικό πνεύμα των ημερών, φτάνοντας τις 74 γευστικές ιδέες!
Φέτος έχουμε πάλι χορηγό μας στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τo LURPAK, το αγαπημένο μας αγνό αγελαδινό βούτυρο. Το LURPAK είναι άλλωστε αυτό που νοστιμίζει τόσο τα φαγητά όσο και τα γλυκά του Cucina Caruso και στα γιορτινά αλλά και στα καθημερινά τραπέζια.
Μαζί για πρώτη χρονιά και το online σούπερμαρκετ με οικολογική συνείδηση, boxed.gr που σας στέλνει γρήγορα και με ασφάλεια τα ψώνια σας σπίτι σε ένα κουτί και σας δίνει την ευκαιρία να αγοράσετε όλα τα καλούδια και όλα τα βαρετά απαραίτητα για το σπίτι σε τιμές καλύτερες από τα συμβατικά μαγαζιά. Επιτέλους που κάποιος τολμήσε να δει αυτή την online αγορά, με τη ματιά του ευαισθητοποιημένου και απαιτητικού καταναλωτή! Για τους αναγνώστες του Cucina Caruso υπάρχει και ειδική προσφορά, στο πορτοκαλί μπάνερ δεξιά… Οι γιορτές είναι η τέλεια ευκαιρία να το γνωρίσετε!
Πατώντας σε κάθε φωτογραφία οδηγείστε στο αντίστοιχο άρθρο.
Άν καταφέρετε να βρείτε από τον ψαρά σας και έχετε πραγματικά γκουρμέ καλεσμένους θα τους στείλετε στον παράδεισο μ’ αυτόν τον σπάνιο και εκλεκτό μεζέ. Ιδανικό για καθιστό τραπέζι με λίγο κόσμο.
Δροσερή εισαγωγή σε ένα πλούσιο γεύμα ή δέιπνο, το σεβίτσε είναι πολύ της μόδας και ιδιαίτερα εύκολο στη παρασκευή. Μπορεί να γίνει και με φιλέτο τσιπούρας.
Το μεδούλι είναι εκλεκτός γκουρμέ μεζές που τώρα γίνεται ευρύτερα γνωστός έχοντας περάσει στα μενού των πιο ψαγμένων εστιατορίων της πόλης. Η δικιά μας εκτέλεση άν και απλή θεωρώ ότι είναι γευστικά καλύτερη απ’ όλες όσες έχω δοκιμάσει στα τοπ εστιατόρια. Ένα πιάτο για να κλέψετε τις εντυπώσεις με ελάχιστο κόπο και κόστος.
Το αυθεντικό καρπάτσιο. Πέρα από τις οδηγίες, διαβάζοντας το άρθρο θα μάθετε ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πως δημιουργήθηκε το πιάτο, για να έχετε να διηγείστε στο τραπέζι. Ιδανικό και για μπουφέ.
Αν και θεωρείται καλοκαιρινό πιάτο, ταιριάζει και σε γιορτινό μπουφέ ή ως ορεκτικό σε ενα δείπνο με Ιταλικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι είναι μια κορυφαία γευστικά πρόταση. Θα μπορούσε να παίξει και ως πρώτο πιάτο.
Ιδανικό ορεκτικό για μπουφέ γιατί θα εκπλήξει τους καλεσμένους σας.
5 επιλογές για σούπα ως πρώτο πιάτο:
Γενικά οι σούπες βολεύουν σε γιορτινά τραπέζια ως πρώτο πιάτο και γιατί είναι στο κλίμα της εποχής και επειδή είναι έτοιμες από πριν και με ένα απλό ζέσταμα φτάνουν στο τραπέζι. Επίσης αφήνουν περιθώριο για κάποια πληθωρικά κυρίως πιάτα που θ’ ακολουθήσουν, ώστε το όλο δείπνο να μην ξεπεράσει τα όρια… καλά, λέμε τώρα!
Μια μαγευτική σούπα με συγκεντρωμένη γεύση θαλασσινών και βελούδινη υφή, η μπισκ είναι απ’ τις πιο πολυτελείς προτάσεις εισαγωγής σε ένα γιορτινό τραπέζι. Μπορεί να σερβιριστεί ως σούπα, σε μικρή ποσότητα πάντοτε (λόγω γευστικής έντασης), ή και σαν ορεκτικό σε σφηνάκι. Η συνταγή μπορέι να εκτελεστεί και με γαρίδες ή καβούρια ή και αστακό. Είναι απ’ τις πιο κοπιώδεις συνταγές, υψηλού εστιατορικου επιπέδου, αλλά το αποτέλεσμα σας ανταμοίβει με το παραπάνω!
Το ιδανικό πρώτο πιάτο, ειδικά αν δεν κάνετε γεμιστή γαλοπούλα ως κυρίως πιάτο ταιριάζει και σε καθιστό τραπέζι και σε μπουφέ. Τώρα και σε ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ!
Μια καταπληκτική, νέα συνταγή με υλικά που ταιριάζουν στην εποχή και γευστικές εντάσεις που θα εντυπωσιάσει, είτε σαν πρώτο πιάτο, είτε σε γιορταστικό μπουφέ.
Εδώ μιλάμε για πραγματική γκουρμεδιά που θα ετοιμάσετε 2-3 μέρες πριν το τραπέζι σας. Θα μπορούσατε να κάνετε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας τον φασιανό και τα ορτύκια με πάπια ή άλλο ενδιαφέρον γευστικά πτηνό.
Ιδανική επιλογή για μπουφέ, φέρνει νοσταλγία απ’ το παρελθόν ειδικά σε όσους έχουν πατήσει τα 50, είναι ένα σχετικά ελαφρύ και γιορτινό πιάτο ταυτόχρονα και απ’ τα λίγα που επιτρέπουν ψάρι με εύκολο τρόπο σε ένα γιορτινό τραπέζι με πολύ κόσμο. Τώρα και σε βίντεο!
Ένα εντυπωσιακό πιάτο τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση, ιδιαίτερα ελαφρύ και δροσερό για την αρχή ενός πλούσιου γεύματος. Προτιμείστε το χωρίς το τυρί.
Ίσως το πιο αγαπημένο ριζότο γεμάτο αρώματα δάσους και γής απ’ τα πορτσίνι όχι ως συνοδευτικό (λόγω γευστικών εντάσεων) αλλά ως ένα πληθωρικό, γευστικό πρώτο πιάτο.
Αρώματα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικά, γήινα, λεπτά αλλά γεύση μεστή με μικρές εκπλήξεις. Μεγάλο πιάτο αν έχετε πρόσβαση σε άγρια φρέσκα μανιτάρια, (που μπορείτε ν’ αγοράσετε εύκολα απ’ την Fungihellas) ή να την δοκιμάσετε ως κριθαρότο με απλά μανιτάρια και πορτσίνι όπως στη νέα μας βίντεο-συνταγή.
Μια σίγουρη, κομψή & χορταστική επιλογή που λειτουργεί και σε καθημερινό τραπέζι και σε γιορταστικό αλλά και σε μπουφέ. Έχετε πάντα την επιλογή να κάνετε γέμιση μπολονέζ ή να ταν κάνετε μισά-μισά στο ταψί.
Ένα πληθωρικό πρώτο πιάτο που αν σερβιριστεί σε μικρότερες ατομικές ποσότητες θα ταιτιάξει και θα εντυπωσιάσει σε κάθε γιορτινό καθιστό τραπέζι. Ίσως η καλύτερη συνταγή για σολομό διεθνώς. Τώρα και σε βίντεο-συνταγή!
Μια νέα συνταγή που θα σας λύσει το θέμα ζουμερή & νόστιμη γαλοπούλα μέσα σε 2 ώρες με πολύ εύκολη προσέγγιση στο συνολικό χριστουγεννιάτικο γεύμα. Δοκιμάστε την!
Το αρνάκι φούρνου αποτελεί μια παραδοσιακά Ελληνική λύση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και εδώ θα το βρείτε στην πιο δημοφιλή συνταγή του στο Ελληνικό ιντερνετ για 6 χρόνια.
Η πρότασή μας για αυτά τα Χριστούγεννα είναι ένα οικονομικό κομμάτι κρέατος που γίνεται θεϊκό γευστικά και οπτικά με σωστή μαγειρική. Μπορείτε να εφαρμόσετε τις αρχές της συνταγής και την τεχνική για τραγανή πέτσα και σε άλλα κομμάτια χοιρινού, εκτός από το κότσι.
Μια κλάσικ συνταγή ταυτισμένη με την ελληνική παράδοση των Χριστουγέννων. Πάρτε τα τιπ για τη τραγανή πέτσα απ’ το άρθρο εδώ και εκτελέστε την ανάλογα.
ΝΕΑ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ γιια ένα κομψό γιορτινό πιάτο με κέντρο το χοιρινό που πλαισιώνεται από μια υπέροχα νόστιμη σάλτσα μανιταριών και τραγανές πατάτες ριζολέ. Όλα αυτά έτοιμα σε 1:30′!
Η εναλλακτική πρότασή μας για χοιρινό είναι άκρως εντυπωσιακή σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση, καθότι σπάνια θα έχετε φάει πιο ζουμερές μπριζόλες. Και μαγειρικά πολύ απλή, αν τηρήσετε την τεχνική με βάση το θερμόμετρο για ψητό κρέας.
H σάλτσα Αγιωργίτικο είναι μια αυθεντική συνταγή του Cucina Caruso για να αναδέιξει τα προϊόντα της Νεμέας και της Κορινθίας, με το κρασί και τη σταφίδα να πρωταγωνιστούν! Ταιριάζει τόσο με ψαρονέφρι όπως καταγραφεται στη συνταγή, όσο και με ψητό μοσχάρι (φιλέτο ή εσκαλόπ) αλλά και με κυνήγι (αγριογούρουνο, ελάφι, φασιανό κλπ.).
Η προσαρμογή της συνταγής Μπουργκινιόν που παραδοσιακά γίνεται με βοδινό (πιο κάτω), στο αγριογούρουνο είναι ίσως ό,τι πιο νόστιμο και πληθωρικό έχετε ποτέ δοκιμάσει στην Γαλλική κουζίνα. Αρκεί να βρείτε καλή πρώτη ύλη…
Εδώ πιά το έχετε τερματήσει σε υψηλή γαστρονομία με ένα πιάτο με αρκετές τεχνικές δυσκολίες και γεύση για πολύ απαιτητικούς ουρανίσκους. Μια πολύ είδική επιλογή που στο κατάλληλο κοινό που εκτιμά πληθωρικές γεύσεις της κλασικής βαριάς Γαλλικής κουζίνας, θα κάνει θραύση!
Η πρότασή μας για το περσινό γιορτινό τραπέζι ήτανι ένα κλασικό γιορτινό πιάτο που κλέβει τις εντυπώσεις και σε γεύση και σε εμφάνιση, γίνεται πιο εύκολα απ’ όσο φαντάζεστε και είναι και οικονομικό με τον τρόπο που το προτείνουμε: Χοιρινά φιλέτα σε σφολιάτα“Γουέλινγκτον” σε ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ! (Σημ: Εδώ επίσης ταιριάζει η σάλτσα Αγιωργίτικο.) Με άλλα λόγια, ψαρονέφρι σε σφολιάτα και μάλιστα με δύο εναλλακτικές προτάσεις γέμισης, είτε κλασική με μανιτάρια ή με πρωτότυπη γιορτινή γέμιση μήλο, δαμάσκηνο και καρύδι.
Κλασικό μεγάλο πιάτο της Γαλλικής μαγειρικής με πολυεπίπεδες εντάσεις ανάλογα με τα πιπέρια που θα χρησιμοποιήσετε. Λίγος κόπος γιατί γίνεται συνολικά σε 15 λεπτά, αλλά θέλει τελευταία στιγμή!
Ένα πιάτο ξεχασμένο στα 70ς, αλλά εύκολο και ως γεύση και ως παρασκευή, πιάτο που σίγουρα θα εγείρει αναμνήσεις και κουβέντα. Απλό και γρήγορο, αλλά όπως και πιο πάνω, θέλει να γίνει την τελευταία στιγμή.
Εξαιρετικά φίνα και μεστή από γεύσεις συνταγή, που συνδυάζει κλασικές Ελληνικές πρώτες ύλες με Γαλλική τεχνική και δημιουργεί ένα πιάτο λουκούμι. Σάλτσα από λευκό κρασί, κάπαρη, ελιές, κοκκάρια και καρότα δένουν με το ξεκοκκαλισμένο κατσικάκι ιδανικά. Μια πρωτότυπη ιδέα που σε όσους την έχω σερβίρει έχουν ξετρελλαθεί!
Μια ακόμη εναλλακτική προσέγγιση στο θέμα αρνί, πιο κομψή και πιο γιορτινή απ’ τις κλασικές λύσεις. Τα αργομαγειρεμένα κότσια που μελώνουν είναι πολύ της μόδας και ταιριάζουν σε ένα τραπέζι με λίγα άτομα.
Θεωρητικά ως πιάτο με πάστα μπορεί να ενταχθεί στα πρώτα πιάτα, αλλά ο γευστικός πλούτος του το κατατάσσει στα κυρίως. Δύσκολα μπορεί να συγκριθεί η πληρότητα των γεύσεων με κάτι άλλο!
Ίσως η πιο κλασική “Κυριακάτικη” αλλά και σίγουρη επιλογή, ένα λεμονάτο, σαφώς μπορεί να ενταχθεί σε ένα εορταστικό μενού. Ειδικά στη γαστρονομικά προχωρημένη εκτελεση που έχουμε καταγράψει και σε βίντεο-συνταγή
Μια πρωτότυπη σύνθεση συνοδευτικού πιάτου για πιο στεγνά κυρίως πιάτα, με εντάσεις από το μπλέ τυρί αλλά και γλύκα απ’ το κουνουπίδι και τη κρέμα ώστε να μη περάσει απαρατήρητη.
Μια ιδανική εκτέλεση της Κρεμ μπρουλέ που λειτουργεί είτε ως υποκατάστατο του καφέ στο τέλος ενός δείπνου ή ως συνοδευτικό του. Δοκιμάστε τη στη πρώτη ευκαιρία!
Οι σπιτικές μαρέγκες που βγαίνουν με την απλή και εύκολη συνταγή μας δεν παίζονται, λένε όλοι όσοι τις έκαναν. Όταν συνδυάσει κανείς τη τραγανή γλύκα τους με την ένταση και οξύτητα του λάϊμ και τον ερωτικό χαρακτήρα του passion fruit, έχει ένα ιδανικό συνδυασμό.
Με σπιτική συνταγή με ιστορία, μια αυθεντική πολίτικη βασιλόπιτα που πρέπει να ξεκινήσει να πλάθεται στις 30/12 για να την κόψετε την πρωτοχρονιά το μεσημέρι.
Ό,τι κι αν κάνετε, να χαρείτε ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ τους αγαπημένους σας ανθρώπους και να περάσετε καλά, μαγειρεύοντας σπιτικά και με μεράκι για την τέλεια γεύση!
Κι’ ας ελπίσουμε ότι η επόμενη χρονιά θα έχει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις κι’ ανατροπές…
Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ.
Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον.
Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.
καλημέρα και καλή χρονιά να έχουμε όλοι. Υπέροχες εννοείται οι συνταγές, αξιοποίησα το ποστ αυτό στα γιορτινά μας τραπέζια! Μας λείψατε όμως τελευταία! Ελπίζω να είναι απλώς λόγω παρατεταμένων και απολαυστικών διακοπών!
Dimitris Korilis
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά να έχετε. Αναζητώ συνταγή για βίσωνα. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ, Δημήτρης Κορίλης
μαρία δημητρίου
καλημέρα και καλή χρονιά να έχουμε όλοι. Υπέροχες εννοείται οι συνταγές, αξιοποίησα το ποστ αυτό στα γιορτινά μας τραπέζια! Μας λείψατε όμως τελευταία! Ελπίζω να είναι απλώς λόγω παρατεταμένων και απολαυστικών διακοπών!
Anonymous
καλες γιορτες,κ
αι μια καλυτερη χρονια
σας ευχαριστουμε για τα Φωτα σας!
Νίκη Μητρούδη
Χόρτασα με το μάτι, πολύ ωραίες οι προτάσεις σας. Επίσης για στολισμό του τραπεζιού εγώ πήρα αυτό το γιορτινό τραπεζομάντηλο που βρήκα σε προσφορά σε αυτό το φυλλάδιο ->https://www.fylladiomat.gr/oriflame/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%83-122018-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF-01-12-2018/?page=5