Νουά με Μανιτάρια al Caruso

νουα μοσχαρίσιο τα μυστικά
noix de veaux

Κάθε αναφορά στο νουά με πάει αυτόματα σε οικογενειακά τραπέζια των παιδικών χρόνων και ειδικά στη μητέρα μου, την περιβόητη Ηώ, να’ ναι καλά στα 80τόσα της ως ακούραστη γιαγιά. Η μάνα μου, το στερνοπαίδι μετά από τρεις γιούς, μεγάλωσε ως κέντρο της προσοχής μιας εύπορης -κατά καιρούς- αθηναϊκής οικογένειας με ρίζες απ’ τη Σμύρνη. Όλοι της έκαναν τα χατίρια και την είχαν στα ώπα-ώπα. Έτσι, αφενός ανέπτυξε ιδιοτροπίες που είναι γραφικές (π.χ «δεν τρώω τα ‘μαύρα’» = σκουρόχρωμα εδέσματα πάσης φύσεως), αφετέρου από μικρή απέφυγε να κάνει πράγματα τα οποία άλλοι έκαναν γι’ αυτή. Το μαγείρεμα το είχε αναλάβει η γιαγιά Ναυσικά, που ήταν κοσμογυρισμένη και μορφωμένη Σμυρνιά και πραγματικά άπαιχτη μαγείρισσα (συνταγές της ελαφρά πειραγμένες έχουν ήδη δημοσιευθεί στο pandespani – βλ. ντοματοπιπεριές γεμιστές  και κρεμμυδοντολμάδες). Η μάνα μου δεν είχε ασχοληθεί με το σπορ μέχρι ν’ αρρωστήσει η γιαγιά παρότι την παρατηρούσε και μάθαινε σιωπηλά χωρίς η ίδια να πλησιάζει σε εστίες και φούρνους. Αναπάντεχα όμως και προς ευχάριστη έκπληξη όλων, όταν ήρθε η σειρά της ν’ αναλάβει το πόστο, η γαστρονομική απόλαυση της οικογένειας παρέμεινε στα υψηλά επίπεδα της γιαγιάς.

mama-hw


Εκείνη την εποχή οι γονείς μου είχαν έντονη κοινωνική ζωή και καλούσαμε συχνά κόσμο στο σπίτι όπου το στάνταρ φαγητό ήταν νουά λεμονάτο, που τότε η Ηώ το ονόμαζε «ουρά». Με τον καιρό και επειδή είναι πολύ συστηματική, το έβγαζε «τέλειο», απέκτησε φήμη σε όλη τη παρέα και θεωρώντας το ως το «καλό της φαγητό», το τρώγαμε τουλάχιστον κάθε δεκαπενθήμερο, είτε με ρύζι είτε με πατάτες. Είχαμε και έναν καλό χασάπη στη γειτονιά, τον Μυκονιάτη κύριο Γρυπάρη, που της έδινε πάντα το καλύτερο, γιατί αλλιώς, με τέτοια τελειομανία που είχε, θα τον έπρηζε τον άνθρωπο. Επομένως, το νουά ήταν πάντα το «καλό κρέας», το φαγητό για καλέσματα, το πιάτο που η οικογένεια είναι περήφανη να μοιραστεί. Αντίστοιχες ιστορίες υπήρχαν και υπάρχουν σε πολλά ελληνικά σπίτια, το νουά ήταν πολύ της μόδας κάποτε και εκλεκτό έδεσμα, καθότι άπαχο και θρεπτικό.

noya se oikogeneiako trapezi

Με την επικράτηση της κουλτούρας της ταβερνο-ψησταριάς, της μπριζόλας και του σουβλακιού στα 80’s και εντεύθεν, το νουά σιγά-σιγά έχασε την πρωτοκαθεδρία του «καλού επίσημου κρέατος» που είχε στο αστικό οικογενειακό τραπέζι. Οι πλούσιες νεωτερικές επιλογές το έκαναν να μοιάζει λίγο 60’s και παρωχημένο, υποτιμώντας ένα μεγάλο του ατού, χάρη στο οποίο διατηρήθηκε ζωντανό αν και στην αφάνεια. Το νουά, εκτός από έντονες μνήμες και συναίσθημα (βασικό στοιχείο για ένα πιάτο) αποτελεί ένα ποιοτικό, άπαχο κομμάτι κρέατος που ταιριάζει με ωραίες, νόστιμες, λευκές κατά βάση σάλτσες, ποικιλία γαρνιρισμάτων, έχει σημαντική θρεπτική αξία και αν μαγειρευτεί σωστά έχει τον δικό του ρόλο στο σύγχρονο ελληνικό τραπέζι. Άλλωστε είναι εύκολο να βγει καλό, αρκεί να κατανοήσει κανείς πως πρέπει να το χειριστεί τεχνικά και γιατί. Είναι ιδανικό κρέας για παιδιά επειδή είναι άπαχο (τα δικά μου το τσακίζουν όταν το φτιάχνω και το κάνω αρκετά συχνά διατηρώντας την οικογενειακή παράδοση), μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί σε σάντουιτς κρύο, την επόμενη μέρα. Σας καλώ λοιπόν σε κίνημα αναβίωσης του νουά στα οικογενειακά τραπέζια μας και γι’ αυτό παραθέτω τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα το κάνουν να πετύχει, δίνοντάς σας μια συνταγή εύκολη αλλά και εμπλουτισμένη με υλικά που το φέρνουν στη γευστική παλέτα της εποχής μας.

νουα μοσχαρίσιο τα μυστικά
noua mosxarisio fama bralou

Το πρώτο που μετράει στο νουά (noix de veau = top rump), ως γνωστόν, είναι η ποιότητα του κρέατος.  Όσο καλός μάγειρας και να είσαι, ειδικά αυτό το κομμάτι «δεν σώνεται» αν δεν είναι καλό. Κι αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω της φυσιολογίας του κομματιού. Το νουά είναι ένας πίσω εσωτερικός μυς που βρίσκεται πριν την ουρά του ζώου και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ για την κίνησή της. Έχετε δει πόσο συχνά οι αγελάδες κουνάνε την ουρά τους για να διώξουν τα έντομα που τις γαργαλάνε. Είναι ένας εξασκημένος, γραμμωμένος μυς χωρίς λίπος, κάτι που καταχωρείται στα θετικά αλλά μαγειρεμένο το κομμάτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κανείς να προσέξει τεχνικά τα 5 σημεία που ακολουθούν και εξηγούνται αναλυτικά:

1. Να έρθει το νουά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα
2. Να τσιγαριστεί σε υψηλή θερμοκρασία
3. Να μαγειρευτεί αργά και όχι υπερβολικά (από medium έως well done – με την διεθνή έννοια του όρου, όχι την ελληνική «άστο εκεί να βράζει να μαλακώνει»…)
4. Να κοπεί κρύο σε λεπτές φέτες (κάθετα στις ίνες του μυ)
5. Να ζεσταθεί ευγενικά πριν σερβιριστεί

Είναι προφανές πως αν πάρετε νουά από μοσχάρι γάλακτος θα είναι βέβαια πιο μαλακό, αλλά πολύ πιο άγευστο και βέβαια οι χρόνοι της συνταγής θα πρέπει να μειωθούν ίσως και στο μισό, ανάλογα με την διάμετρο του κομματιού. Το κομμάτι της συνταγής είχε ωμό 12εκ. διάμετρο περίπου (με το συμπάθιο, που λένε…). Σκεφτείτε ότι όλο το παιχνίδι είναι να φτάσει σιγά-σιγά η θερμότητα στο κέντρο για να ανεβάσει τη θερμοκρασία που χρειάζεται ώστε να βγει medium (53°-57° C) ή well done (62°-67°C). Μην ξεχνάτε επίσης ότι αφού το κρέας βγει απ’ την κατσαρόλα, η θερμότητα απ’ έξω προς τα μέσα συνεχίζει να μεταφέρεται για αρκετή ώρα σε ένα τόσο ογκώδες κομμάτι, άρα η εσωτερική θερμοκρασία (στο κέντρο του εκτός κατσαρόλας) θα ανέβει εντέλει περίπου άλλους 5°C, μέχρι να κρυώσει ενιαία όλο μαζί. Αν θυμάστε από τη φυσική στο σχολείο και το κεφάλαιο της θερμότητας, να μια περίπτωση που αποδεικνύεται χρήσιμη στην κατανόηση της μαγειρικής καθημερινότητάς μας.
Αρκετά είπαμε, όμως. Καιρός να φέρουμε πίσω το νουά στο ελληνικό τραπέζι με μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε για να τελειοποιήσετε την τεχνική στο μαγείρεμα του κρέατος και ειδικά αυτού του κομματιού.

νουα μοσχαρίσιο με μανιταρια
Χαρακτηριστικά της συνταγής:

1 ώρα και 40 λεπτά περίπου συν ο χρόνος για να κρυώσει το κρέας και να κοπεί. Μπορείτε να το κάνετε και την προηγουμένη (ή και νωρίτερα) αφήνοντας το δέσιμο της σάλτσας για την ημέρα που θα σερβιριστεί. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 8 άτομα)

1.5 κ. νουά μοσχαρίσιο
500 γρ. μανιτάρια
15 γρ. αποξηραμένα porcini
200 ml λευκό κρασί ξηρό
2 κ.γ. γεμάτα σκόνη μουστάρδας
500 ml. ζωμό κότας Maggi Marketplace (1 κ.σ. υγρού ζωμού διαλυμένα σε 500 ml. καυτoύ νερού)
50 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο εστραγκόν (εναλλακτικά δεντρολίβανο)
αλάτι και πιπέρι
1 κ.γ. αλεύρι
1 κ.γ. βούτυρο Lurpak

MAGGI ZOMOS KOTAS
Διαλύστε μια κουταλιά σούπας υγρού ζωμού κότας Maggi Marketplace
 σε 500 ml. καυτού νερού
mosxarisio-noua-ulika

Παρασκευή

1. Προετοιμάζετε κρέας και μανιτάρια: Βγάλτε το νουά απ’ το ψυγείο και τη συσκευασία του τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το μαγειρέψετε, ώστε να αποκτήσει ολόκληρο (από τους 4°C) ενιαία θερμοκρασία δωματίου. Σκουπίστε το με χάρτινη πετσέτα να είναι εντελώς στεγνό.
Σημείωση: Η τακτική ισχύει για κάθε κρέας, στο νουά ειδικότερα κρίνεται απαραίτητη. Λόγω μεγέθους, ενιαίου όγκου, πυκνότητας μυών και έλλειψης λίπους, η θερμότητα μεταφέρεται πιο αργά απ’ έξω προς το κέντρο. Αν δεν ξεκινήσει όλο μαζί το μαγείρεμα απ’ τους 25°C της κουζίνας και μείνει π.χ. στο κέντρο το κρέας κρύο, δεν θα ψηθεί ισορροπημένα (ή θα παραψηθεί εξωτερικά προκειμένου να φτάσει η θερμότητα στο κέντρο ή το κέντρο δεν θα ψηθεί όσο πρέπει).
Μουλιάζετε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε λίγο (50 ml περίπου) απ’ το ζωμό.

mosxarisio-noua


2. Μαγειρεύετε το κρέας: Σε μεγάλη κατσαρόλα και δυνατή φωτιά βάζετε το λάδι να κάψει. Ακουμπάτε με προσοχή το στεγνό κρέας (αν ήταν υγρό θα πιτσιλούσε λάδι παντού) και το τσιγαρίζετε από κάθε πλευρά του, 5-6 λεπτά συνολικά, γυρνώντας το ανά 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει μελί χρώμα παντού, περιλαμβανομένης της στρογγυλής πλευράς. Αυτή η πρώτη διαδικασία τσιγαρίσματος είναι που ενισχύει την κρεάτινη γεύση του.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και με προσοχή (μην πιτσιλιστείτε με καυτό λάδι) ρίχνετε το κρασί και αφήνετε για 2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει η γεύση. Προσθέτετε τα 450 ml καθτού ζωμού και ανά 15’ το γυρνάτε 2 φορές. Στη μισή ώρα (η εσωτερική θερμοκρασία στο κέντρο είναι στους 32°C-35°C) προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (μανιτάρια, μανιτάρια πορτσίνι με τα 50ml. ζωμού τους, μουστάρδα, εστραγκόν ή δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι), πάντα σε πολύ σιγανή φωτιά και αλατοπιπερώνετε.
Το ξαναγυρνάτε ανά 15’ πλευρά πάνω και κάτω. Αν το νουά σας είναι του μεγέθους και πάχους που βλέπετε στις φωτογραφίες, στη 1 ώρα η θερμοκρασία στο κέντρο του θα είναι περίπου 54°C που σημαίνει ότι είναι medium που συνιστάται, δεδομένου ότι θα ξαναζεσταθεί κομμένο σε φέτες πριν σερβιριστεί (και αναπόφευκτα θα μαγειρευτεί λίγο ακόμη). Στη 1:15’ η θερμοκρασία στο κέντρο θα είναι 65°C που σημαίνει well done αλλά ελαφρά ροζ με τα υγρά του μέσα. Αν το αφήσετε παραπάνω θα αρχίσει να στεγνώνει και επειδή το κομμάτι είναι άπαχο θα βγει εντέλει υπερβολικά σκληρό. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρείτε το κρέας απ’ τη κατσαρόλα και το αφήνετε να ξεκουραστεί και να πέσει η θερμοκρασία του για 1-2 ώρες τουλάχιστον ή συνεχίζετε τη διαδικασία την επομένη μέρα. Αφήνετε τη σάλτσα με τα μανιτάρια στη κατσαρόλα να κρυώσουν.

noua-kopsimo-fetes


3. Κόβετε το κρέας σε φέτες: Όταν το κρέας έχει κρυώσει (και μόνον τότε, αλλιώς θα χάσει όλα τα υγρά του) το κόβετε με κοφτερό μαχαίρι σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες. Οι λεπτές φέτες (κάθετα στο νουά) σπάνε τις μυικές ίνες και βοηθάνε ένα μασίφ κομμάτι κρέατος να μασιέται εύκολα.

mosxarisio-nouα-proetoimasia-syntagh


4. Ζεσταίνετε το κρέας και δένετε τη σάλτσα: Βάζετε τη σάλτσα με τα μανιτάρια σε ήπια φωτιά να ζεσταθεί. Σε λογική τεχνικής roux βγάζετε ένα κύπελλο με ζεστή σάλτσα και προσθέτετε σ’ αυτό μια κουταλιά αλεύρι και μια κουταλιά βούτυρο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο υγρό και το προσθέτετε στη σάλτσα. Δυναμώνετε τη φωτιά, ανάβετε και τον εξαεριστήρα στο δυνατό για να βοηθήσει στην εξάτμιση των υγρών και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα τη σάλτσα να μειωθεί και να αρχίζει να πήζει. Μετά 5′-8′ που η σάλτσα αρχίζει να αποκτά πυκνότητα, αφαιρείτε τα ζεστά μανιτάρια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε τις φέτες του κρέατος για να ζεσταθούν ευγενικά. Σε 3′ τις αφαιρείτε (αν τις αφήσετε περισσότερο θα αρχίσουν να ξαναμαγειρεύονται) και τις βάζετε σε σκεύος σερβιρίσματος. Προσθέτετε γύρω τα μανιτάρια και περιχύνετε το σύνολο με τη μισή σάλτσα. Την υπόλοιπη την σερβίρετε σε σαλτσιέρα χωριστά.

mosxarisio-noua-mageiremma


Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή πυρίμαχο σκεύος που να χωράει όλο το νουά. Βάζετε σε κάθε πιάτο 2-3 φέτες και μανιτάρια με σάλτσα. Σερβίρεται με ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, πατάτες βραστές ήτηγανητές πάνω στα οποία βάζουμε σάλτσα ή και ριζότο Milanese (με σαφράν) στο οποίο δεν προσθέτουμε σάλτσα. Συνοδεύεται από πράσινη ή βραστή σαλάτα.

noua-servirisma
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

29 Comments

 • Reply November 7, 2015

  Anonymous

  καλημερα
  θα ηθελα μια παραλλαγη της συνταγης για slow cooker
  ευχαριστω

  • Δεν χρησιμοποιώ slow cooker και δεν το ξέρω καθόλου, οπότε δεν μπορώ να σας βοηθήσω υπέυθυνα. Σας προτείνω να ρωτήσετε την Ελένη Βουνισάκου στο The Foodie Corner που ασχολείται μ’ αυτο και ξέρει, να σας κατευθύνει.

 • Reply December 14, 2015

  Anonymous

  Αλλο ένα εξαιρετικό και πλήρες άρθρο απ’ όλες τις πλευρές, ιστορικά, τεχνικά και μάλλον για οποιον ακουληθήσει τη συνταγή γευστικά! Προσωπικά θα την κάνω με την πρώτη ευκαιρία. Ερωτήσεις τώρα, αν χρησιμοποιούσαμε σπιτικό ζωμό βοδινού αντί νερό θα ήταν υπερβολή? Επίσης θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συνταγή με το αντίστοιχο κομμάτι μπροστινού ποδιού (σπαλομύτα) μειώνοντας αντίστοιχα τους χρόνους? Αρέσει πολύ στα παιδιά, είναι αρκετά πιο τρυφερό χωρίς αντίστοιχα να εχει εσωτερικό συσσωρευμένο λίπος. Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων, Γ.

  • Ναι σε όλα! Μπράβο έχετε απόλυτο δίκιο !
   Τώρα που το λέτε πρέπει να το αλλάξω αυτό με τον ζωμό στη συνταγή. Ήταν γραμμένη παλιά και ενώ τωρα πια το κάνω με ζωμό, δεν θυμόμουν ότι την είχα γράψει χωρίς! Πόσο χαίρομαι που έχω αναγνώστες τζιμάνια…

 • Reply December 22, 2015

  eleni

  Καλημέρα σας!
  Όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας η κατσαρόλα είναι ανοιχτή; Επϊσης αν θέλω να το παρουσιάσω σε τραπέζι να αφήσω το κρέας μέσα στη σάλτσα μέχρι να υποδεχτώ και να καλοσορίσω τους καλεσμένους μου;

  Υ.Σ. είμαι ανάμεσα στο κότσι σας και στο νουά σας για γιορτινό κυρίως πιάτο. Δύσκολη επιλογή…
  :))

  • Ναι, σχεδόν πάντα εγω μαγειρεύω με ανοιχτή κατσαρόλα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παίζει και τόσο ρόλο μια και στο τέλος θα κάνετε μείωση της σάλτσας για να πήξει κάπως, αφου έχετε βγάλει το κρέας για να το κόψετε. Το λογικό είναι να βγάλετε το κρέας και άμεσα να κάνετε μείωση στη σάλτσα. Θα αφήσετε το κρέας να κρυώσει αρκετά (τουλάχιστον 1 ώρα) για να κόβεται καλά και να μην χάσει ζωμούς επίσης. Θα το κόψετε σε φέτες, θα το ρίξετε μέσα στη σάλτσα και λίγη ώρα πριν σερβίρετε θα θερμάνετε τη σάλτσα χωρίς να πάρει βράση και ξαναραιώσει. Εντέλει έτσι θα το σερβίρετε είτε απ’ τη κατσαρόλα, είτε από σκεύος / δίσκο όπου οι φέτες κρέατος είναι μέσα στη σάλτσα. Όχι ξεχωριστά τις φέτες και ξεχωριστά τη σάλτσα, ούτε βγάζετε το νουά στο τραπέζι και το κόβετε.
   Ελπίζω να το χαρείτε αν τελικά το επιλέξετε για το γιορτινό τραπέζι σας.

 • Reply February 1, 2016

  alex

  καλημέρα κύριε Παπαζυμούρη!

  3 ερωτήσεις έχω γι αυτήν την συνταγή…
  1. αν βάλουμε στο πρώτο τσιγάρισμα λίγο κονιάκ και το ανάψουμε κάνει καμιά διαφορά;
  2. αν βάλουμε στο τέλος λιγο λεμόνι θα το χαλάσει;
  3. μποο΄ρυμε να κάνουμε τα μανιτάρια όπως στον γαλλικό κρασάτο κόκκορα; δηλαδή να τα μαγειρέψουμε ξεχωριστά στο τηγάνι με λίγο βούτυρο και να τα προσθέσουμε στο κρέας στο τέλος;
  ευχαριστώ!

  • Καλημέρα!
   1. Όχι δεν έχει νόημα παρα μόνο στο τέλεος-τέλος αν θέλετε ν’ ακουγεται λίγο η γεύση του κονιάκ. Καλύτερα βάλτε το στα μανιτάρια εφόσον τα κάνετε ξεχωριστά, μια και απορροφούν γεύση!
   2. Καθόλου! Μια χαρά θα είναι σε λογική λεμονάτο, εφόσον το θέλετε έτσι!
   3. Μ’ αρέσει που έχετε εκπαιδευτεί στις γαλκλικές τεχνικές και βεβαίως θα είναι πολύ καλά. Άν όμως βαλετε λεμόνι στη σάλτσα, θα ήταν ωραίο να πάρουν κι’ αυτά λεμονάτη γεύση, οπότε μηπως δεν αξίζει να τα κάνετε ξεχωριστά; Πάντως και οι δύο λογικές είναι μαγειρικά “σωστές” με ελαφρά διαφορετικό αποτέλεσμα.

 • Reply February 9, 2016

  alex

  🙂 ευχαριστώ για τις απαντήσεις…τελικά έβαλα τα μανιτάρια μαζί με το κρέας και έβαλα και λίγο λεμόνι και βγήκε μούρλια με πουρέ…

  την γαλλική κουζίνα την έμαθα κάπως από προσωπικό ενδιαφέρον όταν σπούδαζα στην Αγγλια και ήμουν τότε πεπεισμένος ότι η αγγλική κουζίνα είναι για πέταμα…όπως βέβαια ανακάλυψα στην πορεία η αγγλική κουζίνα έχει βγάλει αρκετά διαμαντάκια, όπως ένα υπέροχο κοτόπουλο στον φούρνο, που δοκίμασα σε τραπέζι που με είχαν καλέσει Άγγλοι φίλοι μου, το οποιο ήταν παραγεμισμένο με εστραγκόν αν θυμάμαι καλά και ψηνόταν στην σχάρα του φούρνου, ενώ οι πατάτες στο ταψί από κάτω νοστίμιζαν από τα υγρά του που έσταζαν…ακόμη και το ταπεινό mac and cheese ή η σαλάτα coleslaw είναι φοβερές γεύσεις για μένα

 • Reply October 16, 2016

  Anonymous

  sas euxaristo einai telio

 • Reply December 19, 2016

  Des

  Θα μπορούσε η ίδια συνταγή να γίνει με χτένι;

 • Reply January 16, 2017

  Anonymous

  Είστε φο-βε-ρός! Έκανα το νουά σε ένα επαγγελματικό δείπνο που είχα άγχος αν όλα θα πάνε καλά αφού δεν το είχα ξανακάνει και βγήκε τεεεεεέλειο! (Μου πήρε περίπου ένα μιςάωρο παραπάνω το ψήςιμο)Το τρώω δεύτερη μέρα αφού περίσσεψε και είναι απίστευτα μαλακό. Φυσικά δεν έχει λιώσει και κόπηκε τέλεια με το ηλεκτρικό μαχαίρι που έχω. Η παρουσίαση με τη σάλτσα super!ότι συνταγές έχω κάνει απο το site σας μέχρι τώρα είναι πολύ καλές και η επεξηγήσεις άκρως αναλυτικές! ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ! Keep going!

 • Reply June 7, 2017

  ΙΟΑΝΝΑ ΠΑΠΑΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

  ποσα κιλα Νουα με συμβουλευεται να κανω για 12 ατομα..εγω θα ελεγα δυο κοματια του 1,5 κιλου ..πιστευεται ειναι καλα?…αν ναι οντως δυο κοματια κρεατος στην κατσαρολα ειναι καλυτερα απο ενα/////ο χρονος ειναι περισσοτερος στο ψησιμο?..και επειδη η μητερα μου παντα το εκανε με μπυρα πιστευεται οτι ειναι σωστο που το κανω και εγω ετσι η χανω μαγειρικα στην γευση?ευχαριστω πολυ…ειναι το πιατο της γιορτης και της καλης ημερας για μενα ..ετσι το εμαθα…βεβαια για τα κιλα του κρεατος υπολογιστε οτι δεν θαναι το μονο κυριως στο τραπεζι…και αν θελετε συμβουλεψτε με τι αλλο να κανω πχ φουρνου που θελω..και παλι ευχαριστω..

  • Να τα πάρουμε ένα-ένα! Όταν ετοιμάζετε κρέας για τραπέζι θα υπολογίζετε κατά μέσο όρο 150 γρ. κρέατος κατ’ άτομο. Αν μιλάμε για κοινό που “τρώει” υπολογίστε ως 200 γρ. με την λογική πάντα ότι υπάρχουν πρώτα πιάτα, γαρνιτούρες, σαλάτες κλπ.
   Τωρα πάμε στο “νουά”. Κατ’ αρχάς σας προτείνω να μην πάρετε νουά κλασικό απ’ τον χασάπη, αλλά “ΣΠΑΛΟΜΥΤΑ”. Είναι ένα κομμάτι απ’ την μπροστινή πλευρα του ζώου που αν και σχετικά άπαχο όπως το νουά είναι αφενός πολύ νοστιμότερο και αφετέρου πολύυυ πιο μαλακό. Δεν θα το πιστέυετε πόσο πιο νόστιμο θα βγεί, μιλάμε για άλλο επίπεδο. Κόβεται κι’ αυτο φέτες, εφόσον πρώτα κρυώσει όπως και το νουά, οπότε οπώσδήποτε κάντε το μια μέρα νωρίτερα, καφήστε το να κρυωσει σε θερμοκρασία δωματίου, τυλίξτε το σε μεβράνη και βάλτε το ψυγείο. Βγάλτε το την επομένη και κόψτε το πολύ λεπτό ή πηγαίντε το στο χασάπη σας να σας το κόψει στη μηχανή των αλαντικών στα 2 χιλιοστά. Απλά να ξέρετε ότι μαζέυει σε όγκο λίγο πιο πολύ απ’ το νουά, αλλά δεν σας νοιάζει αυτό, εφόσον θα πάρετε αντίστοιχα δυο κομμάτια.
   Όσον αφορά το αν θα είναι μπύρα ή κρασί, θα συνιστούσα λευκό κρασί. Αν όμως διαλέξετε μπύρα, μην βάλετε της σειράς τις κλασσικές, αλλά κάποια αρωματική π.χ. ΑΛΦΑ weiss, αλλιώς δεν έχει νόημα γιατί οι απλές δεν έχουν ιδιαίτερα αρωματα και γευσεις να προσφέρουν . Στό χρόνο προσθέστε χοντρικά 20 λεπτά κατά μέγιστο. Κατά τα άλλα η τεχνική είναι απλή, όπως στη συνταγή.

 • Reply June 9, 2017

  Anonymous

  Ευχαριστω για την απαντηση…θα ακολουθησω τις συμβουλες σας και θα το κανω με κρασι αυτην την φορα…

 • Reply December 24, 2017

  vanessa

  μπορώ να βαλω το νουα στη γαστρα?( μετα το τσιγαρισμα)

  • Και να το τελιώσετε στο φούρνο εννοείτε;
   Δεν βλέπω τον λόγο πάντως, με την έννοια ότι θα σας παρει διπλάσιο χρόνο, δεν θα πιεί το ζουμί και μαγειρικά δεν έχετε απολύτως τιποτα να κερδίσετε. Μπορείτε πάντως να το κάνετε με δικό σας ρίσκο για το αν θα πετυχει γιατί οι χρόνοι θα είναι άλλοι και το νερό λιγότερο και συστήνω να αφησετε την γαστρα ανοιχτή.

 • Reply June 11, 2018

  Anonymous

  Το έφτιαξα, πραγματικά το βρήκα εκπληκτικό, το συστήνω ανεπιφύλακτα είναι υπέροχο. (η ώρα ψησίματος ηταν ακριβώς όσο ήθελε )
  Καλή η κληρονομία των γιαγιάδων-μαμάδων συνταγών που μας άφησαν πίσω, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, αλλά στην ώρα και στο αποτέλεσμα του ψησίματος ήταν μακράν πίσω…Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ένα νόστιμο αλλά σκληρό νουά..

  Συγχαρητήρια

 • Reply July 20, 2018

  alex

  δύο ερωτήσεις αγαπητέ κύριε Δημήτρη: λίγο σκορδάκι δεν θα του ταιριαζε; όσον αφορά στο αλάτι/πιπέρι, υπάρχει κάποιος λόγος που δεν το αλατίζουμε από την αρχή, πριν το τσιγάρισμα;

  • Ναι το σκορδο ταιριάζει σ’ αυτό το φαγητό και θα μπορούσατε μάλιστα να βάλετε σκελίδες και μέσα στο κρέας κάνοντας κοπές με το μαχαίρι. Το αλατοπίπερο πριν το τσιγάρισμα δεν προσθέτει τίποτα. Αν όμως κάνετε κοπές για να βάλετε σκελίδες σκόρδου, τότε μαζί θα μπορούσατε να βάλετε και λίγο αλατοπίπερο μέσα.

 • Reply December 4, 2018

  Markos Lampiris

  Αλάτι πιπέρι ποτέ ριχρίχνο;

 • Reply December 4, 2018

  Markos

  Καλησπέρα σας!
  Πότε αλατοπιπερόνουμε;

 • Reply December 13, 2019

  Erros

  To noua apaksiothike logo tis ypsilis timis tou giauto to gyrise o kosmos se souvlakia k mprizoles aytin h alhtheia

 • Reply February 26, 2021

  Anonymous

  Φαίνεται υπεροχη συνταγή!
  Αν την κάνουμε με σπαλομιτα γυρω στα 6οογρ για 4ατομα μια ώρα περιπου για να βρασει το κρέας η λιγότερο;

Leave a Reply

Leave a Reply