Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
Spitiko Pagoto triantafyllo - safran

Σπιτικό παγωτό Oριεντάλ σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

Δεν υπάρχει καλύτερο για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου από ένα εύκολο σπιτικό παγωτό που δεν χρειάζεται παγωτομηχανή, ένα παγωτό όμως που έχει σπάνια γεύση και πρωτότυπο σερβίρισμα.  Εδώ και δυο χρόνια η Σόφη βρήκε σε ένα βιβλίο μαγειρικής, μια συνταγή σπιτικού παγωτού με γεύση “άνθος πορτοκαλιού”, που την έκανε πολύ συχνά όταν  είχαμε καλεσμένους και  ειδικά όταν το κυρίως γεύμα είναι πληθωρικό, κάτι που συμβαίνει στις πλείστες  των περιπτώσεων μια και ο μάγειρας είμαι εγώ! Η συνταγή αυτή λοιπόν καταφέρνει και κλέβει τις εντυπώσεις στο τέλος του δείπνου, όσο κι αν παιδεύομαι εγώ μαγειρικά με τα πρώτα και τα κυρίως. Και όλοι όσοι την έχουν δοκιμάσει μας λένε να τη δημοσιεύσουμε.

Όμως εμείς, είπαμε να αλλάξουμε λίγο τη συνταγή του βιβλίου, ώστε να την κάνουμε δικιά μας, κρατώντας την τεχνική της μεν αλλά αλλάζοντας ριζικά την γεύση  προς κάτι χαρακτηριστικά Ελληνικό με ανατολίτικες επιρροές.

Έτσι βαφτίσαμε το παγωτό που φτιάξαμε “Οριεντάλ”, μια και περιέχει τριαντάφυλλο και σαφράν και το σιρόπι που το συμπληρώνει είναι από μαστίχα με διακριτικά αρώματα από αστεροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο και γαρύφαλλο. Όλα αυτά, στοιχεία που δένουν με το κανταΐφι που χρησιμοποιούμε σε φωλίτσες και μεταφέρουν γευστικές μνήμες  απ’ την ανατολίτικη παράδοση της κουζίνας μας.

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

Είναι εντυπωσιακό το πόσο ισορροπημένα ταίριαξε το άρωμα του τριαντάφυλλου που έρχεται απ’ το ροδόνερο, με το σαφράν (κρόκο) στις αναλογίες που προτείνουμε. Παρά τον έντονο χαρακτήρα που έχει το καθένα, καταφέρουν να συνυπάρχουν και να δημιουργούν ένα φινετσάτο και κομψό γευστικό αποτύπωμα με υψηλή γαστρονομική αξία και ξεκάθαρα χτίζουν μια Οριεντάλ  προσωπικότητα.

Διαφήμιση

Το υπέροχο μ’ αυτό το παγωτό είναι ότι όσο “σοφιστικέ εστιατορικό” δείχνει στο σερβίρισμα, τόσο εύκολο είναι στη παρασκευή και τόσο μερακλήδικα σπιτικό είναι στη γεύση και τις υφές. Μιλάμε για 30’ δουλειά για τρεις παρασκευές αν τις συνδυάσετε συντονισμένα, κάνοντας το σιρόπι όσο ψήνονται οι φωλίτσες. Επιπλέον όλα τα έχετε έτοιμα μια-δυο μέρες πριν κάποιο δείπνο και συνθέτετε τα πιάτα 5’ πριν έρθει η ώρα να σερβίρετε.

Μόνο η Sophie μου, έχει τέτοιες εξαιρετικές ιδέες που κερδίζουν χειροκρότημα στα τραπέζια μας, με το τίποτα. Σα να κλέβεις εκκλησία που λένε!

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Αν και μιλάμε για τρεις ξεχωριστές παρασκευές (παγωτό, φωλίτσες κανταϊφιού και σιρόπι) η κάθε μια απ’ αυτές τις διαδικασίες είναι πανεύκολη και γρήγορη. Συνολικά το να φτιάξετε το παγωτό θα σας πάρει 15΄, οι φωλιές άλλα 15’ μαζί με το ψήσιμο και το σιρόπι 3-4΄.  Το παγωτό απλά πρέπει να μείνει στη κατάψυξη τουλάχιστον 6 ώρες και καμιά φορά όταν το βγάζετε θέλει 5΄-10΄για να μαλακώσει επαρκώς ώστε να σερβιριστεί.

Έτσι με σχετικά μικρό κόπο και χρόνο που αφιερώνετε μέρες ή ώρες πριν το σερβίρισμα, καταλήγετε με ένα σχεδόν “εστιατορικό” πιάτο στο τραπέζι σας, που δείχνει πολύ σοφιστικέ, εντυπωσιακό, τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά. Και ακριβώς αυτό είναι το ατού της συγκεκριμένης συνταγής!

Υλικά

Για το παγωτό (περ. 1.2 λίτρα):

Διαφήμιση

500 γρ. κρέμα γάλακτος Arla 36%
400 γρ. γάλα ζαχαρούχο (1 κονσέρβα)
75 ml. ηλιέλαιο
1 στικ βανίλια
¼ κ.γ. στήμονες σαφράν, σε 2 κ.γ. ζεστό νερό
1 κ.σ. ροδόνερο

Για τις φωλιές κανταΐφι:

Διαφήμιση

100 γρ. κανταΐφι αποψυμένο
20 γρ. άχνη ζάχαρης
40 γρ. βούτυρο Lurpak

Για το σιρόπι:

150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαστίχα SKINOS
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 σπόρο κάρδαμου
1 γαρύφαλλο

Για τη γαρνιτούρα:

1-2 νεκταρίνια σε φέτες
50 γρ, ψίχα από φιστίκια Αιγίνης

Διαδικασία Παρασκευής:

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

1. Χτυπάτε τη κρέμα:

Στο μίξερ σας ή και σε μπολ με μιξερ χειρός, βάζετε τα 500 ml. κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε μέχρι να κάνει μαλακές κορυφές, περίπου 1 λεπτό σε υψηλή ταχύτητα.

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

2. Φτιάχνετε τη βάση του παγωτού:

Βάζετε για 5 λεπτά τους στήμονες του σαφράν σε 2 κ.γ. ζεστό νερό να βγάλει τ’ αρώματα και το χρώμα του.

Σε άλλο μπολ ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα και στη συνέχεια προσθέτετε το ηλιέλαιο, την βανίλια, το σαφράν (το αρωματισμένο ζεστό νερό μαζί με τους στήμονες), και το ροδόνερο.

Τα ανακατεύετε για μερικά δευτερόλεπτα με το σύρμα να ενοποιηθούν σε ένα παχύρρευστο γαλακτώδες υγρό.

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

3. Ολοκληρώνετε το παγωτό & το βάζετε στη κατάψυξη:

Βάζετε την χτυπημένη κρέμα απ’ το βήμα 1, πάνω στο μίγμα του γάλακτος που μόλις φτιάξατε και την διπλώνετε απαλά με κίνηση 8αριού, ώστε να γίνει ένα αφράτο, ενιαίο μίγμα. Μεταφέρετε σε ένα τάπερ που χωράει 1.2 λίτρα και το βάζετε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες. Μπορεί να μείνει εκεί για 2 εβδομάδες.

4.  Ετοιμάζετε τις φωλιές κανταϊφιού:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C με αέρα (ή στους 190 χωρίς αέρα). Λιώνετε το βούτυρο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι.  Αφρατεύετε με τα χέρια σας το κανταΐφι και το βάζετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε από πάνω του την άχνη ζάχαρης να πάει παντού και στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε με τα χέρια να πάει παντού.

Στη συνέχεια θα φτιάξετε τις φωλίτσες σε μια φόρμα για κεκάκια ή μάφινς.  Παίρνετε από μια μικρή ποσότητα βουτυρωμένου κανταϊφιού στα δάχτυλα και τη βάζετε σε κάθε υποδοχή της φόρμας. Με τα δυο δάχτυλα πιέζετε το μαλλί του κανταϊφιού να πάει στις άκρες και να δημιουργήσει μια φωλίτσα. Αφού ετοιμάσετε όλο το ταψάκι, το βάζετε να ψηθεί στον προθερμασμένο στους 180C φούρνο με αέρα για 10’, να πάρουν χρώμα.

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

Αφαιρείτε απ’ τον φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν και φυλάξτε  τα σε ένα κλειστό τάπερ, μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

5. Ετοιμάζετε το σιρόπι:

Βάζετε ένα κατσαρολάκι στο μάτι σε μεσαία ένταση και ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Ανακατέψτε, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και αφήστε το να σιγοβράζει για περίπου  2 λεπτά μέχρι να μείνει η μισή περίπου ποσότητα, έχοντας πήξει αρκετά. Όσο το αφήνετε να κρυώσει θα πήζει περισσότερο, οπότε όταν έρθει η στιγμή του σερβιρίσματος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε 1-2 κουταλιές νερό ή μαστίχα και να το ανακατέψετε για να είναι επαρκώς λεπτόρρευστο για το σερβίρισμα. Προφανώς πριν το σερβίρισμα αφαιτείτε τον αστεροειδή γλυκάνισο, το κάρδαμο και το γαρύφαλλο που έχουν ήδη εμπλουτίσει διακριτικά το σιρόπι με τα αρώματά τους.

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

Σερβίρισμα:

Κόβετε ένα νεκταρίνι σε φέτες. Βάζετε μια φωλίτσα στο πιάτο και από πάνω της μια μπάλα παγωτού.  Πάνω απ’ το παγωτό και δίπλα στο πιάτο προσθέτετε 2 φέτες από νεκταρίνι, ρίχνετε λίγο σιρόπι πάνω και δίπλα στο παγωτό και τέλος πασπαλίζετε με 8-10 φιστίκια Αιγίνης ώστε μερικά να κολλήσουν πάνω στο σιρόπι.  Επαναλαμβάνετε για όλα τα πιάτα που θέλετε να σερβίρετε.

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας

Εμείς σερβίραμε στα πολύ κομψά πιάτα της σειράς AMNESIA της ΙΩΝΙΑ και χρησιμοποιήσαμε το αντικολλητικό κατσαρολάκι της Fest.

εύκολο σπιτικό παγωτό σαφραν & τριαντάφυλλο σε φωλίτσες κανταϊφιού με σιρόπι μαστίχας
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Για άλλη μια φορά δηλώνω εντυπωσιασμένη…θα δοκιμαστεί το παγωτό σε τραπέζι σπίτι μας αυτή τη βδομάδα που θα έχουμε καλεσμένους. Να ρωτήσω και κάτι? Από τις συνταγές σας, ποια θα προτείνατε να προηγηθεί ως κυρίως πιάτο? Ευχαριστώ!

  2. Ως ψυχαναγκαστικός -και με κίνδυνο να με βρίσεις- έχω καθήκον να ρωτήσω πόσοι στημόνες είναι το 1/4 του κουταλακίου του γλυκού. Θέλω να πετύχω την ισορροπία της γεύσης που γράφεις ακριβώς, εξ’ ου και οι… ανισόρροπες ερωτήσεις χαχα

    1. Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ, δεν θα κάτσω να μετρήσω, αλλά γελάω με την ερώτηση… Μεταξύ άλλων γιατί πιο πολύ ρόλο παίζει στην ένταση του αποτελέσματος πόσο φρέσκο και καλής ποιότητας είναι το σαφράν που θα χρησιμοποιήσετε, απ’ το πόσοι στημονες θα μπουν. Καλή η ακρίβεια και ξέρετε ότι με χαρακτηρίζει αλλά έχει και όρια. Από ενα σημείο και μετά πάμε και λίγο με τις αισθήσεις μας, μη γίνουμε μάγειροι-λογιστές!

  3. Εντάξει…συνταγή μύθος! Έκλεψε τις εντυπώσεις από ένα τεράστιο τραπέζι BBQ με “διεθνείς” συνδαιτυμόνες μιας και δε ζούμε πια στην Ελλάδα, δυστυχώς. “This is the best ice cream we have ever tasted, even from restaurants! Really, you should open a restaurant Leonidas !”. Επειγόντως να μεταφρασθεί το άρθρο στα Αγγλικά … η αγορά της Μέσης Ανατολής που ζούμε σας περιμένει! Προσπάθησα να το διαμοιράσω στους καλεσμένους μας , αλλά η “αγγλική” σημαιούλα βγάζει το ίδιο άρθρο στα Ελληνικά ξανά. Να σημειωθεί ότι για το τραπέζι ακολουθήθηκε τόσο η διαδικασία του site για το ψήσιμο των steaks στα κάρβουνα,με θεαματικά αποτελέσματα (ξανά ! 🙂 ! ) όσο και η συνταγή για αρωματικό βούτυρο που επίσης έκλεψε καρδιές !

    1. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τίς συνταγές πού μοιράζεστε μαζί μας, περιττό νά σάς πω ότι ή σελίδα σας βρίσκεται μόνιμα στην αρχική σελίδα. Μία ερώτηση μόνο, εάν θεωρείτε ότι εάν βάλουμε περισσότερη ποσότητα ηλιέλαιου θά γίνει ενδεχομένως πιο μαλακή ή υφή τού παγωτού;
      Ευχαριστώ.

Your email address will not be published. Required fields are marked *