Δύο υπέροχα κρεμώδεις πουρέδες: με σελινόριζα και με κολοκύθα

Poured selinorizas kai kolokythaa

Οι “δημιουργικοί πουρέδες” τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της σύγχρονης εστιατορικής κουζίνας διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. Αυτή η μισοστραβή κουταλιά που μπαίνει στο πιάτο εν είδει υπογραφής του σεφ δίνοντας χρώμα και ποικιλία γεύσεων, σου κλείνει το μάτι ότι η κουζίνα κινείται στις τάσεις της εποχής.

2spoons2pngΗ αλήθεια είναι ότι οι πουρέδες με διαφορετικά λαχανικά πλην της κλασικής πατάτας, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά νόστιμα συνοδευτικά και για τα καθημερινά γεύματα μιας οικογένειας στο σπίτι αλλά και να παίξουν σε καλέσματα επίσημα και μη.

Πρόσφατα μάλιστα ανακάλυψα ένα μυστικό για να τους εντείνουμε τη κρεμώδη γεύση και υφή, που με εντυπωσίασε ως αποτέλεσμα: την πρόσθεση cream cheese στο μίγμα, που επιτρέπει αφενός το να βάλουμε λιγότερο βούτυρο και αφετέρου υποκαθιστά τη κρέμα γάλακτος που θα ήταν απαραίτητη, αν το ζητούμενο είναι η κρεμώδης γεύση και υφή (δες συνταγή για πουρέ πατάτας του Νουρλόγλου, εδώ).

πουρές σελινόριζας & πουρές κολοκύθας

Και βέβαια αν μιλάμε για λευκό τυρί κρέμα, όπως ξέρετε εγώ επιλέγω αποκλειστικά Arla Natural Cream Cheese που είναι φτιαγμένο με απόλυτα φυσική τυροκομική διαδικασία, γεγονός που καθρεφτίζεται στη γεύση του και στη συνέχεια στη κάθε παρασκευή όπου μπαίνει ως συστατικό, κάνοντας εν τέλει τη διαφορά.

Έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα 4 διαφορετικούς δημιουργικούς πουρέδες με αυτό το μυστικό του cream cheese και πραγματικά δεν ξέρω ποιόν να πρωτοδιαλέξω: Σελινόριζα, Κολοκύθα, Κουνουπίδι και Γλυκοπατάτα. Η φίλη μου η Πία, με την οποία τους δοκιμάζαμε παρέα, είπε πολύ εύστοχα ότι αυτοί οι πουρέδες είναι να τους απολαύσεις σαν κύριο πιάτο, όχι απλά ως συνοδευτικό. Και όντως η γεύση τους, τους κάνει πιο σημαντικούς από τον ρόλο μιας γευστικής πινελιάς σε ένα πιάτο, καθώς είναι σίγουρο ότι θα κλέψουν την παράσταση και τα σχόλια. Πιστεύω δε πως άνετα μπορούν να λειτουργήσουν και σε λογική ντιπ, και μάλιστα η φωτογράφιση και τα γαρνιρίσματα έχουν γίνει με την λογική του πόσο όμορφα μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες γεύσεις σε ένα τραπέζι, πέρα απ’ τον προφανή ρόλο συνοδευτικού στο πιάτο δίπλα σε κρέας ή ψάρι.

πουρές σελινόριζας, κολοκύθας, κουνουπίδι, γλυκοπατάτα

Για να δώσετε λοιπόν την πρέπουσα σημασία αποφάσισα να ανεβάσω τις 4 αυτές συνταγές σε δυό δόσεις ανά ζευγάρια, με πρώτη ανάρτηση τους κρεμώδεις πουρέδες Σελινόριζας και Κολοκύθας που είναι και στην εποχή της και επόμενη ανάρτηση τους κρεμώδεις πουρέδες Κουνουπιδιού και πορτοκαλί Γλυκοπατάτας. Μπορείτε εύκολα να συνδυάσετε σε ένα τραπέζι, κάθε ζευγάρι πουρέδων με διαφορετικά χρώματα, γιατί στη προκειμένη περίπτωση πέραν του οπτικού παιχνιδιού, έχουν και διαφορετικά γευστικά προφίλ καθώς τα δυο πορτοκαλί είναι λόγω υλικών πιο γλυκά και τα δυο άσπρα έχουν πιο έντονο γευστικό αποτύπωμα, ειδικά έτσι όπως τα έχω συνδυάσει με δευτερεύουσες γεύσεις από spices ή αρωματικά.

Στον πουρέ σελινόριζας που είναι το υλικό με ίσως το πιο έντονο γευστικό προφίλ, επέλεξα να προσθέσω ξινόμηλο να μετριάσει τη μεταλλικότητά της και ιδανικά προτείνω φύλλα κόλιανδρου που είναι πιο παιχνιδιάρικα ως γευστικός τόνος, σε ήπια ποσότητα βέβαια. Για μένα δε ο πουρές σελινόριζας συνδυάζεται εξαιρετικά και με καπνιστή πάπρικα αλλά και με καγιέν σε μικρή ποσότητα, αλλά εκεί κάντε εσείς το παιχνίδι σας κατά τα γούστα σας.

Στον πουρέ κολοκύθας καταρχάς θεωρώ ότι το ψήσιμο της στο φούρνο δίνει γευστικά καλύτερο αποτέλεσμα απ’ το βράσιμο (αν και είναι πιο γρήγορο το βράσιμο). Η γεύση του πουρέ κολοκύθας όπως δένει ιδανικά με το cream cheese, δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιο συμπλήρωμα για γευστική ισορροπία ή διεύρυνση του γευστικού αποτυπώματος, αλλά κάποιος αν θέλει, θα μπορούσε να προσθέσει λίγο μοσχοκάρυδο ή κανέλα.

πουρές σελινόριζας & πουρές κολοκύθας

Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτές τις ιδέες και τις άλλες δυο που α έρθουν στο επόμενο άρθρο και θα με θυμηθείτε γιατί είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη το πόσο καλά δένει το συγκεκριμένο cream cheese με τα λαχανικά αυτά σε πουρέ.

Χαρακτηριστικά των συνταγών:

Πανεύκολες συνταγές που βγαίνουν πεντανόστιμες σε λιγότερο από μια ώρα με ουσιαστική δουλειά εκ μέρους σας λιγότερο από 10’. Στα σούπερ μάρκετ πλέον μπορείτε να βρείτε έτοιμη, κομμένη, ωμή κολοκύθα σε συσκευασία των 500 γρ. για να μη μπαίνετε στο κόπο να αγοράζετε ολόκληρη και να τη καθαρίζετε.

Πουρές Σελινόριζα

πουρές σελινόριζας & πουρές κολοκύθας

Υλικά για γαρνίρισμα 4-6 ατόμων

500 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 3-4 εκ.
1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 2-3 εκ.
40 γρ. βούτυρο Lurpak
100 γρ. Arla Natural Cream Cheese
150 ml. γάλα
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιαντρου ή μαϊντανού
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα ή και ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Βράζετε τη σελινόριζα

Καθαρίζετε και κόβετε τη σελινόριζα σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με 100ml γάλα και 100ml. νερό να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα (περί τα 12 -15 λεπτά).

πουρές σελινόριζας

2. Ψήνετε (ή βράζετε) το μήλο

Καθαρίζετε το μήλο και το κόβετε κομματάκια. Ιδανικά τα βάζετε στο φούρνο να ψηθούν περί τα 20’ να μαλακώσουν και να μελώσουν. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βράσετε για 5 λεπτά να μαλακώσουν, αν βιάζεστε.

πουρές σελινόριζας

3. Αναμιγνύετε  & πολτοποιείτε τα υλικά

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε σταδιακά τα υλικά. Κατ’ αρχάς τη βρασμένη σελινόριζα με το βούτυρο και το μήλο, προσθέτοντας 50 ml γάλα. Τα περνάτε με ένα μίξερ χειρός να πολτοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτετε το Arla Natural Cream Cheese, τα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιατρου ή μαϊντανού, αλάτι και πιπέρι και επιλέγετε το μπαχαρικό που σας ταιριάζει στη γεύση σας. Είτε καπνιστή πάπρικα για να δώσει χαρακτήρα χωρίς να είναι καυτερή, είτε καγιέν για να δώσει μια πικάντικη νότα , είτε και τα δυο μπαχαρικά μαζί, σε λεπτή ισορροπία για ένταση γεύσεων.

πουρές σελινόριζας

πουρές σελινόριζας με Arla Natural crem cheese

decorative-lines-17_large2

Πουρές Κολοκύθα

πουρές κολοκύθας με Arla Natural crem cheese

 

Υλικά για γαρνίρισμα 4-6 ατόμων

500 γρ. κολοκύθα ψίχα σε μικρούς κύβους των 3-4 εκ.
40 γρ. βούτυρο Lurpak
100 γρ. Arla Natural Cream Cheese
50 ml. γάλα
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
½ κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου ή κανέλας (προαιρετικά)
2 κ.σ. κολοκυθόσπορους για διακόσμηση

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ψήνετε τη κολοκύθα

Καθαρίζετε και κόβετε τη κολοκύθα σε μικρά κομμάτια 3-4 εκ. και τα βάζετε σε ένα ταψί με ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C , να ψηθεί η κολοκύθα για 40’, ώστε να μαλακώσει, να μελώσει και εντέλει να νοστιμίσει. Εναλλακτικά μπορείτε να τη βράσετε αλλά δεν θα βγει τόσο νοστιμη.

πουρές κολοκύθας με Arla Natural crem cheese

2. Αναμιγνύετε & πολτοποιείτε τα υλικά

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε σταδιακά τα υλικά. Κατ’ αρχάς τη ψημένη κολοκύθα με το βούτυρο, προσθέτοντας 50 ml γάλα. Τα περνάτε με ένα μίξερ χειρός να πολτοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτετε το Arla Natural Cream Cheese, τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε πασπαλίζοντας κολοκυθόσπορους από πάνω, για να δώσετε μια τραγανή νότα στο βελούδινο πουρέ.

πουρές κολοκύθας με Arla Natural crem cheese

πουρές κολοκύθας με Arla Natural crem cheese

Σερβίρισμα:

Και τους δυο πουρέδες μπορείτε να τους σερβίρετε στα πιάτα ως συνοδευτικό ψητού κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού, αλλά και να τους αφήσετε στο τραπέζι σε μπολ να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του. Κάλλιστα δε, όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορούν να σερβιριστούν ως ντιπ σε μπουφέ ή κοκτέιλ πάρτι.
Εμείς σερβίραμε τους πουρέδες μας σε πιάτα απ’ τις νέες σειρές ANTIGONI & ALKISTIS της ΙΩΝΙΑ. Χρησιμοποιήσαμε επίσης αντικολλητικό κατσαρολάκι Fest.

πουρές σελινόριζας & πουρές κολοκύθας

Δύο υπέροχα κρεμώδεις πουρέδες: με σελινόριζα και με κολοκύθα 3.00/5 (60.00%) 9 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply November 9, 2019

    Andreas Spatoulas

    Εξαιρετικές προτάσεις, που μπορούν να γίνουν και γεύματα για μικρα παιδια (ίσως όχι η σέλινοριζα) ανυπομονώ για τον πουρέ γλυκοπατάτα καθώς η συνταγή από τις προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι έγραψε μεγάλη επιτυχία..

Leave a Reply

Leave a Reply