Γρήγορη Σάλτσα Μπολονέζ με Ταλιατέλες (σε τρεις παραλλαγές)

ταλιατέλες Μπολονέζ
Makkaroni-me kima

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή Μπολονέζ και μια slow cooked είχα υποσχεθεί εδώ και σχεδόν δυο χρόνια μετά την τυφλή δοκιμή 6 διαφορετικών εκτελέσεων της ίδιας βασικής συνταγής της διάσημης σάλτσας, με μικρές τεχνικές παραλλαγές. Εκείνο το άρθρο σε τρείς συνέχειες (εδώ, εδώ και εδώ το τελικό αποτέλεσμα), είχε κάνει μεγάλη αίσθηση τους πρώτους μήνες του Cucina Caruso και έτσι μέχρι σήμερα, που το μπλογκ κάνει πλέον πάνω από μισό εκατομμύριο κλικς τον μήνα, οι αναγνώστες συνεχίζουν να ζητούν την τελική πρόταση μου.

Αφού έχω ήδη παρουσιάσει την προτεινόμενη slow cooked εκδοχή, έμενε η γρήγορη και εύκολη, η πιο καθημερινή αν θέλετε. Αλλά πριν πάμε σ’ αυτή, θα ήθελα να σας θυμίσω την πρώτη, ώστε να δούμε και τις ομοιότητες και διαφορές.

Η απόλυτη slow cooked σάλτσα Μπολονέζ

Όσον αφορά λοιπόν στην απόλυτη slow cooked σάλτσα Μπολονέζ, η πρότασή μου είναι το ραγού Μπολονέζ. Δηλαδή η σάλτσα που γίνεται ξεκινώντας να μαγειρεύεις κρέας από μοσχαρίσιο ποντίκι ή ελιά και όχι κιμά.

saltsa kima mpolonez

Στη διαδικασία του ραγού Μπολονέζ, το κρέας μέσα από το αργό μαγείρεμα διαλύεται τελικά σε ίνες, καθώς το κολλαγόνο που συγκρατεί αυτές τις ίνες στη φόρμα των μυών μαλακώνει και υγροποιείται. Έτσι, η σάλτσα φτάνει σε μια μορφή αντίστοιχη του κιμά, μέσα από μια καθαρά μαγειρική διαδικασία. Κάτι που έχει γαστρονομικές καταβολές στην ιστορία της σάλτσας στη Μπολόνια μια και έτσι γινόταν τα παλιά χρόνια αλλά και μέχρι σήμερα αποτελεί εκδοχή που σερβίρεται με πάστα σε επιλεγμένα μενού.

σπαγγέτι ραγου μπολονεζ_20140830_1069

Ραγού Μπολονέζ με ταλιατέλες λοιπόν θα ήταν η κλασική πρόταση, σ’ αυτή τη περίπτωση που αποφασίσετε να προσεγγίσετε τη διάσημη συνταγή με slow cooking διαδικασία.

Σημειώνω εδώ ότι από πλευράς κόπου και βασικών υλικών, δεν έχει ουσιαστική διαφορά με την γρήγορη εκδοχή που θα παρουσιάσω πιο κάτω. Απλά οι ώρες που η σάλτσα σιγοβράζει είναι αρκετές και τα στάδια στη διαδικασία πιο αυτοτελή. Και βέβαια οι δυνατότητες πολυχρηστικότητας της σάλτσας και ως ραγού είναι μεγάλες, από τις κλασικές ταλιατέλες, λαζάνια και κανελόνια μέχρι και ελληνικό μουσακά και παστίτσιο.

Η εύκολη, γρήγορη, καθημερινή σάλτσα Μπολονέζ

Για την εύκολη και απλή Μπολονέζ τώρα, κάποια στοιχεία είναι αδιαπραγμάτευτα σε σχέση με την slow cooked εκδοχή και βέβαια κάποια αλλάζουν.

ευκολη και γρηγορη σαλτσα μπολονεζ

Πρώτο σημείο που μένει ίδιο είναι η γευστική βάση της σάλτσας που είναι το batuto, δηλαδή το σιγοσοταρισμένο μίγμα κρεμμυδιού, σέλερι και καρότου. Χωρίς αυτό το συνδυασμό να δίνει τ’ αρώματά του και γευστικό βάθος στη σάλτσα, δεν νοείται Μπολονέζ κατά τη γνώμη μου. Και εδώ είναι το μόνο κομμάτι της διαδικασίας που έχω κρατήσει σε αργούς ρυθμούς μια και θεωρώ ότι όσο πιο αργά σοτάρεται το μπατούτο, τόσο πιο νόστιμη γίνεται η τελική σάλτσα.

Όσον αφορά στο κρέας υπάρχει η ιδιαιτερότητα της επιλογής χοντροκομμένου κιμά. Δηλαδή κιμά που περάστηκε στον κόφτη που χρησιμοποιούν οι χασάπηδες στα λουκάνικα και όχι όταν κάποιος τους ζητά κιμά. Αυτό πρέπει να το ζητήσετε και να επιμείνετε με την έννοια να καταλάβει τι θέλετε γιατί δεν είναι συνηθισμένοι οι περισσότεροι χασάπηδες να τους ζητά ο πελάτης κάτι διαφορετικό. Ο λόγος για την επιλογή του χοντροκομμένου είναι η πιο κρεάτινη αίσθηση στη σάλτσα που στη γευστική δοκιμή που έκανα με τις 6 σάλτσες βγήκε παμψηφεί ως καλή επιλογή.

Από εκεί και πέρα, η πρόσθεση κρασιού, αρωματικών και σάλτσας ντομάτας εδώ γίνεται με γρήγορη αλληλουχία ώστε ο τελικός χρόνος μαγειρέματος να φτάσει στα 45 λεπτά, χρόνο-ρεκόρ για κανονική Μπολονέζ. Για να βοηθήσουμε τον χρόνο εδώ μπαίνει μόνο τριμμένη ντομάτα ώστε να μην υπάρχουν πολλά υγρά που απαιτούν περισσότερη ώρα μαγειρέματος. Επίσης προστίθεται και αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα ντοματοπολτού ώστε να είναι πιο πλούσιο το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Και εδώ βεβαίως ισχύουν τα περί πολυχρηστικότητας της σάλτσας Μπολονέζ σε συνταγές από ζυμαρικά βραστά ως φούρνου ή και σε μουσακά.

Canelloni_20151124_0023

Υπάρχουν στη συνταγή αυτής της σάλτσας Μπολονέζ και δυο προαιρετικά υλικά που η πρόσθεσή τους ή όχι, δημιουργεί και εναλλακτικές εκδοχές της σάλτσας, επιμηκύνοντας λίγο τον χρόνο παρασκευής μεν, αλλά εμπλουτίζοντας την γεύση κατα βούληση και προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη εκδοχή αφορά στο μπέικον που αποτελεί και αυτό μέρος της αυθεντικής παράδοσης της Μπολόνια και στις γευστικές δοκιμές μας είχε σκοράρει πολύ καλά. Μπορείτε να το προσθέσετε για να έχετε λίγο πιο έντονη και ελαφρά καπνιστή τελική γεύση στη σάλτσα.

Η δεύτερη εκδοχή δεν είναι παραδοσιακή Μπολονέζικη, αλλά την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομικά όταν την δοκίμασα σε εστιατόριο του Jamie Oliver στην Ουαλία: η πρόσθεση κολοκύθας στη σάλτσα. Η κολοκύθα δίνει βάθος και μια σπιτικιά ρουστίκ αίσθηση στη γεύση της σάλτσας, την γλυκαίνει ελαφρά και την στρογγυλεύει. Ειδικά σε περιπτώσεις που θα χρησιμοποιήσετε τη σάλτσα σε γέμιση, όπως σε λαζάνια ή ραβιόλια, ταιριάζει ιδανικά με την μπεσαμέλ και την λογική του comfort food. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ψήσετε την κολοκύθα στο φούρνο για 40 λεπτά και μετά να την περάσετε στη κουζινομηχανή για να πολτοποιηθεί ώστε να προστεθεί με την ντομάτα στο τελικό στάδιο της σάλτσας.

Η σάλτσα μπορεί να γίνει άνετα χωρίς τα δυο αυτά υλικά και αυτή μάλιστα είναι και η κανονική απλή μορφή της. Στη διαδικασία όμως κατωτέρω φάινεται η πλήρης εκδοχή για να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η πιο γρήγορη και εύκολη βερσιόν της σάλτσας Μπολονέζ που προσπαθεί να μην θυσιάσει το γευστικό αποτέλεσμα, στο βωμό της καθημερινής βολής. Έτσι, διαδικασίες και υλικά που κάνουν ουσιαστική διαφορά στη γεύση έχουν διατηρηθεί σχολαστικά (σοτάρισμα batuto και μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά) ενώ άλλες διαδικασίες που η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα είναι μικρή (σταδιακή πρόσθεση υπόλοιπων υλικών) έχουν συμπιεστεί για να φτάσει ο τελικός χρόνος παρασκευής στα 45’. Γι΄ αυτό μάλιστα, έχει επιλεγεί μόνο πυκνή σάλτσα ντομάτας (τριμμένη και πελτές και όχι ζωμός) ώστε χωρίς πολλά υγρά να δέσει η σάλτσα πιο γρήγορα.

Αν κάναμε τα στάδια αυτά πιο χαλαρά στο χρόνο το αποτέλεσμα θα ήταν όντως πιο νόστιμο, αλλά τόσο ελαφρά νοστιμότερο που οι περισσότεροι δεν θα το καταλάβαιναν χωρίς σύγκριση και προσήλωση στο να κρίνουν τις διαφορές.

Αυτό μπορώ να το διαβεβαιώσω μετά την εμπειρία μου με τις τυφλές δοκιμές. Έτσι, επειδή οι νορμάλ άνθρωποι πάνε σε ένα τραπέζι για να περάσουν καλά, ελπίζοντας να φάνε κάτι νόστιμο και καλομαγειρεμένο και όχι να κάνουν γαστρονομικές συγκρίσεις και κριτική, θεωρώ ότι οι συμβιβασμοί που κάνετε μ’ αυτή την συνταγή έναντι μιας πιο αργής εκδοχής της, είναι αμελητέοι.

ευκολη και γρηγορη σάλτσα Μπολονέζ

Αν όμως εσείς παρόλα αυτά θέλετε να κάνετε την ίδια συνταγή στη slow cooked gourmet εκδοχή της και όχι το ραγού που προτείνουμε σ’ αυτή τη περίπτωση, οι οδηγίες μου για τις διαφορές στην παρασκευή είναι οι εξής δύο:

1. Βάλτε το διπλό κρασί σε ποσότητα και αφήστε το να μειωθεί στο ελάχιστο για περίπου 10 λεπτά πριν προσθέσετε την ντομάτα.

2. Μαζί με την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ, προσθέστε επιπλέον, 250γρ. ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου. Τόσο η έξτρα νοστιμιά απ’ τον ζωμό, όσο και η ύπαρξη αρκετών υγρών που θα σας επιτρέψει να παρατείνεται το αργό μαγείρεμα της σάλτσας κατά τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά, θα ανεβάσουν την τελική γεύση.

Η σάλτσα Μπολονέζ καταψύχεται καλά και δεν χάνει την γαστρονομική της ταυτότητα. Γι’ αυτό πάντα προτείνω μεγάλες σχετικά ποσότητες ώστε μια και θα μπείτε στον κόπο να έχετε περίσσευμα για τη μέρα εκείνη που θα σας έρθει η όρεξη για Μπολονέζ και θα βαριέστε ή δεν θα προλαβαίνετε να μαγειρέψετε σε 45′ λεπτά σάλτσα. Όσοι ειδικά έχετε παιδιά, καταλαβαίνεται ακριβώς και τι λέω και τι εννοώ!

Pastistio
Υλικά

Για τη σάλτσα

Θα βγούν περίπου 2-2.5 κιλά σάλτσας ανάλογα με το αν βάλετε τα προαιρετικά υλικά ή όχι. Οι ποσότητες αυτές υπερβαίνουν σαφώς τις ανάγκες για ένα δείπνο με ταλιατέλες. Υπερεπαρκούν όμως για να υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα σάλτσας μπολονέζ αν θέλετε να φτιάξετε παστίτσιο ή κανελόνια ή μουσακά ή λαζάνια σε μεγάλο ταψί και να μείνει κιμάς για κάποιες μερίδες με ταλιατέλες. Η σάλτσα μπολονέζ καταψύχεται σε σακουλάκια και όταν αποψυχθεί δεν χάνει τίποτα απ’ τη γεύση ή την υφή της.

1 κιλό κιμά από μοσχαρίσια ελιά (ή σπάλα) χοντροκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλο καρότο τριμμένο

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

4 φύλλα δάφνης

1 κλωνάρι κανέλας

120 μλ. κόκκινο κρασί

120 μλ. ελαιόλαδο

750 γρ. τομάτα τριφτή

150 γρ. τομάτα πελτέ

αλάτι, πιπέρι

400 γρ. κολοκύθα (προαιρετικά)

150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Για τις ταλιατέλες (για 4 άτομα)

500 γρ, ταλιατέλες Barilla

150 γρ. τριμμένη GRANA PADANO

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή Συνταγής

Η προεργασία και τα προαιρετικά:

α. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σέλερι και τρίβετε το καρότο είτε με το μαχαίρι και τρίφτη, είτε σε μούλτι / κουζινομηχανή.

σάλτσα μπολονεζ για σπαγγετι

β. Αν αποφασίσετε να βάλετε κολοκύθα τοποθετείστε τα κομμάτια της σε ένα ταψάκι και βάλτε τη στο φούρνο στους 180C για περίπου 40-50 λεπτά. Αν το κάνετε 15 λεπτά πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άλλη προετοιμασία για την συνταγή, θα συμπέσει να είναι έτοιμη στο σωστό χρόνο για να μπει στη σάλτσα, δηλαδή αφού προστεθεί και η σάλτσα ντομάτας στον κιμά στο στάδιο 4.

γ. Αν αποφασίσετε να βάλετε μπέικον, στη κατσαρόλα που θα ετοιμάσετε τη σάλτσα (προτιμήστε μια πλατιά και χαμηλή) ρίξτε το λάδι και σε μεσαία φωτιά προσθέστε το μπέικον να τσιγαριστεί, ανακατεύοντας τακτικά για 7-10 λεπτά. Το αφαιρείτε σε ένα μπολ, για να το ξαναπροσθέσετε αργότερα όταν σοταριστεί ο κιμάς, στο στάδιο 3.

 Σάλτσα Κιμά Μπολονεζ για μακαρονια

Τα υποχρεωτικά:

1. Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι και βάλτε το να κάψει ελαφρά, σε χαμηλή φωτιά (αν έχετε σοτάρει πριν το μπέικον, προχωρήσετε από εκείνο το στάδιο). Προσθέστε το batuto, δηλαδή το μίγμα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλερι και καρότο. Θα το σοτάρετε όσο πιο αργά μπορείτε σε χαμηλή φωτιά, για 10 ή και 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να μαραθεί το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να καεί.

 Σάλτσα Κιμά Μπολονεζ για μακαρονια

2. Προσθέστε τον κιμά, ανεβάστε τη φωτιά στα ¾ και σοτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας συχνά επί 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει όλος χρώμα.

 Σάλτσα Κιμά Μπολονεζ για μακαρονια

3. Προσθέτετε το μπέικον(αν επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε), τα καρυκεύματα (σκόρδο, δάφνη, κανέλα) και το κρασί. Ανακατεύετε καλά για 2-3 λεπτά.

 Σάλτσα Κιμά Μπολονεζ για μακαρονια

4. Στον κιμά που πλέον τσιγαρίστηκε, θα προσθέσετε την σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη και τον πελτέ αλάτι και πιπέρι και θα ανακατέψετε καλά.

 Σάλτσα Κιμά Μπολονεζ για μακαρονια

Σημείωση: Αν έχετε επιλέξει να βάλετε κολοκύθα, είναι η στιγμή να την βγάλετε από τον φούρνο και να την περάσετε στο μούλτι ή την κουζινομηχανή να πολτοποιηθεί ή έστω να τριφτεί ψιλά. Την προσθέτετε και αυτή, στη σάλτσα.

 Σάλτσα Κιμά Μπολονεζ για μακαρονια

Μόλις η σάλτσα πάρει βράση, θα χαμηλώσετε και πάλι την φωτιά στο ελάχιστο, ίσα-ίσα να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες καθώς το νερό εξατμίζεται και η σάλτσα πήζει και νοστιμίζει. Αυτό θα διαρκέσει περί τα 20’ μέχρι η σάλτσα να έχει πια ελάχιστο υγρό και να δείχνει πηχτή και λαχταριστή.

 Σάλτσα Κιμά Μπολονεζ για μακαρονια

Αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να σερβίρετε ή να την χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή (κανελόνια, παστίτσιο, λαζάνια κλπ) για να δέσουν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία στο σημείο που αναδεικνύεται η νοστιμιά της.

Σερβίρισμα με Ταλιατέλες:

 Σάλτσα Κιμά Μπολονεζ για μακαρονια

Βράστε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες μας στο βίντεο με τα 10 μυστικά για να μαγειρεύετε ζυμαρικά σαν Ιταλοί.

Ανάλογα με τα άτομα θα χρειαστείτε και σάλτσα, οπότε ως κύριο πιάτο στην Ελλάδα που είμαστε φαγανοί, υπολογίστε ανα άτομο περί τα 150-200 γρ. πάστα και 60-80 γρ. σάλτσα έτοιμη. Ζεστάνετε την ποσότητα της σάλτσας που θα χρειαστείτε σε τηγάνι και κατά την Ιταλική παράδοση, ρίξτε τις έτοιμες ταλιατέλες μέσα της, να ανακατευτούν καλά με την σάλτσα πριν τις σερβίρετε απ’ το τηγάνι στα πιάτα.

Για να φαίνεται η σάλτσα ως πρωταγωνιστής, εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτή τη διαδικασία στη φωτογράφιση, αλλά όταν η κάμερα είναι κλειστή, σπίτι μας τουλάχιστον, πάντα αναμιγνύουμε  καλά την πάστα με τη σάλτσα μπολονέζ και λίγη παρμεζάνα πριν σερβίρουμε στα πιάτα.

GRANA PADANO 1
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

14 Comments

 • Reply February 10, 2016

  Anonymous

  Τετοια εκρηξη γευσεων δεν υπαρχει, την φαγαμε πριν ακουμπησει το μακαρονι!

 • Reply March 26, 2017

  Anonymous

  Καλησπέρα συγχαρητήρια για την άριστη συνταγή (και παρουσίαση). Θα ήθελα όμως να σημειώσω μια λεπτομέρεια η οποία είναι πολύ σημαντική και στην οποία θεωρώ ότι δε δίδεται η πρέπουσα σημασία. Η λεπτομέρεια αφορά στο προσεκτικό σοτάρισμα/τσιγάρισμα του κιμά το οποίο είναι πολύ σημαντικό ώστε να ενισχυθεί η γεύση του κιμά – για μένα το σημαντικότερο όλων.

  Η διαδικασία του σοταρίσματος λοιπόν πρέπει να είναι η εξής: Ο κιμάς όταν μπει στην κατσαρόλα και αφού τον αφήσουμε ήσυχο, μετά από λίγη ώρα θα αρχίσει να βγάζει υγρά. Ποτέ μα ποτέ δε σταματάμε το σοτάρισμα εκεί αλλά περιμένουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά και ο κιμάς να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα (προφανώς ποτέ δε σοτάρουμε σε αντικολλητικό σκευός διότι δε θα κολλήσει). Μόλις αρχίσει να κολλάει(“πιάνει”) είναι θεωρητικά έτοιμος και μπορούμε να ρίξουμε το κρασί/υγρά ώστε να σταματήσει το σοτάρισμα.

  Εδώ για μένα είναι το σημαντικό: Τον αφήνουμε να “πιάσει” όσο γίνεται περισσότερο (ανάλογα την υπομονή μας) ανακατεύοντας φυσικά συνεχώς ώστε να τσιγαριστεί όσο γίνεται περισσότερος κιμάς και όχι μόνο ο κιμάς που βρίσκεται κοντά στον πάτο (πρέπει να είμαστε πάντα από πάνω). Όταν δούμε ότι έχει γεμίσει ο πάτος της κατσαρόλας με υπολλείματα κιμά τότε είναι η ώρα να ρίξουμε το κρασί μας και με μια κουτάλα/σπάτουλα να ξύσουμε τον πάτο της κατσαρόλας(deglazing). Δεν υπάρχει φόβος να κολλήσει, ξεκολλάει πολύ εύκολα αρκεί να είναι αρκετά ζεστή η κατσαρόλα ώστε να κοχλάσει το κρασί μόλις πέσει. Αυτό το ξύσμα είναι και που θα δώσει την επιπλέον νοστιμιά στον κιμά μας!

  Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πάρει παραπάνω από τα 5-7 λεπτά που αναφέρετε πιο πάνω (γύρω στα 15-20) αλλά αξίζει τον κόπο και χρόνο και με το παραπάνω.

  • Αντιλαμβάνομαι τι λέτε και γιατί, αλλά ενω είμαι μέγας οπαδός του σοταρίσματος στο κρέας, στις σάλτσες δεν έχω πειστεί ότι οι αντιδράσεις Μαγιάρ που προκαλείτε μέσω της τεχνικής που περιγράεφετε, έχουν τελικά κάποιο γευστικό νόημα. Με την έννοια ότι δημιουργούν μια γευστική διαφορά τόσο χαρακτηριστική που ν’ αξίζει τον κόπο να κάνει κανείς όλο αυτό. Φοβάμαι (έχοντας πειραματιστεί σε διάφορα πράγματα με τις μπολονέζ side-by-side σε παλαιότερο άρθρο) ότι είναι περισσότερο στο μυαλό μας οι διαφορές, παρά μπορούμε σε σάλτσα πάντα, να τις αντιληφθούμε στη γευση. Θα πειστώ μόνο με τυφλή γευτική δοκιμή. Και προσοχή, δεν αμφισβητώ ότι θα είναι οριακά καλύτερο αυτό που λέτε, αλλά το αν αξίζει πραγματικά να μπεί κανείς στον κόπο, για την διαφορά που θα κάνει στη παλέτα του πάνω από ένα ζυμαρικό…

 • Reply May 14, 2017

  Anonymous

  Πρώτη φορά έφτιαξα δικιά σας συνταγή και πραγματικά βγήκε καταπληκτική! Συγχαρητήρια για την παρουσίαση και την εμπεριστατωμένη έρευνα που έχετε κάνει.

 • Reply May 27, 2017

  Νίκη

  Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά Κύριε Παπαζυμουρη!!!
  Απίστευτη νοστιμιά . Είχα μαγειρεψει μπόλικο κιμά , για να βάλω στη κατάψυξη!
  Δυστυχώς τα σακουλάκια ξαναμπήκαν στο ντουλάπι!! Next time.!:-)
  Το μόνο που παρατήρησα είναι ότι δεν έμεινε πολυ σάλτσα στο κιμά αλλά ήταν πεντανόστιμη…
  Ευχαριστούμε πολύ!!

 • Reply August 18, 2017

  matzaridismike

  Καλησπέρα κύριε Παπαζυμούρη και συγχαρητήρια για την υπέροχη συνταγή σας!
  Δύο ερωτήσεις να κάνω. Συμφωνείτε με την άποψη που θέλει τον κιμά αναμεμειγμένο (Μοσχάρι , Χοιρινο) ?
  Επίσης εγώ συνηθίζω να προσθέτω λίγο μοσχοκάρυδο στη σαλτσα αυτή και ίσως λίγο βασιλικό. Ποια η γνώμη σας ?

  Ευχαριστώ,
  Μιχάλης

  • Προτιμώ μόνο μοσχαρίσο προσωπικά. Τα μπαχαρικά είναι πολύ προσωπικό θέμα και δεν μπορώ να σας πω ότι αυτό που θέλεε είναι σωστό ή λάθος, αλλά δεν βλέπω πρόβλημα. Εγώ γενικά προτιμάω να μην έχω πολλά μπαχαρικά για να βγαίνει η νοστιμιά της μαγειρικής.

 • Reply December 11, 2018

  Anonymous

  Καλησπέρα, αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω αν προβλέπεται το πέρασμα όλων των λαχανικών από το μούλτι και σε ποιο βαθμό, δηλαδή να περάσω το κρεμμύδι απο το μούλτι μέχρι να πολτοποιηθούν; Δεύτερον έχω κιμά αγριογούρουνου, μόνο με αυτόν πως πιστεύεις πως θα γίνει, θα είναι καλύτερο ατόφιο αγριογούρουνο από ανακατεμένο με κάτι άλλο; Τέλος η τομάτα τριφτή αντικαθίσταται από πουμαρό ή κονκασέ περασμένο στο μουλτι; Ευχαριστώ!

  • Να είναι ψιλοκομμένα χωρίς να πολτοποιηθούν. Μια χαρά θα γίνει και με κιμά αγριογούρουνου αλλά αν είναι άπαχο το κομμάτι, ίσως με λίγη προσθήκη χοιρινου ή κιμά λάπας από μοσχάρι να πάρει λίγα λιπαρά σε αναλογία 10%-20%. Ναι η ντομάτα πουμαρό μια χαρά είναι ή έτοιμη τριφτή. Δεν χρειάζεται μούλτι.

 • Reply August 21, 2019

  Manolis

  Γειά σας. Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις προτάσεις ως ερασιτέχνης (εραστής της τέχνης…..). Θα ήθελα λοιπόν την γνώμη σας για την χρησιμοποιήσω κεδροκουκουτσων στην παρασκευή σάλτσας μπολονεζ. Φέρνω καρπούς κεδρου από την Γαύδο και τους χρησιμοποιώ σε ψητά και πραγματικά το άρωμα που προσθέτουν είναι εκπληκτικό. Δεν έχω δοκιμάσει σε μπολονεζ και σκέφτομαι να το κάνω βάζοντας καρπυς κεδρου στο σωταρισμα.

  • Μ’ αρεσουν τα αρωματα του κέδρου ιδιαίτερα, τα χρησιμοποιώ σε χοιρινά κυρίως αλλά χωρίς κόκκινες σάλτσες. Δεν μπορώ να φανταστω πως θα είναι η γεύση της μπολονέζ με κέδρο αλλά αν βάλετε μια ισορροπημένη ποσότητα μου φαίνεται απίθανο να είναι κακή. Αξίζει το πείραμα και πείτε μας τα αποτελέσματα!

 • Reply February 14, 2020

  Elisavet Michailidi

  Κ Παπαζυμουρη, καλησπέρα και συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά σας. Έχετε μπει για τα καλά στην κουζίνα μου. Έχω φτιάξει πολλές φορές την μπολονιεζ σας και κατά γενική ομολογία ήταν η καλύτερη που έχουμε δοκιμάσει. Σκέφτομαι να κάνω ένα μικρό πειραματακι γνωρίζοντας ότι μάλλον δεν θα λέγεται πλέον μπολονιεζ. Πιστεύετε ότι θα είχα καλό αποτέλεσμα αν αντί της τριμμενης ντομάτας έβαζα Barilla basilico; Λατρεύω το βασιλικό αλλά δεν ξέρω αν θα έχει καλό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν θέλω να πάνε τζάμπα τόσες ώρες…. Ευχαριστώ πολύ!

  • Οι σάλτσες της Barilla είναι εκπληκτικές σε γεύση και πυκνότητα και όπως βλέπετε τις χρησιμοποιώ όχι απλά γιατί είναι χορηγός αλλά γιατί είναι πραγματικά η πιο νόστιμη επιλογή. Στη συγκεκριμένη συνταγη η ιδανική επιλογή είναι η Napolitana Barilla αλλά και η Basilico θα σας βγει. Απλά προσέξτε τις ποσότητες και τους χρόνους γιατί επειδή αυτές είναι πιο πυκνές και γεμάτες γεύση θέλει πιο λίγη ποσότητα σε σχέση με άλλες επιλογές και ελάχιστο χρόνο απ’ τη στιγμη που προστιθενται μια και δεν έχουν νερά να χάσουν.

 • Reply April 29, 2020

  Anonymous

  Έκανα τη βασική γρήγορη συνταγή και έβαλα πεκορίνο για τυρί. Η πιο νόστιμη μακαρονάδα που έχω κάνει.

Leave a Reply

Leave a Reply