Το Cucina Caruso δεν είναι πια μόνο αυτό που ξέρατε και αναδείξατε ως το -ίσως- πιο δημοφιλές food blog στο Ελληνικό διαδίκτυο. Από την Παρασκευή που μας πέρασε έχει πλέον και “φυσική παρουσία”, με τη μορφή ενός pop-up restaurant, που λειτουργεί στο φιλόξενο και ζεστό χώρο, του Common Secret στη Νέα Ερυθραία. Ένα χώρο που λες και σχεδιάστηκε για να ταιριάζει απόλυτα στη λογική της σύγχρονης αστικής κουζίνας του Cucina Caruso.
Έτσι, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, στην υπάρχουσα εστιατορική υποδομή του Common Secret, κάθε Παρασκευή βράδυ φιλοξενείται ένα ειδικό μενού σχεδιασμένο και μαγειρεμένο από μας, μαζί με τους μαγείρους του εστιατορίου. Τον Μάρτη θα είμαστε επιπλέον των Παρασκευών και κάθε Σαββατόβραδο.
Στις βραδιές Cucina Caruso στο Common Secret θα μπορείτε να απολαύσετε αγαπημένες συνταγές της σύγχρονης αστικής κουζίνας που ευαγγελίζεται το blog, μαγειρεμένες και παρουσιασμένες με σπιτική λογική, χωρίς εντυπωσιακά εστιατοριακού τύπου στιλιστικά φρου-φρου, αλλά με την ουσία της μαγειρικής να εστιάζει στη γεύση. Η έμφαση του μενού θα είναι αναπόφευκτα στο κρέας για το οποίο άλλωστε είμαστε ιδιαίτερα γνωστοί. Αλλά θα υπάρχουν και εκτός μενού εκπλήξεις…
Στο κρέας λοιπόν, έχουμε καταφέρει να έχουμε μια μοναδικότητα, χάρη σε ειδική συνεργασία με τη Φάρμα Μπράλου, όπου ως γνωστόν υπάρχει μια φιλική σχέση που κρατάει χρόνια ώς αποτέλεσμα της βαθιάς εκτίμησης για τη δουλειά που κάνει ο Δάμης Πειθής και η ομάδα του. Έτσι θα προσφέρουμε ψαγμένα κομμάτια κρέατος και πουλερικών, απαράμιλλης ποιότητας.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το κρέας που μπαίνει στις κατσαρόλες και την ψηστιέρα μας είναι ποιότητας που σπάνια βρίσκει κανείς σε εστιατόρια, ειδικά στις τιμές που έχουμε καταφέρει να το προσφέρουμε στο Common Secret.
Η ίδια λογική έμφασης στην ποιότητα της πρώτης ύλης επεκτείνεται βεβαίως και στα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούμε μέσα από ιδιαίτερα επιλεκτικές συνεργασίες μόνο με προμηθευτές που μπορούν να σταθούν στο τοπ της γαστρονομίας στην Ελλάδα.
Γιατί ως γνωστόν, η νόστιμη κουζίνα δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε ποιοτικά υλικά.
Το ΜΕΝΟΥ
Το μενού που θα δουλέψουμε αποτελεί μια βάση. Πάνω στο βασικό μενού θα υπάρχουν στη διάρκεια του διμήνου, μικρές αλλαγές και εξέλιξη για λόγους ανανέωσης και εποχικότητας. Περιλαμβάνει ωμά, ψητά, τηγανητά και μαγειρευτά, καθώς και επιλογές στα επιδόρπια με την επιμέλεια της Sophie.
Κατ΄ αρχάς, στα ψητά κρέατα, η επιλογή θα γίνεται κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τη Φάρμα Μπράλου ανάλογα με τα κομμάτια που μπορούμε να έχουμε.
Για να καταλάβετε το πως θα λειτουργήσουμε, ενδεικτικά, την πρώτη εβδομάδα διαλέξαμε τρία διαφορετικά κρέατα που εμπίπτουν στη λογική του “ψαγμένου” τόσο από πλευράς κομματιού, όσο και από πλευράς ποιότητα ή σιτέματος.
Είχαμε το σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα araignée steak (αράχνη) με βαθιά κρεάτινη γεύση και tri tip sirloin, επίσης σχετικά άγνωστο κομμάτι με ιδιαίτερη γευστική ταυτότητα. Τέλος, διαλέξαμε ένα πολύ σπάνιας ποιότητας σιτεμένο ribeye 60 ημερών από Ελληνική μοσχίδα, με marbling (πυκνότητα ενδομυϊκού λίπους) που σε παραπέμπει σε γιαπωνέζικο kobe. Αυτά βεβαίως θα αλλάζουν από Παρασκευή σε Παρασκευή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κομματιών, αλλά η βασική φιλοσοφία θα είναι να αντισταθούμε στην πεπατημένη από πλευράς επιλογών και να προσφέρουμε ένα εύρος σε υψηλής γαστρονομικής αξίας κομμάτια, τόσο στις τιμές, όσο και στις γεύσεις.
Πλαισιώνοντας τα ψητά θα υπάρχει σε μόνιμη βάση η γνωστή σπεσιαλιτέ του μπλόγκ, το συκώτι μοσχαρίσιο με καπνιστή πάπρικα αλ’ Καρούσο από συκώτι της Φάρμας Μπράλου, που μπορεί να επιλεχτεί είτε ως ορεκτικό στη μέση, είτε ως ατομικό κυρίως πιάτο.
Η μαγειρευτή σπεσιαλιτέ μας θα βασίζεται στο αργομαγειρεμένο ραγού Μπολονέζ, από μοσχαρίσιο ποντίκι και ουρά, της Φάρμας Μπράλου. Στην εξάωρη διαδικασία στη κατσαρόλα, τα κομμάτια του κρέατος φτάνουν στο να διαλυθούν σε ίνες, παίζοντας τον ρόλο του κιμά, όπως ήταν ιστορικά η αρχετυπική εκτέλεση της Μπολονέζ. Το ραγού θα περιλαμβάνεται κάθε φορά και σε διαφορετική συνταγή από το «παστίτσιο σε ελεύθερη απόδοση» με το οποίο ξεκινήσαμε, ως μουσακά ή λαζάνια αλ Caruso που θα κάνουμε προσεχώς. Εντελώς comfort food που απέσπασε θριαμβευτικά σχόλια την πρώτη βραδιά.
Στην ίδια λογική αποφασίσαμε στο κοτόπουλο να ξεκινήσουμε με Μιλανέζα που είναι μια συνταγή που αγαπήθηκε απ’ τους αναγνώστες του μπλογκ, αναβιώνοντας το κλασικό αστικό πιάτο των 60’ς. Κάποια στιγμή θα την αντικαταστήσουμε με μια άλλη συνταγή κοτόπουλου απ’ τις αγαπημένες του μπλογκ, μάλλον το Μεταξομελοπορτοκαλένιο που είναι και η πρώτη προσωπική συνταγή που έφτιαξα πριν 20 χρόνια.
Οι επιλογές στα κυρίως πιάτα τελειώνουν με βίδες ολικής άλεσης καπονάτα, για να υπάρχει μια επιλογή βετζετέριαν, με γευστικές εντάσεις.
Στα πρώτα πιάτα έχουμε κάποια κλασικά Ελληνικά πιάτα “μοιρασιάς για το κέντρο”, με πρώτο την αγαπημένη φάβα αλ Καρούσο, με κρεμμύδια καραμελωμένα σε πετιμέζι και καβουρντισμένο κουκουνάρι. Στην ίδια λογική και οι διάσημοι κεφτέδες του Caruso που συνοδεύονται από μια σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο και άνηθο. Πάλι σε λογική μοιράσματος, αλλά σε πιάτα με διεθνείς καταβολές για κρεατόφιλους, έχουμε καρπάτσιο από φιλέτο σερβιρισμένο με την διάσημη σάλτσα του Harry’s Bar, ακολουθώντας μάλιστα τον αυθεντικό τρόπο διακόσμησης του πιάτου.
Σε επιλογές που μπορεί να λειτουργήσουν και στο κέντρο αλλά και ως ατομικές, υπάρχει η νέα αστική σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια απ΄ το κτήμα του Καραλάκη στην Ιεράπετρα και λαγοψωμάκια που μας φέρνει “το Ραδίκι” απ΄ τη Μεσσηνία. Επίσης το μιλφείγ από ψητά λαχανικά με ταμπουλέ που λειτουργεί ως εναλλακτική επιλογή σαλάτας ή ατομικό πρώτο πιάτο.
Τέλος, ως καθαρά ατομική επιλογή πρώτου, υπάρχει το κλασικό φιλέτο ταρτάρ αλ Caruso, που κόβεται με το μαχαίρι, και βγαίνει ελαφρά ‘θυμωμένο’ και πικάντικο, ένα πιάτο για φανατικούς κρεατολάγνους με spicy tooth!
Στα επιδόρπια ξεκινάμε με τρεις επιλογές απ’ το ρεπερτόριο της Sophie, που σύντομα θα γίνουν περισσότερες. Πρώτα η κλασική εγγλέζικη πουτίγκα Sticky toffee pudding με καρύδια , χουρμάδες και σιρόπι καραμέλας. Εναλλακτικά μια κρεμ μπρουλέ espresso. Ακόμη πιο εναλλακτικά, υλοποιούμε μια ιδέα του Heston Blumenthal, με στίλτον αναμεμειγμένο με μασκαρπόνε πάνω σε ένα μπισκότο digestive πικρής σοκολάτας και συνοδευόμενο από αχλάδι και σιρόπι πόρτο. Κάπου έπρεπε να τιμήσουμε τον σεφ που με έχει επηρεάσει όσο κανείς στη λογική της εξήγησης της μαγειρικής μέσω επιστήμης, όχι ότι μπορώ να ακολουθήσω την τεχνική ή την φαντασία του βέβαια.
Το μενού για κάθε Παρασκευή θα δημοσιέυεται στο Facebook Page του Cucina Caruso.
Το Common Secret
Η επιλογή του Common Secret έχω να σημειώσω εδώ πώς πέρα από ένα χώρο που εκφράζει την αισθητική της αστικής κουζίνας είχε και μια εντελώς καρμική διάσταση. Η ιδιοκτήτρια και ψυχή του Common Secret, Μαριλένα Κοριζή, αποκαλύφθηκε μέσα στη πρώτη κουβέντα μας τρεις μήνες πριν, πως έχει τις ίδιες καταβολές με την δικιά μου οικογένεια Caruso, με τον ίδιο οικογενειακό θυρεό, απ’ τη πλευρά της μάνας της. Έτσι η χημεία μεταξύ μας, εμποτίστηκε και από την αίσθηση κοινών οικογενειακών καταβολών, κάνοντας το όλο εγχείρημα της συνεργασίας όχι απλά ευκολότερο αλλά και πραγματικά διασκεδαστικό. Όπως είπε και ο Rick στη Casablanca, “out of all the joints in the world, she walks into mine”.
Η πιθανότητα ενός μπλόγκερ που χρησιμοποιεί το οικογενειακό όνομα Caruso, να πέσει πάνω σε ιδιοκτήτη εστιατορίου με το ίδιο οικογενειακό όνομα προκειμένου να συνεργαστούν, είναι ομολογουμένως κοντά σ’ αυτη τoυ να κερδίσεις το Τζόκερ!
Το Common Secret εδώ και 15 χρόνια λειτουργεί κυρίως ως καφέ απ’ το πρωί ως το απόγευμα, προσφέροντας lunch και δείπνο. Αποτελεί ένα απ’ τα πιο γνωστά στέκια της Κηφισιάς με πολύ υψηλού επιπέδου πελατεία. Τις μέρες που δεν λειτουργεί ως Cucina Caruso, έχει ένα μενού με σύγχρονες διεθνείς επιλογές και highlight το brunch του που κορυφώνεται με ειδικό μενού με έμφαση στα αυγά, κάθε Κυριακή.
Στην κουζίνα του Common Secret, η Sophie και εγώ, συνεργαζόμαστε με τους Σπύρο Γεωργόπουλο, Βασίλη Μένεγα, Δημήτρη Ταραμίγκο και τη Νέλλη Γεωργίεβα που ως πραγματικοί επαγγελματίες της κουζίνας, κάνουν τα πάντα για να πετύχουμε τις σπιτικές γεύσεις που θέλουμε σε εστιατορικές συνθήκες, πράγμα καθόλου εύκολο. Τους ευχαριστώ και εκτιμώ αφάνταστα το πόσο καλοπροαίρετα δέχτηκαν έναν ερασιτέχνη της γεύσης ως ενορχηστρωτή στη κουζίνα τους, μοιραζόμενοι το όραμά του.
Ελπίζω οι φίλοι του blog να μας επισκεφτείτε και να αγκαλιάσετε τη νέα αυτή προσπάθειά μας. Θα κάνουμε όσα περνάνε απ’ το χέρι μας για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και του ονόματος που έχουμε χτίσει στο blogging, σε συνθήκες εστιατορίου. Αν νομίζετε ότι είναι απλό, σας διαβεβαιώ ότι το να μαγειρεύεις σε ένα εστιατόριο και να φιλοξενείς κόσμο είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Γι’ αυτό το κυριάρχο συμπερασμά μου μετά την πρώτη βραδιά μας, που ευτυχώς κύλησε χωρίς σημαντικά λάθη, είναι ΡΗΣΠΕΚΤ.
Respect στους ανθρώπους που δουλεύουν σε κουζίνες, σε σάλες ή ενορχηστρώνουν τη φιλοξενία σε χώρους εστίασης.
Η κριτική είναι πολύ εύκολη, μέχρι κανείς να το επιχειρήσει ο ίδιος. Και τότε καταλαβαίνει κανείς ότι στα εστιατόρια είσαι τόσο καλός όσο η τελευταία φορά που έκανες ή απέφυγες να κάνεις ένα μικρό-μεγάλο λάθος.
Ως επίλογος, επιτρέψτε μου μια πολύ προσωπική σκέψη
Στα μπλογκ, είθισται να μην παραθέτουμε απλά γεγονότα, αλλά να καταγράφουμε συναισθηματα και σκέψεις με βάση τον τρόπο που τα βιώνουμε. Έτσι, είπα να διανθίσω ένα κατα βάση ενημερωτικό άρθρο, με αυτό που ένιωσα, μετά την πρώτη βραδυά αυτής της εμπειρίας μετάβασης από μπλογκ σε εστιατόριο.
Το ότι αυτό είναι ένα κλασικό όνειρο κάθε foodie και ειδικά food blogger, το οποίο στην περίπτωσή μου, υλοποιείται με ένα πρωτότυπο τρόπο, είναι προφανές. Το ότι αποτελεί μια νέα ελπιδοφόρα επαγγελματική αρχή για μένα, είναι επίσης φανερό. Και το ότι ένας άνθρωπος που σιγά-σιγά κάνει ένα χόμπι, επάγγελμα, σίγουρα μια χαρούμενη είδηση.
Όμως για μένα όσο το σκέφτηκα και το φιλοσόφησα, η μέρα της πρώτης λειτουργίας μου σε ρόλο “εστιάτορα”, η Παρασκευή 5/2/2016, ήταν μια κομβική στιγμή στη ζωή μου, για έναν εντελώς άλλο λόγο. Και αυτός έχει να κάνει με το ότι μοιράστηκα αυτήν την εμπειρία με τα δυο πιτσιρίκια μου, την Ιόνη και την Ήβη που ήταν εκεί (η μεγάλη, η Δανάη, έχει ήδη βρει τον δρόμο της στη Νέα Υόρκη ξεκινώντας την καριέρα της ως designer στο MOMA).
Είναι σημαντική λοιπόν, γιατί εκείνο το βράδυ αισθάνομαι ότι είδαν δια του ζωντανού παραδείγματος, ότι στη ζωή δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις νέες αρχές, να ρισκάρεις να εκτεθείς στη κριτική, να μαθαίνεις νέα πράγματα και να ακολουθείς τα θέλω σου, χωρίς τίποτε να σε σταματά. Αυτό το real life lesson to my kids, που θα τους μείνει ως εικόνα για πάντα, νομίζω είναι το βαθύτερο νόημα όλων!
Το να απολαύσετε την εμπειρία Cucina Caruso στο Common Secret, είναι από δω και πέρα ο στόχος μας κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ελάτε λοιπόν να δοκιμάσετε μια προσπάθεια σπιτικής κουζίνας σε εστιατορικό χώρο. Αλλά κλείστε εγκαίρως γιατί η λίστα αναμονής δείχνει -ευτυχώς- να ξεπερνά την μια εβδομάδα!
Για κρατήσεις: 210-62 33 810
Common Secret, Κηφισίας 324, Νέα Ερυθραία
Ανάμεσα στο Cigale και το ΑΒ Νέας Ερυθραίας, κρυμμένο στο βάθος του εμπορικού κέντρου, εξ’ ου και Common Secret… Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα καλά μέρη δεν κραυγάζουν, αλλά κρύβονται!
Φωτογραφίες: Ελένη Βονισσάκου από το The Foodie Corner