Τα τέλεια κεφτεδάκια τηγανητά & τα μυστικά τους – Μέρος Β’ (η συνταγή)

ο τελειος κεφτές
ta teleia keftedakia kai ta mystika toys

Ποιο είναι τελικά το τέλειο κεφτεδάκι; Το μέγα αυτό φιλοσοφικό ερώτημα που απασχόλησε γενιές και γενιές, με βάση τη δουλειά προεργασίας που περιέγραψε στο προηγούμενο άρθρο ο Μανώλης Παδουβάς, έφτανε προς αίσιο τέλος με την προγραμματισμένη τυφλή γευστική δοκιμή φίλων του Cucina Caruso που θα ερχόταν σπίτι μου, για να δοκιμάσουν εναλλακτικές προτάσεις κεφτέδων.

Από την έρευνα και τις δοκιμές που κάναμε μεταξύ μας, το επιτελείο του Cucina Caruso, κρατήσαμε τη βασική συνταγή που ήθελε μικροενισχύσεις στα αρωματικά στοιχεία (δυόσμος και μαϊντανός) και την καινοτομική χρήση μαρέγκας που έφτιαξε την εσωτερική υφή, τόσο αέρινη όσο τη θέλαμε. Επιπλέον είχαμε δύο τρόπους τηγανίσματος που μας άρεσαν, είτε χωρίς πανάρισμα, είτε με μίγμα αλευριού-φρυγανιάς 50%-50% και είπαμε ότι στην επόμενη φάση έπρεπε να τσεκάρουμε πιθανές ενισχύσεις σε αρώματα.

keftedes-experiment_20141108_0292

Όσον αφορά στα αρώματα, δεν θέλαμε να μπλέξουμε με έξτρα μυρωδικά και μπαχαρικά που πολώνουν συνήθως τον κόσμο, γιατί πιστεύουμε ότι η ουσία της καλής ελληνικής γεύσης βρίσκεται στην απλότητα των ξεκάθαρων γεύσεων, όχι στη πολυσύνθεση.

Έτσι αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια παραλλαγή ούζο (που είναι κλασικό πρόσθετο σε κεφτέδες) και να κάναμε και μια εκδοχή με Μαστίχα Skinos που θα έδινε τις αρωματικές τονικότητες της μαστίχας στη γεύση, χωρίς ιδιαίτερη γλύκα, μια και η συγκεκριμένη μάρκα είναι ό,τι πιο dry στα λικέρ μαστίχας.

Μεθοδολογία τυφλής γευστικής δοκιμής

Για την τυφλή γευστική δοκιμή θα ακολουθούσαμε την εξής μεθοδολογία για να δούμε που συγκλίνει και που αποκλίνει το ευρύτερο κοινό σε σχέση με μας:

Κατ’ αρχάς θα ετοιμάζαμε την συνταγή βάσης που θα περιγράψω με ακρίβεια πιο κάτω και θα την δοκιμάζαμε σε δύο εκδοχές τηγανίσματος, με 50%-50% αλεύρι με φρυγανιά και χωρίς πανάρισμα. Αυτές θα ήταν οι εκδοχές Α1 και Α2.

Στη συνέχεια θα τσεκάραμε και με τον κόσμο την εκδοχή να κάναμε τους κεφτέδες με 100% μοσχαρίσιο κιμά, αντί για κιμά 50%-50% χοιρινό-μοσχαρίσιο, για να δούμε αντιδράσεις (Β).

Οι εκδοχές Γ & Δ θα ήταν η συνταγή βάσης με την πρόσθεση μικρής ποσότητας ούζου στη πρώτη και μαστίχας Skinos στη δεύτερη. Αφού το κοινό θα δοκίμαζε όλα αυτά, θα του αποκαλύπταμε τι δοκίμασε, θα μαζεύαμε τις αντιδράσεις και τις προτιμήσεις και εφόσον θεωρούσαμε ότι ήμασταν κοντά στον τέλειο κεφτέ, θα κάναμε μια ή δύο ακόμη τηγανιές κεφτέδων επιτόπου, με σύνθεση που θα ανταποκρινόταν στις παρατηρήσεις που συλλέξαμε. Και θα κρίναμε εκ του αποτελέσματος αν βρήκαμε ή όχι τον τέλειο κεφτέ.

keftedes-experiment_20141108_0286
Η Αρχική Συνταγή Βάσης (Α):

200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά

200 γρ. κιμάς χοιρινός από μπούτι

120 γρ. τρίμμα από φρέσκο λευκό ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα

120 γρ. κρεμμύδι αλεσμένο στη κουζινομηχανή σε πελτέ

35 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος στη κουζινομηχανή (φύλλα και μίσχοι μαζί)

3 κ.σ. δυόσμος ξερός τριμμένος

2 κρόκοι αυγού

2 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ½ κ.γ. αλάτι & ¼ κ.γ πιπέρι

Εναλλακτική Β: 400 γρ, μοσχαρίσιος κιμάς

Εναλλακτική Γ: Όπως η Α με τη πρόσθεση 50 ml. ούζου

Εναλλακτική Δ: Όπως η Α με τη πρόσθεση 50 ml. μαστίχας Skinos

(1) Εναλλακτικό πανάρισμα σε μίγμα αλευριού με τριμμένη φρυγανιά 50%-50%

(2) Τηγάνισμα χωρίς πανάρισμα

Η μέρα της δοκιμής και οι φίλοι του Cucina Caruso που συμμετείχαν

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, αφού κάναμε την ετοιμασία των υλικών, πέρασαν την πόρτα του σπιτιού μου 12 φίλοι του Cucina Caruso ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που έκανα μέσω facebook page, εκ των οποίων μόνο πέντε ήξερα από πριν: Η Αλεξάνδρα, ο Αλεχάντρο Γ., η Δήμητρα Κ., η Έλενα Μ., ο Κωνσταντίνος Δ., ο Κώστας Ν., η Μαρία Κ. η Μένια Θ., η Στέλλα Π., η Τίνα Σ., η Χριστίνα Θ. και η Χριστίνα Σ.

Οι τέλειοι κεφτέδες τηγανητοί 4

Από μας, στη κουζίνα, ο Μανώλης Παδουβάς είχε αναλάβει το τηγάνισμα και την τελική παρασκευή των κεφτέδων, η Μαρία Σακελαρίου ήταν επί της υποδοχής και σερβιρίσματος των καλεσμένων, η Σόφη έκλεινε τρύπες και ως συνήθως ήταν πανταχού παρούσα και εγώ είχα τον ρόλο του οικοδεσπότη και συντονιστή της δοκιμής. Κυριλέ πράγματα!

Αφού οι αναπόφευκτα αμήχανες στιγμές όπου άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι βρίσκονται σε ένα σπίτι κάποιου που επίσης δεν γνωρίζουν, παρά μόνο μέσα απ’ τον γραπτό του λόγο, πέρασαν με κουβέντα περί Caruso και μαγειρικής, ο πάγος έσπασε και ήμασταν έτοιμοι για τη δοκιμή.

Η δοκιμή

Η δοκιμή ξεκίνησε με την συνταγή βάσης στην εκδοχή με πανάρισμα (Α1). Κανείς δεν επιτρεπόταν να μιλήσει γι’ αυτήν και όλοι σημείωναν στο ειδικό ερωτηματολόγιο που τους είχαμε δώσει. Αμέσως μετά ετοιμάσαμε την ίδια συνταγή στην εκδοχή τηγανίσματος χωρίς πανάρισμα (Α2). Αφού όλοι δοκίμασαν και τους δύο κεφτέδες ήρθε η στιγμή ν’ αρχίσουμε να παίρνουμε πληροφορίες σταδιακά.

Οι τέλειοι κεφτέδες τηγανητοί 1

Το πρώτο που ζητήθηκε απ’ το κοινό ήταν να συγκρίνουν τις δύο εκδοχές, με μόνη πληροφορία ότι έχει αλλάξει ΜΟΝΟ ένα στοιχείο ανάμεσά τους. Ταυτόχρονα ζητήθηκε απ’ το κοινό να μην εκφέρει γνώμη για το αν και πόσο του άρεσαν συνολικά οι κεφτέδες, μέχρι να τελειώσει και η 4η δοκιμή, αλλά να κρίνει μόνο σε συγκριτικό επίπεδο σε σχέση με ό,τι είχε δοκιμάσει προηγουμένως.

Μόνο η Μένια, κατάλαβε σωστά το ποιο ήταν αυτό. Οι περισσότεροι έβρισκαν απροσδιόριστες διαφορές στη σύνθεση και στα αρώματα. Στοιχείο πολύ ενδιαφέρον γιατί δείχνει, είτε ότι το τηγάνισμα με ή χωρίς πανάρισμα επηρεάζει μέχρις ενός σημείου εκτός απ’ την εξωτερική υφή και τη γεύση, αλλά επίσης δείχνει, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας κανονικός άνθρωπος που θεωρεί εαυτόν καλοφαγά, να αντιληφθεί τι προκαλεί διαφορά στη τελική γεύση.

Στη σύγκριση και προτίμηση ανάμεσα τους, τα πράγματα περιπλέχτηκαν με το κοινό να είναι διαιρεμένο ακριβώς στη μέση υπέρ της μίας ή της άλλης εκδοχής τηγανίσματος των κεφτέδων. Σε αυτή τη φάση τους αποκαλύφθηκε ότι η διαφορά ήταν στο πανάρισμα και συμφωνήσαμε, μια και είχαμε το περιθώριο σε όλες τις επόμενες τηγανιές, να βγάζουμε και τις δύο εκδοχές στο τραπέζι μια και υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις.

Η δεύτερη δοκιμή ήταν οι κεφτέδες με 100% μοσχαρίσιο κιμά, που δοκιμάστηκαν και στα δύο τηγανίσματα. Κανείς δεν μπόρεσε επίσης να καταλάβει ότι η διαφορά ήταν στο κρέας σε σχέση με το προηγούμενο. Στους περισσότερους φάνηκε σαν να μειώθηκε ο δυόσμος. Επίσης εντυπωσιακό συμπέρασμα που δείχνει πως αν δεν το γνωρίζεις, γευστικά δεν είναι εύκολο να καταλάβεις το 50%-50% χοιρινό-μοσχάρι από το 100% μοσχάρι, όπως διαπιστώσαμε και εμείς στη διαδικασία των πειραματισμών. Η διαφορά είναι όντως πολύ λιγότερη απ’ όσο φαντάζεται ο καθένας μας. Πάντως όλοι προτίμησαν, με μικρή αλλά σαφή διαφορά, τη μικτή εκδοχή κιμά.

Στη τρίτη δοκιμή με τον κεφτέ με ούζο, πάλι κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει το τι ακριβώς άλλαξε (εκτός ίσως της Μένιας πάλι που μίλησε για μάραθο, τσακάλι η Μένια έχω να σημειώσω…) αλλά αρκετοί είπαν ότι πίκριζε. Ίσως η δοσολογία ούζου να ήταν λίγο πιο μεγάλη απ’ όσο έπρεπε, αλλά γενικά ο ενθουσιασμός έπεσε αντί ν’ ανέβει, όπως περίμενα. Ήταν η εκδοχή που άρεσε λιγότερο στο τραπέζι, πράγμα που με εντυπωσίασε γιατί μια ζωή, με ούζο έκανα και εγώ τα κεφτεδάκια μου, πριν απ’ αυτό το πείραμα.

Έτσι φτάσαμε και στη 4η δοκιμή με τους κεφτέδες με μαστίχα Skinos, όπου πάλι βέβαια κανείς δεν βρήκε το διαφοροποιό στοιχείο, αλλά εδώ οι εντυπώσεις ξαναγύρισαν προς τα θετικά. Το γενικό σχόλιο ήταν πως γλύκιζε και αυτό για κάποιους έκανε τον κεφτέ καλύτερο απ’ όλους. Μεταξύ αυτών κι’ εγώ, να τ’ ομολογήσω.

Οι τέλειοι κεφτέδες τηγανητοί 3

Όμως στην κουβέντα που πλέον άνοιξε χωρίς περιορισμό εκφοράς γνώμης και με ελευθερία αξιολόγησης όλων των εναλλακτικών φάνηκε σαφώς ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προτιμούσαν τη συνταγή βάσης και μόνο κάποιοι την συγκεκριμένη εκδοχή με την μαστίχα.

Στην κρίσιμη ερώτηση πόσο κοντά είναι η συνταγή βάσης στον τέλειο κεφτέ η απάντηση ήταν σε γενικές γραμμές, πολύ κοντά!

Αυτό δεν το περίμενα, να τ’ ομολογήσω, γιατί η συνταγή βάσης είναι μια ώριμη γευστικά επιλογή, μιας και δεν έχει καρυκεύματα και όλα τα αρώματά της προέρχονται μόνο από τα δύο βασικά και απαραίτητα στοιχεία ενός κεφτέ: μαϊντανό και δυόσμο. Αυτό όμως που συμφωνήσαμε ήταν πως μας έπαιρνε να τα ανεβάσουμε λίγο ακόμη, στην τελική προσπάθεια για τον τέλειο κεφτέ που θα ακολουθούσε.

Άλλη μια επιβεβαίωση ότι συχνά η αφαίρεση στη μαγειρική, προσθέτει στη γεύση εφόσον τα υλικά και η τεχνική υποστηρίζουν το αποτέλεσμα.

Οι τέλειοι κεφτέδες τηγανητοί 2
Η τελική δοκιμή και το κόλπο στο τηγάνισμα

Αυτό όμως που δεν είχε λυθεί στη διάρκεια της διαδικασίας ήταν η τεχνική τηγανίσματος. Οι μισοί εξακολουθούσαν να προτιμούν τον παναρισμένο κεφτέ και οι υπόλοιποι τον σκέτο. Εκεί όμως την λύση μας την προσέφερε ο Ελληνοαργεντινός Alejandro. Άρχισε να μας μιλάει για ένα κόλπο που αυτός κάνει, χρησιμοποιώντας πολλαπλά παναρίσματα όπου ανάμεσά τους παρεμβάλλεται εμβάπτιση σε νερό. Κανείς δεν κατάλαβε τι και πως ακριβώς, αλλά εμένα (χωρίς να πω τίποτε σε κανέναν άλλο) μου έκανε κάτι κλικ, έχοντας μελετήσει αρκετά το επιστημονικό κομμάτι της μαγειρικής.

Γνώριζα εμπειρικά, πως σε τηγανίσματα, ειδικά σε λαχανικά με κουρκούτι ή και απλά αλευρωμένα, κάποιες νοικοκυρές ή/και μάγειροι ψεκάζουν νερό σε πολύ μικρές ποσότητες για να πετύχουν καλύτερη κρούστα. Και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό εξηγείται επιστημονικά απ’ το γεγονός ότι μικρές σταγόνες νερού σε καυτό λάδι 160º-170ºC δημιουργούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα φυσαλίδες ατμού που σπάνε βίαια πάνω στην επιφάνεια του υλικού, επηρεάζοντας έτσι την υφή του. Επίσης η μοριακή σύνδεση αλευριού με νερό δημιουργεί κουρκούτι που όλοι ξέρουμε πόσο κριτσανιστό μπορεί να γίνει στο τηγάνισμα. Άρα η ιδέα του Alejandro, ένιωσα ότι έχει ελπίδες, παρόλο που δεν κατάλαβα πως ακριβώς θα το κάνει και προσωπικά δεν είχα δοκιμάσει αυτή τη τεχνική, μέχρι εκείνο το βράδυ. Οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε την τελευταία εκδοχή με την συνταγή βάσης ενισχυμένη κατά τι σε αρωματικά και με πανάρισμα 50% αλεύρι και 50% φρυγανιά, αλλά με την τεχνική αλά Alejandro χρησιμοποιώντας νερό. Και ανέλαβε να τους τηγανίσει αυτός, να μας μάθει πως γίνεται!

Οπότε όλη η παρέα μεταφέρθηκε έξω, στον πίσω κήπο του σπιτιού όπου ήταν και τα επαγγελματικά μάτια που χρησιμοποιούσαμε για το τηγάνισμα, με προπάνιο για να έχει ένταση η φωτιά μας. O Alejandro πήρε ένα μπολ γεμάτο με νερό και ένα σουρωτήρι. Τα έβαλε δίπλα στο υλικό παναρίσματος και έκανε το εξής:

Πρώτα πανάριζε τον κάθε κεφτέ μια φορά. Μετά τον έβαζε στο σουρωτήρι και χαμήλωνε το σουρωτήρι μέσα στο μπολ με το νερό ίσα-ίσα να βραχεί η επιφάνεια του κεφτέ. Τον ξαναπανάριζε για δεύτερη και τότε έβρεχε το χέρι του και τον ακουμπούσε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι όπου το ελαιόλαδο ήταν περί τους 170C. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν σε κάθε κεφτέ αλλά στη πράξη δεν είναι τόσο σύνθετη ή χρονοβόρα όσο μπορεί κανείς να φανταστεί διαβάζοντας την περιγραφή μου. Μόλις πάρεις το χούϊ, γίνεται εύκολα μια ρουτίνα.

Οι τέλειοι κεφτέδες τηγανητοί 5

Πρέπει να σημειώσω εδώ πως όταν παίζει κανείς με νερό και λάδι θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Σε καυτό λάδι αν πέσει έστω και μικρή ποσότητα νερού μπορεί να γίνει ατύχημα. Γιατί; Επειδή το νερό είναι βαρύτερο απ’ το λάδι πάει στον πάτο του τηγανιού. Εκεί θερμαίνεται απότομα και φτάνοντας στους 100C γίνεται ως γνωστόν ατμός. Ο ατμός όμως είναι ελαφρύτερος απ’ το λάδι και έτσι θέλει να διαφύγει προς τα πάνω. Στη διαδικασία αυτή και καθώς διαστέλλεται λόγω θερμότητας, πιτσιλάει το καυτό λάδι απότομα παντού. Όταν το νερό είναι σε μικρές ποσότητες και σε μορφή σταγόνας, όπως στη τεχνική που περιγράφουμε, δεν δημιουργείται πρόβλημα και εκμεταλλευόμαστε τις αντιδράσεις αυτές για να πετύχουμε το μαγειρικό αποτέλεσμα. Αν όμως πέρα από σταγόνες, σας ξεφύγει έστω και μικροποσότητα νερού μέσα στο καυτό λάδι, θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Προσοχή λοιπόν και γι’ αυτό το εξηγώ όσο πιο εμπεριστατωμένα γίνεται.

Πίσω λοιπόν στο αποτέλεσμα της τελικής, όπως αποδείχτηκε δοκιμής. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν αμέσως μετά τη δοκιμή, ότι ΝΑΙ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙ! Οι πολωτικές προτιμήσεις των διαφορετικών τεχνικών τηγανίσματος, υποκλίθηκαν μπροστά στην τεχνική του Alejandro Γρηγοριάδη, με τη χρήση νερού στη διάρκεια του παναρίσματος και στο τηγάνισμα ενός ελαφρά υγρού κεφτέ.

Τέλεια υφή και χρώμα εξωτερικά, τέλεια αφρώδης υφή εσωτερικά και αρώματα από μαϊντανό και δυόσμο να κυριαρχούν πάνω σε μια γλυκιά γεύση κρεμμυδιού. Και τίποτε άλλο. Η τελειότητα του κεφτέ βρέθηκε στην απλότητα, ως αποτέλεσμα τεχνικής και όχι με τη πρόσθεση υλικών και καρυκευμάτων που εκβιάζουν τη γεύση! The Caruso way…

Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος απ’ το αποτέλεσμα τόσο γιατί βρήκαμε μια συνταγή που 16 διαφορετικά άτομα την θεώρησαν ως “τον τέλειο κεφτέ” αλλά και γιατί το τελικό τσικ που έσπρωξε τα πράγματα στη τελειότητά τους βγήκε όχι από την πλευρά του blog, αλλά απ’ το ίδιο το κοινό του, επιβεβαιώνοντας έτσι, την αξία της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούμε. Οπότε, ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αναζήτησης του τέλειου κεφτέ, καταγράφω την τελική συνταγή ως ευαγγέλιο!

Η συνταγή για τον τέλειο κεφτέ α λα Caruso

Υλικά (για 35 μικρά κεφτεδάκια)

200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά, περασμένος μια φορά

200 γρ. κιμάς χοιρινός από μπούτι, περασμένος μια φορά

120 γρ. τρίμμα από φρέσκο λευκό ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα (αλλά και τριμμένη φρυγανία να χρησιμοποιήσετε δεν θα κάνει διαφορά)

120 γρ. κρεμμύδι αλεσμένο στη κουζινομηχανή σε πελτέ

50 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος στη κουζινομηχανή (φύλλα και μίσχοι μαζί)

4 κ.σ. δυόσμος ξερός τριμμένος

2 κρόκοι

40 ml. Μαστίχα Skinos (προαιρετικά ανάλογα με τα γούστα σας)

2 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα

2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

1 ½ κ.γ. αλάτι & ¼ κ.γ πιπέρι

Μίγμα από 50% αλεύρι και 50% τριμμένη φρυγανιά για το πανάρισμα περίπου 70 γρ. απ’ το καθένα

1 λίτρο κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά για το τηγάνισμα

Παρασκευή:

1. Αναμιγνύετε σε μπολ και ζυμώνετε όλα τα υλικά εκτός απ’ τη μαρέγκα, είτε με τα χέρια είτε με την κουζινομήχανή σας.

keftedes-experiment_20141108_0239

2. Προσθέτετε την μαρέγκα διπλώνοντάς την προσεκτικά μέσα στο ζυμωμένο κιμά, με μαλακές κινήσεις, ώστε να μην χαθούν οι φυσαλίδες της.

τα τέλεια κεφτεδάκια με μαρέγκα

3. Βάζετε το μίγμα των κεφτέδων στο ψυγείο για 30’ τουλάχιστον να δέσουν τα υλικά.

keftedes-experiment_20141108_0274

4. Ετοιμάζετε ένα ταψάκι με μίγμα αλευριού και φρυγανιάς, ένα μπολ με νερό, και ένα σουρωτήρι. Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει.

5. Βρέχετε τα χέρια σας με νερό και αρχίζετε να πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος ατομικής μπουκιάς. Τα αφήνετε στο ταψάκι με το μίγμα αλευριού και μόλις έχει κάψει το λάδι ξεκινάτε να τα πανάρετε ένα-ένα. Κάθε τόσο ξαναβρέχετε τα χέρια σας με νερό γιατί βοηθά στο πλάσιμο και στο πανάρισμα.

6. Κάθε κεφτεδάκι το αλευρώνετε και μετά το βάζετε στο σουρωτήρι. Το εμβαπτίζετε στο μπολ με το νερό στιγμιαία, το ξαναπερνάτε από το αλεύρωμα και με βρεγμένο χέρι το ακουμπάτε προσεκτικά στο τηγάνι.

το κολπο με το νερό στο πανάρισμα του κεφτε

7.  Γυρνάτε τα κεφτεδάκια ανάποδα στα 2’ και τα βγάζετε στα 4’ τηγάνισμα.

8. Τα ακουμπάτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όταν ετοιμαστούν όλα τα σερβίρετε ζεστά.

το τέλειο κεφτεδάκι τηγανητό και τα μυστικά του

Σημείωση: Όσοι νοιώθετε την ανάγκη για καρυκεύματα όπως σκόρδο, κανέλα, ούζο, μαστίχα κλπ. συγκρατηθείτε την πρώτη φορά που θα κάνετε την συνταγή και αποφύγετέ τα. Μόνο αφού δοκιμάσετε τα κεφτεδάκια χωρίς γευστικές φιοριτούρες, αποφασίστε αν και πόσο χρειάζεστε απ’ τ’ αγαπημένα σας υλικά στην επόμενη φορά. Εγώ θεωρώ ότι η πιο πάνω συνταγή είναι μια υπέροχη συνταγή βάσης που καλύπτει όλους, αλλά με πρόσθεση υλικών μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες γευστικές απαιτήσεις του καθενός.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

103 Comments

 • Reply January 18, 2015

  stavros

  Αν ετοιμασουμε τον κιμά απο το προηγούμενο βράδυ για το μεσημέρι θα ειναι ένταξή το μίγμα μας;

  • Μάλλον ναι (δεν το έχω δοκιμάσει), αλλά θα προτιμούσα να μην είχατε εντάξει και το ασπράδι σε μαρέγκα μέσα στο μίγμα… να το αφήνατε αυτό για λίγο πριν το μαγείρεμα.

 • Reply January 19, 2015

  alhimistis

  Έκανα τους κεφτέδες και βγήκαν πάρα πολύ αφράτη με ωραία υφή άλλα νομίζω πως οι 4 κουταλιές σούπας δυόσμου είναι αρκετές για να σκεπάσουν όποια δήποτε άλλη γεύση στο μίγμα !

  • Στη γευστική δοκιμή 20 άνθρωποι δεν είχαμε θέμα, αλλά δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Με τα αρωματικά και τα καρυκέυματα δεν υπάρχει “αντικειμενικά σωστή” αναλογία κατ’ εμένα! Είναι στο γούστο του καθενό, οπότε δέχομαι τις προτιμήσεις σας και από εκεί και πέρα εσείς μειώνετε την ποσότητα όπου νιώθετε άνετα. Η αξία της συνταγής από πλευράς τεχνικής δεν επηρεάζεται από την αναλογία του δυόσμου που αρέσει σε μας ή σε σας.

 • Reply February 9, 2015

  Anonymous

  Συγχαρητηρια, βγηκαν καταπληκτικοι, αφρος! Μαλλον η μαρεγκα ηταν το μυστικο! Η καλυτερη συνταγη για κεφτεδες!

 • Reply April 29, 2015

  Michalis Michael

  Γεια σου Δημητρη, τελειο το μπλοκ σου. θα γινω σιγουρα τακτικος αναγνωστης. Στην Κυπρο οι νοικοκυρες βαζουν και τριμμενη πατατα στους κεφτεδες (ετσι τους κανει η Μητερα μου δηλαδη). Δεν ξερω αν αυτο θεωρηθει υψηλο μαγειρικο αμαρτημα απο εσενα και τους εκλεκτους (η μαλλον και εκλεκτικους) αναγνωστες σου..

  • Γεια σου Μιχάλη και ευχαριστώ! Δεν είναι θέμα μαγειρικού αμαρτήματος αλλά η λογική τριμμένης πατάτας μέσα σε κεφτέδες απλά δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα. Έτσι ούτε εγώ έχω δοκιμάσει ποτέ, για να μπορώ να κρίνω αν και πόσο γαστρονομικά προσθέτει ή αφαιρεί.

 • Reply May 3, 2015

  iliasmparlis

  Οι καλύτεροι κεφτέδες που έχω δοκιμάσει ποτέ! Ξεπερνούν και αυτούς της γιαγιάς μου που εδώ και τριάντα χρόνια καταβροχθίζω ανελλιπως! Συγχαρητήρια! Τραγανοί από έξω, αφράτοι από μέσα και ο δυόσμος τρελαίνει τον ουρανίσκο!!!Μέχρι στιγμής δεν έχω απογοητευτεί από όσες συνταγές έχω δοκιμάσει από το Blog σας!!!

 • Reply July 28, 2015

  Anonymous

  Απιστευτη η συνταγη. Μονοιαο μια απορία? Μαρεγκα κανονικη με ζαχαρη? Και αν ναι εχετς την καλοσύνη να που πείτε αναλογία ζάχαρη/αυγο?

 • Reply September 27, 2015

  Panagos

  chef μπορώ να βάλω φρέσκο δυόσμο και αν ναι σε τι ποσότητα? ευχαριστώ!!!

  • Ναι μπορείτε, αλλά στη ποσότητα είναι δύσκολο να το υπολογίσω με ακρίβεια χωρίς να το έχω κάνει. Υπολογίστε χοντρικά, ελαφρά λιγότερη ποσότητα απ’ ότι φρέσκο μαϊντανό.

 • Reply October 23, 2015

  Νάσος

  Δεν καταλαβαίνω γιατί αποκλείστηκε το σκόρδο. Εχει αποκλειστεί και το τζατζίκι μήπως?
  Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι οτι κάπου έχουμε μπερδέψει τα κεφτεδάκια με τα μπιφτέκια και τα σουτζουκάκια. Τα κεφτεδάκια δεν είναι μικρά μπιφτέκια ή στρογγυλά σουτζουκάκια χωρίς κύμινο και σάλτσα κλπ κλπ. Τα κεφτεδάκια είναι μεζές, ορεκτικό (κυρίως). Σκέτος χοιρινός κιμάς, ελάχιστο σκορδάκι, μπόλικος δόσμος, λίγα ψυχουλάκια, αυγουλάκι και αλατοπίπερο. Μπιφτέκι με σκέτο μοσχαρίσιο, μπόλικο πολτοποιημένο κρεμμύδι, αλατοπίπερο και άντε και μαϊντανό. Είναι κυρίως φαγητό.
  Οι 20 δοκιμαστές αν είχαν συνηθίσει σε ένα είδος “κεφτέ” ακόμα και πειραγμένου, αυτόν θα ψήφιζαν.

  • Νόμιζα ότι το είχα εξηγήσει επαρκώς, αλλά να το εξηγήσω και πάλι. Κατ’ αρχάς, στη μαγειρική που πρεσβέυω το σκόρδο είναι καρύκευμα και όχι συστατικό στοιχείο συνταγών παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις όπως ταζτζίκι, σοφρίτο κλπ. Αυτό σημαίνει ότι επαφίεται στον καθένα που ακολουθεί τις συνταγές μου αν θα το βάλει ή όχι, σύμφωνα με τη γεύση του. Όταν λοιπόν το σκόρδο ΔΕΝ αποτελεί στοιχείο της σύνθεσης που διαμορφώνει την τελική γεύση, είτε επιδρώντας χημικά, είτε δίνοντας χαρακτηριστική ταυτότητα στο φαγητό, εγω δεν το βάζω, γιατί ο καθένας μπορεί να το προσθέσει στη δικιά του εκτέλεση όπως θέλει, όπως μπορεί να προσθέσει και άλλα καρυκεύματα που του αρέσουν. Εγώ όρισα σ’ αυτό το άρθρο εξαρχής το υποκειμενικό ΜΟΥ πρότυπο κεφτέ και αυτό επεδίωξα να δημιουργήσω. Άν για σας αυτό το πρότυπο δεν είναι σύμφωνο με τα γούστα σας, δεν έχω κανένα θέμα. Δεν είναι όλα για όλους. Φτιάξτε δικιά σας συνταγή που να πετύχετε τέλεια αυτό που εσέις νομίζετε ότι πρέπει να είναι ο ιδανικός κεφτές, κι’ ας μην αρέσει σε μένα.
   Αλλά αυτά τα θέσφατα του τι είναι κεφτεδάκι και τι μπιφτέκι και τι σουτζουκάκι, στην Ελληνική μαγειρική δεν παίζουν κατ’ εμένα παρά έχοντας μεγάλο περιθώριο απο πλευράς συστατικών και τεχνικής. Γιατί η Ελληνική μαγειρική δεν είναι μαγειρική που “όρισε” από σεφ μια πρότυπη συνταγή απ’ την οποίαν προέκυψαν παραλλαγές (με την εξαίρεση του μουσακά, του κοτόπουλου μιλανέζα και τις αγγινάρες αλα πολίτα που δημιουργήθηκαν από μάγειρα, τον Τσελεμεντέ). Η ελληνική μεγειρική εξελίχθηκε παραδοσιακά από σπίτι σε σπίτι, χωρίς καταγεγραμένα πρότυπα και έτσι δεν υπάρχει “Η ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ” σχεδόν σε τίποτα. Υπάρχει η συνταγή που μ’ αρέσει, που ξέρω, που έχω συνηθήσει, που είναι εύκολη, που έκαναν παλιά εκεί οι περσσότεροι, που whatever… Άραμπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι το κυρίαρχο διαφοροποιό στοιχείο στο σουτζουκάκι απ’ τον κεφτέ είναι το κύμινο και το σχήμα του, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για διαφορετικές εκτελέσεις που είτε εξελίχθηκαν διαχρονικά, είτε αρέσουν στον καθένα. Προτείνω λοιπόν να μην ψάχνετε το ΣΩΣΤΟ στα Ελληνικά πιάτα, αλλά αυτό που σας αρέσει, αυτό που είναι νόστιμο!

 • Reply December 11, 2015

  Anonymous

  Μπορούμε τα κεφτεδάκια να τα ψήσουμε στο φούρνο αντί να τα τηγανίσουμε;

  • Μπορείτε βέβαια, αλλά …δεν θα βγούν ποτέ σωστά από πλευράς νοστιμιάς εξωτερικά (γιατί δεν θα γίνουν σωστά οι αντιδράσεις Μαγιάρ που νοστιμίζουν το κρέας μέσα στον φούρνο( και αν γίνουν θα έχετε χρησιμοποιήσει τόσο θερμότητα που θα στεγνώσετε το εσωτερικό. Κιμάδες και ατομικές μπριζόλες στο φούρνο για μένα είναι γαστρονομικό disaster λόγω μη ελέγχου και αναγκαστικού παρατεταμένου ψησίματος. Άν θελετε να αποφύγετε το τηγάνισμα (τηγάνισμα = μαγείρεμα μέσα σε λάδι όπου η θερμότητα περνά μέσω του λαδιού στο υλικό), βάλτε ελάχιστο λάδι στο τηγάνι σας, μην τα πανάρετε και “ψήστε” τα στο τηγάνι (ψήσιμο = μαγείρεμα όπου η θερμότητα περνά απ’ την στερεά μεταλική επιφάνεια στο υλικό με ελάχιστο λίπος/έλαιο ενδιάμεσα).

 • Reply March 19, 2016

  Eirini

  Θα τα φτιάξω αύριο για τα πρώτα γενέθλια του γιου μου, η περιγραφή με έπεισε!! Μόνο που επειδή έχω αλλεργία στη μαστίχα, τί άλλο να βάλω; Ξυδάκι όπως η γιαγιά ή θα τους χαλάσω;;

  • Να μην βάλετε τίποτα. Ή αν θέλετε βάλτε λίγο ούζο. Το ξυδάκι δεν έχω βρεί λειτουργικό λόγο γιατί να μπεί στους κεφτέδες, παρόλο που παλιά, πριν ψάξω το θέμα, και εγω το χρησιμοποιούσα “γιατί κάποιος μου το είπε ως μεγάλο μυστικό”. Όταν καταλάβω κάποιο ουσιαστικό λόγο γιατί χρειάζεται θα το ξαναβάλω…

 • Reply April 15, 2016

  Eirini

  Λοιπόν βγήκαν συγκλονιστικοί, οι καλύτεροι κεφτέδες που έχουμε φάει οικογενειακώς, έκτοτε έγιναν πολλές φορές!! Τελικά δεν αντιστάθηκα και έβαλα ξύδι, όπως η γιαγιά που λέγαμε. Χρόνια έψαχνα να βρω τόσο καλή συνταγή και τελικά τη βρήκα! Ευχαριστούμε πάρα πολύ και συγχαρητήρια για το site, είναι εξαιρετικό!

 • Reply June 9, 2016

  Fotini

  Η πρωτη φορα που και φτιάχνω και τρωω τοςο γευστικά κεφτεδάκια… Πολλα συγχαρητήρια γιατι πραγματικά καταλαβα οτι το μυστικό της συνταγής ειναι το καθε ενα συστατικό σε συνδιασμο με τα υπόλοιπα… Ευχαριστούμε πολυ..

 • Reply October 15, 2016

  Χάρης

  Αλλη μια εξαιρετικη συνταγη, με ερευνα και σχολαστικοτητα που δεν συνανταται ευκολα στα Ελληνικα δεδομενα, Συγχαρητηρια και ευχαριστουμε για την δημοσιευση.

 • Reply November 3, 2016

  Maria Skoulatou

  oi kaliteroi pou exw kanei.

  • 🙂

  • April 13, 2020

   Anonymous

   Σήμερα τούς έκανα πραγματικάια με δύο μικρές παραλλαγές, βγήκαν αφράτοι νόστιμοι ο μικρός που είναι κ πολύ δύσκολος πελάτης ειπε αμέσως μμμμμ!!!Αχ πόσες συνταγές είχα δοκιμάσει και όλο κάτι δε μας αρέσε… Είναι εξαιρετική η συνταγή σου

  • 🙂

 • Reply November 11, 2016

  Anonymous

  Εξαιρετικά!!!

 • Reply January 17, 2017

  ΑΝΝΑ

  Αν τους φτιάξω μια ημέρα πριν καταναλωθούν υπάρχει τρόπος να ζεσταθούν παραμένοντας αφράτοι?

  • Αν τους βάλετε στον φούρνο στους 70C για 30′, νομίζω δεν θα χάσετε πολλά. Αλλά βέβαια δεν θα είναι το ίδιο ακριβώς. Υποθέτω (μια και δεν το έχω κάνει) ότι ένα -10-15% γευστικά και σε υφή θα το έχετε! Το καλό είναι ότι έιναι τόσο νόστιμοι που σας παίρνει να χάσετε και λίγουλάκι 🙂

 • Reply January 23, 2017

  ΑΝΝΑ

  Ευχαριστώ πολύ

 • Reply January 26, 2017

  Anonymous

  Chef χρονια κ όχι λιγα εψαχνα κ πειραματιζομουν για τον “τελειο” κεφτε! Συγχαρητηρια 95/100 η συνταγή σου και εξαιρετικη η τεχνικη του Αργεντινου φιλου στο παναρισμα! Ενημερωτικα αναφερω ότι η προσθηκη 20ml ξυδιου αυξανει το “crispy” του κεφτε και επισης δοκιμασε να μην τα πλασεις σε βολους, αλλα πεπλατυσμένα με ένα μικρο βαθουλωμα στη μεση! Λεπτομέρειες βεβαια αλλα παμε για το 100%!!!
  Σημειωσε ότι τη συνταγή σου την εχω κανει δεκάδες φορες και σε παραλλαγες αυτης κ εχω καταληξει εκει!
  Τελος σου λεω αυτο….το blog σου είναι η ….φαντασιωση κάθε καλου ουρανισκου!!!!

  Λευτερης, Κρητη.

 • Reply February 3, 2017

  ΑΝΝΑ

  Τα κεφτεδάκια βγήκαν θεϊκά… Όχι απλως τα ζέστανα την επόμενη αλλά και την μεθεπόμενη ήταν super. Έχουν μια σχετική ταλαιπωρία γιατί 4πλασίασα τη συνταγή και δεν είχα τελειωμό στο να τα πλασω – πανάρω – τηγανίσω.
  Συγχαρητήρια

 • Reply March 5, 2017

  stelios

  τους καναμε και ηταν σαν λασπη και παρα πολυ αλατι…… πεταξαμε τζαμπα τον κιμα

  • Την συνταγή αυτη την έχω κάνει σε δύο εστιατόρια και ήταν μπεστ σέλερ και την έχουν αναπαράγει χιλιάδες κόσμος απ’ το μπλογκ, με βασικό σχόλιο ότι ήταν “οι καλύτεροι κεφτέδες που έχουν φάει”. Ή κάτι πήγε στραβά στην δικιά σας εκτέλεση, ή έχετε τελείως διαφορετική άποψη για το πως πρέπει να είναι οι κεφτέδες, που μπαίνει στην περιοχή του προσωπικού γούστου και κατα συνέπεια δεν σηκώνει σχόλια. Μόνο και μόνο τα άλλα σχόλια να δέιτε θα διαπιστώσετε ότι το δικό σας αποτελεί περίεργη παραφωνία. Μήπως δεν ήταν καλός ο κιμάς? Μήπως δεν ήταν δυνατή η φωτιά? Μήπως, μήπως , μήπως… Εϊμαι απόλυτα σίγουρος για την συνταγή μου πάντως! Κρίμα που για σας δεν λειτούργησε.

 • Reply April 4, 2017

  Rafa Black

  Απιστευτα κεφτεδακια, τα εκανα ακριβως οπως γραφετε στη συνταγη!!!!! Η μαρεγκα τα εκανε τρομερα αφρατα, ονειρο τα κεφτεδακια! Ευχαριστουμε πολυ 🙂

 • Reply May 8, 2017

  Βαρβάρα

  Τι καταπληκτικούς κεφτέδες φάγαμε σήμερα! Τι άρωμα, τι κρούστα! Και το παιδάκι μου ενθουσιάστηκε! Να είστε καλά και να μας εντυπωσιάζετε με τέτοιες υπέροχες συνταγές!

 • Reply May 26, 2017

  pankanel

  Λοιπόν τα δοκίμασα.
  Τηγάνησα το ίδιο μίγμα με τρεις τρόπους:
  Σκέτους, απλά παναρισμένους, διπλοπαναρισμένους με νερό.
  Ε, λοιπόν σε εμάς (σε όλη την οικογένεια) άρεσε περισσότερο το απλό πανάρισμα.
  Οι διπλοπαναρισμένοι ήταν πράγματι πιο σκληροί (δεν θα το έλεγα τραγανοί) εξωτερικά, αλλά εμένα όλη αυτή η κρούστα μου φαινόταν σαν καβούκι.
  Παρεμπιπτόντως το τηγάνισμα με νερό το κάνω με επιτυχία σε κολοκύθια, μελιτζάνες, ψάρι φιλέτο. Χωρίς δεύτερο πανάρισμα όμως. Καλό αλεύρωμα με σκέτο αλεύρι-βούτηγμα σε νερό-τηγάνι. Θέλει βέβαια προσοχή γιατί πετάει καυτό λάδι.

 • Reply June 17, 2017

  Yorgos Makris

  Βαθειές και ένθερμες ευχαριστίες. Ήταν η πρώτη φορά στο βίο μου που επιχείρησα κεφτεδάκια και τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν. Καθώς είμαι απλώς ένας μπαμπάς που μαγειρεύει “για να φάμε” (και χωρίς κάποιο σχετικό ταλέντο) είναι προφανές ότι έχετε μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία αυτή. Υπήρξαν βέβαια κάποιες τροποποιήσεις (φρέσκος δυόσμος, μόνο μοσχάρι κλπ) αλλά εξ ανάγκης και όχι από άποψη. Να είστε καλά.

 • Reply June 21, 2017

  Katia

  Υπεροχη συνταγη,φαινεται! Οπως ολες οι συνταγες σας! Αλλα,αυτο το θεμα…..,με το τηγανι!
  Ειδα και σε παραπανω σχολιο,οτι εχετε απαντησει,σχετικα με το ψησιμο στο φουρνο! Οποτε δεν θα κανω καταχρηση του χρονου σας,να μου απαντησετε ξανα! Κατανοητα ,ολα οσα αναφερετε! Απλα,εστω και χανοντας,κατι στη γευση θα ηθελα να τα ψησω τα κεφτεδακια μου στο φουρνο,ακολουθωντας ακριβως τη συνταγη οπως μας τη δινεται! Μονο μια ερωτηση! Σε τη θερμοκρασια; στους 200 ειναι καλα; για ποση περιπου ωρα; ευχαριστω πολυ!

  • Δυστυχώς με ρώτάτε κάτι που δεν έχω δοκιμάσει και είναι δύσκολο να έχω άποψη για την οποία να είμαι σίγουρος ότι είναι σωστή. Πάντως με επιφύλλαξη, θα τα έβαζα σε 230C χωρίς πανάρισμα. Από χρόνο δεν έχω πραγματικά καμμία αίσθηση γιατί εξαρτάται από το ράφι, αν θα βαλετε γκριλ με άέρα ή απλά πάνω-κάτω, την συνολική μάζα… είναι αδυνατον να φανταστώ γιατι είναι μια διαδικάσία που δεν κάνω ποτέ με κρέας θεωρώνταςτ την λάθος. Μόνο με πολύ μεγάλα κομμάτια που βάζω εσωτερικό θερμόμετρο, αλλά εκεί είναι κάτι άλλο ή σε μαγειρευτά φούρνου πια, που επίσης είναι κάτι άλλο!

 • Reply June 21, 2017

  Katia

  Αχ….!συγνωμη! Κατι ξεχασα! Παναρισμα στο φουρνο,χρειαζεται;ευχαριστω!

 • Reply June 29, 2017

  vasilios

  Σις συνταγές δεν περιλαμβανετε την ρίγανη γιατι;Θα μπορούσε να αντικαταστήσει το διόσμο..Το έχω δοκιμάσει και ήταν νόστιμα.

 • Reply June 30, 2017

  Papastylianou Nassos

  Τελικά είναι υπαρκτό το γενικό κουμφούζιο μεταξύ μικρών μπιφτεκιών και κεφτέδων….

  • Δηλαδή; Τα μπιφτέκια και οι κεφτέδες όντως μοιράζονται κοινά υλικά, αλλά τα μπιφτέκια οφείλουν να είναι πολύ πιο λιτά. Τα δικά μου μπιφτεκια για παράδειγμα έχουν μόνο 4 υλικά τα οποία βρίσκονταο μαζί με αρκετά άλλα και στους κεφτέδες.

 • Reply July 16, 2017

  Μαρια Κατσουλη

  Ευχαριστουμε πολυ για αυτη την συνταγη. Απο τοτε που τη δοκιμασα ηταν απαιτηση του αντρα μου -που ειναι το αγαπημενο του φαγητο-να μην αλλαξει! Καμια συνταγη σας δεν μας εχει απογοητευσει αφου ακολουθω ακριβως τις οδηγιες σας. Συνεχιστεωτην καλη δουλεια…

 • Reply August 19, 2017

  Anonymous

  Τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Αυτό που επίσης με εντυπωσίασε ήταν η υπέροχη μυρωδιά με το που έπεσαν στο καυτό λάδι. Κυριολεκτικά μας είχαν σπάσει τη μύτη!!!

 • Reply August 25, 2017

  Kostantinos Mantas

  Έκανα ακριβώς την συνταγή!παρά πολύ αλάτι για την ποσότητα του κιμά,με αποτέλεσμα να γίνει λύσσα και παρά πολύ δυόσμος όπου υπερίσχυσε από όλα!

  • Είστε ο πρώτος που το λέει και εικάζω κάποιο λάθος στο μέτρημα της κ.γ. με κ.σ. Η μία είναι 5 ml, η άλλη 15ml. Η συνταγή αυτή έχει επαναλληφθεί τόσες φορές με απόλυτη ακρίβεια που μπορώ να ορκιστώ για το μέτρημα!

 • Reply November 16, 2017

  Miri

  Γιασας, σινχαριτιρια για της σινταγες. Θα ειθελα να σας ροτισω εαν πιγενι η μαρεγα στα σουζουκακια?

  • Ευχαριστώ! Όχι δεν έχει νόημα. Τα κανονικά σουτζουκάκια, τα παραδοσιακά, δεν έχουν καν αυγό. Εγω βάζω από υπέρβαση.

 • Reply November 29, 2017

  Ιωάννα Παπαστεργίου

  Η μάνα μου έκανε το εξής “κόλπο”: αλεύρωνε τους κεφτέδες λίγη ώρα πριν το τηγάνισμα, τους άφηνε να υγράνουν το αλεύρι, και τους ξανα-αλεύρωνε πριν το τηγάνισμα. Αποτέλεσμα; θεϊκό.

 • Reply January 14, 2018

  RigasP

  Τα έκανα χτες και ήταν πολύ ωραία. Η μέθοδος αλευρώματος σημαντική εξέλιξη τις συνταγής. Νομίζω μια διαφορα με την κλασική συνταγή χωρίς το διπλό αλεύρωμα είναι ότι λόγο τις πιο χοντρής κρούστας το λάδι διεισδύει λιγότερο στους κεφτέδες και το εσωτερικό είναι διαφορετικό. Επίσης εξωτερικά μοιάζουν πιο πολύ με κροκέτα.

 • Reply February 25, 2018

  MrG

  Ξεκινώ δηλώνοντας μεγάλος φαν της σελίδας έχοντας μαγειρέψει και εν συνεχεία απολαύσει πολλές από τις συνταγές. Στην συγκεκριμένη έκανα κάποιες αλλαγές όπως αύξησα τον κιμά σε 500 γραμμάρια (μισός-μισός) μείωσα σε 35γρ τον μαϊντανό,την φρυγανιά σε 70γρ έβαλα τέσσερις πρέζες δυόσμο (κατά κάτι λιγότερο από τις τέσσερις κουταλιές της σούπας) και μια πρέζα εστραγκόν με ένα σφηνάκι ούζο. Στο αλάτι έβαλα 1 πρέζα αλάτι χοντρό για να μου βγάλει πρόσθετη υγρασία και 1 πρέζα ψιλό. Διατήρησα το παραδοσιακό πανάρισμα με αλεύρι και όχι το διπλό. Δεν θα σας πώ την άποψή μου όντας ο μάγειρας αλλά θα σας πώ ότι μάνα και κόρη έλεγαν πως έπρεπε να είχα κάνει ένα κιλό και όχι μισό.

 • Reply May 12, 2018

  THEODOROS STAMOULIS

  Ουάου! Συνταγή που εμπνέει!

 • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα κεφτεδάκια. Τα κάναμε την Κυριακή και έγιναν ανάρπαστα. Εδώ στην εξοχή (τρόπον τινά) δεν βρήκα δυόσμο και στο ΔΜ πήρα το τελευταίο πακέτο φρέσκο μαϊντανό, αλλά και πάλι ήταν τέλεια. Α, και το έτερον ήμισυ παρότι αρχικά επιφυλακτικό για τη μέθοδο με το νερό, μετά τον 2ο κεφτέ είχε ήδη πάρει το κολάι 🙂

  https://www.amazon.com/photos/share/WnvsoSJ9WZUQ803q9MpjvP1OuKVry0yiMACQ6UyIKzv

 • Reply June 22, 2018

  Θάνος

  Τι διαφορά κάνουν οι φορες που περνάς τον κιμά? Δηλαδή αν έχεις περάσει το κρεας μια /δύο ή και τρεις φορες από τη μηχανή? Επίσης αν κατάλαβα καλά, προτιμάτε μέρη κρέατος χωρίς ιδιαίτερο λίπος για τον ιά. Η γνώμη σας για κομμάτια όπως λάπα?

  • June 22, 2018

   Miri

   η γνωση εχει ενα ονομα: ΠΑΠΑΖΥΜΟΥΡΗΣ

  • Υπερβάλλετε βέβαια κι ευχαριστώ, αλλά να δεχτώ ότι ψάχνω πολύ το κάθε τι…

  • Δυο φορές πέρασμα δεν ξέρω τι νόημα έχει εκτός από να κάνει το κρέας νιανιά. Δεν μου έχει χρειαστεί σε καμμία συνταγή… Νομίζω είναι κατάλοιπο απ’ τα παλιά χρόνια που τα κρέατα ήταν τόσο σκληρά που για να σπασουν οι ίνες χρειαζόταν πυρηνικά όπλα! Για τον κιμά το ιδανικό κομμάτι μοσχαριού είναι η λάπα 70% (δηλαδή με 30% λίπος).

 • Reply July 8, 2018

  Miri

  Εκτιμώ τιν γνοσι σας, τιν υπομονι σας καο τιν τελιότιτα μην αφίνοντας πουθένα δίλημματα.

 • Reply July 9, 2018

  Miri

  Η τελεφτάι ερότισι οσο αφορά την μαρένγα. Μπορούμε να την χρισιμοπιούμε και στα μπιφτέκια φουρνού και στα μπιφτέκια ψισταρηάς.
  Εκτονπροτερον σας ευχαριστώ

  • Εγω δεν βάζω αυγό στα μπιφτέκια. Επίσης καταδικάζω τα μπιφτέκια φούρνου ως απαράδεκτη τεχνικά ιδέα, δεν είναι δυνατόν ποτέ να βγούν σωστά… τους λόγους τους εξηγώ εδώ. Θεωρητικά πάντως αν θέλετε να βάλετε αυγό, βάζετε και μαρέγκα, αλλά δεν νομίζω να κάνει τόση διαφορά σε ένα μπιφτέκι.

  • July 13, 2018

   Miri

   Εχετε δικό, Παντα τα μπιφτεκηά του φουρνου με άφισαν απελπιζμένο. Πάντα βρίκα κάτι που δεν πιγένι. Ειναι ακριβος η τιμορία σας που τους κάνατε ως απαραδέκτη ιδέα. Απο δο κε πέρα δεν θα τα ξαναφτιάξω.
   Τα σεβι μου κρ. Παπαζιμουρι

 • Reply August 23, 2018

  VICKY FRAGOYIANNI

  Τα πρώτα κεφτεδάκια που έφτιαξα και τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!
  Χρησιμοποίησα μόνο μοσχαρίσιο κιμά μια και είχα μόνο αυτόν.
  Από προσωπική μανιέρα, που ίσως να μην είναι σωστή και θα με ενδιέφερε πολύ η άποψή σας,
  το κρεμμύδι που πρόσθεσα το είχα ψιλοκόψει και ‘μαγειρέψει’ με λίγο νερό πριν, δηλ. ήταν ήδη γλυκό όταν μπήκε στο μείγμα. Όνειρο τα κεφτεδάκια, δεν πίστευα πως τα είχα φτιάξει εγώ… 🙂

  Συγχαρητήρια για το blog και τη δουλειά σας, επισκέπτομαι συχνά το blog και το εκτιμώ πάρα πολύ!

  • Ευχαριστώ πολύ! Με τη μέθοσό σας θα βγεί πιο γλυκό το αποτέλεσμα και ίσως λκίγο πιο βαρύ. Δεν υπάρχει “σωστό” ή “λάθος” εδώ, είναι θέμα επιδίωξης τελικής γεύσης με μια δόκιμη τεχνική.

 • Reply September 4, 2018

  Ιωάννα

  Χμμμ… Τι θα λέγατε για μια πρέζα κύμινο κατά το ζύμωμα??. Η γιαγιά μου Αρκάδια στην καταγωγή, έβαζε όλα τα παραπάνω αλλά έριχνε φρεσκοκομμένο δυόσμο και μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο!!!… Πιστέψτε με!, αυτό έκανε τι διαφορά!..

 • Reply September 7, 2018

  Miri

  αυτό το site έχει κερδίσει αιωνιότητα

 • Reply December 29, 2018

  Angeliki

  Κύριε Παπαζυμούρη, πόσο υγιεινό είναι το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο; Και τί ακριβώς ελαιόλαδο; γράφετε απλό παρθένο, αλλά υπάρχουν και τα εξευγενισμένα που νομίζω αντέχουν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος. Μήπως καλύτερα κάποιο σπορελαιο; Ευχαριστώ

  • December 29, 2018

   Angeliki

   Εξαιρετικό το άρθρο όπου με παραπέμψατε! Άρα με τον όρο απλό παρθένο εννοείτε ραφιναρισμένο ελαιόλαδο. Και αυτό που με απασχολεί επίσης είναι η επανάληψη του τηγανίσματος στο ίδιο λάδι. Φαντάζομαι όμως ότι στους κεφτέδες αυτό δεν ισχύει, λόγω των υπολειμμάτων από το παναρισμα… Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!

 • Reply January 19, 2019

  Peggy Komessariou

  Υπάρχει περίπτωση για αυτούς τους εξαιρετικούς κεφτέδες ( που πλέον κάνω αποκλειστικά μόνο αυτή τη συνταγή) να διατηρηθεί ο φτιαγμένος κιμάς στη κατάψυξη χωρίς να προσθέσω τη μαρέγκα ( βάζοντας την πριν τους ψήσω)για λόγους ευκολίας;

  • Όχι δεν θα το έκανα αυτό. Ολοκληρώστε τους κεφτέδες, πλάστε τους, αλευρώστε τους με το μίγμα γαλέτας /αλευριού και καταψύξτε τους έτσι. Όταν θέλετε να τους τηγανίσετε απλά ρίξτε τους στη φριτέζα ή σε κατσαρόλα με λάδι για 8 λεπτά. Αν έχετε μόνο τηγάνι βάλτε αρκετό λάδι να κολυμπάνε. Στα 8 λεπτά βγαίνουν τέλειοι απ’ τη κατάψυξη, τσεκαρισμένο σε μπόλικο λάδι όμως.

 • Reply January 29, 2019

  Miri

  Let me marvel at your findings without doubt in my sincerity. Εισαστε ανεπανάλιπτος.

 • Reply February 16, 2019

  Anonymous

  Καταπληκτική κεφτέδες…τα λατρέψαμε όλη…σας ευχαριστώ ….

 • Reply September 24, 2019

  kostas

  Μια ερωτηση μονο για τα κεφτεδακια,,2 κροκοι δεν θα ειναι πολυ?

  • Για να το γραφω δεν πιστεύω ότι είναι πολλοί, αλλά αν θέλετε έναν, δεν θα χαθεί ο κόσμος

 • Reply October 7, 2019

  Anonymous

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ
  Ειμαι υποχρεωμενη εκ των πραγματων να σας ανακοινωσω τα εξης,
  Σας ευχομαι παντα να γραφετε τις σωστες συνταγες οπως κανετε μεχρι τωρα.
  Σπανια (γενικα) ανθρωποι η μαγειροι -δεν ξερω για ποιο λογο- δεν γραφουν η δεν λενε τις σωστες συνταγες.ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΚΟΜΠΛΕΞ !!,
  ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΝΟΙΚΟΚΗΡΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΗΣΑ. Μετα απο 33 χρονια δουλειας βγηκα στην συνταξη και δεν ηξερα ουτε μακαρονια να βρασω.
  Εκανα και μπιφτεκια και κεφτεδες οπως ακριβως γραφετε στο site σας .
  Το αποτελεσμα ηταν ΘΕΙΚΟ . ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ SEF και τα εφερε στο
  Σπιτι . ΜΠΡΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!

 • Reply November 11, 2019

  stavrow

  Δημήτρη είχαμε μαγαζί στα παλιά λαδάδικα, στην πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη (1976-1994) ο μπαμπάς μου ήταν ο Μήτσος συνονόματος σου και με πολύ καλή συνταγή στα κεφτεδάκια του, τότε 30 γραμμάρια ήταν ο νόμος. έκανα τη συνταγή σας απέτυχα τις πρώτες δυο φορές μετά ισορρόπησα και πραγματικά είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα. απλά ήθελα μετά από καιρό να σου πω μπράβο σ εσένα και την ομάδα σας. Μπράβο

 • Reply January 25, 2020

  ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ

 • Reply September 16, 2020

  VK

  ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ! Ακολουθησα κατα γραμμα την συνταγη σας, οπως κανω παντα…Μεχρι και η μητερα μου (ο σκληροτερος κριτης) παραδεχτηκε πως ξεπερασαν και τα δικα της. Μαζι με τις πατατες φουρνου σας και μια παγωμενη μαυρη γλυκια μπυρα, ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!

 • Reply February 23, 2021

  Anonymous

  Σε ένα σχόλιο παραπάνω γράφετε “Για τον κιμά το ιδανικό κομμάτι μοσχαριού είναι η λάπα 70% (δηλαδή με 30% λίπος)” επίσης στην συνταγή “ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΙΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ (ΚΑΙ ΤΑ 5 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ)” γράφετε “Ενώ λοιπόν ο κεφτές θέλει λάπα” επίσης στα σχόλια της συνταγής για τα μπιφτέκια γράφετε “Για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία η επιλογή κομματιού και πρέπει να είναι από ΕΛΙΑ στα μπιφτέκια και από ΛΑΠΑ στα κεφτεδάκια.” και ακόμη σε ένα άλλο σχόλιο σημειώνετε “Εγώ έχω καταλήξει τελικώς σε χρήση μοσχαρίσιας λάπας στους κεφτέδες μια και έχει την περιεκτικότητα σε λίπος που παίρνεις απ’ τη μίξη με χοιρινό.” Το ζήτημα είναι ΟΜΩΣ ότι στην συνταγή “Η συνταγή για τον τέλειο κεφτέ α λα Caruso” στα υλικά γράφει “200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά, περασμένος μια φορά” και
  “200 γρ. κιμάς χοιρινός από μπούτι, περασμένος μια φορά”.
  Το ερώτημα είναι αν το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν τα 200 γρ. ελιάς αντικατασταθούν από 200 γρ. Λάπα.

 • Reply March 22, 2021

  Γεωργία Πράσινου

  Καλησπέρα ,μόλις δοκίμασα τους κεφτέδες και είναι όνειρο…
  Έχω μια ερώτηση , γιατί προτιμάμε μίγμα από φρυγανιά και αλεύρι ,υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος που κάνει τη διαφορά?
  -Μια θερμή υποστηρικτής του site σας και κυρίως της φιλοσοφίας σας πάνω στη μαγειρική!

 • Reply June 13, 2021

  Γιάννης

  πολύ καλό το άρθρο…πολλές οι περιγραφές…το μόνο που μου έκανε εντύπωση είναι η μαρέγκα …αυτό θα εφαρμόζεται από τούδε και εξής…πολύ καλή ιδέα…δίνει ωραιότερη υφή…

Leave a Reply

Leave a Reply