Στίλτον σε Σοκολατένια Μπισκότα με Αχλάδι

στιλτον συνταγη με αχλαδι και μπισκοτα

Στη διάρκεια ενός καλού δείπνου με παρέα και ειδικά μετά από ένα πλούσιο κύριο πιάτο που συνοδεύεται από ένα μεγάλο κόκκινο κρασί, έρχεται αυτή η στιγμή του επίσης μεγάλου διλήμματος. stiltonΑπ’ τη μια θέλεις να πας κατευθείαν στο γλυκό -για να μην ξεπεράσεις και τα όρια της δίαιτάς σου, ψιθυρίζει το μυαλό σου- και απ’ την άλλη η καρδιά σου, ως οινόφιλος, αναζητά ένα δυνατό τυρί για να παρατείνεις ή μάλλον να κορυφώσεις την απόλαυση του κρασιού σου. Ως άνθρωπος επιρρεπής σε πειρασμούς, η συνήθης επιλογή, στα τραπέζια που κάνω σπίτι, είναι να περάσω τους καλεσμένους μου και από τα δύο στάδια, επιλέγοντας προσεκτικά μια μικρή ποικιλία 4-6 τυριών (με διαβαθμίσεις γευστικής έντασης) πριν καταλήξουμε στο επιδόρπιο. Οι ενοχές μιας τέτοιας επιλογής από πλευράς κατανάλωσης λιπαρών και θερμιδικής επιβάρυνσης, νιώθω ότι εξισορροπούνται απ’ την ικανοποίηση της απόλαυσης ενός καλού κρασιού με το ιδανικό συνοδευτικό του, το τυρί. krasi me stiltonΝα σημειώσω -έτσι στο άσχετο- ότι η ζυγαριά μου περνά καθημερινά τεστ κοπώσεως γιατί παρατηρώ ότι έχω ακόμη περιθώρια πριν ο δείκτης ολοκληρώσει τον κύκλο και ξαναμηδενίσει. Το πρόβλημα πάντως, όταν πραγματικά θέλεις να απολαύσεις το συνδυασμό ‘κρασί- τυρί’, είναι ότι σε ένα τραπέζι είθισται να βγάλεις μια ποικιλία, με αποτέλεσμα να παρασύρεσαι να τα δοκιμάσεις όλα, καταλήγοντας να δοκιμάζεις τις αντοχές της ζώνης σου. Αυτό ήταν η μόνιμη κατάληξη, μέχρι που πρόσφατα είδα μια εκπομπή με τον μεγάλο Άγγλο chef Heston Blumenthal στην οποία πρότεινε μια εξαιρετική ιδέα. Τον συνδυασμό στίλτον με σοκολατένια μπισκότα. Ιδέα που μου έκανε αμέσως κλικ, μια και θεωρώ το στίλτον ως ένα από τα κορυφαία τυριά, ιδανικό για να συνοδεύσει τα καλύτερα κόκκινα κρασιά.

Το στίλτον ανήκει στα τυριά που ενώ πλησιάζουν το απόγειο της γευστικής έντασης (ένα κλικ κάτω απ’ τα γαλλικά munster και reblochon με την έντονη μυρωδιά ή τα μπλέ roquefort, bresse bleu και το σπάνιο ισπανικό cabrales, που το τερματίζουν), δεν είναι ιδιαίτερα “απαιτητικό” ή “αιχμηρό” αλλά εξαιρετικά στρογγυλό και ισορροπημένο στη γεύση, γι’ αυτό και βρίσκεται πολύ συχνά ανάμεσα σ’ αυτά που επιλέγω. Κάνοντας μια μικρή παραλλαγή στη συνταγή του Heston, με την πρόσθεση του αχλαδιού που ταιριάζει ιδανικά στο στίλτον, είχα στα χέρια μου μια πρόταση που μπορεί να δώσει όλη την ικανοποίηση της απόλαυσης του κρασιού με ιδανικό συνοδευτικό και ταυτόχρονα να σε απαλλάξει απ’ την αναγκαστική κτηνωδία της ποικιλίας, προετοιμάζοντάς σε παράλληλα για το επιδόρπιο. Και όλα αυτά με ελάχιστη προσπάθεια και παρουσιάζοντας στο τραπέζι ένα πιάτο που εντυπωσιάζει!
stilton se biskoto mavris sokolatas me axladi kai siropi porto
Ο συνδυασμός του μπισκότου ολικής με τη σοκολάτα και του στίλτον είναι πραγματικά ταιριαστός και συνοδεύει ιδανικά το καλό κρασί απογειώνοντας την εμπειρία απ΄τη πρώτη μικρή μπουκιά. Έχει δε αρκετή ένταση ώστε να μην χρειάζεται κάποιος περισσότερο από ένα μόνον μπισκότο, ποσότητα ικανή για να συνοδεύσει τα τελευταία δύο ποτήρια απ’ το καλό σου κόκκινο. Στην υγειά μας!

Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για στίλτον σε σοκολατένια μπισκότα με αχλάδι και σιρόπι πόρτο, στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply