Χριστουγεννιάτικη Πίτα με Κιμά, Ξηρούς Καρπούς & Αποξηραμένα Φρούτα

Πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση

Μια πίτα με κιμά, που όμως δεν θα μοιάζει με κλασική κιμαδόπιτα, ήταν η ιδέα που γυρόφερνα στο μυαλό μου, τον τελευταίο καιρό. γεμιση σριστουγεννιάτικηΚαι καθώς οι μέρες περνούσαν και φτάσαμε προ των πυλών των Χριστουγέννων, η ιδέα του να φτιάξει κανείς μια πίτα με γέμιση Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, μου φάνηκε ακαταμάχητη. Ειδικά επειδή προσωπικά, στη κλασική Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, απολαμβάνω μόνο τη γέμιση. Όπως και ο μισός πληθυσμός της χώρας, που έχει αισθητήριο γεύσης, υποθέτω!

Η γαλοπούλα γενικώς για μένα, είναι απλά ένα πτηνό προικισμένο απ’ τη φύση με ιδανικές κοιλότητες, ώστε να αποτελεί βολική φαγώσιμη συσκευασία, μιας εξαιρετικά νόστιμης γέμισης. Μέχρι εκεί!

Καλά, εντάξει, εκτός απ’ τη Χριστουγεννιάτικη ζουμερή γαλοπούλα της Sophie βέβαια. Μη πέσει το σπίτι και μας πλακώσει χρονιάρες μέρες…

πίτα-με-κιμά_20141127_0063-χριστουγεννιάτικη

Το σκεπτικό της συνταγής λοιπόν, ήταν να φτιάξω μια γιορταστική και πληθωρική σε γεύσεις, πίτα με κιμά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που να ταιριάζει σε πολλές περιστάσεις.

Δηλαδή, μια πίτα η οποία να μπορεί είτε να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο σε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που γλύτωσε τη γαλοπούλα ως κύριο πιάτο (οπότε θα λείψει η γέμισή της), ή να γίνει η πίτα με ό,τι περισσέψει απ’ τη γέμιση και τη γαλοπούλα, είτε (κυρίως) να αποτελέσει μια εκλεκτή, λιχουδιαστή ημίγλυκη πίτα για κάθε εποχή του χρόνου.

Και ως γνωστόν στο Cucina Caruso, όταν πάμε να φτιάξουμε μια συνταγή, συνήθως ετοιμάζουμε δύο ελαφρά διαφορετικές εκδοχές, για να είμαστε σίγουροι για το ποια είναι η καλύτερη. Το ίδιο κάναμε και εδώ, ετοιμάζοντας κατ’ αρχάς ένα μίγμα βάσης που είχε κιμά, πράσο, κρεμμύδι, γλυκό κρασί, σταφίδες, κουκουνάρι, κανέλα και φιστίκι, όλα στοιχεία που δίνουν μια γιορτινή και πληθωρική διάσταση στη γεύση. Σ’ αυτό το μίγμα προσθέσαμε και νυφάδες βρώμης για να απορροφήσουν όσα υγρά υπήρχαν και να συνδέσουν καλύτερα τις γεύσεις και την υφή της γέμισης.

Από εκεί και πέρα δοκιμάσαμε στη μια περίπτωση να προσθέσουμε κάστανα, μήλο και μέλι για να έχουμε μια ηθελημένα γλυκιά εκδοχή, και στην άλλη αποξηραμένα σύκα και ρόδι, χωρίς να προσθέσουμε κάποιο αμιγώς γλυκαντικό στοιχείο.

πίτα-με-κιμά_20141127_0087Η ζύμη που επιλέχτηκε για την γιορταστική πίτα κιμά, ήταν φύλλο κρούστας για πίτες απ’ τη Χρυσή Ζύμη βεβαίως, για να είναι πιο κομψό το αποτέλεσμα σε γεύση και υφή. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε γνήσιο αγελαδινό βούτυρο ανάμεσα σε όλα τα φύλλα (και όχι ελαιόλαδο), για να βγουν πιο τραγανά και σαφώς πιο νόστιμα, ώστε να ταιριάζουν με το ημίγλυκο γέμισμα της συγκεκριμένης εορταστικής κιμαδόπιτας.

Αφού τη δοκιμάσαμε σπίτι, όπου μετά βίας συγκρατήθηκα να μην φάω πάνω από τρία κομμάτια, πήρα την επομένη μέρα και από τα δύο ταψιά, τα υπόλοιπα κομμάτια πίτας στο γραφείο. Τα 15 άτομα τουλάχιστον που τις γεύτηκαν, δήλωσαν, με δικά τους λόγια ο καθένας, ότι… έχουν εντυπωσιαστεί! Και ο 16ος, εγώ, σας διαβεβαιώνω ότι είχαν δίκιο! Καλά παιδιά και άξιοι συνάδελφοι…

Κανείς τους δεν περίμενε να λειτουργεί η γέμιση κιμά με τόσα γευστικά στοιχεία που φέρνουν το τελικό αποτέλεσμα, σε μια ακαθόριστα ημίγλυκη αρωματική αίσθηση, και γι’ αυτό αυτή η πίτα εκπλήσσει ευχάριστα. Δεν ξέρεις πως ακριβώς να την “τοποθετήσεις” στο μυαλό σου, αλλά εντέλει θέλεις κι’ άλλο!

Επίσης διαπιστώσαμε ότι η προτίμηση ανάμεσα στις δύο εκδοχές δεν ήταν πολωτική, γιατί σε όλους άρεσαν σχεδόν το ίδιο και οι δύο πίτες. Γεγονός που σημαίνει ότι η συνταγή δίνει βαθμούς ελευθερίας στην επιλογή του τελικού χαρακτήρα της πίτας. ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις για ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Και το μέλι παίζει άνετα στην αναλογία που συστήνουμε.

Πάντως, χωρίς να την έχω κάνει, αλλά με την εμπειρία μου ως οικιακός μάγειρας, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι, αν ό,τι περισσέψει απ’ το Χριστουγεννιάτικο πτηνόν σας, το κόψετε μικρά κομμάτια και το συνδυάσετε με ίση ποσότητα γέμισης της λογικής της κατωτέρω συνταγής, θα βγάλετε μια πίτα για την επόμενη μέρα, που θα σας αρέσει πολύ περισσότερο απ’ το ίδιο το γεύμα των Χριστουγέννων. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

πίτα-με-κιμά_20141127_0076Χαρακτηριστικά της συνταγής

Εύκολη συνταγή ως διαδικασία, παρόλα τα πολλά υλικά που μπαίνουν μέσα. Θα χρειαστείτε μισή ώρα στη προετοιμασία και το μαγείρεμα της γέμισης και άλλα 10 λεπτά στην ετοιμασία της πίτας. Επιπλέον, υπολογίστε 1 ώρα ψήσιμο και 15 λεπτά ανάπαυση πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη και να την ψήσετε 1:30 ώρα πριν την θέλετε στο τραπέζι σας. Προφανώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υλικά της γέμισης που προτείνουμε και για τη γαλοπούλα σας, αν θεωρείτε απαραίτητο να την κάνετε, οπότε σ’ αυτη τη περίπτωση ακολουθείστε τη συνταγή μας, για να βγεί ζουμερή.

LURPAK_TOP4_badge

Ταιριάζει ως πρώτο πιάτο σε κάθε γιορτινό τραπέζι, αποτελώντας ιδανική λύση σε Χριστουγεννιάτικα τραπέζια, εφόσον επιλέξατε το βασικό πιάτο να μην έχει γέμιση. Εντυπωσιάζει και ξαφνιάζει σαν γεύση και ιδέα όλους όσοι δεν έχουν θέμα με τα φαγητά που έχουν γλυκά στοιχεία. Παράλληλα, ως συνταγή “βάσης” σας δίνει μεγάλα περιθώρια πειραματισμών και αντικατάστασης υλικών με άλλα του γούστου σας (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους), αρκεί να κρατήσετε μέτρο και να μην την παραγεμίσετε με όλα αυτά, συν τα υπόλοιπα. Καλο είναι επίσης να αποφύγετε υλικά που κρατούν υγρασία (δεν θα έβαζα πορτοκάλι για παράδειγμα, σε τέτοια γέμιση) για να μην επηρεάσετε την τραγανότητα του φύλλου.

ΜΥΣΤΙΚΟ: Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σχετικά λεπτή σε ύψος, δηλαδή όχι πάνω από 1 δάκτυλο, ώστε να λειτουργεί ιδανικά με το φύλλο στη μπουκιά. Θα μπορούσατε ανάμεσα στα φύλλα της πίτας να βάλετε ελαιόλαδο, αλλά λόγω πληθωρικού χαρακτήρα και γλυκιάς γεύσης, η συγκεκριμένη συνταγή είναι ασύγκριτα καλύτερη με γνήσιο καλό αγελαδινό βούτυρο, όπως και έχει καταγραφεί.
.

πίτα-με-κιμά_20141127_0108Υλικά (μεγάλο ταψί για 10-12 άτομα)

1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτα Χρυσή Ζύμη
200 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο

Για τη γέμιση

700 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
90 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης
200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
60 μλ. κρασί Μαυροδάφνη
50 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. νυφάδες βρώμης
1 κ.γ. κανέλα
Αλάτι, πιπέρι

Συμπληρωματικά Υλικά για τη πιο “γλυκιά” γέμιση

300 γρ. βρασμένα κάστανα
3 κ.σ. μέλι
1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρούς κύβους

Συμπληρωματικά υλικά για την εναλλακτική γέμιση

12 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες
150 γρ. σπόρους από ρόδι

Παρασκευή:

1. Δύο ώρες πριν ξεκινήσετε αποψύχετε ο φύλλο Χρυσής Ζύμης σε θερμοκρασία δωματίου, ή το έχετε αφήσει από την προηγουμένη μέρα στο ψυγείο. Κόβετε και οργανώνετε σε ένα σημείο όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμισηΕτοιμάζετε τη γέμιση

2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο. Σοτάρετε ανακατεύοντας για περίπου 4 λεπτά.

3. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στα ¾ και προσθέτετε τον κιμά. Με τη σπάτουλα ή ακόμη καλύτερα με το εργαλείο που κάνετε πουρέ, ανακατεύετε κάθε λίγο και σπάτε τυχόν σβόλους από κιμά σε μικρότερα κομμάτια μέχρι όλος ο κιμάς να πάρει χρώμα σε περίπου 6 λεπτά.

κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση4. Προσθέτετε το κρασί, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα φυστίκια και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνετε κατα βούληση.

5. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (μαζί με τα συμπληρωματικά υλικά της εναλλακτικής που επιλέξατε) , ανακατεύετε και κλείνετε τη φωτιά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ για να κρυώσουν πριν μπουν ως γέμιση στη πίτα (υπολογίστε τουλάχιστον μισή ώρα).

κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμισηΕτοιμάζετε τη πίτα

6. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180ºC. Λιώνετε το βούτυρο και παίρνετε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλάγιες επιφάνειες.

7. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσετε για να υποδεχτεί τη κρύα πλέον γέμιση.

κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση8. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και την πιέζετε ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα.

κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση9. Τοποθετείτε τα πρώτα δύο φύλλα από πάνω αρκετά τεντωμένα, βουτυρώνοντάς τα. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετείτε κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους. Τα βουτυρώνετε καλά, μόλις τα ακουμπήσετε. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι η κρούστα που θα γίνει από πάνω θα είναι όχι απλά νόστιμη αλλά πάρα πολύ τραγανή και όμορφη στην εμφάνιση, όπως περιγράφεται και στο βίντεο με τα μικρά μυστικά της Ζύμης, με τη διαφορά ότι εδώ αντί για λάδι χρησιμοποιούμε βούτυρο.

10. Χαράσετε τη πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και να μπορείτε να την κόψετε όταν γίνει χωρίς να καταστρέψετε τα φύλλα.

πίτα με κιμά 611. Βάζετε τη πίτα στο φούρνο σε χαμηλό ράφι και την αφήνετε για περίπου 50’-1 ώρα, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.

κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση12. Αφήνετε την πίτα έξω απ’ τον φούρνο για τουλάχιστον 15-20’ πριν την σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και να ενταθεί η γεύση καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί.

Σημείωση: Αν θέλετε να ζεστάνετε υπόλοιπα της πίτας, βάλτε τη σε φούρνο 140ºC-150ºC για 15 λεπτά και όχι στα μικροκύματα που καταστρέφουν την τραγανή υφή του φύλλου.

κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμισηΣερβίρισμα:

Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα κανονικά ή και να πασπαλίσετε ζάχαρη άχνη από πάνω, για πιο “χριστουγεννιάτικη” αίσθηση. Είναι ιδανικό πρώτο πιάτο, σε δείπνο που θα ακολουθήσει κρεατοφαγία, με ιδιαίτερη μαγειρευτή συνταγή.

πίτα-με-κιμά_20141127_0079

Χριστουγεννιάτικη Πίτα με Κιμά, Ξηρούς Καρπούς & Αποξηραμένα Φρούτα 4.21/5 (84.14%) 58 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

46 Comments

  • Reply December 2, 2014

    μαρία δημητρίου

    Είναι από εκείνες τις συνταγές / αναρτήσεις, που σου φτιάχνουν τη μέρα, ειδικά αν δεν είσαι και στα καλύτερά σου. Εξαιρετική ιδέα, ιδιαίτερη σύλληψη (πχ ποτέ προσωπικά δε θα το σκεφτόμουν) κι όμως ενθουσιάστηκα. Θα ετοιμαστεί οπωσδήποτε για πρώτο πιάτο μαζί με μια σούπα στο γιορτινό μας τραπέζι

    • Έχετε δίκιο τωρα που το λέτε… Είναι μια συνταγή που θα έπρεπε ήδη να υπάρχει!
      Ποτέ δεν είναι αργά, να ξεκινήσουμε μια νέα παράδοση!

  • Reply December 2, 2014

    spoon-stories

    Απίθανη συνταγή και μόνο με την ιδέα μου τρέχουν κυριολεκτικά τα σάλια. Θα τη φτιάξω σύντομα. Καλό μήνα!

  • Reply December 22, 2014

    μαρία δημητρίου

    θα φτιάξω τη γέμιση σήμερα, θα μπει ψυγείο και θα συναρμολογήσω την πίτα αύριο, ώστε να την ψήσω μεθαύριο για το δείπνο της παραμονής Χριστουγέννων, ανυπομονώ. Θα σας γράψω εντυπώσεις. Μας βλέπω πάντως για τη γλυκιά εκδοχή

  • […] Πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση κιμά. Το ιδανικό πρώτο πιάτο αν δεν κάνετε γεμιστή γαλοπούλα ως κυρίως πιάτο. […]

  • Reply January 14, 2015

    Stella P.

    Έκανα τη γλυκιά εκδοχή, εξαιρετική πίτα Δημήτρη, ευχαριστούμε πολύ!
    Μόνο μια ερώτηση: τα 400γρ βούτυρο είναι σίγουρα η σωστή ποσότητα για 1 πακέτο φύλλο κρούστας; Βουτύρωσα όλα τα φύλλα και το πυρέξ αφειδώς, αλλά τουλάχιστον η μισή ποσότητα περίσσεψε…

    • Δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσετε όλη τη ποσότητα, αλλά σε μένα έφυγε όλη στο βουτυρωμα. Μάλλον έχω βαρύ χέρι!

  • […] μας και το χώρο. Σαν πρώτα πιάτα είχαμε ετοιμάσει την πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση και πατάτες στο φούρνο με σάλτσα πορτοκάλι, μέλι και […]

  • […] μας και το χώρο. Σαν πρώτα πιάτα είχαμε ετοιμάσει την πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση και πατάτες στο φούρνο με σάλτσα πορτοκάλι, μέλι και […]

  • […] μας και το χώρο. Σαν πρώτα πιάτα είχαμε ετοιμάσει την πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση και πατάτες στο φούρνο με σάλτσα πορτοκάλι, μέλι και […]

  • Reply December 20, 2015

    Eleni

    κ. Παπαζυμούρη όταν λέτε ‘ψίχα από φυστίκι Αιγίνης’ εννοείτε φυστίκι Αιγίνης χωρίς το κέλυφος; Επίσης, θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη μαυροδάφνη ή θα ‘έχανε’ το τελικό αποτέλεσμα;

    • Ναι φιστίκι καθαρισμένο. Είναι τόσα τα υλικά που νομίζω ότι μπορείτε εύκολα να παραλείψετε ή να αλλάξετε κάτι όπως η Μαυροδάφνη.

  • Reply December 22, 2015

    Ελένη

    Ευχαριστώ πολύ. Όπως πάντα ευγενής και κατατοπιστικός.

  • Reply December 23, 2015

    MrG

    Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά για το μεράκι σας και την προσφορά σας σε όλους εμάς τους ερασιτέχνες εραστές της μαγειρικής. Μια ερώτηση για την συνταγή:

    Θα φτιάξω την γέμιση με σκοπό να αποφύγω το φιστίκι και την βρώμη προσθετοντας όμως φρέσκα βρασμένα καστανα. Θεωρείτε ότι θα αλλοιωσει το τελικό αποτέλεσμα? Καλά για την βρώμη δεν είμαι καθόλου θετικός αλλά για το φυστίκι είμαι απλά διστακτικός γιατί φοβάμαι πως θα κυριαρχήσει σε γεύση, γεγονός που δεν επιθυμώ. Κατά τα άλλα έτσι ακριβώς κάνω την γέμιση με προσθήκη συκωτάκι ψιλοκομμένο και τα σχετικά μπαχαρικά (γαρύφαλλο και μπαχάρι).

    • Ευχαριστώ πολύ!
      Μια χαρά είναι αυτά που σκέφτεστε(και τα συκωτάκια θα ταίριαζαν ψιλοκομμένα), αν και δεν θα κυριαρχίσει στη γεύση το φυστίκι και δεν ξέρω τι σας πειράζει η βρώμη που δεν “ακούγεται” καθόλου, απλά μαζεύει υγρά και αποτελεί ένα στοιχείο υγιεινής διατροφής. Αλλά τα ξεπερνάω αυτά.
      Για μένα η συνταγή αυτή δίνει μια μαγειρική κατεύθυνση, αποτελώντας μια βάση πειραματισμών που έχουν να κάνουν με ατομικά γούστα. Η ουσία της είναι η συνύπαρξη κιμά με φρούτα και ξηρούς καρπούς, δηλαδή αλμυρών και γλυκών στοιχείων σε μια πίτα. Ο καθένας μπορεί να βρεί εναλλακτικές γευστικές ισορροπίες μέσα σ’ αυτο το πλαίσιο. Αν δεν κάνει κάτι φάουλ γευστικά βάζοντας κάτι άσχετο (πχ. σκόρδο, λουκάνικο, ντομάτα), το αποτέλεσμα θα είναι καλό.

  • Reply December 23, 2015

    Σαρα

    Καλησπέρα! Συγχαρητηρια για τη σελιδα σας, μαθαίνω εδω και λιγο καιρο να μαγειρευω και οποια συνταγη/συμβουλη σας εχω ακολουθήσει με εχει βοηθησει παρα πολυ..Σκοπευω να φτιαξω την πιτα για την μερα των Χριστουγέννων αλλα λογω έλλειψης χρονου θα προτιμουσα να ετοιμάσω τη γέμιση απο την προηγουμενη..Θα ειναι ενταξει αν τη φυλαξω στο ψυγειο για ενα βραδυ;; Θα χρειαστει να την ζεστανω πριν “συναρμολογησω” την πιτα;;
    Ευχαριστω εκ των προτέρων

    • Βεβαίως και θα είναι εντάξει. Και καλύτερα να την βάλετε κρύα στο φύλλο. Ζεστή, θα πανιάσει τα κάτω φύλλα.

  • Reply December 23, 2015

    Σαρα

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντηση! :)
    Χρονια πολλα :)

  • Reply December 24, 2015

    Despina K.

    Ειναι πολύ ωραία συνταγή …..ενθουσιαστηκα….εκανα την γλυκιά εκδοχη. Μια ερώτησή πειράζει αντην φτιαξω απο την προηγούμενη κ απλως την ζεστάνω?

    • December 24, 2015

      admin

      Φτιάξτε τη απ τη προηγόυμενη αλλά ψήστε τη τη μέρα που θα τη φάτε, προτείνω!

  • Reply December 26, 2015

    Velia Nourloglou

    Ως λάτρης της παραδοσιακής κουζίνας δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι τόσο διαφορετικά υλικά μπορούν συνδυασμένα να αποδώσουν τόσο ωραίο γευστικό αποτέλεσμα!!! Συγχαρητήρια για την σύλληψη αυτής της υπέροχης συνταγής. Έφτιαξα μόνο τη γέμιση την οποία απολαύσαμε οικογενειακώς ως συνοδευτικό με το ψητό γουρουνόπουλο με τραγανή πέτσα!!! Ευχαριστούμε πολύ. Χρόνια πολλά !!!

  • Reply October 18, 2016

    Sofia

    Παρακολουθώ συχνά το site σας που θεωρώ εξαιρετικά αξιόλογο και έχω δοκιμάσει αρκετές από τις συνταγές σας με επιτυχία. Έχω παραθέσει πολλά δείπνα στην ζωή μου (56 και κάτι) και δέχομαι πάντα καλές κριτικές. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις το πρόβλημα μου είναι ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ πρώτου και δεύτερου πιάτου λαμβάνοντας υπόψη ότι στα περισσότερα σπίτια υπάρχει μόνο 1 φούρνος, η οικοδέσποινα δεν πρέπει να είναι στην κουζίνα όταν οι καλεσμένοι έχουν φτάσει και ότι συνήθως το βοηθητικό προσωπικό που έχεις (ειδικά σε δείπνα Χριστουγέννων κλπ) ασχολείται με το σερβίρισμα και όχι με την μαγειρική. Στην περίπτωση αυτής της εξαιρετικής πίτας εσείς τι θα συμβουλεύατε για δεύτερο πιάτο, ίσως νουά ? Γιατι θα πρέπει να εξαιρέσουμε όλα τα φαγητά που απαιτούν φούρνο και μάλλον να περιοριστούμε σε φαγητό κατσαρόλας χωρίς πολλές σάλτσες. Γενικά πάντως σε sites σαν το δικό σας και του Pandespani που είναι τόσο καλά θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπήρχε 1 section που θα πρότεινε συνδυασμούς φαγητών για 1 δείπνο φιλικό ή επίσημο λαμβάνοντας υπόψη του τους παραπάνω περιορισμούς που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν.

    • Συνηθως και εμεις και το Pandespani κάνουμε αναφορά σε μενου με συνδυασμούς πριν τα Χριστούγεννα. Ο περιορισμός που θέτετε (ένα φούρνο-ένα κατσαρόλα) είναι μονο εν μέρει σωστός. Απλά γιατί η συγκεκριμένη πίτα μπορεί να γίνει απ’ το πρωί όπου και θα την βγάλετε μόλς αρχιζουν να ροδίζουν τα φυλλα και θα την βάλετε ξανα για ζέσταμα μόνον και τελικό ρόδισμα 10 λεπτα πριν το σερβιρισμα. Επίσης λάβετε υπόψη ότι αρκετά πιάτα κατσαρόλας με κρέας είναι καλύτερο να γινουν απ’ την προηγουμενη και να ζεσταθούν. Αλλά απλά τα αναφέρω αυτά πληροφοριακά.
      Τωρα, επι της ουσίας στο ερώτημά σας με τι θα την συνδυάζαμε σε ένα καλο δείπνο: Νομίζω οι επιλογές είναι πολλές και σχετικά ανοιχτές. Το νουά είναι όντως μια λύση, αλλά όχι αρκετά γιορτινή κατ’ εμένα. Μια καταπληκτική λύση είναι το Μπουργινιόν, που θα το έχετε έτοιμο απ’ τη προηγούμενη να δεσουν οι σάλτσεσ και οι γευσεις και απλά θα το ζεστάνετε την μέρα του δείπνου στην κατσαρόλα. Το λεμονάτο παίζει στη πιο ινφορμαλ λογική κοντα στο νουα, το κοκ-ο-βεν σαφως μια δυνατη επιλογη, το φιλε μινιον σος μαδέρα που θελει τηγάνι, ιδανικό! Θα μπορούσε να συνδυαστεί και με οσομπουκο αλλά αν πάμε σε πιο ελληνικά δεν βλέπω τον λόγο να μην ταιριάξει ένα χουνκιαρ μετά, ή και ένα σοφρίτο ή και μοσχάρι με κυδώνια. Τωρα αυτά απλά μου ήρθαν στο μυαλό θα μπορούσε να έιναι και χοιρινό με δαμάσκηνα, κι α ς είναι κοντά σε υλικά με το πρώτο πιάτο. (καλά που το θυμήθηκα να βάλω συνταγη…)
      Γενικά ως αρχή, θα ταίριαζε ένα κρεας με πλούσια σάλτσα, είτε με γλυκια είτε με κανονική γευστική ταυτότητα. Μονο κάτι τέτοιο κατ’ εμένα μπορεί ν’ ακολουθησει ένα πληθωρικό και πεντανόστιμο πρωτο πιάτο πλούσιο σε γλυκές γευσεις, όπως η πίτα που όμως είναι στεγνό. Οπότε η πλούσια σάλτσα είναι για μένα αυτό που συμπληρώνει το τραπέζι. Και μια πράσινη, τραγανη σαλάτα , ωστε να συπληρωθεί χρωματικά και γευστικά το μενου. Δεν θα έβαζα ποτέ ένα στεγνό κρέας μετά (π.χ. ροσμπηφ ή αρνακι φουρνου).

  • Reply November 23, 2016

    Αλεξάνδρα

    Παρακολουθώ τη σελίδα σας και έχω φτιάξει αρκετές από τη συνταγές σας με μεγάλη επιτυχία! Η πίτα αυτή είναι εκπληκτική! Έχετε αναβαθμίσει τη μαγειρική μου και σας ευχαριστώ πολύ. Περιμένω πάντα καινούργιες ιδέες!

    • Ήταν όντως πολύ καλή έμπνευση αυτή η σύνθεση. Και εγω’ εντυπωσιάζομαι μεταξύ μας… χαχαχα

  • Reply December 13, 2016

    isabella

    Σκοπέυω να φτιάξω την πίτα σας για το δείπνο των Χριστουγέννων (θα είμαστε 10 άτομα).Για κυρίως λέω να έχω χοιρινό με δαμάσκηνα (περιμένω συνταγή!!),το αρνάκι σας,και κάποιο πιάτο με γαλοπούλα αλλά κατσαρόλας,σε κομμάτια.Τι λέτε,καλοί οι συνδυασμοί στα κυρίως?

    • Ίσως να σας στενοχωρήσω, αλλά προτιμώ να σας προστατεύσω και να είμαι απόλυτα ειλικρινής με την άποψή μου! Συγχωρέστε με προκαταβολικά!
      Προσωπικά δεν είμαι καθόλου της λογικής να δίνω εναλλακτικές σε τραπέζι 10 ατόμων σπίτι μου ανάμεσα σε κυρίως πιάτα. Γιατί το βρίσκω “μη αστικό”, κάπως αμήχανο και λίγο υπερβολικό, λες και ζούμε σε εποχές χλιδής, ή απ’ την άλλη, σα να προσπαθούμε με την πληθωρα επιλογών να ικανοποιήσουμε. Προς Θεού δεν κατηγορώ εσας, λέω με κάθε ειλικρίνια πως θα το εκλάμβανα ως καλεσμένος για να σας προστατεύσω. Εσείς προφανώς θέλετε να κάνετε ό,τι καλύτερο για τους καλεσμένους σας και είστε διατεθειμένη να μπείτε σε μεγάλο κόπο!
      Εμείς, σπίτι μας (δεν σημαίνει ότι είναι Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ κανόνας αυτός, αλλά είναι η άποψή μας) κάνουμε πάντα ΈΝΑ κυρίως πιάτο και αυτό είναι. Πιστεύουμε ότι αυτό ειναι γαστρονομικα σωστό. Μια συγκεκριμένη αλληλουχία μοναδιαίων προσεγμένων επιλογών μας, απ’ το ορεκτικό ως το γλυκό, που συνθέτουν ένα συνολικό δείπνο. Θα βάλουμε όλη μας την τέχνη να είναι όσο καλύτερο γίνεται το καθένα απ’ τα πιάτα του μενού, αλλά δεν θα δώσουμε καμμία άλλη επιλογή. Η μόνη περίπτωση να έχουμε κάτι εναλλακτικό είναι αν ξέρεις (ή έχεις ειδοποιηθεί) ότι κάποιος δεν τρώει κάτι, αλλά ούτε τότε δεν θα πάμε σε υπερπαραγωγή για την ιδιοτροπία κάποιου, αλλά απλά σε κάτι που θα τον καλύψει. Ή θα επιλέξουμε εξαρχής κάτι που να ικανοποιεί όλους, συνήθως.
      Η γνώμη μου είναι ότι ενα σπιτικό μενού οφείλει να έχει την άποψη της νοικοκυράς/μάγειρα και όχι να δίνει εναλλακτικές στους καλεσμένους σαν να ήταν εστιατόριο. Αυτό το δέχομαι αν μιλάμε για κάποιο μπουφέ, αλλά δεν θα έκανα ποτέ μπουφέ για 10 άτομα που θα κάτσουν τελικά γυρω από ΕΝΑ τραπέζι… μόνο για 16 και πάνω & εφόσον κάτσουν άτυπα, όπου θέλουν, σε διάφορα τραπέζια. Η γνώμη μου λοιπόν είναι να εστιαστείτε σε ένα και μόνον κυρίως πιάτο. Απ’ τις επιλογές που έχετε θα διάλεγα το χοιρινό και ως δεύτερη εναλλακτική το αρνάκι. με τίποτα δεν θα είχα αυτά τα τρια πιάτα μαζί πάντως αν δεν ήταν μεγάλος μπουφές.
      Συνταγή για κλασικό χοιρινό με δαμάσκηνα δεν προλαβαίνω ν ανεβάσω μεχρι τότε, αλλά μπορείτε να δείτε αυτή εδώ για ράχη από μπριζόλες και να την εκτελέσετε ή να κάνετε την σάλτσα δαμάσκηνου και να την χρησιμοποιήσετε με το ψητό γουρουνόπουλο ή το χοιρινό κότσι με τραγανή πέτσα.

  • Reply December 18, 2016

    Isabella

    Σας ευχαριστω παρα πολυ για το σχολιο σας!εχετε δικιο δε αυτα που λετε,μπηκα σε αυτη τη διαδικασία γιατι ο ενας δεν τρώει το ενα,ο αλλος το αλλο…οποτε λεω ας ειμαι σιγουρη χεχε!οκ πριχωραμε με το χοιρινο και ισως κανω και κατι επιπλεον για πρωτο..ευχαριστω και παλι!ανατρεχω πολυ συχνα σε αυτη τη σελιδα για τα πιατα μου.

    • Πολύ χαίρομαι που εκτιμάτε ότι σας αποθάρρυνα με το σκεπτικό μου! Μ’ αρέσει να έχω ώριμους αναγνώστες που ακούνε και την αντίθετη άποψη, αν έχει μια λογική βέβαια.

  • Reply December 19, 2016

    Μυρτώ

    Σας ευχαριστώ πολύ για τις αξιόλογες συνταγές σας, έχετε αλλάξε εντελώς τον τρόπο που μαγειρεύω κλασσικές συνταγές όπως πχ κυμάς μπολονέζ, και έχουν μείνει όλοι έκθαμβοι με τις μαγειρικές μου ικανότητες οπότε σας είμαι ευγνώμων!
    Μία γενική παρατήρηση , να προσθέσετε τη δυνατότητα να εκτυπώνουμε τις συνταγές σας με κουμπάκι print, και δύο ερωτήσεις σχετικά με τη συνταγή, 1. μπορώ να βάλω καρύδια αντι για φυστίκια αιγίνης; και 2 όταν λέτε ότι μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα , μόνο η γέμιση ή όλη η πίτα και να διατηρηθεί στο ψυγείο πρίν ψηθεί; Δεν θα πανάσει το φύλλο; Ευχαριστώπ ολύ!

    • Ευχαριστω πολύ για τα καλά σας λόγια. Η δυνατότητα εκτύπωσης υπάρχει, πατώντας ένα εικονίδιο print στο τελος κάθε άρθρου που σας δινει δυνατότητες να κόψετε φωτογραφίες και κείμενο εισαγωγής στην εκτύπωση.
      Βεβαίως μπορείτε στη συγκεκριμένη συνταγή να βάλετε άλλους ξηρούς καρπούς, αίναι κατ ‘ εμένα μια συνταγή βάσης που βγάζει μια μαγειρική λογική στην οποία πολλά απ’ τα υλικά μπορούν να αντικατασταθούνε με άλλα χωρίς ν αλλάξει το βασικό προφίλ. Αλλά με αυτοσυγκράτηση πληζ και όχι άσχετα υλικά π.χ. σκόρδα, άνηθο, wasabi κλπ. Αν την φτιάξετε απ’ τη προηγούνμενη και το μίγμα που θα μπει είναι κρύο και όλη μπεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, δεν έχει λόγο να πανιάσει το φύλλο. Δεν υπάρχουν υγρά στη κρύα γέμιση.

  • Reply December 23, 2016

    isabella

    μια ακόμα ερώτηση,περίπου πόσα εκατοστά το ταψί?

    • Το συγκεκριμένο που βλέπω στις φωτό δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. 36Χ22 το μέτρησα, με το συμπάθειο που λένε!

  • Reply December 25, 2016

    isabella

    Ευχαριστώ!’Ηταν το χιτ της ημέρας!Ευτυχώς που την είχαμε γιατί τα κάναμε θάλασσα στο κυρίως..

    • Θέλω να πιστεύω ότι το κυρίως δεν ήταν από δικιά μας συνταγή! Τεσπά… συμβαίνει σε όλους μας. Μου έχει συμβεί και σε μένα σε διάφορα Χριστούγεννα που το αποτέλεσμα δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών, τουλάχιστον για τα δικά μου στάνταρ απένανατι στον εαυτό μου. Έτσι αναγκάστηκα να “βελτιωθώ” και έφτασα τελικά να κάνω blogging…

  • Reply December 26, 2016

    isabella

    όχι φυσικά!’Εκανα χοιρινό με δαμάσκηνα απο συνταγή που μου έδωσαν,αλλά βγήκε πολύ γλυκό και κολυμπούσε στη σάλτσα (η σάλτσα είχε πολύ αλκόολ κ δαμάσκηνα)Δεν ξερω ίσως εφταιγε που την έβαλα στη γάστρα.Πάντως βγήκε γλυκό κι όχι γλυκόξινο!Ευτυχώς που η πίτα ήταν χορταστική και σε υνδυασμό μνε τα υπόλοιπα πρώτα έσωσαν την κατασταση..

  • Reply December 27, 2016

    Maria Vasilopoulou

    Συγχαρητήρια για τις “πειραγμένες” παρ’ όλα αυτά δοκιμασμένες συνταγές που παρακολουθώ στο site σας. Μαγείρεψα την συγκεκριμένη κιμαδόπιτα κάνοντας μόνο την κλασική συνταγή χωρίς να την “γλυκάνω” περισσότερο γιατί ξέχασα στο super market τα σύκα που αγόρασα (!!!???) Τέλος πάντων στη βασική συνταγή το γευστικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά υπέροχο και θυμίζει γέμιση γαλοπούλας αλλά το πρόβλημα που αντιμετώπισα είναι ότι τα υλικά της γέμισης της πίτας δεν ενώθηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα όταν έκοβα για σερβίρισμα τα κομμάτια της πίτας “άδειαζε” η γέμιση από το φύλλο γιατί δεν υπήρχαν υγρά (?) για να είναι συμπαγής? Ήταν μια υπέροχη γέμιση που μπορούσες να φας με το κουτάλι ανακατεμένη με τα τραγανά φύλλα της πίτας. Θα ήθελα την άποψή σας γιατί ήταν πραγματικά πολύ γευστική συνταγή και θέλω να την επιχειρήσω αλλά να καταλάβω που μπορεί να έκανα λάθος. Πάντως όταν έσβησα το μάτι της κουζίνας στη βασική συνταγή είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει υγρά στο σκεύος που χρησιμοποίησα για την γέμιση.

    • Μου το έγραψε και άλλος σήμερα στο facebook. Ομολογώ ότι εμένα δεν μου έχει συμβεί ή δεν το θυμάμαι στην έκταση που το περιγράφετε γιατί δεν την έκανα φέτος, ακόμη, αλλά αποκλείεται να ένιωσα ότι υπήρχε θέμα και να μην το έχω αναφέρει ή αντιμετωπίσει ή εξηγήσει. Αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι έχει “παραψηθεί” ο κιμάς και δεν έχουν μείνει επαρκή λιπώδη στοιχεία που να δρούν συγκολητικά στη γέμιση. Ή δεν συμπιέστηκε το περιεχόμενο κατά το γέμισμα της πίτας. Απλά μια υπόθεση κάνω. Πάντως δεν το φαντάζομαι και ως σημαντικό πρόβλημα, απ’ τη στιγμή που η γεύση και οι υφές είναι εκεί…

  • Reply December 28, 2016

    efi efou

    Καλησπέρα σας!
    Θα μπορουσα να χρησιμοποιησω ψαρονεφρι αντι για κιμά ?
    Ευχαριστω

    • Αυτό είναι εντελώς άλλη συνταγή! Εννοείτε να βάλετε τα ψαρονέφρια σε φύλλο και να βάλετε τα υπόλοιπα στοιχεία εκτός κιμά γύρω; Πιθανα κάτι τέτοιο να μπορούσε να βγεί καλό αλλά θά’θελε σφολιάτα, να σοταριστούν τα ψαρονέφρια πριν μπουν στη σφολιάτα κρύα, να μπούν γύρω τους τα υπόλοιπα υλικά… μιλάμε για άλλη συνταγή που δεν έχω δοκιμάσει, άρα προτιμώ να μην εκφέρω γνώμη.

  • Reply December 28, 2016

    Anonymous

    Εννοουσα αντι του κιμα, αν και κατα ποσο θα μπορουσε το ψαρονεφρι να δεσει με την ιδια συνταγη.
    Οποτε εσεις λετε σε στυλ wellington να υποθεσω;
    Σας ευχαριστω για τον χρονο σας!

  • Reply January 16, 2017

    ΧΡΗΣΤΟΣ

    εφτιαξα την “γλυκια εκδοχη” τα χριστουγεννα στην γιορτη μου
    μονο που εβαλα ελαιολαδο αντι για βουτηρο
    ΦΟΒΕΡΗ …τιποτα αλλο

Leave a Reply

Leave a Reply