Κομψή σαλάτα Καπρέζε με Τόμπερυ

σαλάτα καπρέζε με μινι τοματίνια και μοτσαρελίνια

Η καπρέζε (Caprese), είναι η «εθνική σαλάτα» της Ιταλίας καθώς φέρει τα χρώματα της σημαίας της, το κόκκινο απ’ τις τομάτες, το λευκό απ’ τη μοτσαρέλα και το πράσινο απ’ το βασιλικό. Και μαζί μ’ αυτά, μπαλσάμικο και ελαιόλαδο που είναι εθνικά προϊόντα της, και έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο.

σαλάτα καπρέζε με μινι τοματίνια και μοτσαρελίνια

Άλλωστε λέγεται ότι η καπρέζε δημιουργήθηκε μετά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, στη δεκαετία του 1920, από έναν τεχνίτη πέτρας (!!!), ακριβώς για να θυμίζει την Ιταλική σημαία και να ξυπνά το πατριωτικό ένστικτο.

Το όνομα καπρέζε σημαίνει ότι προέχεται απ’ το Κάπρι, το πανέμορφο κοσμικό νησάκι έξω απ’ το Σορέντο, νότια της Νάπολι. Η πρώτη γραπτή αναφορά της καπρέζε  ήταν μάλιστα στο μενού του τοπικού γκλαμουράτου ξενοδοχείου Grand Hotel Quisisana. Αλλά τη μεγάλη δημοφιλία της η καπρέζε την κέρδισε πολύ αργότερα, στη δεκαετία του 50 καθώς η Ιταλία και ειδικά ο Κάπρι,γινόταν ένας απ’ τους κλασικούς προορισμούς του διεθνούς τζετ-σετ. Ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου που ήταν στο νησί για κοσμικές διακοπές, την δοκίμασε και την λάτρεψε και προφανώς αυτό προβλήθηκε τόσο εκτενώς στα κουτσομπολίστικα, κοσμικά έντυπα της εποχής, ώστε να αρχίσουν να συρρέουν στο Κάπρι τουρίστες από παντού, ψάχνοντας για καπρέζε και «γλυκιά ζωή». Και πλούσιες νύφες φαντάζομαι…

σαλάτα καπρέζε με μινι τοματίνια και μοτσαρελίνια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Η αρχική συνταγή της καπρέζε ήταν φέτες από τομάτα, ανάμεσα σε φέτες από μοτσαρέλα, με μπόλικο φρέσκο βασιλικό και από πάνω μόνον ελαιόλαδο. Μέσα στα χρόνια η μοτσαρέλα αναβαθμίστηκε σε πολλές εκτελέσεις, από απλή σε μπούφαλα (από γάλα βουβάλας) ή και μπουράτα  (με βουτυράτη αίσθηση στο παχύρρευστο κέντρο της). Ταυτόχρονα οι περισσότεροι ενέταξαν στη σαλάτα και το ξίδι μπαλσάμικο απ’ τη Μόντενα, ως ένα ακόμη εμβληματικό προϊόν της Ιταλίας που ομολογουμένως ταιριάζει ιδανικά, είτε στην υγρή μορφή του, είτε σε μορφή κρέμας. Και πολλοί έκαναν πειραματισμούς με διαφορετικές τομάτες και τοματίνια από κόκκινα ως κίτρινα και μαύρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται  και η δικιά μας συνταγή, με τα τοματίνια Τόμπερυ, που ανακάλυψα πέρυσι τυχαία, όταν χάζευα στο ΑΒ και μου έκαναν εντύπωση γιατί ήταν τόσο μικρά και όμορφα. Έφτασα στο ταμείο να πληρώσω και καθώς τα περνάγαμε είδα ότι έκαναν εντύπωση και στη ταμία που δεν τα είχε ξαναδεί. Οπότε άνοιξα το κουτί και της πρόσφερα 2-3 τοματίνια-μπιζουδάκια και δοκίμασα και εγώ επί τόπου. Και οι δύο εντυπωσιαστήκαμε! Έτσι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο τα έβγαλα μια φωτογραφία και τα πόσταρα στο Facebook αυθορμήτως, όπου έγινε χαμός.

σαλάτα καπρέζε με μινι τοματίνια και μοτσαρελίνια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Το ίδιο βράδι δε προς έκπληξή μου πήρα ευχαριστήριο μέιλ απ’ την εταιρεία Άρωμα που τα παρασκευάζει και την οποία δεν γνώριζα πέρα απ’ τα αρωματικά της που συχνά χρησιμοποιούσα. Επίσης σε δυο μέρες μου έστειλαν μια σειρά από τα προϊόντα της να τα δοκιμάσω. Και έτσι τα Τόμπερυ όχι απλά μπήκαν στη ζωή μου και στις επιλογές μου, αλλά στη πορεία κέρδισα και μια εξαιρετική χορηγία απ’ την εταιρεία Άρωμα, της πποίας πλέον είμαι υπερήφανος συνεργάτης στη προώθηση των πολύ καλών προϊόντων τους. Που τα ανακάλυψα και τα χρησιμοποιούσα πριν συνεργαστούμε, όντας και η πάγια τακτική μου σε όλες μου τις συνεργασίες.

Έτσι η συγκεκριμένη συνταγή χτίστηκε εντελώς πάνω στο μικρό, κομψό και μεστό από γεύση τοματάκι Τόμπερυ και μάλιστα σε δύο χρώματα, κόκκινο και πορτοκαλί (που είναι πιο γλυκό). Και φυσικά πλαισιώθηκε από αντίστοιχα μικρά μίνι-μοτσαρελίνια για να αποτελέσει τη βάση της πανέμορφης σαλάτας καπρέζε που σας παρουσιάζω.

σαλάτα καπρέζε με μινι τοματίνια και μοτσαρελίνια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Ενάμιση λεπτό σκάρτο διαρκεί η ετοιμασία και πάμε να ορμήσουμε σε ένα πιάτο με χαρακτηριστικά ζωγραφικού πίνακα, με φρεσκάδα και διατροφική αξία!

Ταιριάζει σαν πρώτο πιάτο, ειδικά πριν μια ελαφριά καλοκαιρινή πάστα ή σαν ελαφρύ γεύμα. Εντυπωσιάζει σε καλέσματα λόγω κομψότητας, που όμως έχει ουσία γιατί μεταφράζεται σε γεύση!  Γιατί τα Τόμπερυ δεν είναι μόνο μόστρα, είναι εξαιρετικά νόστιμα ως τοματίνια!

σαλάτα καπρέζε με μινι τοματίνια και μοτσαρελίνια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά (για 4 άτομα ως σαλάτα)

160 γρ. μίνι τοματάκια «Τόμπερυ»  Άρωμα, κόκκινα
160 γρ. μίνι τοματάκια «Τόμπερυ»  Άρωμα, πορτοκαλί
125 γρ. Μίνι μοτσαρελίνια
10 φύλλα βασιλικού Άρωμα
20 ml. ξίδι μπαλσάμικο κόκκινο
50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
Μια πρέζα ανθό αλατιού

Διαδικασία παρασκευής:

Βάζετε σε μια πιατέλα τα ανάμικτα τοματίνια, προσθέτετε τα μοτσαρελίνια ανάμεσά τους, διακοσμείτε με τα φύλλα βασιλικού, πασπαλίζετε με ανθό αλατιού, χύνετε το μπαλσάμικο παντού και ολοκληρώνετε ρίχνοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. 

σαλάτα καπρέζε με μινι τοματίνια και μοτσαρελίνια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Η σαλάτα σας είναι έτοιμη!

Σερβίρισμα:

Το κόλπο με τα Τόμπερυ είναι να μη μπεις στη διαδικασία να τα καρφώσεις με το πιρούνι, αλλά απλά να τα φτυαρίσεις και έτσι να τα μεταφέρεις στο στόμα σου μαζί με έστω μισό μοτσαρελίνι και βασιλικό. Μετά, αναλαμβάνει η ηδονή των ετερόκλητων φρέσκων κι’ απλών γεύσεων!

σαλάτα καπρέζε με μινι τοματίνια και μοτσαρελίνια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply