Σαλάτα Βίδες με Μπρόκολο & μνήμες Νέας Υόρκης

σαλάτα βίδες μπρόκολο

Η σαλάτα βίδες με μπρόκολο είναι η πρώτη συνταγή που πούλησα, ως μεταπτυχιακός φοιτητής στη Νέα Υόρκη, για να βγάλω χαρτζιλίκι. Την έφτιαχνα σπίτι μου σε μεγάλη ποσότητα και την πουλούσα σε ένα καφέ που είχε ο συγκάτοικός μου, στη Spring Street στο SoΗo και ονομαζόταν Dimitri’s café. Ήταν το πρώτο καφέ στη Νέα Υόρκη που έφερε τα παγωτά Ben & Jerry’s στη πόλη και μάλιστα είχα τότε γνωριστεί με τους δύο ιδρυτές της εταιρίας απ’ το Vermont, πολύ πριν κατακτήσει τον κόσμο με τις πρωτότυπες γεύσεις της. Τότε, αρχές 80’ς, το SoΗo είχε μόλις γίνει η νέα hot περιοχή της πόλης και ήταν γεμάτο καφέ, μπαράκια, εστιατόρια, πολλές γκαλερί και όμορφες, μοδάτες φατσούλες.

σαλάτα βίδες μπρόκολο

Θυμάμαι πως στο διπλανό καφέ είχε γυριστεί μια σκηνή από ταινία του Woody Allen, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω σε ένα υπαίθριο παζάρι με κατέγραψε τυχαία η κάμερα που γυρνούσε τις “9½ βδομάδες” και έτσι αποτύπωσε τη μορφή μου στη Χολιγουντιανή ταινία χωρίς να το πάρω χαμπάρι, με ένα μπλε τζιν πουκάμισο και το σακιδιάκι μου χαζεύοντας στο παζάρι. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν πρωτοείδα την ταινία και καθώς άρχισε να δείχνει τον Μίκυ Ρουρκ και την Κιμ Μπάσιντζερ να χαζεύουν στο  παζάρι της Spring Street, ένιωσα κάτι οικείο, σαν να είναι μια σκηνή που είχα βιώσει, μέχρι που ξαφνικά είδα την φιγούρα μου να περνάει αμέριμνα μπροστά στην οθόνη για λίγα δευτερόλεπτα, ικανά όμως να με αναγνωρίσω.

Σήμερα, όπως βλέπω στο Google maps, δυστυχώς η περιοχή έχει αλλοτριωθεί,  δείχνει φίσκα στις επώνυμες μπουτίκ χωρίς χαρακτήρα, ενώ όλα τα χοτ στέκια της νιότης μου είναι πλέον μαγαζιά που εμπορεύονται εφήμερα ρούχα με υψηλές τιμές για ματαιόδοξες κυρίες. Που πήγαν οι γκαλερί, τα κάλτ σκοτεινά μπαράκια και τα λαμπερά αρτίστικα καφέ; Ομολογώ πως στη πρώτη ευκαιρία θέλω να πάω να τα βρώ!

Αλλά ας γυρίσουμε στη συγκεκριμένη σαλάτα, που όπως τόσα πιάτα, συνδέονται με συγκεκριμένες μνήμες, τόπους, εποχές ή ανθρώπους που είναι ευρύτερες του φαγητού και έτσι φορτίζονται συναισθηματικά, κουβαλώντας ιστορίες που εγείρουν νοσταλγία.  

Η σαλάτα αυτή ήταν μια συνταγή Νεοϋορκέζων οικογενειακών φίλων και συγκεκριμένα της Thurza Nikitiades, που την σέρβιρε συχνά είτε στο διαμέρισμά της στο Fort Lee απ’ όπου έβλεπες όλο το Μανχάταν ή στο όμορφο εξοχικό στο Montauk του Long Island, που είχα τη τύχη να επισκεπτόμουν. Η συγκεκριμένη σαλάτα της μου άρεσε τόσο πολύ,  που την καθιέρωσα ως εβδομαδιαίο πιάτο στο φοιτητικό μου μενού. Και έτσι έγινε και το πρώτο γαστρονομικό προϊόν που εμπορεύτηκα, δεκαετίες πριν ασχοληθώ επαγγελματικά με τη γαστρονομία.

σαλάτα βίδες μπρόκολο

Η σαλάτα είναι απλή ως σύνθεση, με το μπρόκολο σαν ήρωα και τις βίδες σαν γκεστ σταρ, που  λόγω σχήματος παίρνουν πάνω τους το λαδολέμονο και τα αρωματικά που κολλάνε πάνω και έτσι τα μεταφέρουν σε κάθε μπουκιά. Όλο το παιχνίδι είναι να μην παραβράσει το μπρόκολο, ώστε να διατηρεί μια σθεναρή αντίσταση στο δάγκωμα, να νιώθεις ότι είναι σφριγηλό και ρωμαλέο.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή και γρήγορη διαδικασία, σε 15 λεπτά περίπου έχετε τελειώσει. Αν σερβίρετε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου βάλτε ελαιόλαδο, αν όμως θέλετε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για άλλη στιγμή, καλύτερα να βάλετε το ελαιόλαδο λίγο πριν το σερβίρισμα, για να μη παγώσει στο ψυγείο.

σαλάτα βίδες μπρόκολο

Η σαλάτα αυτή ταιριάζει σε όλες τις εποχές σαν ελαφρύ, χορταστικό γεύμα ή σαν ορεκτικό και σίγουρα έχει θέση σε ένα μπουφέ.

Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ. Fusilli Barilla
1 μεγάλο μπρόκολο κομμένο σε ανθούς
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 – 1 ½  λεμόνι, τον χυμό
70 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

σαλάτα βίδες μπρόκολο

1. Προετοιμάστε τα υλικά:

Κόψτε το μπρόκολο σε ανθούς, τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τον μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα.

σαλάτα βίδες μπρόκολο

2. Βράστε τα ζυμαρικά:

Σε μεγάλη κατσαρόλα με 4 τουλάχιστον λίτρα νερό που βράζει, ρίξτε μια γερή κουταλιά χoντρό αλάτι και στη συνέχεια τα Fusilli. Ανακατέψτε καλά στην αρχή μερικές φορές και αφήστε τα να βράσουν ένα λεπτό παραπάνω απ’ τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού αλντέντε (11’ +1’ = 12’ λεπτά βράσιμο), μια και εδώ έχουμε να κάνουμε με κρύα σαλάτα και θέλουμε το ζυμαρικό λίγο πιο μαλακό.

Στη συνέχεια θα τα σουρώσετε και θα κάνετε κάτι που ποτέ δεν κάνουμε στα ζυμαρικά που τρώμε ζεστά, θα τα βάλετε για 1-2’ κάτω από τρεχούμενο νερό, να ξεπλυθούν απ’ το άμυλο και να κρυώσουν.  Στη συνέχεια τα βάζετε σε μια μπασίνα (μπολ) να ανακατευτούν με τα άλλα υλικά.

σαλάτα βίδες μπρόκολο

3. Βράζετε το μπρόκολο:

Παράλληλα με το βράσιμο των ζυμαρικών σε μια άλλη πιο μικρή κατσαρόλα που βράζει το νερό ρίχνετε μια κ.γ. χοντρό αλάτι και τους ανθούς του μπρόκολου. Θα χρειαστούν περίπου 8’ βράσιμο για να είναι μαλακοί, όσο πρέπει.

Δοκιμάστε στα 8’ και εφόσον είναι επαρκώς μαλακό αλλά και σφριγηλό, σουρώνετε το μπρόκολο και ξεβγάζετε τους ανθούς για 1’ κάτω από τρεχούμενο νερό, να κρυώσουν και να σταματήσουν να μαλακώνουν απ’ τη θερμότητα που συγκρατούν.

σαλάτα βίδες μπρόκολο

4. Συνθέτετε τη σαλάτα:

Προσθέτετε το μπρόκολο στη μπασίνα με τις βίδες και στη συνέχεια, ένα –ένα τα υπόλοιπα υλικά: Κρεμμυδάκια, μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, πολτοποιημένο σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να πάνε όλα παντού. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε λεμόνι ή αλάτι αν χρειαστεί.

σαλάτα βίδες μπρόκολο

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε σε σαλατιέρα τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύα αναζωογονώντας την με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Η σαλάτα αυτή λειτουργεί ως ένα ωραίο ορεκτικό ή ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα, ειδικά το καλοκαίρι.

σαλάτα βίδες μπρόκολο

Εμείς σερβίραμε σε σαλατιέρα της σειράς Mediterranean Blue της ΙΩΝΙΑ και βράσαμε ζυμαρικά και μπρόκολο σε αντικολλητικές κατσαρόλες της FEST

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply May 22, 2021

    Nasos

    Άπαιχτη η σαλάτα. Για μια ακόμη φορά μας ενθουσιάσατε. Προστέθηκε φιλέτο στήθος κοτόπουλο που περίσσεψε από το μεσημέρι.

Leave a Reply

Leave a Reply