Φρέσκα Φασολάκια Λαδερά και τα 3 Μυστικά της Αντίστασης

Τα φασολάκια λαδερά είναι ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό σπιτικό φαγητό που στους περισσότερους προκαλεί νοσταλγικές μνήμες απ’ τη μανούλα τους. Και εκεί οφείλεται κατά την εκτίμησή μου και το μοναδικό πρόβλημα αυτού του κατά τα άλλα υπέροχου ελληνικού πιάτου.

green bean 1

Γιατί η εμπειρία μου, έχοντας φάει το φαγητό αυτό από πολλές μανάδες και γιαγιάδες, όχι όλες δικές μου, βέβαια (!), είναι ότι το αδικούν με τον τρόπο που το μαγειρεύουν. Και έτσι εκπαιδεύουν λάθος το γευστικό κριτήριο των παιδιών τους (εγώ και σεις δηλαδή), που σε περιπτώσεις όπως αυτές, δεν τολμούν να αντισταθούν και να επαναστατήσουν απέναντι στη προηγούμενη γενιά, υιοθετώντας και διαιωνίζοντας τις λάθος μαγειρικές πρακτικές της. Το βλέπω άλλωστε στο γραφείο, στα τάπερ απ’ τα φασολάκια λαδερά που φέρνουν οι συνάδελφοι στη κουζίνα για γεύμα, που δεν τα ζηλεύω, αλλά με βοηθούν να αντιληφθώ τι ακριβώς γίνεται.

Ποια είναι λοιπόν τα ‘εγκληματικά λάθη και παραλήψεις της απερχόμενης γενιάς’ που με τόσο κόπο, στοργή και προδέρμ, μας μύησε στα μυστικά του φρέσκου φασίολου ως λαδερό;

Fasolia-Ladera_180501_0092

Δύο απλά πράγματα γίνονται λάθος κατ’ εξακολούθηση κατά την γνώμη ενός “αχάριστου” νεωτεριστή της αστικής κουζίνας που δεν φοβάται να τα βάλει με την “κακώς εννοούμενη” παράδοση.
Πρώτον και κυριότερο, το ότι οι μανάδες μας, μας έμαθαν να βράζουμε τα φασολάκια τόσο πολύ στο μαγείρεμα, ώστε να μπορούμε να τα φάμε και χωρίς δόντια και δεύτερον, ότι είθισται να κολυμπάνε σε ένα πιάτο με υπερβολικά ζουμιά ντομάτας, νερού και λαδιού.

Εδώ λοιπόν ερχόμαστε εμείς να κράξουμε “αντισταθείτε”!
Γιατί αυτή είναι η λέξη κλειδί σε μια κατά τα άλλα εντελώς απλή συνταγή. Αντίσταση!
Αντίσταση σε τρία σημεία, που συνιστούν κατ’ εμέ και τα τρία μυστικά της νεωτεριστικής άποψης, γι’ αυτή την τέλεια κατά τα άλλα, παραδοσιακή συνταγή για φρέσκα φασολάκια λαδερά:

Μυστικό 1: Αντισταθείτε στα παραβρασμένα φασολάκια

Το φασόλι όταν μαγειρευτεί θα πρέπει να αντιστέκεται στη δαγκωνιά σας , να μένει τραγανό, να νιώθεις ότι έχει ζωή, σφρίγος, φρεσκάδα καλοκαιρινή που σφύζει υγεία. Όχι εκείνο το μαλθακό πράγμα που ανοίγει και επιτρέπει στα σπόρια απ’ τα φασολάκια να βγαίνουν στο πιάτο και να κάνουν βόλτες μέσ’ τη σάλτσα.

Τα φασολάκια πλατιά, λαδερά, οφείλουν να είναι ολόκληρα και σε κάθε μπουκιά να νιώθεις την αντίσταση στα δόντια σου, τόσο απ’ το πράσινο περίβλημα, όσο και απ΄ το νόστιμο αμυλώδες φασολάκι ‘κιντερ-έκπληξη’ που κρύβουν μέσα.

Αυτό είναι θέμα λίγο μαγειρικής τεχνικής και λίγο εγκράτειας στους συνολικούς χρόνους μαγειρέματος. Όσον αφορά στην τεχνική, η πρόταση της συνταγής είναι να σοτάρετε επί 8-10 λεπτά τα φασολάκια στο λάδι στα 3/4 της έντασης, ΠΡΙΝ προσθέσετε νερό, εν αντιθέσει με τις περισσότερες καταγεγραμμένες συνταγές.

Fasolakia-Ladera_20150820_0057

Χωρίς να μπω σε μεγάλες επιστημονικές αναλύσεις, κατά το μαγείρεμα το νερό στα λαχανικά ως αλκαλικό, τα μαλακώνει, ενώ το λάδι τα κρατά σφριγηλά (λόγω όσμωσης από έξω προς τα μέσα και όχι αντίθετα όπως με το νερό). Οπότε όσο χρόνο τα σοτάρετε σε λάδι, τόσο πιο πολύ τα κύτταρά τους κρατούν το νερό τους και άρα στο τέλος βγαίνουν τραγανά. Όσο τα βράζετε σε νερό, τόσο το νερό απ’ τα κύτταρά τους, βγαίνει στο νερό που τα βράζει και άρα μαλακώνουν.

Μυστικό 2: Αντισταθείτε στη ντομάτα

Τα φασολάκια λαδερά δεν θέλουν πολλή ντομάτα. Θέλουν όμως καλή, νόστιμη, ώριμη ντομάτα και γι’ αυτό επιλέγω ΓΚΡΕΚΑ που κόβονται και συσκευάζονται στην ακμή τους, το καλοκαίρι απ’ την εύφορη γή των Σερρών. Η ντομάτα στα φασολάκια παίζει σε τρίτο επίπεδο, μετά τον μαϊντανό και το κρεμμύδι. Αντισταθείτε και στον πελτέ και στην ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Μόνο ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη ή ψιλοκομμένη (που είναι πιο πηχτές) και με εγκράτεια στην ποσότητα ώστε να μην καπελώσει την υπέροχη φρέσκια γεύση του φασολιού.

Αυτό δε σημειώνω ότι είναι οδηγία από παραδοσιακούς και όχι νεωτεριστική δικιά μου, αλλά την ασπάζομαι 100% γιατί εκφράζει την σωστή μαγειρική φιλοσοφία που στόχο έχει να αναδείξει το ένα κύριο υλικό. Και αυτό στο πιάτο μας είναι το φασόλι και όχι η ντομάτα.

φρέσκα φασολάκια λαδερα γιαχνη

Μυστικό 3: Αντισταθείτε στο πολύ νερό, χωρίς μέτρημα

Κάθε φορά που βλέπετε ένα πιάτο λαδερού που κολυμπάει σε ζουμιά, ένα χαριτωμένο κουνελάκι, πνίγεται στο ρυάκι, εξαιτίας του μάγειρα! Καλά, ίσως όχι ακριβώς έτσι, αλλά αυτό το νερομπούλι σε παραβρασμένα λαδερά φαγητά εμένα μου προκαλεί αναγούλα και αίσθηση ξεπέτας και προχειρότητας!

Τα λαδερά φαγητά πρέπει να σερβίρονται με σάλτσα λαδιού, που συχνά περιέχει πυκνή σύνθεση ντομάτας κρεμμυδιού και μυρωδικών και χωρίς ΙΧΝΟΣ νερού. Ούτε σταγόνα παρακαλώ!

Ο μόνος λόγος που τα λαδερά σερβίρονται ως νερομπούλια είναι ότι οι περισσότερες παραδοσιακές νοικοκυρές έχουν αλλεργία στο ακριβές μέτρημα των υλικών στη μαγειρική, νοιώθουν το μαγείρεμα ως υποχρέωση και όχι ως δημιουργία και έχουν βεβαίως μάθει στα παραβρασμένα λαχανικά. Οπότε ρίχνουν μπόλικο νερό εκεί στην αρχή μην καεί το φαγητό, κάνουν τις δουλειές τους και όταν το θυμηθούν πάνε και το βγάζουν. Όχι μαντάμ! Αντιστάσου στη προχειρότητα και κάνε το φαγητό σου με αγάπη και ακρίβεια!

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη παραδοσιακή συνταγή που απ’ τη πολύ ευκολία παραμελούμε συχνά τα βασικά της μυστικά και βγαίνει υποδεέστερη της ιδανικής. Θα σας πάρει 15 λεπτά στο καθάρισμα των φασολιών και την προετοιμασία των υλικών και άλλα 45’ στο μαγείρεμα.

Πρέπει να είστε από πάνω όμως μέχρι και το σοτάρισμα των φασολιών και να ελέγχεται συχνά την πορεία του μαγειρέματος μια και χρησιμοποιούμε το ελάχιστο νερό και θέλει προσοχή.
Το πόσο αλντέντε θέλει ο καθένας τα φασολάκια του είναι υποκειμενικό, αλλά αν δεν είστε συνηθισμένος, σας προτείνω να εκπαιδεύσετε τη γεύση σας σ’ αυτή την πιο μοντέρνα και υγιεινή λογική και θα το εκτιμήσετε συν τω χρόνω.

Fasolia-Ladera_180501_0167

Υλικά ( για 4 άτομα)

1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια πλατιά = 850γρ. καθαρισμένα
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε καρέ
1 καρότο σε μισές ροδέλες
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. τριφτή ντομάτα ΓΚΡΕΚΑ
½ φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
400 μλ ζεστό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
120 μλ. εξαιρετικό παρθενο ελαιόλαδο Χρυσελιά (τα 70 μλ. για το μαγείρεμα και τα 50μλ. για το σερβίρισμα)
αλάτι, πιπέρι

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους

Παρασκευή:

1. Ετοιμάζετε τα φασολάκια:

Πλένετε τα φασολάκια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε κόβοντας τις δυο άκρες. Εφόσον έχουν νεύρα (τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά) που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται στο κόψιμο, τις αφαιρείτε κι’ αυτές. Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μακρυά, κόψτε τα στη μέση. Από το 1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια υπολογίστε 15% φύρα, ήτοι καθαρό 850 γρ.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους

2. Σοτάρετε κρεμμύδι, πατάτες, καρότο:

Σε πλατιά κατσαρόλα και στο ½ της έντασης του ματιού, βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί. Μόλις κάψει ρίξτε κρεμμύδι, πατάτες και καρότο να σοταριστούν για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέστε και την κουταλιά της ζάχαρης στη διαδικασία.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους

3. Σοτάρετε τα φασολάκια:

Ανεβάστε την ένταση του ματιού στα ¾ και προσθέστε τα φασολάκια και ανακατέψτε ωστε να πάνε κάποια κάτω στο λάδι και ν’ αρχίσουν να σοτάρονται. Ανά λεπτό ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν πάρει μια καλή δόση σοταρίσματος στο λάδι για περίπου 8 λεπτά.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους

4. Βράζετε τα φασολάκια:

Προσθέστε τη σάλτσα από τριμμένες ντομάτες και τα 400 μλ. ζεστό νερό και ανακατέψτε. Αφού πάρουν βράση χαμηλώστε την ένταση στη μέση να σιγομαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους 4

5. Ολοκληρώνετε το φαγητό:

Σε 20’ προσθέστε αλατοπίπερο και τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Ανάλογα με τη φωτιά και το σκεύος σας σιγά-σιγά η ποσότητα του νερού θα ελαττούται και θεωρητικά σε 15’ ακόμη λεπτά, θα έχει μείνει ελάχιστο ενώ τα φασολάκια θα είναι έτοιμα και τραγανά. Επειδή κάθε σκεύος, κουζίνα, φασολάκια και γούστο είναι ελαφρά διαφορετικά, στο τελευταίο δεκάλεπτο ελέγχετε τη ποσότητα των υγρών και δοκιμάστε κάθε τόσο τα φασολάκια. Αν θέλετε τα φασολάκια σας λιγότερο αλντέντε, προσθέστε λίγο ακόμη νερό αλλά με προσοχή και ανά 100 μλ., ώστε να μην περισέψει στο τέλος και βγει το φαγητό σαν αντιαισθητικό νερομπούλι.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους

Σερβίρισμα:

Αφήστε το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέστε κατά βούληση φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά και φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με καλό ψωμί και φέτα. Ιδανικά συνοδέψτε τα φασολάκια με  μια ΑΛΦΑ Weiss, μια ελληνική αφιλτράριστη και φυσικά θολή μπύρα που με το φρουτώδη και γήινο χαρακτήρα της, ταιριάζει τέλεια με τα τραγανά και αρωματικά φασολάκια σας. Δροσίστε λοιπόν με τον πιο γαστρονομικά ψαγμένο τρόπο, το Ελληνικό καλοκαίρι!

Φασόλια Λαδερά
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

76 Comments

 • Reply August 21, 2015

  Anonymous

  Επιτέλους! Κάποιος που σιχαίνεται τα αισχρά “νιανια” φασολάκια που κάνουν μπάνιο σε σούπα τομάτας! Μια χαρά τα λέτε. Συμπληρώστε παρακαλώ το αρχείο σας, με το λιωμένο γεμιστό κολοκυθάκι με κιμά. Αυτά τα δύο, θεωρώ ότι είναι τα πιο κακοποιημένα λαχανικά από την ελληνίδα μαγείρισσα.

 • Reply August 26, 2015

  Demetris Mavros

  και λαθος να κανεις στο νερο δεν ειναι δυσκολο να βγαλεις τα φασολακια αι να δεσεις την σαλτσα.

 • Reply August 26, 2015

  Demetris Mavros

  και θα ηθελα να πω οτι το μπλογκ σας ειναι εξαιρετικο ,συγχαρητηρια !

  • May 4, 2020

   Sofia

   Αυτά τα φασολάκια τα φτιάχνω εδώ κ χρόνια. Δεν κοιτάω καμία άλλη συνταγή! Είναι εγγύηση!

 • Reply August 30, 2015

  Anonymous

  Στα φασολάκια απαγορεύται δια ροπάλου ο μαιντανος!!!
  Τα κακοψημένα φασολάκια δημιουργουν πόνο στην κοιλιά και αέρια!!!

 • Reply September 15, 2015

  Anonymous

  Μαγειρεύουμε με ή χωρίς καπάκι;

  • Οι μετρήσεις είναι χωρίς καπάκι. `Αν βάλετε θα χρειαστεί λιγότερο νερό αλλα δεν μπορώ να σας πω πόσο λιγότερο χωρίς δοκιμή.

 • Reply October 22, 2015

  μαντω

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΟΤΑΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΗ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ….

 • Reply November 12, 2015

  akis

  Στο 1κιλο φασολακια χρησιμοποιω
  αν δεν εχω φρεσκια ντοματα 1κουτι 400γρ εμποριου και δεν χρησιμοποιω καθολου υγρα(νερο). Χαμηλη φωτα στο μαγειρεμα 30-35 λεπτα με καπακι. Το επιπλεον αρωματικο που ριχνω ισως απο συνηθεια στην γευση τους ειναι η ριγανη και προσωπικα νομιζω πως του ταιριαζει.

 • Reply December 17, 2015

  ΣΠΥΡΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

  ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ.
  ΑΠΛΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΔΟΥΛΕΙΆ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ .

 • Reply December 18, 2015

  Λυδάκη Άννυ

  Τέλεια η συνταγή και ενημερωτικά σημειώστε ότι αν χρεισιμοποιηθούν κατσαρόλες με χοντρό πάτο δεν χρειάζεται καθόλου νερό αλλά στο ελάχιστο η ένταση και καπάκι
  μόλις τελειώσει το σοτάρισμα.

 • Reply January 9, 2016

  Λυδάκη Άννυ

  Συγνώμη για το “ει” του “χρησιμοποιηθούν!”

 • Reply February 27, 2016

  Anonymous

  πρώτη φορά στη ζωή μου τρώω τόσο ωραίο φασολάκι!

 • Reply April 15, 2016

  Charis

  Δοκιμάστε να προσθέσετε και λιγη καπνιστή πάπρικα.εμένα μου ταιριάζει παρα πολύ

 • Reply May 12, 2016

  Katerina

  Μπράβο και πάλι μπράβο! Επιτέλους έφαγε φασολάκια και ο γιος μου που δεν ήθελε να τα βλέπει!!!!Καταλαβαίνετε τη χαρά μου… Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Πραγματικά οι συμβουλές σας είναι πολύτιμες. Ξεφεύγετε από την απλή γραφή μιας συνταγής, πάτε ακόμα πιο πέρα στο πως θα πάρουμε όλη τη νοστιμιά από το κάθε συστατικό που χρησιμοποιούμε. Συγχαρητήρια!

 • Reply May 19, 2016

  l. glynou

  Θα το δοκιμάσω, αν και δεν συμφωνώ με τόσο τσιγάρισμα

 • Reply June 16, 2016

  Ελιζα

  Καλα ε? Η αιώνια διαμαχη μεταξύ της μαμάς μου και της μικρής της αδερφής. Η πρώτη κάνει τα λαδερά έτσι ώστε να μην έχουν νερό στο τέλος και η δεύτερη μιλάμε τα κάνει σούπα! Και όταν τα τρως όλα τα ρούχα σου έχουν πιτσιλιές από λάδι νερό και ντομάτα… Εγώ πάντως, αν και νέα νοικοκυρά έτσι όπως προτείνεις τα κάνω, και η μπύρα η συγκεκριμένη είναι η αγαπημένη μου! Καλή όρεξη στους μερακλήδες!

 • Reply July 31, 2016

  Jo

  Συγχαρητήρια και πάλι! Δεν έχω φάει πιο νόστιμα φασολάκια! Πρώτη φορά που τα τρώω αλντέντε και η διαφορά ήταν τεράστια. Σαν να μην έχω ξαναφάει φασολάκια τόσα χρόνια. Με κάνατε να τα αγαπήσω. Ξετρελάθηκα! Οτι και να γράψω είναι λίγο.
  Σας ευχαριστώ πολύ!

 • Reply August 30, 2016

  ελενη

  Ελενη

 • Reply August 30, 2016

  ελενη

  Αγαπητέ κύριε Δημητρη πρώτα πρώτα σας συγχαίρω γι αυτή την πρωτοβουλία σας επιτέλους τρώμε νόστιμο καλό μαγειρεμένο ελληνικό φαγητό. Ή πρώτη συνταγή που δοκίμασα ήταν οι μπάμιες. Απλώς καταπληκτικές. Τώρα ακολουθώ κατά γράμμα τις συμβουλές σας. Αγαπημένο πιάτο όλων μας το μοσχαράκι λεμονάτο. Έφαγε και ή κόρη μου που τρώει κρέας με το ζόρι. Σήμερα έφτιαξα τα φασολάκια. Απίστευτο. Ξετρελαθηκαν όλοι. Τώρα για οτιδήποτε χρειαστω τρέχω στο site σας . Σας ευχαριστώ πολύ για τις μοναδικές συμβουλές σας κι εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Reply September 1, 2016

  Georgia

  Εύγε! Κι εγώ όταν τα κάνω έτσι μου αρέσουν! Αλλά γιατί να κόβουμε τα φασολάκια και από τις δύο μεριές? Δεν αρκεί μόνο από τη μία από το κοτσανάκι που τα κρατάει στο φυτό? Ευχαριστώ… καθαρίζοντας φασολάκια 🙂

 • Reply September 4, 2016

  Anonymous

  Το πρόβλημά μου είναι οι πατάτες. Πολλές φορές τα φρέσκα φασολάκια είναι σκληρά και οι πατάτες βράζουν πολύ πιο γρήγορα και στο τέλος λιώνουν.

  • Κόψτε τες πιο χοντρές τότε. Αλλά και το ότι λιώνουν δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς το άμυλο και τα κομματάκια πήζουν την σάλτσα

 • Reply September 16, 2016

  Evi

  Λοιπόν, εγώ τα φασολάκια δεν τα έτρωγα μικρή. Τώρα όντας μαμά τα μαγειρεύω (και τα τρώω) για τα παιδάκια μου και το σύζυγο. Έκανα την προηγούμενη φορά (μετά από άπειρες διαμαρτυρίες από πλευράς συζύγου για την πολλή ντομάτα κυρίως) τη συνταγή σου! Μιλάμε άλλο φαί! Θεϊκό! Ο άντρας μου σε ευχαριστεί πολύ γιατί έσωσες αυτό το μετριότατο μέχρι τώρα φαγητό (όντως) και το απογείωσες! Χίλια μπράβο!

 • Reply September 23, 2016

  Anonymous

  η γιαγια μου που παντα της αρεσει να προσθετει αυτο το κατι στο φαγητο ,προσθετει τις ”ουρες” απο μπριζολακια ή εστω λιγο χοιρινο… εμενα που δεν μ αρεσουν τρωω μονο τα δικα της!

 • Reply November 16, 2016

  Katia

  Είστε μοναδικοί! Συνεχίστε ετσι! Ευχαριστω για τις μοναδικες συνταγές σας!

 • Reply February 3, 2017

  Costas Dimitriadis

  Καλό θα ήταν να γράφετε σε τι θερμοκρασία να μαγειρεύουμε τα φαγητά. Ή έστω να λέτε μέτρια ή δυνατή φωτιά.

  • Έχετε απόλυτο δίκιο και συνήθως είμαι σχολαστικός σ’ αυτό αλλά εδώ όντως δεν είχε αρκετές αναφορές, μάλλον γιατι την έγραψα καλοκαίρι σε διακοπές και ήμουν χαλαρός… Το διόρθωσα όμως και ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση. Η αναφορά δεν μπορεί να γίνει με θερμοκρασία (γιατί αν κάτι βράζει είτε σε δυνατή ή σε σιγανή φωτιά, η θερμοκρασία είναι ίδια) αλλά με ένταση στο μάτι, παρόλο που και εκεί από μάτι σε μάτι και ανάλογα με θερμική τεχνολογία (αέριο, ηλεκτρικό, επαγωγικό κλπ) και σκέυος, το πράγμα έχει πολλά περιθώρια. Πάντως ενδεικτικά τις έχω σημειώσει!

 • Reply February 25, 2017

  fasolakia

  I’m happy to see the original fasolakia recipe.

 • Reply March 7, 2017

  Demetri Tsirlis

  Para pou oraia sintagi great job

 • Reply March 13, 2017

  aaduck

  Υπέροχη συνταγή!
  Είμαστε δύο κι έφτιαξα μόνο τη μισή δόση και τώρα κλαίμε… 😀

 • Reply May 24, 2017

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΣΥΡΟ

  Για άλλη μια φορά, εξαιρετικές πληροφορίες για ένα “συνηθισμένο” κατά τα άλλα φαγητό. Χαίρομαι όταν ψάχνω για συνταγές και βλέπω να υπάρχει στο caruso.gr. Οι πληροφορίες είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι, γραμμάρια, λίτρα, τα λάθη που γίνονται, κλπ. Έτσι μπορούμε να κάνουμε ακριβώς τη συνταγή, χωρίς “περίπου ένα φλιτζάνι” κλπ. Όποιος ακολουθήσει ακριβώς τη συνταγή και κατά γράμμα θα γευθεί πραγματικά το φασόλι, όπως ακριβώς περιγράφεται από το Δημήτρη. Το πιάνεις με το πιρούνι και στέκεται ζωντανό, με τα δικά του φρέσκα αρώματα που απλά βοήθησες με το κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο και τέλος ντομάτα, πραγματικά να αναδειχθούν. Ένα πιάτο που αν γίνει όπως πρέπει θα εκπλήξει και τον πιο γκουρμεδιάρη άνθρωπο. Τώρα που είναι και η εποχή τους… Ευχαριστώ πολύ!

 • Reply June 5, 2017

  spibad

  Ίσως τα ποιο νόστιμα φασολάκια που έχω φάει. Αν δεν είχα κάνει τη χαζομάρα να βάλω και μια σκελίδα σκόρδο μέσα θα ήταν τέλεια! (Απλά έχω πάθος με το σκόρδο!)

 • Reply June 5, 2017

  Anonymous

  Πολυ καλο, φχαριστηθηκα φασολακι ο εργένης.

 • Reply June 18, 2017

  Anonymous

  Παρά πολλή ωραία!Ευχαριστουμε.

 • Είμαι στα 65, τόσο νόστιμα φασολάκια , πρώτη φορά, δοκιμάστε τα…………..

 • Reply September 1, 2017

  Maria

  Πολύ χρήσιμα τα μυστικά και πολύ ωραία η συνταγή. Άλλο ένα μυστικό για να απογειώσουμε την γεύση είναι να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη (όχι μόνο σε αυτή τη συνταγή αλλά σε όλες όσες περιέχουν ντομάτα) με μελάσα!

 • Reply September 4, 2017

  Anonymous

  Είμαι νέος στη προσπάθεια της κουζίνας μα όχι στα χρόνια. Συγχαρητήρια για τα φασολάκια σου. Έτσι μου είπε ο γιος που, μέχρι σήμερα, τα έτρωγε μόνο αναγκαστικά. Με τη σειρά μου λοιπόν πρέπει να σου μεταφέρω τα συγχαρητήρια για τη συνταγή σου μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν για το πότε να βάλω τον μαϊντανό. Έτσι τον έβαλα αφού πήραν βράση τα φασολάκια. Έγιναν πάρα πολύ νόστιμα, Ξανά σε ευχαριστούμε πολλή

 • Reply September 21, 2017

  Anonymous

  Και τα τρια είναι παντελώς λαθος. Αλλα και τα τρια!

  • Ε για να το λέτε εσείς, με τόσο εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία και προφανή αυθεντία…

 • Reply September 26, 2017

  Melina

  Θα αλλάζατε κάτι αν χρησιμοποιούσατε κατεψυγμένα φασολάκια; Ευχαριστώ πολύ!!

  • Ναι θα άλλαζαν οι αναλογίες του νερού και οι χρόνοι, αλλά όχι η βασική λογική

  • November 16, 2018

   Ζωή

   Μια χαρά τα λέτε κε Παπαζυμούρη, αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι μανούλες μας πέρασαν πείνα και Κατοχή κι ως κουσούρι πλέον, τους έμεινε η εμμονή με το μπόλικο λαδάκι και ντομάτα! Θυμάμαι πάντα τα ζουμερά και παραβρασμένα φασολάκια (και όχι μόνο) της μαμάς, θείας, κλπ. οι οποίες, εάν τολμήσεις να τους πεις κουβέντα, θα σε κατσαδιάσουν λέγοντας το γνωστό “εσείς οι νεότεροι δεν ξέρετε να τρώτε”!! Προσωπικά, μαγειρεύω τις συνταγές της μητρός μου, “πειραγμένες” πάντα στο βαθμό που χρειάζεται ώστε να συμβαδίζουν με τους κανόνες της δικής μας γενιάς.
   (Σήμερα μαγείρεψα κατά σύμπτωση φασολάκια κι έπειτα μπήκα στο site από περιέργεια για το αν θα βρω κάτι σχετικό…)

  • Μα βέβαια, οι μανάδες και γιαγιάδες μσς έζησαν σε πολύ δύσκολες εποχές που το βασικό ζητούμενο ήταν να υπάρχει φαί στο τραπέζι, χωρίς βέβαια τις σημερινές μας γαστρονομικές ανησυχίες που ήταν πολυτέλεια για τότε, και έτσι προσπαθούσαν με ό,τι είχαν και ό,τι ήξεραν εμπειρικά να δώσουν θρέψη και νοστιμιά. Σήμερα έχουμε την πολυτέλεια της γνώσης και αναλογικά της αφθονίας υλικών και μαγειρικών μέσων και έτσι μπορούμε να το ψάχνουμε παραπάνω , να το πάμε γαστρονομικά λίγο πιο πέρα, λίγο πιο υγιεινά, λίγο πιο νόστιμα, λίγο πιο κομψά. Επίσης μην ξεχνάτε πως τότε πολλά υλικά ήταν πιο δύσκολα στη μαγειρική, πιο σκληρά, πιθανά πιο νόστιμα βέβαια, αλλά σε γενικές γραμμές η λογική του να τα παραβράζουν ήταν αυτή που είχαν συνηθίσει. Σήμερα ξέροντας παραπάνω και έχοντας εκπαιδεύσει τη γεύση μας (και έχοντας όλοι δόντια…) ζητάμε τραγανότητα και σφρίγος στα λαχανικά που συνδυάζονται όπως πια ξέρουμε και με την υγιεινότητα.

 • Reply November 13, 2017

  Anonymous

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ (ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ) ;ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΑ Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΓΙ΄ΑΥΤΟ.

  • Δεν το έχω κάνει όπως λέτε και δεν φαντάζομαι την συνταγή να ταίριαζε σε “αμπελοφάσουλα” που δεν σηκώνουν σάλτσες και πολύ μαγείρεμα κατ’ εμένα (άλλωστε δεν νομίζω να υπάρχουν και σε κατεψυγμένα).
   Όμως κάλλιστα θα έβαζα τα στρογγυλά φασόλια αντι για τα πλατιά. Αλλά θα πρέπει να ξαναδείτε τους χρόνους επιτόπου. Μάλλον θα θέλουν πιο λίγο.

 • Reply November 26, 2017

  Anonymous

  με τοσες λεπτομέρειες το φαγητό βγήκε υπεροχω
  αλλά μου ζαλισε τα @ρχειδιια@

 • Reply January 12, 2018

  Dina

  Συμφωνώ με τη φιλοσοφία της κουζίνας σας! Μπράβο για τη δουλειά που κάνετε με τις γεύσεις και ιδίως με τις υφές, και ευχαριστούμε που μας την προσφέρεται.

 • Reply January 17, 2018

  Μαρία

  Σας αγαπώ! Αυτό όμως που μου αρέσει πιο πολύ στις συνταγές σας είναι ότι αιτιολογείτε το κάθε τι, πετάτε και ένα “λόγω αλκαλικότητας” και ψαρώνω μεν, μου αρέσει δε! Τα πάντα είναι χημεία τελικά..

 • Reply February 9, 2018

  Panagiotis Koutalos

  Καταπληκτικη συνταγη!! Ακριβως οπως και υποσχεται, εχει σαν αποτελεσμα μια γευση πολυ κοντα στην αυθεντικη αλλα χωρις το νερουλο της υποθεσης! Το μονο προβλημα μου ήταν οτι επειδη τα φασολακια που ειχα ηταν κατεψυγμενα, οταν τα εριξα να τσιγαριστουν, ο παγος τους που ελιωνε αραιωσε το λαδι και δεν εγινε το τσιγαρισμα τους οπως επρεπε. Επισης, θα μου αρεσαν ακομη πιο al dente, αλλα ισως τα παραβρασα λιγο γιατι δεν τηρησα τους χρονους αυστηρα… Οπως και να εχει, ευχαριστω για την συνταγη!!

 • Reply September 4, 2018

  Xaris

  Πως τα κανουμε αν θελουμε να προσθεσουμε κ μοσχαρακι ;;

  • Ξεχωριστά! Οι χρόνοι και η τεχνική τους είναιδιαφρετικοί και αν τα βάλετε μαζί θα καταλήξετε με φασολάκια νια-νιά μέχρι να γίνει το κρέας. Κάντε ένα ελαφρύ κοκκινιστό (με λίγη ντομάτα δηλαδή) και συνδιαστε τα στο πιάτο. Ο πιο σίγουρος τρόπος να απολαύσετε τον γάμο τους!

 • Reply October 3, 2018

  Κουμπάρα

  …και άλλων κωμοπόλεων, χα χα χα#

 • Reply December 6, 2018

  George Papastergiou

  Πάρα πολύ ωραία συνταγή. Απλή, λιτή, απέριττη και νοστιμότατη. Πάντα όταν μαγειρεύω συνταγή άλλου για πρώτη φορά την ακολουθώ κατά γράμμα. Την επόμενη φορά αντι για νερό θα προσθέσω και τον ζωμό (κολοκυθάκι, κρεμμύδι, καρότο, πατάτα, ποντίκι απο μοσχάρι) που μένει απο το φαγητό της κορούλας μου.

  ΥΓ: Έγινες ο αγαπημένος μου μάγειρας.

 • Reply February 4, 2019

  Diomidis

  Δημήτρη καλησπέρα!!

  Έχω την υποψία οτι η τομάτα ,όταν μπαίνει από νωρίς και βράζει αρκετά μαζί με το φασολάκι το σκληραίνει/σφίγγει. Σου λέει κάτι ή είναι απλά υποψία μου?

  (Φυσικά θα μπορούσε να είναι 1002 παράγοντες όπως φασολάκι κατεψυγμένο vs φρέσκο, τομάτα πελτέ ή κονκασε ή φρέσκια…. δε πειραματίστηκα για να πω πότε συμβαίνει συχνότερα και με ποιο συνδυασμό ή αν “φταίει” κάτι άλλο.

  Έχεις υπόψιν σου κάτι για την επίδραση της τομάτας με το φασολάκι στο βρασμό?

  Σε ευχαριστούμε για όλες τις γνώσεις!

  • Η ντομάτα (όπως και το λεμόνι) είναι όξινη γι’ αυτό όντως κρατά σφριγηλό/σκληρό το φαγητό που μαγειρεύετεαι μαζί και γι’ αυτό γενικα τη βάζουμε μετά τη μέση της διαδικασίας, εχοντας συνήθως σε πρώτη φάση τα βασικά υλικά να βράζουν σε ζωμό ή νερό. Με το φασολάκι την βάζουμε μετά από ένα καλό σοτάρισμα στο φασολάκι και βοηθά στο να κρατηθεί ελαφρώς σφριγηλό αν και μαλακώνει απ το βρασμό (δηλαδή όπως το θελουμε τελικώς).

 • Reply May 17, 2019

  Mαρία

  Σήμερα έκανα τη συγκεκριμένη συνταγή και τα σχόλια που απέσπασα ήταν “Δεν έχω ξαναφάει πιο νόστιμα φασολάκια” από άτομο που δεν θέλει να τα βλέπει..Πραγματικά εξαιρετικός τρόπος μαγειρέματος!!!Φτάνει πια με τα παραβρασμένα φασολάκια μες τη σάλτσα που μας έμαθε η μαμά.

 • Reply December 1, 2019

  Αγάπη Μαμουλιδου

  Το μαγείρεψα έτσι ακριβώς, με την ποσότητα που αναγράφεται, τα λεπτά που απαιτούνται και πραγματικά βγήκε απίστευτο! Συγχαρητήρια!!!!

 • Reply January 18, 2020

  Αναστασια Φισκε

  Θα τα μαγειρέψω σήμερα και θα επανέλθω!

 • Reply July 5, 2020

  Anonymous

  Ακριβώς όπως τα είπατε, έτσι τα σκεφτόμουν και εγώ. Αυτά τα τρία μεμπτά στοιχεία έχω παρατηρήσει με τα χρόνια και εγώ. Δηλαδή παραβρασμένα, πολύ ντομάτα, πολύ νερό. Επιτέλους κάποιος να τα πει. Βλέπετε πως τόσο ωραία φαγητά, πεντανόστιμα, κακοποιούνται γιατί ορισμένοι, δεν ξέρω γιατί, ίσως από συνήθεια δεν αναρρωτιούνται γιατί είναι έτσι αυτό μήπως θα ήταν καλύτερα αν ήταν αλλιώς.

  • Έτσι ειναι, θέλει μεράκι και αναζήτηση του καλύτερου και για να μάθεις να τρως και για να μάθεις να μαγειρεύεις

Leave a Reply

Leave a Reply