Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Έχουμε συνηθίσει το αγγούρι σε ρόλο κομπάρσου σε πολλές σαλάτες και σπάνια το αντιμετωπίζουμε ως βασικό υλικό. Προσωπικά λατρεύω τη δροσερή, πράσινη γεύση και τραγανή υφή του αγγουριού και θεωρώ ότι αδικείται όταν εκβιαστικά μπαίνει σε μια σαλάτα, απλά για να τη γεμίσει με όγκο, χρώμα και δροσιά, χωρίς την αγάπη που του αναλογεί.

Θεωρώντας ότι η λεπτή γεύση του αγγουριού μπορεί κάλλιστα να εντυπωσιάσει αν ενισχυθεί κατάλληλα, δημιούργησα μια σύνθεση που εκτός από τη προφανή τραγανή δροσιστική της προσωπικότητα, αναδεικνύει τη δυνατότητά του να πρωταγωνιστήσει.

Εδώ, το δειλό γευστικά αγγούρι κόβεται πολύ λεπτά, λίγα λεπτά πριν μπει στη σαλατιέρα. Πλαισιώνεται από λίγο άνηθο που γαργαλά παιχνιδιάρικα τις αισθήσεις και φρέσκο κρεμμυδάκι να δώσει μια διακριτική αψάδα. Τέλος, ένα μίγμα από λευκό και μαύρο σουσάμι, προσθέτουν μια γήινη τραγανότητα και μια ανατολίτικη αισθητική στο πιάτο, προκαλώντας μικρές κι απρόβλεπτες εκρήξεις γεύσης στη κάθε μπουκιά.

σαλάτα αγγούρι -αγγουροσαλάτα- με σουσάμια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Αλλά το κύριο ενισχυτικό της γεύσης του αγγουριού και αυτής σαλάτας είναι το ξίδι. Είτε σε μορφή μηλόξιδου, είτε ως λευκό μπαλσάμικο. Γιατί αυτό μαζί με τον ανθό αλατιού δίνουν φωνή στη ψιθυριστή κατά τα άλλα γεύση του αγγουριού. Την βγάζουν απ’ τις κουΐντες και τη σπρώχνουν στο κέντρο του πάλκου δίνοντάς της το ρόλο που κρυφά επιθυμούσε, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε το πόσο απλό και άριστο ορεκτικό είναι το αγγούρι κομμένο σε julienne μέσα σε ξίδι και αλάτι.

Διαφήμιση

Και βέβαια όλα αυτά τυλίγονται με ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ώστε να συνδεθούν και να γλυκαίνουν στο στόμα, ισορροπώντας με την ευγένειά του το αναιδές ξίδι, που σπρώχνει το αγγούρι να εκτεθεί δημόσια.

σαλάτα αγγούρι -αγγουροσαλάτα- με σουσάμια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Φαντάζομαι θ’ αναρωτιέστε αν όλα αυτά που περιγράφω είναι επαρκή για μια σαλάτα, αν πέρα από κάτι αναμφισβήτητα όμορφο αισθητικά, η αγγουροσαλάτα της συνταγής μπορεί να κερδίσει ένα τραπέζι, χωρίς να σφιχταγκαλιάζεται με μαρούλια ή τομάτες στη σαλατιέρα. Πέρα από το ότι «μια δοκιμή θα σας πείσει», να σας πω ότι την συγκεκριμένη σαλάτα την έχω καθιερώσει αυτό το καλοκαίρι ως συνοδευτικό ειδικά σε γεύματα που πρωταγωνιστούν λεπτές γεύσεις, όπως ψάρια ή θαλασσινά.

Σε τέτοια τραπέζια η σαλάτα αυτή εντυπωσιάζει, όχι απλά αρέσει. Επίσης ταιριάζει υπέροχα με παναρισμένα κρεατικά όπως χοιρινό ή μοσχαρίσιο σνίτσελ ή κοτολέτα μιλανέζα ή κοτομπουκιές, καθώς κοντράρει την τηγανητή τραγανότητα με φυτική δροσιά. Αλλά και ως ορεκτικό πριν ένα πιάτο ζυμαρικών χωρίς τομάτα, με λιπαρή ή σπιρτόζα σάλτσα, όπως καρμπονάρα ή αλ λιμόνε αντίστοιχα, θα ταίριαζε υπέροχα.  

σαλάτα αγγούρι -αγγουροσαλάτα- με σουσάμια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Δοκιμάστε τη σαλάτα αυτή σε κάθε ρόλο. Αρκεί να την κάνετε τελευταία στιγμή για να είναι φρέσκια, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε ένα καλό μαντολίνο που κόβει τόσο λεπτά τις φέτες του αγγουριού που απ’ τη μία είναι ηδονικά τραγανές και κομψές, αλλά παράλληλα μπορεί και να μαραθούν γρήγορα, αν μείνουν αρκετή ώρα.

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που τελειώνει σε 5′ λεπτά. Κάντε τη όμως τελευταία στιγμή πριν σερβίρετε.  Και έχει σημασία να κόψετε το αγγούρι λεπτό γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της υπεραξίας της συγκεκριμένης σαλάτας.

Διαφήμιση
σαλάτα αγγούρι -αγγουροσαλάτα- με σουσάμια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά(για σαλάτα 4 ατόμων):

3 αγγουράκια με τη φλούδα τους κομμένα σε λεπτές φέτες με μαντολίνο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια Άρωμα, κομμένα διαγώνια
1 κ.σ. άνηθο Άρωμα, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. λευκό σουσάμι
1 κ.γ. μαύρο σουσάμι
25 ml. ξίδι μήλου ή λευκό μπαλσάμικο
50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
Μια πρέζα ανθό αλατιού

σαλάτα αγγούρι -αγγουροσαλάτα- με σουσάμια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Παρασκευή:

1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Σε μαντολίνο κόβετε το αγγούρι σε φέτες. Κόβετε τα κρεμμυδάκια σε φέτες με πλάγια κοπή, να βγαίνουν οβάλ και ψιλοκόβετε τον άνηθο.

σαλάτα αγγούρι -αγγουροσαλάτα- με σουσάμια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

2. Φτιάχνετε τη σαλάτα:

Συνδυάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ σαλάτας και ανακατεύετε. Διορθώνετε σε ξίδι, αλάτι και ελαιόλαδο κατά τα γούστα σας.

σαλάτα αγγούρι -αγγουροσαλάτα- με σουσάμια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σερβίρισμα:

Απολαύστε τη δροσερή αυτή σαλάτα συνοδεύοντας πιάτα με λεπτές γεύσεις  όπως ψαρικά, ή και τηγανητά, παναρισμένα ή λεμονάτα λευκά κρέατα ή ως ορεκτικό πριν από ζυμαρικά ή ριζότο.

σαλάτα αγγούρι -αγγουροσαλάτα- με σουσάμια
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *