Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
makaronia me garides

Η γαριδομακαρονάδα έχει, ακόμη και στον πάτο της κρίσης, φανατικό κοινό στα εγχώρια τραπέζια, έχοντας όμως πρώτα γίνει πανανθρώπινη γαστρονομική αξία απ’ τους μαέστρους του είδους, Ιταλούς. Όλα αυτά πριν  “εισαχθεί” ως μόδα, σε λογική lifestyle, σε μια χώρα εξίσου θαλασσινή με τη γείτονα, που θα μπορούσε να το είχε σκεφτεί πρώτη, είναι αλήθεια.

Και βέβαια με τα χρόνια έγινε “δικιά μας”, καθώς το σπαγγέτι με γαρίδες του Ιταλικού, βαφτίστηκε ‘γαριδομακαρονάδα’, βέρα ελληνική, με ολίγη εσάνς Μυκόνου και Ρέμο στα πλατώ.

Επιστρέφω όμως στους Ιταλούς! Γιατί αν είναι κάτι να θαυμάσεις απ’ τους Ιταλούς, είναι ο τρόπος που παγκοσμιοποίησαν τη πλούσια γαστρονομική κληρονομιά τους, μέσα από τα ανά τον κόσμο Ιταλικά εστιατόρια εστιάζοντας στα δύο signature dishes τους, την πίτσα και το σπαγγέτι. Και κατακτώντας τον κόσμο πολιτισμικά, μέσα απ’ τη γαστρονομία, δημιούργησαν αγορά και κορυφαία εικόνα για όλα τα τοπικά τους προϊόντα, για όλες τις μάρκες τους, φτιάχνοντας εντέλει μια οικονομία εξωστρεφή, με γερές βάσεις και παγκόσμια προοπτική.

Κάτι που εδώ και χρόνια είναι ζητούμενο στην Ελλάδα με την επίσης πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της, αλλά όλο και κάτι φταίει, με αποτέλεσμα να έχουμε μόνον ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου κάποια από τα μοναδικά γηγενή προϊόντα πρωτογενούς ή δευτερογενούς παραγωγής μας, να έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν όνομα και εκτός Ελλάδας.

Διαφήμιση

Έτσι λοιπόν, στη χώρα που αντί να ψάχνουμε τις λύσεις, αρεσκόμαστε στο να ψάχνουμε έναν υπεύθυνο για το κάθε πρόβλημα, προκειμένου απλά να το ξορκίσουμε από πάνω μας, δεν θα μεμψιμοιρήσω και εγώ. Λέω να κάνω κάτι θετικό, για αλλαγή. Να προβάλω ένα από τα λίγα καλά παραδείγματα που μας δείχνουν τις δυνατότητές μας και να χτίσω πάνω σ’ αυτό, με ένα τρόπο που βοηθά. Γαστρονομικά. Και επικοινωνιακά. Όπως ξέρω!

makaronada me garides
evi adam & me

Τον Δημήτρη Σταϊνχάουερ τον γνώρισα όσο ακόμη ήταν φοιτητής στην Εμπορική, το 1993, όταν είχα προσκληθεί ως ομιλητής σε ένα συνέδριο της AIESEC με θέμα το “Επώνυμο Ελληνικό Προϊόν”. Εκεί, στελέχη από διάφορες μεγάλες ελληνικές εταιρίες,  κάναμε μια μικρή παρουσίαση για το marketing των προϊόντων μας. Εγώ, τότε στέλεχος marketing στη ΜΕΤΑΧΑ, μίλησα για το marketing των ποτών στη νυχτερινή διασκέδαση και μάλιστα τελειώνοντας την ομιλία μου, είχα κανονίσει και μπήκε στην αίθουσα η –τότε άγνωστη- Εύη Αδάμ που πριν γίνει διάσημο μοντέλο, δούλευε σκληρά ως promoter για τα προϊόντα μου. Η αγαπητή Εύη λοιπόν, κατέβηκε στο αμφιθέατρο με προκλητική στολή και κέρασε σφηνάκια φοιτητές και εισηγητές, προς απόλυτη έκπληξη όλων! Εννοείται βέβαια ότι όλοι οι φοιτητές το ΜΟΝΟ “επώνυμο ελληνικό προϊόν” που θυμόντουσαν στο τέλος εκείνου του συνεδρίου, ήταν η Εύη Αδάμ,  που μετέπειτα κατέκτησε διεθνείς τίτλους ομορφιάς, οπότε και δικαιώθηκαν!

Στο τέλος του συνεδρίου όμως, ο Δημήτρης που έδειξε ότι γοητεύτηκε και απ’ την ουσία της ομιλίας μου  -για την Έυη δε ρώτησα, τότε τουλάχιστον- με πλησίασε και άρχισε να με ρωτάει για τα ποτά και την εταιρία, με ένα τρόπο που ένιωθες ότι αυτό το παιδί έχει όρεξη να εμπλακεί στα πράγματα και να δημιουργήσει κάτι πολύ ουσιαστικό στη ζωή του.

Dimitris Steinhauer

Ένα χρόνο αργότερα τελειώνοντας τη σχολή και με αφορμή την επαφή αυτή, προσλήφθηκε στη ΜΕΤΑΧΑ και ολοκλήρωσε μια πολύ καλή καριέρα αναλαμβάνοντας τοπικούς και διεθνείς ρόλους. Ξαναβρεθήκαμε το 2000 ως συνάδελφοι πάλι, στο χώρο της επικοινωνίας, στον ίδιο διαφημιστικό όμιλο που είχα αρχίσει να εργάζομαι και εγώ, τρία χρόνια πριν. Όταν αποχώρησε, τέσσερα χρόνια μετά, είχε ήδη ξεκινήσει μια μικρή εταιρία διανομής ποτών, την Concepts, και άρχισε να δουλεύει με τη συμπυκνωμένη συνθετική εμπειρία της προηγούμενης καριέρας, πάνω στη δημιουργία ενός νέου ελληνικού ποτού με παγκόσμια προοπτική.

Εστιάστηκε στη μαστίχα, που ως τότε ήταν ένα τοπικό -ολίγον κάλτ- λικεράκι της Χίου, το οποίο εκείνη την εποχή μόλις είχε ανακαλύψει η πρωτεύουσα και άρχιζε να σερβίρεται σαν κέρασμα μετά το φαγητό σε ταβερνοεστιατόρια πάσης φύσεως.

Η πρόκληση που έβαλε στον εαυτό του δεν ήταν απλά να φτιάξει ‘τη δικιά του Μαστίχα’ ή έστω το ‘Καλύτερο Λικέρ Μαστίχας’, με τους όρους που την γνωρίζαμε παραδοσιακά: Ένα σορμπέτι με γεύση μαστίχας που προερχόταν από ανάμειξη αλκοόλ με μαστιχέλαια και μπόλικη ζάχαρη, σερβιριζόμενο σε ψηλοτάκουνο ποτηράκι με το σεμεδάκι μπόνους, στο σπίτι της θείας Ευανθίας. Και στο βάθος, το μπουκάλι-σουβενίρ, κουλέρ λοκάλ, σα σε σκηνή βγαλμένη από ελληνική ταινία!

Διαφήμιση

Η πρόκληση που έβαλε στον εαυτό του, ήταν να δικαιώσει την εκλεκτή πρώτη ύλη που βγάζει το μαστιχόδεντρο της νότιας Χίου, σεβόμενος τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει, αλλά με τους όρους της σύγχρονης εποχής.

Γι’ αυτό αποφάσισε αντί χρήσης ελαίων να μπει, πρώτος και μόνος, στην κοστοβόρα και ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία απόσταξης της μαστίχας σε παραδοσιακούς άμβυκες, έτσι ώστε οι ιδιότητες που έχει το δάκρυ της μαστίχας να μεταφραστούν σε πραγματικά οφέλη και γεύση. Επιπλέον αυτό έπρεπε να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο, τόσο στο γευστικό προφίλ του προϊόντος, όσο και στο packaging & branding, ώστε να του επέτρεπε να ξεφύγει απ’ τη κατηγορία του λικέρ. Γιατί στόχος ήταν να γίνει ένα παγκόσμιο ποτό, που μπορεί να πιεί κάποιος σε ένα κοσμοπολίτικο μπαρ παντού, με δυνατότητες να αναμιχθεί σε κοκτέιλ και βεβαίως να χρησιμοποιηθεί και στη γαστρονομία ως εκλεκτό υλικό που δίνει τόνους στη γεύση πιάτων.

GARIDES-SKINOS_20140226_0255-medium
mastixa xiou

Τα υπόλοιπα περίπου τα ξέρετε ή τα φαντάζεστε.
Σήμερα ο SKINOS Mastiha Spirit είναι βεβαίως η #1 μαστίχα στην Ελλάδα (και παγκοσμίως), αλλά το όραμα δεν είναι -επαναλαμβάνω- να είναι η καλύτερη μαστίχα της Ελλάδας, αλλά ένα μοναδικό διεθνές ποτό που εκπροσωπεί ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η χώρα. Μεθοδικά και σταθερά, η πορεία του εγχειρήματος πάει προς τα κει με εξαγωγές σε 40 χώρες που δεν βασίζονται στις κατα τόπους Ελληνικές παροικίες αλλά σε τοπικό πληθυσμό. Γιατί, αυτό μετρά στο να χτίσεις μια διεθνή ελληνική μάρκα, όχι να την αγοράζουν οι Έλληνες στην Αστόρια και τη Μελβούρνη και να λές ότι κάνεις εξαγωγές στα διεθνή προάστια…

Διαφήμιση

Στα πλαίσια αυτά, αυτό που εγώ θα μπορούσα να προσφέρω απ’ το Cucina Caruso σ’ αυτή τη προσπάθεια, είναι μια συνταγή που έφτιαξα με έμπνευση απ’ το Skinos, σα μια μικρή συμβολή στο οπλοστάσιο των εφαρμογών χρήσης ενός ελληνικού διεθνούς ποτού που δημιούργησε ένας αγαπητός φίλος που εκτιμώ ιδιαίτερα.

Μια συνταγή πολύ εύκολη, που ακολουθεί τη λογική του Skinos όσον αφορά στη δικαίωση της εκλεκτής πρώτης ύλης, μέσα από το σεβασμό στις ιδιότητές της.

Κάτι που στην γαριδομακαρονάδα με Skinos που σας προτείνω, γίνεται σε τρία επίπεδα:
Σεβασμό στο ζυμαρικό, στις γαρίδες και στο πάντρεμα των υλικών με το ποτό.
Γιατί και στα τρία, όλη η διαφορά είναι στις λεπτομέρειες και στο χρονισμό της εκτέλεσης.

Kofto

Το μυστικό των ζυμαρικών στη συγκεκριμένη συνταγή (αλλά και γενικότερα) έχει να κάνει με τρία στοιχεία:
Πρώτα την επιλογή του κατάλληλου τύπου ζυμαρικών που δένει με τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά. Ιδανικά για την περίπτωση μας, θεώρησα τα Mafaldine Napoletani που αφενός έχουν σώμα και αφετέρου πτυχές, ώστε να συγκρατούν την πυκνή σάλτσα. Ναι, το ξέρω, δεν διάλεξα ελληνικό ζυμαρικό, αλλά θα το παίξω αυτό το σενάριο σε επόμενη συνταγή που θα μου ταιριάζει.
Δεύτερο, είναι το σωστό βράσιμο από πλευράς χρόνου και τρίτο, ο συντονισμός μεταξύ της παρασκευής της σάλτσας με το βράσιμο των ζυμαρικών (και την ετοιμασία του τραπεζιού), ώστε το πιάτο να το απολαύσετε μόνο δυο-τρία λεπτά αφού ετοιμαστεί στη κουζίνα.

Το μεγάλο μυστικό για τις γαρίδες είναι ένα: Να μην παραμαγειρευτούν. Οι γαρίδες δεν χρειάζονται πάνω από 3 λεπτά μαγείρεμα σε ζωντανή φλόγα και μπαίνουν ΠΑΝΤΑ τελευταίες. Μόνο έτσι είναι ζουμερές και κρατάνε τα αρώματά τους!

Το τρίτο μυστικό είναι το πάντρεμα των γεύσεων, πριν και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Και γι’ αυτό, διαβάζοντας τη συνταγή θα δείτε, ότι οι γαρίδες μαρινάρονται στο SKINOS ώστε να ανταλλάξουν αρώματα ενώ ταυτόχρονα το αλκοόλ διασπά κάποιες απ’ τις πρωτεΐνες της σάρκας τους. Επίσης θα δείτε ότι χρησιμοποιούμε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες που είναι γεμάτα γεύση, τόσο στο βράσιμο των ζυμαρικών, όσο και στη σάλτσα, νωρίτερα από τη στιγμή που θα προστεθούν οι ίδιες οι γαρίδες. Έτσι παντρεύουμε ιδανικά τα βασικά υλικά.

Γαριδομακαρονάδα1

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάνουμε στο αποτέλεσμα που προσπαθώ να το κρίνω όχι ως δημιουργός, αλλά σα να το δοκίμαζα σε ένα σπίτι ή εστιατόριο, αφουγκραζόμενος και τα σχόλια των συνδαιτημόνων μου.

Ένα εξαιρετικό πιάτο όπου η γεύση του SKINOS χωρίς να πρωταγωνιστεί, έχει λειτουργήσει σε ρόλο καταλύτη: Γιατί πίσω απ’ τη γεύση της γαρίδας, της ντομάτας και των ζυμαρικών που τη νιώθεις σε πρώτο πλάνο, δημιουργείται μια γήινη, σχεδόν ρυτινώδης γλύκα που αν και δε μπορείς να τη συνδέσεις άμεσα με το ποτό, νιώθεις την ύπαρξή της. Σαν μια μικρή έκπληξη γεμάτη μυστήριο. Η γεύση του SKINOS δε φωνάζει, αλλά γητεύει τα υπόλοιπα υλικά ώστε να συγκινήσουν. Τους ψυθιρίζει απλά το ρυθμό του γευστικού χορού στον ουρανίσκο. Μέχρι εκεί!

Αυτό κάνει το πιάτο πολύ “εύκολο” και γοητευτικό στη γεύση με αποτέλεσμα να ταιριάζει στη παλέτα διαφορετικών ανθρώπων, διαφορετικών ηλικιών και γαστρονομικών καταβολών. Ό,τι πρέπει δηλαδή, για μια ελληνική ιδέα εξαγώγιμης γαριδομακαρονάδας!

Χαρακτηριστικά του πιάτου:

Εύκολη συνταγή που απαιτεί όμως σημασία στη λεπτομέρεια και κυρίως πολύ καλό συντονισμό στον χρονισμό για να βγει τέλεια στη λεπτομέρειά της. Γι’ αυτό οι οδηγίες έχουν γραφτεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να σας βοηθήσουν στη σειρά των ενεργειών που απαιτούνται από σας. Όλος ο κόπος είναι στο καθάρισμα της γαρίδας που μπορεί να σας πάρει 15-20 λεπτά. Η μαγειρική είναι 10’. Ιδανική συνταγή ενόψει νηστείας (μακρυά από μένα τέτοιες λέξεις), αλλά και για κάθε περίσταση, καθημερινή ή επίσημη.
Η επιλογή των Mafaldine Barilla έγινε γιατί το συγκεκριμένο ζυμαρικό κρατά πολύ καλά τη σάλτσα πάνω του και είναι απολαυστικό με τη συγκεκριμένη συνταγή.

video-banner-pasta

Υλικά για 4 πιάτα

500 γρ. Mafaldine Barilla
20 φρέσκιες γαρίδες
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα Κύκνος
10 μικρά πομοντόρια φρέσκα
1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη κομμένη σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο πράσινη κομμένη σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml. Skinos Mastiha Spirit
αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: λίγη καυτερή πιπεριά που θα προσθέσετε μαζί με τις άλλες

Παρασκευή:

Προετοιμάζετε τις γαρίδες:

1. Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια διαμήκη τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς.

Γαριδες Καθαρισμα  Ανατομία

2. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και ανιχνεύετε προσεκτικά το έντερο της, το οποίο διατρέχει την πλάτη της (εν αντιθέσει προς εμάς, όπως θα δείτε και στο σχέδιο με την ανατομία της γαρίδας). Πιάνετε την άκρη του, μεταξύ του μαχαιριού και του δακτύλου σας, και το τραβάτε προς το μέρος σας για να βγει όλο. Ο μόνος λόγος γι’ αυτή την επέμβαση, είναι ότι συχνά υπάρχουν εκεί υπολείμματα άμμου, τα οποία όταν τρώτε την γαρίδα τα νιώθετε κάπως στη μπουκιά σας.

3. Αφού καθαρίστε όλες τις γαρίδες, αφαιρείτε από τις μισές τα κεφάλια και τα κρατάτε σε ένα μπολ. Τις υπόλοιπες τις βάζετε σε άλλο μπολ και τις μαρινάρετε για 20 λεπτά σε 50 ml. Skinos.

Γαριδομακαρονάδα2

Ετοιμάζετε ταυτόχρονα ζυμαρικά και σάλτσα:

4. Βάζετε τουλάχιστον 5 λίτρα νερό να βράσουν για τα ζυμαρικά. Παίρνετε ένα τούλι ή τουλπάνι και βάζετε μέσα του πέντε απ’ τα κεφάλια γαρίδας που έχετε κρατήσει ξεχωριστά, το κλείνετε με σκοινί ή κόμπο και το ρίχνετε μέσα στο νερό.
Αν έχετε το ειδικό σκεύος για ζυμαρικά με το ενσωματωμένο σουρωτήρι, ρίχνετε απλά τα κεφάλια στο νερό και βάζετε το σουρωτήρι από πάνω έτσι ώστε να τα κρατήσει ξεχωριστά απ’ τα ζυμαρικά στο βράσιμο. Ο λόγος για να βάλετε τα κεφάλια στο νερό είναι γιατί τα κεφάλια έχουν όλη τη γεύση και τα αρώματα της γαρίδας, τα οποία μ’ αυτό τον τρόπο θα μεταφερθούν μέχρις ενός σημείου στα ίδια τα ζυμαρικά, κατά το βράσιμό τους.

Γαριδομακαρονάδα3

5. Όταν δείτε ότι το νερό ετοιμάζεται να βράσει, σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μεσαία φωτιά, ρίχνετε το λάδι και μόλις πάρει θερμοκρασία προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και τα κομμένα φρέσκα ντοματάκια.

Γαριδομακαρονάδα4

6. Ταυτόχρονα ρίχνετε στο νερό που έχει βράσει, 2 ½ κ.γ. αλάτι και με το που κοχλάσει, προσθέτετε τα Μαφαλντίνε, τα οποία θέλουν 9 λεπτά βράσιμο αυστηρά. Ανακατεύετε μέχρι να βυθιστούν όλα κάτω απ’ το νερό και ξαναγυρνάτε τη προσοχή σας στη σάλτσα.

7. Στα δυο λεπτά που μεσολάβησαν προκειμένου να βάλετε τα ζυμαρικά, τσιγαρίστηκαν τα υλικά στο τηγάνι και μπορείτε τώρα να προσθέσετε την κονσέρβα με τα αποφλοιωμένα ντοματάκια. Με την κουτάλα σας θα ανακατέψετε τα υλικά και και θα σπάσετε σταδιακά τα μεγάλα κομμάτια απ τα πομοντόρια σε μικρότερα. Αμέσως μετά θα προσθέσετε στη σάλτσα τα υπόλοιπα 5 κεφάλια γαρίδας που είχατε κρατήσει ξεχωριστά, για να δώσουν τη γεύση τους στη σάλτσα και αλατοπιπερώνετε. Σιγά-σιγά μέσα στα επόμενα 3 λεπτά η σάλτσα θα αρχίσει να δένει, όσο τα ζυμαρικά βρίσκονται στο 5’ λεπτό του βρασμού.

Γαριδομακαρονάδα5

Πρακτικό μυστικό#1: Επειδή τα ζυμαρικά κρυώνουν εύκολα ενδείκνυται να τα βάζουμε σε προθερμασμένα πιάτα και να τα σερβίρουμε είτε απ’ το τηγάνι που θα ανακατευτούν με τη σάλτσα είτε από ζεσταμένη πιατέλα. Στη διάρκεια του βρασμού τους μπορείτε, εφόσον βέβαια βολεύουν τα σκεύη, να ακουμπήσετε την πιατέλα σερβιρίσματος ανάποδα πάνω απ’ τη κατσαρόλα (δείτε την σχετική φωτογραφία) για να πάρει θερμοκρασία και να κρατήσει υγρασία, ώστε όταν υποδεχτεί τα ζυμαρικά να εξατμιστεί σταδιακά, κρατώντας τα ζωντανά στο τραπέζι για το πρώτο σερβίρισμα.

Γαριδομακαρονάδα6

8. Τέσσερα λεπτά πριν βγουν τα ζυμαρικά, προσθέτετε στη σάλτσα τις γαρίδες με τη μαρινάτα του Skinos. Τις τακτοποιείτε στο τηγάνι να κάθονται όλες από τη μια πλευρά και τις αφήνετε για 1 ½ λεπτό να πάρουν χρώμα, πριν τις γυρίσετε απ’ την άλλη, για άλλο 1 ½ λεπτό. Αυστηρά οι χρόνοι αυτοί, γιατί όλο το μυστικό στις γαρίδες είναι να μην παραβράσουν και σκληρύνουν, χάνοντας στη πορεία τη μοναδική γεύση της φρεσκάδας της θάλασσας.

Γαριδομακαρονάδα9

9. Είστε 1 ακριβώς λεπτό πριν βράσουν τα ζυμαρικά και προσθέτετε τον μαϊντανό και τα τελευταία 50ml. Skinos. Ανακατεύετε και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει η γεύση στο επόμενο λεπτό. Με το που φτάνει η ώρα να βγάλετε τα ζυμαρικά, κλείνετε τη φωτιά στο τηγάνι με τη σάλτσα.

Γαριδομακαρονάδα8

10. Σουρώνετε τα ζυμαρικά, κρατώντας πάντα ένα φλιτζάνι απ’ το νερό που έβρασαν που ενδέχεται να χρησιμοποιήσετε αργότερα για να αναζωογονήσετε τη σάλτσα και τα ίδια τα ζυμαρικά καθώς στεγνώνουν στη πιατέλα, μεταξύ πρώτου και δεύτερου σερβιρίσματος.

Πρακτικό Μυστικό #2: Τα Μαφαλντίνε, όπως και οι παπαρδέλες και γενικά όλα τα πλατιά ζυμαρικά, στεγνώνουν πολύ εύκολα στη πιατέλα και χρειάζονται αναζωογόνηση με αυτό το μαγικό βραστό νερό που είναι γεμάτο άμυλα. Στο τραπέζι πια, ρίχνοντας λίγο (2-3 κ.σ.) απ’ αυτό το νερό, πάνω στα ζυμαρικά που έχουν μείνει στη πιατέλα μετά το πρώτο σερβίρισμα, τα διατηρείτε τέλεια, για όσους θα πάρουν και δεύτερο πιάτο.

Γαριδομακαρονάδα7

11. Προσθέτετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα που είναι πλέον εκτός φωτιάς, αλλά έχει ακόμη θερμοκρασία απ’ το σκεύος και τη σάλτσα. Τα ανακατεύετε καλά και είτε τα μεταφέρετε στη ζεστή πιατέλα, είτε σερβίρετε κατ’ ευθείαν απ’ το τηγάνι.

Γαριδομακαρονάδα10
Σερβίρισμα:

Όλο το παιχνίδι στα ζυμαρικά είναι να σερβιριστούν κατά μέγιστο δύο λεπτά από τη στιγμή που είναι έτοιμα. Είναι, μαζί με το ριζότο τα απόλυτα πιάτα live και ο καλός συντονισμός είναι όλη η διαφορά μεταξύ μετριότητας και κορύφωσης στην απόλαυση! Στη συγκεκριμένη συνταγή φροντίστε στο σερβίρισμα να ισομοιραστούν οι γαρίδες στα πιάτα και σε κάθε πιάτο στην κορυφή, να μπει από μια γαρίδα απ’ αυτές που έχουν το κεφάλι τους.

GARIDES-SKINOS_20140226_0241
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Πρόκειται για την καλύτερη γαριδομακαρονάδα που έχω δοκιμάσει /φτιάξει εδώ και χρόνια. Η μαστίχα όντως απογειώνει τη γεύση. Ευχαριστούμε θερμά

  2. ΄Μα ειλικρινά, τέτοια γλύκα σε γαριδομακαρονάδα πρώτη φορά! Δεν θα το σκεφτόμουν με τίποτα από μόνη μου να πειραματιστώ σε αυτό το πιάτο με τη μαστίχα. Τρομερή γεύση. Ξέρω ότι δεν θα είναι το ίδιο, αλλά θα τη φτιάξω και με κομματάκια κοτόπουλου τη σάλτσα με σπαγγέτι ή λιγκουίνι καλύτερα, τόσο πολύ μας άρεσε. Ήταν το μοναδικό πιάτο που έφτιαξα την Καθαρή Δευτέρα – με κυνήγησαν μια σειρά από ατυχίες, είχα καλέσει και κόσμο τρομάρα μου και έφτιαξα μόνο αυτό για το Σαρακοστιανό τραπέζι. Αλλά τελικά όλοι ξετρελάθηκαν και μου είπαν ότι καλύτερα που έφτιαξα μόνο αυτό σε μεγάλη ποσότητα γιατί φάγαμε του σκασμού και κατευχαριστηθήκαμε. Μπράβο σας!

  3. Γίνεται η ίδια συνταγή να πραγματοποιηθεί με Σκωτσέζικες καραβίδες; Έτυχε να πάρουμε φρέσκιες σήμερα και επίσης αύριο βράδυ καταφθάνει το Skinos σε συστημένο από τη μαμά και είχα ενθουσιαστεί! Αλλά δεν ξέρω αν οι καραβίδες βγάζουν την ίδια γεύση… Μάλλον θα το πάμε για κλασσική καραβιδομακαρονάδα την Κυριακή και θα κάνω αυτήν εδώ τη συνταγή την άλλη βδομάδα 😀

    1. Δεν ξέρω τις σκωτσέζικες καραβίδες (υποθέτω θα είναι σαν τις δικές μας, αλλά με κιλτ :-)) αλλά θα το δοκίμαζα… Γιατί να μην πάνε; Πάλι όμως προσοχή στο να μην παραβράσουν!

  4. λοιπόν, ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι “διέδωσα” τη συνταγή της γαριδομακαρονάδας σε ένα φόρουμ στο οποίο είμαι μέλος και πολλές κοπέλες μπήκαν, την είδαν και είπαν τα καλύτερα για το μπλογκ σας. Σας αξίζει

  5. καλημερα,
    κατ αρχην συγχαρητηρια για το πολυ ομορφο και φροντισμενο μπλογκ που μολις τωρα γνωρισα.
    αναφορικα με την μαστιχα, ισως σας ενδιαφερει μια συνταγη του Carlo Cracco που την χρησιμοποιει και απο ο,τι γνωριζω ειναι ο μοναδικος ιταλος σεφ που την γνωριζει.

    http://mangiaregreco.blogspot.it/2014/03/la-mastiha-di-carlo-cracco.html

    1. Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Η πρόταση που δίνετε είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ο Cracco είναι κορυφή! Θα τη δοκιμάσω το συντομώτερο και θα δώ και αν μπορώ να κάνω ελαφρά παραλλαγή με Skinos ώστε να τη δημοσιέυσω. Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα. Το blog είναι δικό σας?

  6. περιμενω την παραλλαγη με το σκινος που το γνωριζω απο φημη, αλλα ακομη δεν ετυχε να το δοκιμασω, αλλα ειμαι σιγουρη οτι ειναι αξιολογο. ναι, το μπλογκ ειναι δικο μου.

  7. Καλησπέρα. Θα μπορούσαν τα πομοντόρια να αντικατασταθούν με ντοματίνια;

    1. Βεβαίως, αλλά συνήθως είναι λιγότερο νόστιμα και πιο όξινα σε σάλτσες. Εκτός κι’ αν επιλέξετε τα κίτρινα που έχουν πολύ έντονη γεύση και γλύκα.

  8. Κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου, σβήνω μια γαριδομακαρονάδα για να γιορτάσω τα γενέθλιά μου. Φέτος θα τη φτιάξω με τα χεράκια μου και θα κάνω το τραπέζι σ’εκείνον που μου την έκανε δώρο μέχρι τώρα.
    Πάντα έβλεπα τα συγκεκριμένα ζυμαρικά και ήξερα ότι θα έρθει η μέρα που θα τα γευτώ όπως τους πρέπει.
    Ευχαριστώ πολύ για την διατύπωση της εκτέλεσης. Μυρίζει αγάπη.

  9. Ανακάλυψα αυτό το blog πριν από μερικούς μήνες, μαγειρεύω στο σπίτι πολύ συχνά, σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος διότι έφτιαξα την γαριδο-μακαρονάδα όπως ακριβώς αναγράφεται παραπάνω, δεν έχω φάει πιο νόστιμη στην ζωή μου, η σύζυγος μου, η οποία δεν ξέρει που βρήκα την συνταγή μου είπε ότι με ερωτεύτηκε ξανά με αυτό το γεύμα που τις ετοίμασα, Κύριε Παπαζυμούρη συγχαρητήρια!

    1. Όταν μου λέτε ότι οι συνταγές μου καταλήγουν σε κάποιας μορφής “ερωτική έλξη” ή “αναζωπύρωση”, αισθάνομαι ότι κάτι λίγο προσφέρω και εγώ στην ευτυχία των ανθρώπων και αυτό κάνει όλη την προσπάθεια ν’ αξίζει! Πραγματικά συγκινούμαι με τέτοια σχόλια! Ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο και το γράψατε.

  10. Αγαπητέ κε Παπαζυμούρη
    Συγχαρητήρια συγχαρητήρια και πάλι συγχαρητήρια
    Καιρό θέλω να σας γράψω και να που ήρθε η ώρα με αφορμή αυτή την εκπληκτική μακαρονάδα
    Πολύ σωστά τα βήματα παρασκευής και η διαχείριση των υλικών ιδιαίτερα της γαρίδας όπως και η επιλογή του ζυμαρικού. Εγώ κάπου μέσα στην συνταγή θα έβλεπα και το φινόκιο να δίνει κι αυτό τον δικό του γευστικό τόνο.
    Ευχαριστώ και συνεχίστε με το ίδιο πάθος την όμορφη αυτή προσπάθεια που είναι και για όλους εμάς τους αναγνώστες σας μία πραγματική όαση

  11. Κύριε Παπαζυμούρη δεν έχω λόγια για τη μαγειρική σας και τις ιδέες σας. Πέρα από το ότι είναι καταπληκτική η κάθε μια συνταγή και ειδικά αυτή,ο τρόπος που τις παρουσιάζετε είναι τοσο αναλυτικός που δε χωρά λάθη. Ακόμα και εγώ που είμαι φοιτήτρια,αλλά αγαπώ το σπιτικό φαγητο -σε αντίθεση με το έτοιμο- κάθε φορά βρίσκω κάτι που μπορώ να φτιάξω με τα περιορισμένα σκεύη που διαθλετω και με τις σαφεστατές οδηγίες σας,πάντα είναι καταπληκτικό. Επίσης το να διαβάζω συνταγές σας, είναι το τέλειο αγχολυτικό σε περιόδους εξεταστικής, όπως αυτή που διανύω τώρα!! keep up the great job!! έχετε την αγάπη και τις ευχάριστιες μου, αλλά ειδικά των φίλων που δοκιμάζουν από εμένα τις συνταγές σας!

    1. Πολύ μ’ αρέσει που έχουμε πέραση σε φοιτητές! Αλλά δεν είναι περίεργο απ’ την άλλη, γιατί όλο το εγχείρημα μας στο Caruso, έχει να κάνει με συνεχή μελέτη, έρευνα και διεύρυνση της γνώσης μας για τη μαγειρική που εντέλει μεταφέρεται στον κόσμο σαν συνταγές και χρήσιμα συμπεράσματα απ’ τα πειράματά μας. Αγαπάμε και εμεις “την επιστήμη μας”, όπως ελπίζω να κάνετε και σεις. 🙂

  12. Αγαπητέ κε Παπαζυμούρη,
    Μεθαύριο Κυριακή, 26-04 θα μαζευτούμε φίλοι και θέλω να τους μαγειρέψω αστακομακαρονάδα. Παρακαλώ για την προτασή-συνταγή σας . Σήμερα το μεσημέρι τους πήρα, ήταν ζωντανοί, τους έβαλα στο ψυγείο και τώρα-3 ώρες μετά- διαπίστωσα οτι δεν ήταν πλέον ζωντανοι και τους έβλα στην κατάψυξη. Έκανα καλά;

    1. Σόρυ που δεν μπόρεσα να απαντήσω νωρίτερα γιατί τώρα η απάντηση στο ερώτημα αν κάνατε καλά που τους βάλατε στη κατάψυξη είναι θεωρητική, αλλά ας την δώσουμε. Εγω δεν θα τους έβαζα για δυο μέρες στη κατάψυξη, γιατί δεν πρόκειται να πάθαίνανε τίποτα κι’ ας μην ήταν ζωντανοί στο ψυγείο. Αλλά το κακό έιναι μικρό. Πάμε στο τι προτείνω.
      Είμαι οπαδός του απλούστερου στην αστακομακαρονάδα. Βγάλτε το πρωί τους αστακούς απ’ τη κατάψυξη και αφήστε τους έξω να ξεπαγώσουν μέχρι το μεσημέρι. Το μεσημέρι 15-20 λεπτά πριν την ώρα για φαγητό βάλτε τη μεγάλη κατσαρόλα που θα βράσετε τα μακαρόνια να αρχίσει να βράζει με μπόλικο νερό. Ρίξτε μέσα αλάτι και μετά τους αστακούς. Αφήστε τους για 6-8 λεπτά το μέγιστο (αν μιλάμε για συνολικό βάρος περί το 1 κιλό, αν είναι δυο κιλά ίσως λίγο παραπάνω). Αφαιρείτε τους αστακούς και αφήνετε το νερό να βράζει.
      Με μεγάλο μαχαίρι σεφ ή ψαλίδι κόβετε τους αστακούς σε κομμάτια ή στη μέση ανάλογα το μέγεθος και πως σας αρέσει.
      Σε τηγάνι μεγάλο βάζετε λίγο λάδι, 500γρ. ζωμό ντομάτας λίγο απ’ το νερό των αστακών (μισο ποτήρι κρασιου περίπου) και αν μπορείτε σε πρώτη φάση μόνο τα κεφάλια των βρασμένων.
      Ταυτόχρονα ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με το νερό που βράσατε τους αστακούς που συνεχίζει να κοχλάζει όπως είπαμε.
      Προσθέστε στη σάλτσα λίγο κρασί λευκό, αλάτι και πιπέρι και 2 λεπτά αφού πάρει βράση ρίξτε μέσα και τους υπόλοιπους αστακούς, ανακατέψτε και σβήστε τη φωτιά της σάλτσας. Μόλις τα μακαρόνια γίνουν ΑΛΝΤΕΝΤΕ κρατάτε ένα μπρίκι απ’ το νερό τους και αφού τα σουρώσετε τα ρίχνετε μέσα στη σάλτσα με τον αστακό και τη ντομάτα. Ανακατεύετε λίγο, προσθέτετε λίγο απ’ το νερό και έτοιμη η απλούστερη αστακομακαρονάδα.
      Τα μόνα που θα μπορούσατε να προσθέσετε αν δεν σας αρκεί η απλούστερη και πλέον καθαρή γεύση, είναι ψιλοκομμένο κρεμμύδι που θα σοτάρετε στο λάδι, μια σκελίδα σκόρδο στη σάλτσα και βασιλικό ή μαϊντανό. Καλή όρεξη! (και προς Θεού, όχι τυριά!!!)

  13. Πέτυχε-φάγανε και τα πόδια του αστακού!!! Να είστε καλά.

  14. Κύριε Δημήτρη, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσα να σερβίρω, σαν εναλλακτικό σαγανάκι ας πούμε, τη σάλτσα με τις γαρίδες και τη μαστίχα και να προσθέσω φέτα; ευχαριστώ πολύ

  15. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση. Ετοιμάζω τραπέζι για συνεργάτες το Σάββατο – ωδή στο μπλογκ σας, με φάβα, σαγανάκι, μαρέγκες κλπ

  16. Καλησπέρα κ. Παπαζημούρη. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω φρέσκες γαρίδες για να φτιάξω την γαριδομακαρονάδα σας, αλλά έχω κατεψυγμένες. Η συνταγή γίνεται και με κατεψυγμένες γαρίδες; και αν ναι θα πρέπει να αλλάξω κάτι στην διαδικασία;

    Σας ευχαριστώ πολύ!!

    1. Όχι τίποτε δεν αλλάζετε, μόνο τις βάζετε σε μπολ με νερό μιση ώρα πριν τις καθαρίσετε να αποψυχθούν και μετά τις χειρίζεστε σα να είναι φρέσκιες! Καλή όρεξη!

  17. Πραγματικα οτι γραφεις Δημητρη ειναι τελειο…δεν χορταινω να το διαβαζω! Την συνταγη την κανω μια φορα φορα το μηνα εδω και 2 χροννια!

  18. Γεια σας! Τυρί να βάλω στο τέλος στη σάλτσα ή on the side να βάλει όποιος θέλει?

    1. Όχι, γαστρονομικά στα θαλασσινά δεν πάει το τυρί γιατί καπελώνει τις λεπτές γεύσεις και αλλοιώνει την αίσθηση θάλασσας που πρέπει να έχουν. Αλλά περί γούστου…

  19. Καταπληκτική μακαρονάδα…………….οτι έχω φτιάξει από σας είναι μοναδικό…………Σας ευχαριστώ πολύ που μοιράζεστε την τέχνη σας μαζί μας.

  20. καλησπέρα και από εμένα,

    μόλις έπεσα στη συνταγή σας μιας και αύριο θέλω να κάνω την πρώτη μου γαριδομακαρονάδα.η αλήθεια είναι πως δεν περιμένω να τα καταφέρω αλλά τα βήματα σας μου το κάνουν πιο εύκολο οπότε λέω να το τολμήσω.η ερώτηση μου όμως είναι η εξής.
    οι γαρίδες που έχω είναι κατεψυγμένες και καθαρισμένες χωρίς κεφάλια..τι προτείνετε για να έχουν γεύση και τα μακαρόνια,αφού δε θα βράσουν σε νερό με γαρίδες?
    πιστεύετε πως δε θα γίνει πετυχημένο το φαγητό?
    ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια προκαταβολικά!

  21. Αντί για 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες (δεν είχα) έβαλα τρεις σκελίδες σκόρδο. Έγινε καταπληκτική…

  22. Καλησπέρα!
    Προπαραμονή Καθαράς Δευτέρας και υποσχέθηκα να φτιάξω (με ύφος ειδικού και αφήνωντας να αιωρείται μυστήριο..) γαριδομακαρονάδα.
    Μετά τα απίθανα πιάτα χάρη σε σας που γεύτηκαν δύο γυναίκες,τώρα προστίθενται και άλλες δύο φίλες που τρέφουν ασφαλώς προσδοκίες.
    Το Καλοκαιρινό Όνειρο,με τις μπάμιες που πρόσφερα στην Γυναίκα που αγαπώ είναι άλλη κατάσταση.Σας έγραψα τότε σχετικά!
    Σήμερα λοιπόν κατέβηκα Θεσσαλονίκη και πήρα κάτι γαριδάρες να! με το συμπάθειο αλιευμένες στην περιοχή Κατερίνης,φρεσκότατες (κουνούσαν τα πόδια τους).
    Είναι περίπου 2-21/2 φορές μεγαλύτερες από αυτές των φωτογραφιών σίγουρα.Πήρα 23.
    Τώρα που σας μετέφερα λίγο την αγωνία μου σας παρακαλώ αν θέλετε απαντάτε.
    Τα άτομα θα είμαστε 5 συνολικά.Είναι σωστό να βράσω 750 γρ μακαρόνια αυτά της Barilla;
    Να βάλω μήπως παραπάνω;Αν ναι φαντάζομαι πως θα πρέπει να αυξηθούν απολύτως αναλογικά και τα υπόλοιπα υλικά.Σωστά ή όχι;
    Έπειτα οι χρόνοι γι’αυτές τις γαριδάρες (θα φτάσουν;) ήθα πρέπει να περάσουν τα 3 λεπτά;
    Πήρα επίσης και το σκεύος της ΝEFF δηλαδή αυτό το ταψί-κατσαρόλα με καπάκι των 28εκ που μπαίνει και στον φούρνο με τα μεταλλικά χερούλια και το καπάκι.
    Να μεταχειριστώ αυτό σαν το τηγάνι για την σάλτσα μου και στο τέλος να ρίξω εκεί τα μακαρόνια;
    Τέλος το πιο σημαντικό είναι πως θα πρέπει να φτιάσω το φαγητό στο μέρος που ζω και θα έρθουν να με πάρουν αυτές για Γιαννιτσά για να φάμε δηλαδή κανα20λεπτο δρόμο..Τι κάνω;
    Αφήστε απέκτησα έννοιες.Μαζί όμως και μια φήμη χωρίς υπερβολές,την οποία βέβαια την οφείλω σε σας.
    Φανταστήτε πως πήρα από το καλύτερο Σαλονικότικο (πιστεύω της Ελλάδος,από κάθε άποψη) για επόμενη φορά μέχρι και Γκουαντσιτάλε τα ιταλικά τυριά και σπόρια παπαρουνας για συνταγές σας.
    Αφήνω το τουλπάνι που τώρα το πλένω και σας βεβαιώ πως δε βρίσκεται εύκολα..
    Ά!! Ο ψαράς μου είπε να τις διατηρήσω στη συντήρηση σε μπόλ μέσα στο νερό,πράγμα που έχω ήδη κάνει απ’το απόγευμα που ήρθα,Ήταν απόλυτος.Εχει δίκιο φαντάζομαι.Θα πρέπει να σεβαστώ και τα χρήματα που έδωσα.Η τιμή τους ήταν τριπλάσια από κάτι του ατλαντικού η του εκουαντορ..
    Ουφ..Σας τα είπα όλα,ή τα περισσότρα.
    Ελπίζω σοβαρά στη βοήθειά σας.
    Ευχαριστώ!

    1. Ευχαριςτω για τα καλά λόγια! Έν συντομία απαντώ:
      Πρώτα απ´ όλα βγάλτε τις γαρίδες απ το νερό τωωωωωρα! Τυλιχτε τες σε εφημερίδα να τραβά υγραςια και βάλτε τές στο ψυγείο. Η υγρασία ειναι ο μεγάλος εχθρός των κρεατικών κ ψαρικών. Εκει αναπτύσσονται τα βακτήρια, που χαλάνε τα τρόφιμα!
      Βάλτε 2 συσκευασίες ζυμαρικών δηλ. 1 κιλό. Τα 200γρ. ανά άτομο ειναι η νορμαλ ποσότητα για Έλληνες ως κυρίως πιάτο. Τα μισά για Ιταλούς…
      Φτιαχτε τη σαλτςα στο σκεύος που πήρατε. Βάλτε διπλές ποσότητες στα υλικά της σάλτσας. Τις Γαρίδες στα τελευτάια 3´. το ιδανικό θα ηταν να μεταφέρετε την σάλτσα με τις Γαρίδες και να φτιάξετε τα ζυμαρικά στο άλλο σπίτι που θα πάτε. Αν δεν γίνεται, ετοιμάστε τα ενα λεπτό λιγότερο απ οςο πρέπει, ανακατέψετε με τη σαλτςα κ γαρίδες κ κρατήστε ένα βάζο απο το βραστό νερ´ο με το ´αμυλο που τα βρασατε. Θα ρίξετε λίγο μεσα στο τάπερ η κατσαρόλα που θα τα μεταφέρετε για να τα κρατήσει υγρά και οταν θα πάτε εκει που θα πάτε να τα φάτε θα προσθέσετε άλλο λίγο και θα τα βάλετε με τη κατσαρόλα στο μάτι για 1-2 λεπτά. Καλύτερη λύση δεν εχω!

  23. Συμπληρώνω μόνο μετα τη λέξη Σαλονικιότικο στην 9η σειρα από το τέλος όπως οφείλω τα εξής λίγα αλλά ουσιαστικά..:
    ”Ντελικατές που έχει απίστευτη παράδοση χρόνων από την εποχή του ”Κοσμά” εντός στοάς Μοδιάνο.Τώρα είναι οι κληρονόμοι του και δεν μπορώ να περιγράψω τι έχει ή τι γινότανε σήμερα…
    Λέγεται ”Το ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ” από το 1924.

    http://www.to-pantopolio.gr

    Αυτά..

  24. Τις βγάζω άμεσα!!
    Βέβαια εφημερίδες δεν εχω δεν διαβάζω θα τις περάσω χαρτί κουζίνας να παρω τα πολλά και μετα θα τις τυλιξω μάυτό.
    Άμεση απάντηση που θα ακολουθηθεί κατα γράμμα.Η μακαροναδα θα γίνει εκεί…..

  25. Αύριο η νεγάλη Δευτέρα η Καθαρά και είμαι έτοιμος να μαγειρέψω σε άλλο περιβάλλον.
    Χάρηκα θα μου πείτε mας τα’πες. Καί;
    Απλά συμπληρώνω θα φτάσω σε λίγο ταραμά με τη συνταγή σου και αύριο πριν φ΄τγω με τα υλικά για άλλη κουζίνα θα έχω έτοιμη φάβα..με το ”μυστικό” σας αλλά με λεμονάκι και κρεμύδι.
    Το κίνητρο όμως να σας γράψω ξανά ήταν το ότι σήμερα ο κύβος ερίφθη!
    Αν και ”μπαίνω μέσα” και είχα αποφασίσει να μην ξαναεπιχειρήσω εντός 10 ημερών θα πρέπει τα Ρεβύθια μου να έχουνε μπεί.
    Τα προκαταρκτικά έγιναν σήμερα…
    Ποικιλία ”Αμοργός”.Απίστευτη,Γηγενής και μικρόσπερμη..
    Στέμματα 20.
    Το έγραψα νοιόθωντάς σας σαν φίλο…
    ΝΜοίζω πως έχω κάτι να σας πω κι’εγώ γι’αυτό το εντελώς ιδιαίτερο Όσπριο.
    Από εδώ και πέρα θα υπογράφω Κικέρων..δηλαδή στα Λατινικά:
    Ρεβυθάς.

  26. Συγνώμη γιατα ορθογραφικά δυνατότητα να διορθώνω δεν βλ΄επω να υπάρχει..κάτι σαν τις χοντράδες στη μαγειρική που αν γίνουν έγιναν και τέλος..

  27. Τι να πω!!!!
    Το είχε η περίπτωση κι’αυτό!
    Σας παρακαλώ διαβάστε αυτό το μήνυμα.Το πιο πάνω είναι ”πειραγμένο” και δε βγάζει νόημα.
    Κόλα-ξεκόλα μου ”κόλησε”.
    Το παραθέτω λοιπόν:
    ”Κύριε Παπαζυμούρη να’μαι πάλι.
    ‘Εγινα φορτικός πια,είμαι σίγουρος.Συγχωρέστε το μου σας παρακαλώ.
    Εντάξει αγχώθηκα και σας έβαλα και εσας σε μια διαδικασία με διπλό μαγείρεμα κλπ.Αυτό που έχω να πω σχετικά με την συνταγή είναι πως αφού έκανα τη σάλτσα στο σπίτι μου και ενώ η παρέα ‘άρχισε να τρώει τα σαρακοστιανά
    (που ήταν πολλά-ο ταραμάς πραγματικά έκλεψε εντυπώσεις-)
    εγώ έκανα τα ζυμαρικά ψιλοτσιμπώντας και τσουγκρώντας μαζί τους το κρασάκι μου..
    Μόνο που δύο πακέτα ήταν πάααρα ποολλά!!! Εκεί χάθηκε το μπάμ που θά’κανε η συνταγή.Όταν τελείωσε ο χρόνος ήμασταν όλο μεταγγίσεις από σκεύος μέχρι ταψί για να ενσωματώσουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και τις 23 γαριδούλες
    (διότι από γαριδάρες,σε τόσα ζυμαρικά ”χάθηκαν” χωρίς να μπούνε όλα τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα αφέθηκαν υπεραρκετά).
    Άρεσε πάρα πολύ αλλά μπούκωσε από κάθε άποψη και δεν ήταν ομοιόμορφη η περιεκτικότητα των πιάτων σε σάλτσα και το γευστικό αποτέλεσμα διέφερε από μερίδα σε μερίδα στον ίδιο αλλά και από συνδαιτυμόνα σε συνδαιτυμόνα από την αρχή.
    Ένα άλλο που προέκυψε πάλι από αυτή την ιστορία και με στεναχώρησε είναι πως (μάλλον) ενώ το σκεύος της fest ακριβώς αυτό με κεραμική επικάλυψη (οχι teflon).
    https://www.skroutz.gr/s/7077025/Fest-Terra-%CE%A4%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%82-28x9cm.html
    ήταν άψογο όταν το αγόρασα στην διαδικασία την αγχογόνα του ριξίματος των ζυμαρικών και του ανακατέματος μετά το πλύσιμο ανακαλύφθηκε ένα ανεπαίσθητο μεν εμφανές δε μικροχάραγμα-γρατσουνιά στον πάτο του σκεύους.
    Φανταστείτε ένα μήκος1,5-2 cm και με πάχος δυο τριχών.Με κλίση σε φώς φαίνεται σ’αυτό το διάστημα το από κάτω αλουμίνιο ίσα ίσα αλλά φαίνεται.
    Όταν το έβγαζα από τη συσκευασια να το πλύνω δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω ειχε χαρτί κολλημενο στον πάτο που εγραφε για επικάλυψη Gremblon.
    Τη λέξη την πήρα τώρα από το ψάξιμο που κάνω αλλά ηταν μάλλον αυτή.
    Δεν ήθελα να σας κουράσω (το΄κανα αυτό από την αρχή με τη συνταγή)και επιχείρησα να πάρω απαντήσεις από αλλού πρώτα.
    Στη fest που πήρα τηλ είχαν μόνο πληροφορίες για ηλεκτρικές συσκευές τους και στα δύο μαγαζιά που ρώτησα,αυτό από το οποίο το αγόρασα,και άλλο γνωστού μου,
    οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές.
    Στο πρώτο μου είπαν να μην το χρησιμοποιήσω
    (και να ”μπουν μέσα” στη ζημιά μου προσφέροντάς μου ένα άλλο σε -λίγο-χαμηλότερη τιμή).
    Ο γνωστός μου είπε να συνεχίσω να το χρησιμοποιώ άφοβα.
    Ρωτώ εσάς τωρα πια,ξέροντας πως θα μου απαντήσετε και σαν ειδικό αλλά και σαν άνθρωπο που σίγουρα έχει πρόσβαση στην εταιρεία ή και ενημέρωση για τα προιοντα μιας και είναι χορηγός σας.
    Θα πρέπει να το πετάξω το σκεύος ή μπορώ να το χρησιμοποιώ;
    Συγχωρέστε με και πάλι!
    Αν πάλι δε μου απαντήσετε θα το καταλάβω πιστέψτε με..σας κούρασα.
    Σας ευχαριστώ όπως και να’χει!”

    1. Τωρα τι να πω… Εκεί ήσασταν από πάνω να κρίνετε αν τα δυο πακέτα ζυμαρικά που βράσατε ήταν πολλά ή λίγα για την σάλτσα ΠΡΙΝ τα βάλετε όλα στο τηγάνι. Εσείς μου είχατε πεί και μπόλικα άτομα και τεράστιες γαρίδες και δεν αναφέρατε και άλλα πιάτα πριν και γι’ αυτό είπα δύο πακέτα. Για το άλλο με το τηγλανι νομίζω ότι είστε υπερβολικός. Εγω έχω το ίδιο Χ10 σε όλα μου τα σκέυη και αδιαφορώ πλήρως, χωρίς βεβαια να σημαίνει ότι αυτό είναι σωστό! Θα ρωτήσω την εταιρεία πάντως κάποια στιγμή.

  28. Τα κεφαλια απο τις γαριδες τα αφηνουμε μεσα στην σαλτσα?Δεν θα τα βγαλουμε μετα?

  29. Αγαπητέ κύριε Παπαζυμουρη τις γαριδες μπορούμε να τις μάριναρουμε και στο ΠΗΞΑΡΙ (λικέρ μαστίχα Χίου) ;;;

  30. καλησπερα και συηχατητηρια για την υπεροχη συνταγη σας! επειδη βρισκομαι στην Αγγλια και δεν εχω βρει μαστιχα μεχρις στιγμης, υπαρχει καποιο αλλο ποτο που θα μπορουσε να την αντικαταστησει στην συνταγη?

  31. Αγαπητέ Κ. Παπαζημουρη σχετικά με ενα σχόλιο παραπάνω για εναν κυριο που σας ρωτησε αντι για τι λικερ skinos να χρησιμοποιήσει λικερ μαστίχα πηξαρι το οποίο δεν γνωριζεται απο τι είπατε…Σας ενημερώνω οτι το (Πηξαρι )ειναι το μοναδικό λικερ μαστιχα το οποιο περιέχει την λιγότερη ζάχαρη απο ολλα τα λικερ μαστιχας που κυκλοφορούν στο εμπόριο και το μοναδικό το οποιο μπορεις να σας δωσει την μοναδική γευση την οποια χρειάζεστε στα φαγητά σας….ο λόγος είναι οτι είναι το μοναδικό λικερ με φτιαγμένο με ΦΥΣΙΚΉ ΜΑΣΤΙΧΑ Χίου και όχι με αιθέριο ελαιο μαστίχας …

  32. Εξαιρετικό αποτέλεσμα, και χωρίς το skinos που Ρουμανια που μένω δυστυχώς δεν υπάρχει. Την έχω κάνει την συνταγή σας αρκετές φορές με απόλυτη επιτυχία. Τώρα όμως έχω δύο προβληματισμούς και θα ήθελα την γνώμη σας. 1.εχω δει αρκετούς να παρασκευαζουν έναν απλο ζωμό (κεφάλια, καρότο, σελερι, κρεμμύδι) και να τον ονομάζουν “μπισκ” και τον προσθέτουν στην σάλτσα….Εχει νόημα? Και αν ναι πως θα μπορούσα να διαφοροποίησω την δική σας συνταγή για μπισκ.
    2. Σκινος δεν μπορώ να βρω αλλά έχω μαστίχα Χίου… Πιστεύεται ότι αν τριψω μαστίχα μαζί με ούζο χωρίς γλυκάνισο θα έχει κάποιο αποτέλεσμα κοντά στο Σκινος?
    Ευχαριστώ.

  33. Γράφεις “Τέσσερα λεπτά πριν βγουν τα ζυμαρικά” και μετά 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά, αυτηρά! Ναι αλλά μετά μας μένει ένα λεπτό ακόμη μαγείρεμα και δε βλέπω πουθενά να λες να αφαιρεθούν από τη σάλτσα; Παράλειψη ή κάτι δεν κατάλαβα;

    1. Γράφω αμέσως μετά: Είστε 1 ακριβώς λεπτό πριν βράσουν τα ζυμαρικά και προσθέτετε τον μαϊντανό και τα τελευταία 50ml. Skinos. Ανακατεύετε και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει η γεύση στο επόμενο λεπτό. Με το που φτάνει η ώρα να βγάλετε τα ζυμαρικά, κλείνετε τη φωτιά στο τηγάνι με τη σάλτσα.

  34. Για κάποιον λόγο δυσκολεύτηκα να βρω μαφαλντίνε, επέμεινα όμως, γιατί ξέρω πόση προσοχή δίνετε στη λεπτομέρεια όσων προτείνετε. Η συνταγή, είναι καταπληκτική! Η μαστίχα Skinos ταιριάζει πέρα από κάθε προσδοκία, το ζυμαρικό είναι αυτό ακριβώς που πρέπει, έβαλα μάλιστα και τη λίγη καυτερή πιπεριά, που έδωσε ένα τσικ «σπιρτάδας» επιπλέον. Θερμά συγχαρητήρια!

    1. Και με παπαρδέλλες και ταλιατέλεςκια με λινγουίνι μια χαρά θα είναι. Σημερα θα κάνω μια παραλλαγη με μπουκατίνι, και είμαι σίγουρος ότι θα βγεί εξαιρετική επίσης.

  35. Έχω δυσκολευτεί με τα μαφαλντίνε, περιέργως δεν τα βρήκα στο Σκλαβενίτη (τουλάχιστον στην δική μου περιοχή)…

    1. Σωστά, άρα ενάμιση από τη μία και ενάμιση από την άλλη και μετά άλλο ένα με τον μαϊντανό και το skinos, τέσσερα το σύνολο. Το οποίο ήδη μου φαίνεται πολύ, γι’αυτό και ρώτησα. Και μετά κλείνουμε το μάτι, δε λέει όμως αφαιρούμε το σκεύος, και ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά να ανακατεύουν με τη σάλτσα. Χοντρικά δηλαδή ισοδυναμεί με κάνα-δυο λεπτά μαγείρεμα ακόμα αυτό για τις γαρίδες. Εντάξει, δε θα επιμείνω, απλά μου έκανε πολύ εντύπωση γιατί μέχρι τώρα όταν έφτιαχνα κάποιο φαγητό με σάλτσα που περιέχει γαρίδες, τις έριχνα πάντα αφού τελειώσει η σάλτσα, κλείσω τη φωτιά και αφαιρέσω από το μάτι. Και δεν ήταν ποτέ ωμές. Anyway, αφού το λες εσύ, έτσι θα το κάνω τώρα.

    2. Παίζει ρόλο και η γαρίδα βέβαια και το πόσο στριμωγμένες έιναι στη σάλτσα κλπ. Οι χρόνοι είναι πάντα ενδεικτικοί. Μπορέι να έιναι ακριβείς για μένα στη συγκεκριμένη κατασταση που βίωσα μαγειρεύοντας, αλλά μπορέι να παίζουν κάπως για σας, γιατι όπως και να το κάνουμε μάλλον θα έχετε άλλο τηγάνι, άλλες γαρίδες, άλλη ενταση, άλλη σάλτσα κλπ.. Η ουσία έιναι η γαρίδα ν’ αλλάξει χρώμα και απ’ τις δυο πλευρές (να σπάσουν οι πρωτείνες) και να μείνει κανένα – δυο λεπτα παραπάνω στη ζέστη, να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Το θέμα είναι να μη τη στεγνώσουμε. Τωρα με λίγη μαγειρική εμπειρία, το βρίσκετε και χωρίς χρονόμετρο.

Your email address will not be published. Required fields are marked *