Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Το κοτόπουλο πικάτα είναι μια πολύ γνωστή συνταγή σε όσους έχουν σχέση με Αμερική. Η συνταγή αναπτύχθηκε απ’ την Ιταλο-αμερικάνικη κοινότητα μέσα στα χρόνια, χωρίς να ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες για το ποιος έκανε τι και πότε, αλλά είναι πολύ σαφές μαγειρικά ότι αντλεί τη βασική ιδέα απ’ τα κλασικά Ιταλικά σκαλοπίνε αλ λιμόνε, αντικαθιστώντας τα μπριζολάκια με στήθη κοτόπουλου και προσθέτοντας κάπαρη, κλασικό Μεσογειακό υλικό. Συγγενεύει επίσης με το επίσης Νεοϋορκέζικο κοτόπουλο φραντσέζε, αλλά εδώ η τεχνική είναι πιο απλή και καθημερινή, ωστόσο το γευστικό αποτέλεσμα παραμένει δυνατό.

Πάντως το κοτόπουλο πικάτα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Ιταλικής μαγειρικής κουλτούρας, όπου με λίγα υλικά και απλές τεχνικές καταφέρνουμε να παράγουμε ένα μαξιμαλιστικό γευστικό αποτύπωμα, με χαρακτήρα και σπιτική θαλπωρή!

Το πολύ ενδιαφέρον με το κοτόπουλο πικάτα είναι πως καταφέρνει να βγάλει ζουμερά και σωστά ψημένα τα στήθη του κοτόπουλου, σε λίγα σχετικά λεπτά. Και αυτό χάρη στην απλή αλλά έξυπνη ιδέα, να τα κόψει κανείς οριζόντια ώστε να έχουν το μισό πάχος. Έτσι η συνταγή εξυπηρετεί την καθημερινή μαγειρική ανάγκη να έχει κανείς στο πιάτο του κάτι νόστιμο, θρεπτικό και εύκολο, μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

Το άλλο ενδιαφέρον με την πικάτα είναι το πως η πρόσθεση της μπόλικης κάπαρης στο τέλος του δεσίματος της σάλτσας λεμονιού, ανεβάζει κάθετα το πιάτο γευστικά, του δίνει χαρακτήρα και σπιρτάδα, το φέρνει στο κέντρο της κουβέντας.

Διαφήμιση

Λατρεύω τις συνταγές που σου λύνουν τα χέρια αυτή την άχαρη στιγμή που γυρνάς κουρασμένος απ’ τη δουλειά και θέλεις κάτι εύκολο, αλλά αξιομνημόνευτο για να ταΐσεις μια οικογένεια. Μαζί με τα σκαλοπίνε αλ λιμόνε, το κοτόπουλο πικάτα αοποτελούν εξαιρετικές, εύκολες καθημερινές λύσεις. Η πικάτα είναι μια καθημερινή συνταγή χωρίς εποχή, που λόγω νοστιμιάς και χαρακτήρα, ταιριάζει μέχρι και σε τραπέζι με φίλους.

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη, νόστιμη και γρήγορη. Θα σας πάρει περί τα 20’ αν δεν έχετε διπλά σοταρίσματα, ανάλογα πάντα με το πόσα φιλέτα θα φτιάξετε και πόσο μεγάλο είναι το τηγάνι σας. Είναι δε μια συνταγή που «μαθαίνει» τους αρχάριους στη μαγειρική να φτιάχνουν μια όμορφη, δεμένη σάλτσα.

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

Υλικά για 4 άτομα

2 στήθη κοτόπουλου (600 γρ.)
50 γρ. αλεύρι
25 γρ. +25 γρ. βούτυρο Lurpak
50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
150 ml. ζωμό κότας ( 1 κ.γ. υγρού ζωμού κότας Maggi Marketplace διαλυμένη σε 150 ml. βραστού νερού)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 λεμόνι, τον χυμό του και φέτες από άλλο μισό λεμόνι
4 κ.σ. κάπαρη, ξεπλυμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

Διαδικασία παρασκευής:

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

1. Ετοιμάστε το κοτόπουλο:

Διαφήμιση

Κόψτε το κάθε στήθος οριζόντια ώστε να βγουν δύο “ίδια” κομμάτια με το μισό πάχος του αρχικού ώστε να μπορούν να μαγειρευτούν πιο γρήγορα. Αν χρειαστεί, χτυπήστε το κομμένο φιλέτο να πλατύνει. Αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια αλευρώστε καλά.

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

2. Σοτάρετε το κοτόπουλο:

Διαφήμιση

Βάλτε στο τηγάνι σας το ελαιόλαδο να κάψει σε υψηλή ένταση και προσθέστε τα 25 γρ. βούτυρο. Όταν λιώσει και έχει πάρει θερμοκρασία βάλτε σταδιακά όσα αλευρωμένα φιλέτα του κοτόπουλου χωράνε άνετα στο τηγάνι σας, να σοταριστούν καλά (περί τα 4’ ανά πλευρά) ώστε να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάλτε τα  σοταρισμένα φιλέτα σε μια πιατέλα όταν είναι έτοιμα και συμπληρώστε το τηγάνι με τα υπόλοιπα για να σοταριστούν με τη σειρά τους. Όταν όλα τα φιλέτα έχουν σοταριστεί κατεβάστε την ένταση στο μάτι απ’ το 9 στο 6.

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

3. Ετοιμάστε τη σάλτσα & ολοκληρώστε:

Ρίξτε στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο (25γρ.) και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά. Συμπληρώστε με τις φέτες και τον χυμό λεμονιού και τέλος , τον ζωμό κότας και με τη σπάτουλα μαζέψτε απ’ τον πάτο του τηγανιού ό,τι τυχόν έχει κολλήσει ώστε να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Μόλις η σάλτσα βράσει περί το ένα λεπτό, προσθέστε πίσω στο τηγάνι τα φιλέτα για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να πάρουν τη νοστιμιά της σάλτσας. Στα περίπου2-3 λεπτά που η σάλτσα έχει μειωθεί σε όγκο αλλά πήξει ελαφρά σε υφή προσθέστε τη κάπαρη. Ανακατέψτε, αφήστε άλλα 2 λεπτά στο τηγάνι και σβήστε το μάτι.

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

Σερβίρισμα:

Από ένα φιλέτο κοτόπουλο στο πιάτο με μπόλικη σάλτσα και κάπαρη. Μπορείτε να συνοδέψετε με ρύζι, πληγούρι, κους-κούς, ζυμαρικό, πουρέ ή πατάτες. Γενικά με οτιδήποτε σηκώνει πλούσια σάλτσα λεμονιού με τη σπιρτάδα της κάπαρης.

κοτοπουλο πικάτα λεμονατο βουτυρατο

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *