Πάμε Τελ-Αβίβ στους ημιτελικούς San Pellegrino Young Chef 2017

SPYC ISRAEL

Για τον διαγωνισμό San Pellegrino Young Chef (SPYC) θέλω να ελπίζω ότι κάτι έχετε ακούσει, αλλά αν όχι, αρκεί να σας πω ότι είναι ο πλέον έγκυρος και φημισμένος παγκόσμιος διαγωνισμός υψηλής μαγειρικής για νέους chef. Πάνω από 3,000 επαγγελματίες κάτω των 30 ετών δηλώνουν πλέον συμμετοχή, ελπίζοντας να αναδειχτούν ως ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα στην γαστρονομία, παγκοσμίως. Ο πλανήτης χωρίζεται σε 21 γεωγραφικές περιοχές και αφού με κάποια πολύ ψαγμένη διαδικασία διεξαχθούν τοπικοί διαγωνισμοί, οι βραβευμένοι προωθούνται στο Grand Finale στο Μιλάνο, όπου 10 κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας γαστρονομίας  λειτουργούν ως κριτές για να αναδείξουν τον καλύτερο.

Constadina Voulgari Kontesopoulou

Η ουσία είναι πως ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί αυτή τη διαδικασία,  συμβάλλει στην καλυτέρευση των ικανοτήτων όλων όσων συμμετέχουν μέσα απ’ τις προκλήσεις που τους δίνονται, την άμιλλα και την επαφή τους με μέντορες μεγάλης εμπειρίας. Έτσι, το αγαπημένο νερό όλων όσων ασχολούνται με την γαστρονομία, το San Pellegrino, καταφέρνει όχι απλά να δημιουργήσει μια πανέξυπνη επικοινωνιακή πλατφόρμα που το παντρεύει με την υψηλή γαστρονομία, αλλά να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό θεσμό που προφέρει προοπτική και κατεύθυνση στα μεγαλύτερα ταλέντα κάθε χώρας που αποφασίζουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αυτό.

Την Δευτέρα 10 Ιουλίου, στο φημισμένο Poli House Hotel στο Τέλ-Αβίβ του Ισραήλ, θα γίνει ο περιφερειακός ημιτελικός διαγωνισμός ανάμεσα στους υποψήφιους απ’ τις Μεσογειακές χώρες, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα. Το Cucina Caruso θα είναι εκεί ως ο επίσημος προσκεκλημένος της διοργάνωσης απ’ τα Μέσα Επικοινωνίας της Ελλάδας για να τον παρακολουθήσει. Μεγάλη τιμή για ένα «εξωθεσμικό» food blog να καλείται σε μια τέτοια εκδήλωση. Λέτε να βοήθησε το ότι πίνω φανατικά San Pellegrino τα τελευταία 20 χρόνια; 🙂

SPYC_Local_Competition_2017 - PARTICIPANTSΔέκα φιναλίστ στους ημιτελικούς έχουν προεπιλεγεί από την ALMA (μια φημισμένη Ιταλική Σχολή Μαγειρικής) για να συμμετάσχουν στην διεκδίκηση του τίτλου του νικητή της περιοχής, στην οποία ανήκει και η χώρα μας. nikos-roussosΚάθε υποψήφιος θα ετοιμάσει το πιάτο του ζωντανά και θα κριθεί από μια επιτροπή τριών chef, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρει ο Έλληνας Νίκος Ρούσσος του πολυβραβευμένου Funky Gourmet και μαζί του ο Τούρκος Ismet Saz και ο Ισραηλινός Haim Cohen.

Η βαθμολογία γίνεται σε 5 τομείς που αποτελούν και “τα ιερά κριτήρια” σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού και τα οποία είναι η ομορφιά, το μήνυμα του πιάτου, η τεχνική ικανότητα, τα συστατικά και η “μεγαλοφυΐα” που αποπνέει η ιδέα και η εκτέλεση.

Ανάμεσα στους υποψήφιους των ημιτελικών για τις Μεσογειακές χώρες και δυο Έλληνες, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου που είναι chef στο Πέλαγος στην Ιεράπετρα και ο Νίκος Μαυροκώστας που είναι sous chef στο Kastri Bistro στην Αθήνα.

Η πλήρης λίστα εδώ:

  1. Adrian Buttigieg Chef, Le Meridien Saint Julian’s Hotel & Spa – Saint Julian’s, Malta
  2. Andrey Kravchenko Sous Chef, Bistro Grinberg – Tel-Aviv, Israel
  3. Ben Shiri Sous Chef, Messa – Tel Aviv, Israel
  4. Constadina Voulgari Kontesopoulou Chef, Pelagos Sea Side – Ierapetra, Greece
  5. Hazal Yildirim Sous Chef, Hudson Restaurant – Istanbul, Turkey
  6. Ido Israeli Chef de Partie, West Side – Rehovot, Israel
  7. Kaan Karagoz Chef, Hudson Restaurant – Istanbul, Turkey
  8. Nikos Mavrokostas Sous Chef, Kastri Bistro – Athens, Greece
  9. Oğuz Kaan Akdoğdu Chef de Partie, Picasso Cafe Restaurant – Sakarya, Turkey
  10. Ohayon Yohanan Chef de Partie, West Side – Tel Aviv, Israel

Ο νικητής των ημιτελικών του Ισραήλ θα έχει αρκετούς μήνες για να τελειοποιήσει το πιάτο του υπό την καθοδήγηση κάποιου σημαντικού μέντορα, πριν τον τελικό στο Μιλάνο το 2018 που θα βγεί και ο τελικός παγκόσμιος νικητής.

Nikos Mavrokostas SPYC

Καλή τύχη λοιπόν σε όλους τους υποψήφιους και λίγη περισσότερη στους δυο Έλληνες βεβαίως. Ελπίζουμε να κερδίσει ο καλύτερος, αλλά η μεγάλη εικόνα  είναι ότι όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

Θα  επανέλθω σύντομα με ζωντανές ανταποκρίσεις στα  social media και βεβαίως με νέο άρθρο με αποκλειστικές εντυπώσεις και φωτογραφίες από την εκδήλωση και τους ανθρώπους.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply