Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, “ψητή” στο τηγάνι (VIDEO)

τραχανοπιτα μετσοβιτικη ψητη στο τηγανι

Η τραχανόπιτα που σας φτιάξαμε με τον Ηλία Μαμαλάκη, έχει την εξής ιδιαιτερότητα: η λογική της γέμισής της προέρχεται απ’ το Μέτσοβο, αλλά ο τρόπος ψησίματος σε τηγάνι μας ήρθε απ’ την Αλόννησο. Καθώς σ΄ όλη την Ελλάδα υπάρχουν τοπικές παραδόσεις με πίτες, εμείς προσπαθήσαμε να γεφυρώσουμε δυο τοπικές συνταγές δημιουργώντας μια νέα εκδοχή.

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, ψητή στο τηγάνι με τεχνική εξ' Αλοννήσου

Η συγκεκριμένη επιλογή μας έχει να κάνει και με την ευκολία της τεχνικής της Αλoννήσου, όπου η πίτα γεμίζεται και ψήνεται στο τηγάνι σε λίγα λεπτά. Γιατί εδώ η ιδέα είναι ότι με το περίσσευμα του τραχανά μπορείς να φτιάξεις στα γρήγορα μια νόστιμη πιτούλα να υπάρχει…

Έτσι ο βουνίσιος τραχανάς και η φέτα παντρεύονται όπως στο Μέτσοβο και στη συνέχεια αντί να μπουν στο φούρνο με φύλλο, συναντούν την τσαχπινιά των Σποράδων και ψήνονται με φύλλο κρούστας στο τηγάνι. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δείτε και θα τ’ ακούσετε στο δεύτερο βίντεο της σειράς “Νόστιμες πίτες με έμπνευση απ’ την Ελληνική παράδοση” που κάναμε χάρη στη χορηγία της Χρυσής Ζύμης και παρουσιάζουμε παρέα με τον Ηλία Μαμαλάκη.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που απαιτεί μόνο λίγη προσοχή στην τεχνική και θα ξεμπερδέψετε σε 15’, έχοντας βέβαια περίσσευμα από τραχανά.

Υλικά για 2-4 άτομα

4 φύλλα κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη
200 γρ. φέτα
150 γρ. έτοιμος γλυκός τραχανάς
50 ml. ελαιόλαδο
¼ κ.γ. πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

1. Προεργασία
Ετοιμάζετε τον γλυκό τραχανά βράζοντας σε αναλογία 1 μέρος γλυκό τραχανά προς 2.5 μέρη νερό, αλάτι και πιπέρι. Τον αφήνετε να κρυώσει. Η λογική εδώ είναι ότι έχετε φάει τραχανά κάποια μέρα και με ό,τι περίσσεψε θα κάνετε την τραχανόπιτα, οπότε διευκρινιστικά, τα 150 γρ. που αναφέρονται στις ποσότητες, αφορούν στον έτοιμο τραχανά και όχι σε πρώτη ύλη.

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, ψητή στο τηγάνι με τεχνική εξ' Αλοννήσου

2. Ετοιμάζετε τη γέμιση
Θρυμματίζετε τη φέτα σε ένα μπολ και ρίχνετε 2-3 μεγάλες κουταλιές έτοιμο (κρύο) τραχανά, ανακατεύετε και προσθέτετε πιπέρι. Οι αναλογίες που προτείνουμε μεταξύ φέτας και τραχανά είναι ό,τι θεωρούμε εμείς ιδανικό και ισορροπημένο, αλλά αν είστε ιδιαίτερα τραχανόφιλοι θα μπορούσατε να βάλετε και λίγη παραπάνω ποσότητα.

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, ψητή στο τηγάνι με τεχνική εξ' Αλοννήσου

3. Ετοιμάζετε το φύλλο
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λαδώνετε με πινέλο τον πάτο. Απλώνετε το πρώτο φύλλο κρούστας, το λαδώνετε με το πινέλο και πάνω του , κάθετα προς αυτό βάζετε το δεύτερο. Λαδώνετε και στη συνέχεια βάζετε το τρίτο φύλλο, όπως ακριβώς βάλατε το πρώτο, λαδώνετε και τέλος βάζετε πάλι κάθετα σ’ αυτό, το τέταρτο φύλλο. Τα πατάτε κάτω να πάρουν την κούρμπα του τηγανιού.

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, ψητή στο τηγάνι με τεχνική εξ' Αλοννήσου

4. Γεμίζετε και κλείνετε τη πίτα
Απλώνετε τη γέμιση μέσα στα φύλλα στο τηγάνι και στη συνέχεια αρχίζετε να κλείνετε την πίτα από πάνω ξεκινώντας απ’ το τέταρτο φύλλο που ενώνετε τις άκρες στο κέντρο. Στη συνέχεια πάτε στο τρίτο που ενώνοντας τις άκρες λογικά θα κλείσει όλη η γέμιση, το λαδώνετε αν χρειάζεται και στη συνέχεια επαναλαμβάνετε με τα δύο τελευταία φύλλα. Εκεί λαδώνετε ελαφρά όλη τη πάνω επιφάνεια και με το δάχτυλό σας στρογγυλεύετε την πίτα αν χρειάζεται και την κουνάτε κυκλικά ώστε να είναι σαφές ότι δεν κόλλησε κάπου το φύλλο στον πάτο του τηγανιού.

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, ψητή στο τηγάνι με τεχνική εξ' Αλοννήσου

5. Ψήνετε την πίτα
Ανάβετε το μάτι σε μεσαία ένταση (6-7) και μόλις ακούσετε το λάδι να τσιτσιρίζει από κάτω, αρχίζετε και κουνάτε κυκλικά τη πίτα κάθε τόσο ώστε να μένει αποκολλημένη απ’ τον πάτο και να ψήνεται παντού. Στα 3-4 λεπτά τσεκάρετε να έχει πάρει χρώμα το φύλλο και ετοιμάζεστε να την γυρίσετε ανάποδα. Θα πάρετε ένα καπάκι κατσαρόλας ελαφρά μεγαλύτερο απ’ το τηγάνι, θα το ακουμπήσετε πάνω στο τηγάνι και στη συνέχεια θα αναποδογυρίσετε γρήγορα το τηγάνι με το καπάκι κολλημένο πάνω του ώστε η πίτα να κάτσει στο εσωτερικό του καπακιού με τη ψημένη πλευρά από πάνω. Μετά θα την αφήσετε να κυλίσει πίσω στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και η άλλη πλευρά. Για καλό και για κακό αυτή τη δουλειά, κάντε τη με ένα ακόμη τηγάνι από κάτω και γάντια, μην πέσει καυτό λάδι και γίνει κανένα ατύχημα. Άλλα 3-4 λεπτά ψήσιμο όπως και πριν, γυρνώντας τη τακτικά και μόλις πάρει χρώμα και γίνει τραγανό το φύλλο, είναι έτοιμη να μεταφερθεί σε πιατέλα.

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, ψητή στο τηγάνι με τεχνική εξ' Αλοννήσου

Σερβίρισμα:

Όπως πάντα στις πίτες αφήνετε κάποια λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και στη συνέχεια κόβετε και σερβίρετε. Εμείς σερβίραμε από το πιάτο της σειράς ΕΞΟΧΗ της ΙΩΝΙΑ που βάλαμε την πίτα, στα πιάτα της σειράς KYTHERA όπου την φάγαμε. Χρησιμοποιήσαμε βέβαια στη διαδικασία τα νέα αντικολλητικά τηγάνια της FEST που κάνουν ιδανικό ψήσιμο, τόσο στις επαγωγικές εστίες της Neff που χρησιμοποιούμε στο στούντιο, όσο και στην εστία αερίου που χρησιμοποιώ στο σπίτι.

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, ψητή στο τηγάνι με τεχνική εξ' Αλοννήσου
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply December 5, 2018

    Dimitris Savvas

    Δάσκαλε την έκανα με βούτυρο και ομολογώ είναι απείρως καλύτερη και τραγανότερη από ότι με λάδι. Επίσης δοκίμασα και με ανθότυρο αναμεμιγμένο με αποξηραμένο κρεμμύδι και η νοστιμιά ήταν κάτι το μοναδικό!
    Υ.Σ. Σας τελείωσαν τα μεγάλα καπάκια? (Θα πάρετε ένα καπάκι κατσαρόλας ελαφρά μεγαλύτερο απ’ το τηγάνι) 🙂

Leave a Reply

Leave a Reply