Η κολοκυθόσουπα της συνταγής είναι μια έμπνευση της στιγμής για μια νόστιμη και αρωματική, ανοιξιάτικη σούπα που να μεταφέρει στη γεύση και τον ουρανίσκο όλη αυτή την αναζωογονητική διάθεση της φύσης στα καλύτερά της. Με το κολοκύθι να χρίζεται πρωταγωνιστής της συνταγής, χάρη στη πράσινη φύση του με τα λεπτά και φίνα αρώματα που ταιριάζουν με μυρωδικά και αρωματικά στοιχεία.

Έτσι το πράο, εκλεπτυσμένο κολοκύθι, εμπλουτίζεται από νόστιμο μελωμένο στο βούτυρο, πράσο και κρεμμύδι που μαζί με το umami απ’ το ζωμό κότας, δημιουργούν μια τέλεια βάση ώστε πάνω της να σκιρτήσουν τα φρέσκα αρώματα του δυόσμου και όλα να ενταθούν εντέλει απ’ τη μυστηριώδη, αρωματική οξύτητα από Manzanila dry sherry.
Μια συνταγή εξαιρετικά απλή τεχνικά και με ελάχιστα επιλεγμένα υλικά, όπου όλα συντείνουν στην ηρωοποίηση του κολοκυθιού ως κύριο υλικό. Αυτά που όμως απογειώνουν την απόλαυση είναι τα δύο στοιχεία, που μοιάζουν λεπτομέρειες, με πρώτο τον μπόλικο δυόσμο, που ως γνωστόν αποτελεί το ιδανικό ταίριασμα για πράσο και κολοκύθι ταυτόχρονα. Αλλά την υπεραξία του ξαφνιάσματος τελικά την προσφέρει η επιλογή του Manzanilla dry sherry, έναντι μιας συνηθισμένης εναλλακτικής, απλού λευκού κρασιού.

Το Manzanilla dry sherry είναι ένα παλαιωμένο, οξειδωμένο λευκό κρασί 15% αλκοολικού βαθμού, που παράγεται από σταφύλι palomino και οινοποιείται κοντά στις εκβολές του ποταμού Γουανταλκιβίρ, μέσα στην ευρύτερη περιοχή του Jerez στη Νότια Ισπανία, όπου βγαίνουν όλα τα είδη sherry. Το γευστικό αποτύπωμά του είναι η στεγνή του οξύτητα και ταυτόχρονα τα εξαιρετικά φρέσκα αρώματα ανθέων ως επίγευση, ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών που βγάζει έντονα φινέτσα και ανοιξιάτικη αίσθηση.
Κατά συνέπεια, το ταίριασμα με το κολοκύθι και το δυόσμο με το Manzanilla ήταν απόλυτο, φέρνοντας σημαντική γευστική υπεραξία στο πιάτο. Γιατί εντέλει, αυτό είναι το μυστηριώδες στοιχείο που παραμονεύει ήσυχα στη σούπα και το ανακαλύπτει κανείς ξαφνικά μετά από κάθε γουλιά που θα καταπιεί, καθώς διακριτικά χαϊδέυει με τα αρώματά του τον ουρανίσκο. Έτσι, σας προτρέπω να μην συμβιβαστείτε με απλό λευκό κρασί και να μπέιτε στον κόπο και το έξοδο να πάρετε dry sherry. Αν δε βρείτε Manzanilla, θα πετύχετε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα και με κάποιο άλλο τύπο fino dry sherry που θα βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ αλλά και σε όλες τις κάβες.

Η συγκεκριμένη κολοκυθόσουπα πάντως έχει πολλά κοινά με τη κλασική Γαλλική σούπα παρμεντιέ ή βισυσουάζ που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν, αλλά με τελείως διαφορετική αναλογία στα υλικά. Και με βάση αυτή τη συνάφεια, μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα να σερβιριστεί και κρύα το καλοκαίρι, σε όσους τουλάχιστον αρέσουν οι κρύες σούπες.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Μια εύκολη και απλή τεχνικά συνταγή, για μια υπέροχα νόστιμη και αρωματική σούπα που ναι μεν χαρακτηρίζεται “ανοιξιάτικης λογικής” αλλά εύκολα την απολαμβάνετε κάθε εποχή του χρόνου. Θα σας πάρει περί τα 45’ για να την ολοκληρώσετε με λίγη δικιά σας απασχόληση πάνω απ’ το φαγητό, κυρίως στην αρχή και στο τέλειωμα της διαδικασίας.

Ταιριάξτε τη ως ελαφρύ πρώτο πιάτο με κάποιο πιο πληθωρικό κυρίως όπως πάπια, βοδινό με σάλτσες, αμνοερίφια ή χοιρινό. Αλλά βέβαια μπορεί να λειτουργήσει και σαν καθημερινό βασικό πιάτο.
Χρησιμοποιήσαμε μια μαντεμένια κατσαρόλα της Lodge για να γλυτώσουμε ενέργεια, καθώς το μαντέμι έχει πολύ μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Και να μας διατηρεί τη σούπα ζεστή στο τραπέζι!

Yλικά για 8 μερίδες:
650 γρ. κολοκυθάκια σε ροδέλες (περίπου 6-8 κολοκυθάκια)
250 γρ. πράσο Άρωμα σε ροδέλες (περίπου 2 πάσα)
135 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περίπου 1 μεγάλο κρεμμύδι)
50 γρ. βούτυρο Lurpak
700 ml. βραστό νερό
1 ½ κ.σ. υγρό ζωμό κοτόπουλου Maggi Marketplace
50 ml. Manzanilla ή Fino dry Sherry
20 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο Άρωμα
200 γρ. κρέμα γάλακτος Arla 36%
Αλάτι, πιπέρι
Σχοινόπρασο Άρωμα ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Προαιρετικά: 1 καθαρισμένη πατάτα σε κομμάτια

Διαδικασία παρασκευής:
1. Προετοιμασία:
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε το πράσο και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τέλος ετοιμάζετε τον ζωμό, βάζοντας 1 ½ κ.σ. υγρού ζωμού κοτόπουλου Maggi Marketplace σε 600 ml. βραστού νερού.

2. Σοτάρετε κρεμμύδι και πράσο:
Σε μέτριου μεγέθους κατσαρόλα, βάλτε το βούτυρο να λιώσει σε μέτριας έντασης εστία. Αφού λιώσει, ρίξτε κρεμμύδι και πράσο, ανακατέψτε και αφήστε να σοταριστούν και να μελώσουν για περίπου 10’. Αν χρησιμοποιήσετε πατάτα, ρίξτε τη κι’ αυτή μαζί.

3. Προσθέτετε κολοκυθάκια και ζωμό:
Στο δεκάλεπτο, προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τον ζωμό και αλατοπίπερο και κλείνετε το καπάκι να βράσει σε χαμηλή ένταση για 25’-30’

4. Ολοκληρώνετε τη βελουτέ:
Με τα κολοκυθάκια πλέον πολύ μαλακά, με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε τη σούπα καλά. Προσθέτετε το sherry τον δυόσμο και τη κρέμα και ξαναπερνάτε με το ραβδομπλέντερ, να ανακατευτεί καλά και να σπάσουν τα φύλλα του δυόσμου, να πάνε παντού. Δοκιμάζετε σε αλάτι και πιπέρι και είστε έτοιμοι να σερβίρετε

Σερβίρισμα:
Ψιλοκόβετε το σχοινόπρασο και το πασπαλίζετε πάνω από κάθε πιάτο. Η σούπα θα αναδύει όλα τα φρέσκα αρώματα της άνοιξης και μετά από κάθε γουλιά πίσω στον ουρανίσκο, θα αισθάνεστε τη μυστηριώδη παρουσία του σέρι, που εντείνει την οξύτητα και μαζί με τον δυόσμο, δίνει αρώματα με εξαιρετικά φίνο τρόπο.
