Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Πατατοσαλάτες υπάρχουν πολλές, αλλά λίγες σου κλείνουν το μάτι και σου σφυρίζουν μάγκικα με γαστρονομική αυτοπεποίθηση, χάρη στις εντάσεις και εναλλακτικές υφές που ξέρουν ότι θα σου προσφέρουν. Μια τέτοια πατατοσαλάτα “εξτραορντινέρ” έχω εξελίξει μέσα στα χρόνια, ώστε να είναι ανεβασμένη & ψαγμένη σε κάθε επίπεδο: υλικών, γεύσης, υφής, αλλά και σχετικής τεχνικής.

πατατοσαλάτα

Γιατί όταν αγαπάμε το φαγητό, όταν είμαστε μερακλήδες της γεύσης, τότε ακόμη και μια ταπεινή πατατοσαλάτα είναι πεδίο εφαρμογής μιας φιλοσοφίας γευστικών συνδυασμών και επιβολής του περφεξιονισμού μας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με πολλαπλές υφές και αρμονικά ταιριασμενες γευστικές διαστάσεις. Το κύριο υλικό είναι νέες μικρές πατάτες με τη φλούδα τους που αφού βράσουν, κόβονται μόνο με το πιρούνι, για να δημιουργήσουν γρέζι και μαζί μ’ αυτό ένα υποτυπώδη πουρέ που θα γίνει μέρος της σάλτσας στο ανακάτωμα.  Απέναντι στη ζεστή, μεστή πατάτα με την αμυλώδη θαλπωρή στέκεται επιπόλαια, ένα δροσερό και τραγανό αγγούρι για να τονίσει την αντιθετικότητα των υφών, χαρακτήρων και θερμοκρασιών που κάνουν τη σύνθεση ενδιαφέρουσα. Όταν η χλωμή, μαλακιά μπουκιά της βρασμένης πατάτας συναντά και διαλέγεται με τη ζωντανή πράσινη φρεσκάδα απ’ το αγγούρι που αντιστέκεται στο δάγκωμα, το παιχνίδι που οφείλει να επιφυλάσσει μια σαλάτα, αρχίζει.

πατατοσαλάτα caruso

Μαζί τους, αυθάδες, τραγανό κρεμμυδάκι, αλλά και ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί να δώσει τσαχπινιά και τραγανότητα. Η άτακτη, αλανιάρα κάπαρη φέρνει τη θαλασσινή αρωματική αλμύρα της, ενώ η μουστάρδα Dijon δίνει υπόκωφες, πικάντικες τσιμπιές στη γλώσσα, όσο το λεμόνι κοντράρει στα φανερά όλα τα υπόλοιπα καλούδια, με τη γνώριμη, κοφτερή του οξύτητα. Και βέβαια, πίσω απ’ τη μόστρα, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που γλιστρά ανάμεσα στα ετερόκλητα στοιχεία και τα νοστιμίζει με τον χρυσαφένιο πλούτο του. Ποίημα!

Διαφήμιση
πατατοσαλάτα caruso

Η σύνθεση είναι τέλεια,  γιατί εμπλουτίζει την ταπεινή πατατοσαλάτα με πολύπλευρες γευστικές εμπειρίες που καταφέρνουν να λειτουργούν παράλληλα και αθροιστικά, ώστε εντέλει να ηρωοποιείται το κεντρικό υλικό, η σεμνή πλην τίμια πατάτα.

Παράλληλα, υπάρχει και δυνατότητα για εναλλακτικό τέλειωμα της συγκεκριμένης πατατοσαλάτας, όπου το λάδι έρχεται στη μορφή μιας σπιτικής, πικάντικης  μαγιονέζας, για πιο πληθωρικό αποτέλεσμα.

πατατοσαλάτα caruso

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή που θέλει 30’  και αποτελεί βάση για μικρές, ενδιαφέρουσες παραλλαγές.

πατατοσαλάτα caruso

Υλικά για μια πατατοσαλάτα για 4 άτομα

750 γρ. μικρές, νέες πατάτες με το φλούδι τους
1 μικρό αγγούρι σε φέτες
3 μεσαία κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη
1 κ.σ. αγγουράκι τουρσί
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 λεμόνι, τον χυμό του
60 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
αλάτι, πιπέρι

Διαφήμιση
πατατοσαλάτα caruso

Προαιρετικά έξτρα υλικά :

1 κ.γ. φρέσκια ή αποξηραμένη ρίγανη
2 αυγά βραστά , μελάτα ή και σφιχτά, κομμένα στα 4

Διαφήμιση

Εναλλακτική εκτέλεση για πιο πληθωρική γεύση:

Αντικαθιστάτε το ελαιόλαδο με τη σπιτική μαγιονέζα μας, όπου έχετε προσθέσει μέσα, μέχρι και 10 σταγόνες Worcestershire sauce (προφέρεται Γούστερ) που θα δώσουν umami.

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Βράζετε τις πατάτες:

Σε κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει και ρίχνετε τις πατάτες με μια κουταλιά αλάτι να βράσουν μέχρι να είναι τόσο μαλακές ώστε να μπορείτε να τις τσιμπήσετε με ένα πιρούνι χωρίς αντίσταση (περίπου 20’-25’).

πατατοσαλάτα καρουσο

Τις σουρώνετε και στη συνέχεια τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια με ένα πιρούνι, όχι μαχαίρι, για να κάνουν γρέζια, ώστε στο ανακάτεμα της σαλάτας να φύγουν μικρά κομματάκια απ’ τη πατάτα και να γίνουν πουρές. Έτσι αυτός ο “πουρές” θα μπλέξει με τα υπόλοιπα υλικά και θα δημιουργήσει την τέλεια πηχτή σάλτσα για τη πατατοσαλάτα.

2. Ετοιμάζετε παράλληλα τα υπόλοιπα υλικά:

Κόβετε κρεμμυδάκια, αγγούρι και αγγουράκι τουρσί σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, ξεπλένετε τη κάπαρη και στιβετε τον χυμό του λεμονιού.

πατατοσαλατα καρουσο

3. Σύνθεση:

Βάζετε πρώτα τις ζεστές πατάτες κομμένες με το πιρούνι και ρίχνετε από πάνω το λεμόνι για να ρουφήξουν λίγη οξύτητα όσο είναι ζεστές.

πατατοσαλάτα καρουσο

Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά, ώστε να δημιουργηθεί και η σάλτσα που είπαμε πιο πάνω. Δοκιμάζετε και διορθώνετε αν χρειαστεί σε μουστάρδα, λεμόνι και αλάτι.  

πατατοσαλάτα καρουσο

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε την πατατοσαλάτα ζεστή ή και σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα,  ή μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδευτικό σε πλείστα φαγητά, ή ακόμη και ως μια εναλλακτική σαλάτα σε μπουφέ ή και σε ένα πικ-νικ. Αυτή η πατατοσαλάτα είναι το ιδανικό συνοδευτικό ενός σνίτσελ βιενουά, και θα έλεγα πως γενικότερα ταιριάζει πολύ δίπλα σε τηγανιτά και ειδικά σε παναρισμένα ή με κουρκούτι, λόγω της ποικιλίας υφών που παίζουν με τη τραγανότητα του κυρίως πιάτου. Ταυτόχρονα όμως ταιριάζει και με στεγνά ψητά κρεατικά ή πουλερικά. Γενικά είναι μια σαλάτα που μπορέιτε να απολαύσετε σε όλες τις εποχές του χρόνου και σε πολλά διαφορετικά τραπέζια.

πατατοσαλάτα caruso

Σερβίραμε στο μπολ σαλάτας της σειράς ΚΙΜΩΛΟΣ της ΙΩΝΙΑ και βράσαμε τις πατάτες σε αντικολλητική κατσαρόλα της Fest

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *