Τα φασολάκια λαδερά είναι ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό σπιτικό φαγητό που στους περισσότερους προκαλεί νοσταλγικές μνήμες απ’ τη μανούλα τους. Και εκεί οφείλεται κατά την εκτίμησή μου και το μοναδικό πρόβλημα αυτού του κατά τα άλλα υπέροχου ελληνικού πιάτου.
Γιατί η εμπειρία μου, έχοντας φάει το φαγητό αυτό από πολλές μανάδες και γιαγιάδες, όχι όλες δικές μου, βέβαια (!), είναι ότι το αδικούν με τον τρόπο που το μαγειρεύουν. Και έτσι εκπαιδεύουν λάθος το γευστικό κριτήριο των παιδιών τους (εγώ και σεις δηλαδή), που σε περιπτώσεις όπως αυτές, δεν τολμούν να αντισταθούν και να επαναστατήσουν απέναντι στη προηγούμενη γενιά, υιοθετώντας και διαιωνίζοντας τις λάθος μαγειρικές πρακτικές της. Το βλέπω άλλωστε στο γραφείο, στα τάπερ απ’ τα φασολάκια λαδερά που φέρνουν οι συνάδελφοι στη κουζίνα για γεύμα, που δεν τα ζηλεύω, αλλά με βοηθούν να αντιληφθώ τι ακριβώς γίνεται.
Ποια είναι λοιπόν τα ‘εγκληματικά λάθη και παραλήψεις της απερχόμενης γενιάς’ που με τόσο κόπο, στοργή και προδέρμ, μας μύησε στα μυστικά του φρέσκου φασίολου ως λαδερό;
Δύο απλά πράγματα γίνονται λάθος κατ’ εξακολούθηση κατά την γνώμη ενός “αχάριστου” νεωτεριστή της αστικής κουζίνας που δεν φοβάται να τα βάλει με την “κακώς εννοούμενη” παράδοση.
Πρώτον και κυριότερο, το ότι οι μανάδες μας, μας έμαθαν να βράζουμε τα φασολάκια τόσο πολύ στο μαγείρεμα, ώστε να μπορούμε να τα φάμε και χωρίς δόντια και δεύτερον, ότι είθισται να κολυμπάνε σε ένα πιάτο με υπερβολικά ζουμιά ντομάτας, νερού και λαδιού.
Εδώ λοιπόν ερχόμαστε εμείς να κράξουμε “αντισταθείτε”!
Γιατί αυτή είναι η λέξη κλειδί σε μια κατά τα άλλα εντελώς απλή συνταγή. Αντίσταση!
Αντίσταση σε τρία σημεία, που συνιστούν κατ’ εμέ και τα τρία μυστικά της νεωτεριστικής άποψης, γι’ αυτή την τέλεια κατά τα άλλα, παραδοσιακή συνταγή για φρέσκα φασολάκια λαδερά:
Μυστικό 1: Αντισταθείτε στα παραβρασμένα φασολάκια
Το φασόλι όταν μαγειρευτεί θα πρέπει να αντιστέκεται στη δαγκωνιά σας , να μένει τραγανό, να νιώθεις ότι έχει ζωή, σφρίγος, φρεσκάδα καλοκαιρινή που σφύζει υγεία. Όχι εκείνο το μαλθακό πράγμα που ανοίγει και επιτρέπει στα σπόρια απ’ τα φασολάκια να βγαίνουν στο πιάτο και να κάνουν βόλτες μέσ’ τη σάλτσα.
Τα φασολάκια πλατιά, λαδερά, οφείλουν να είναι ολόκληρα και σε κάθε μπουκιά να νιώθεις την αντίσταση στα δόντια σου, τόσο απ’ το πράσινο περίβλημα, όσο και απ΄ το νόστιμο αμυλώδες φασολάκι ‘κιντερ-έκπληξη’ που κρύβουν μέσα.
Αυτό είναι θέμα λίγο μαγειρικής τεχνικής και λίγο εγκράτειας στους συνολικούς χρόνους μαγειρέματος. Όσον αφορά στην τεχνική, η πρόταση της συνταγής είναι να σοτάρετε επί 8-10 λεπτά τα φασολάκια στο λάδι στα 3/4 της έντασης, ΠΡΙΝ προσθέσετε νερό, εν αντιθέσει με τις περισσότερες καταγεγραμμένες συνταγές.
Χωρίς να μπω σε μεγάλες επιστημονικές αναλύσεις, κατά το μαγείρεμα το νερό στα λαχανικά ως αλκαλικό, τα μαλακώνει, ενώ το λάδι τα κρατά σφριγηλά (λόγω όσμωσης από έξω προς τα μέσα και όχι αντίθετα όπως με το νερό). Οπότε όσο χρόνο τα σοτάρετε σε λάδι, τόσο πιο πολύ τα κύτταρά τους κρατούν το νερό τους και άρα στο τέλος βγαίνουν τραγανά. Όσο τα βράζετε σε νερό, τόσο το νερό απ’ τα κύτταρά τους, βγαίνει στο νερό που τα βράζει και άρα μαλακώνουν.
Μυστικό 2: Αντισταθείτε στη ντομάτα
Τα φασολάκια λαδερά δεν θέλουν πολλή ντομάτα. Η ντομάτα παίζει όχι σε δεύτερο αλλά σε τρίτο επίπεδο, μετά τον μαϊντανό και το κρεμμύδι. Αντισταθείτε και στον πελτέ και στη σάλτσα ντομάτας. Μόνο ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη ή σε μικρά κομμάτια και λίγη σε ποσότητα ώστε να μην καπελώσει την υπέροχη φρέσκια γεύση του φασολιού.
Αυτό δε σημειώνω ότι είναι οδηγία από παραδοσιακούς και όχι νεωτεριστική δικιά μου, αλλά την ασπάζομαι 100% γιατί εκφράζει την σωστή μαγειρική φιλοσοφία που στόχο έχει να αναδείξει το ένα κύριο υλικό. Και αυτό στο πιάτο μας είναι το φασόλι και όχι η ντομάτα.
Μυστικό 3: Αντισταθείτε στο πολύ νερό, χωρίς μέτρημα
Κάθε φορά που βλέπετε ένα πιάτο λαδερού που κολυμπάει σε ζουμιά, ένα χαριτωμένο κουνελάκι, πνίγεται στο ρυάκι, εξαιτίας του μάγειρα! Καλά, ίσως όχι ακριβώς έτσι, αλλά αυτό το νερομπούλι σε παραβρασμένα λαδερά φαγητά εμένα μου προκαλεί αναγούλα και αίσθηση ξεπέτας και προχειρότητας!
Τα λαδερά φαγητά πρέπει να σερβίρονται με σάλτσα λαδιού, που συχνά περιέχει πυκνή σύνθεση ντομάτας κρεμμυδιού και μυρωδικών και χωρίς ΙΧΝΟΣ νερού. Ούτε σταγόνα παρακαλώ!
Ο μόνος λόγος που τα λαδερά σερβίρονται ως νερομπούλια είναι ότι οι περισσότερες παραδοσιακές νοικοκυρές έχουν αλλεργία στο ακριβές μέτρημα των υλικών στη μαγειρική, νοιώθουν το μαγείρεμα ως υποχρέωση και όχι ως δημιουργία και έχουν βεβαίως μάθει στα παραβρασμένα λαχανικά. Οπότε ρίχνουν μπόλικο νερό εκεί στην αρχή μην καεί το φαγητό, κάνουν τις δουλειές τους και όταν το θυμηθούν πάνε και το βγάζουν. Όχι μαντάμ! Αντιστάσου στη προχειρότητα και κάνε το φαγητό σου με αγάπη και ακρίβεια!
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πολύ εύκολη παραδοσιακή συνταγή που απ’ τη πολύ ευκολία παραμελούμε συχνά τα βασικά της μυστικά και βγαίνει υποδεέστερη της ιδανικής. Θα σας πάρει 15 λεπτά στο καθάρισμα των φασολιών και την προετοιμασία των υλικών και άλλα 45’ στο μαγείρεμα. Πρέπει να είστε από πάνω όμως μέχρι και το σοτάρισμα των φασολιών και να ελέγχεται συχνά την πορεία του μαγειρέματος μια και χρησιμοποιούμε το ελάχιστο νερό και θέλει προσοχή.
Το πόσο αλντέντε θέλει ο καθένας τα φασολάκια του είναι υποκειμενικό, αλλά αν δεν είστε συνηθισμένος, σας προτείνω να εκπαιδεύσετε τη γεύση σας σ’ αυτή την πιο μοντέρνα και υγιεινή λογική και θα το εκτιμήσετε συν τω χρόνω.
Υλικά ( για 4 άτομα)
1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια πλατιά = 850γρ. καθαρισμένα
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε καρέ
1 καρότο σε μισές ροδέλες
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. τριμμένη ντομάτα
½ φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
400 μλ ζεστό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
70 μλ. Ελαιόλαδο παρθένο για το μαγείρεμα και 50μλ. έξτρα παρθένο για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή:
1. Πλένετε τα φασολάκια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε κόβοντας τις δυο άκρες. Εφόσον έχουν νεύρα (τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά) που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται στο κόψιμο, τις αφαιρείτε κι’ αυτές. Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μακρυά, κόψτε τα στη μέση. Από το 1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια υπολογίστε 15% φύρα, ήτοι καθαρό 850 γρ.
2. Σε πλατιά κατσαρόλα και στο ½ της έντασης του ματιού, βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί. Μόλις κάψει ρίξτε κρεμμύδι, πατάτες και καρότο να σοταριστούν για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέστε και την κουταλιά της ζάχαρης στη διαδικασία.
3. Ανεβάστε την ένταση του ματιού στα ¾ και προσθέστε τα φασολάκια και ανακατέψτε ωστε να πάνε κάποια κάτω στο λάδι και ν’ αρχίσουν να σοτάρονται. Ανά λεπτό ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν πάρει μια καλή δόση σοταρίσματος στο λάδι για περίπου 8 λεπτά.
4. Προσθέστε τη σάλτσα από τριμμένες ντομάτες και τα 400 μλ. ζεστό νερό και ανακατέψτε. Αφού πάρουν βράση χαμηλώστε την ένταση στη μέση να σιγομαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι.
5. Σε 20’ προσθέστε αλατοπίπερο και τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Ανάλογα με τη φωτιά και το σκεύος σας σιγά-σιγά η ποσότητα του νερού θα ελαττούται και θεωρητικά σε 15’ ακόμη λεπτά, θα έχει μείνει ελάχιστο ενώ τα φασολάκια θα είναι έτοιμα και τραγανά. Επειδή κάθε σκεύος, κουζίνα, φασολάκια και γούστο είναι ελαφρά διαφορετικά, στο τελευταίο δεκάλεπτο ελέγχετε τη ποσότητα των υγρών και δοκιμάστε κάθε τόσο τα φασολάκια. Αν θέλετε τα φασολάκια σας λιγότερο αλντέντε, προσθέστε λίγο ακόμη νερό αλλά με προσοχή και ανά 100 μλ., ώστε να μην περισέψει στο τέλος και βγει το φαγητό σαν αντιαισθητικό νερομπούλι.
Σερβίρισμα:
Αφήστε το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέστε κατά βούληση φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με καλό ψωμί και φέτα. Ιδανικά συνοδέψτε τα φασολάκια με μια ΑΛΦΑ Weiss, μια ελληνική αφιλτράριστη και φυσικά θολή μπύρα που με το φρουτώδη και γήινο χαρακτήρα της, ταιριάζει τέλεια με τα τραγανά και αρωματικά φασολάκια σας. Δροσίστε λοιπόν με τον πιο γαστρονομικά ψαγμένο τρόπο, το Ελληνικό καλοκαίρι!
Anonymous
Επιτέλους! Κάποιος που σιχαίνεται τα αισχρά “νιανια” φασολάκια που κάνουν μπάνιο σε σούπα τομάτας! Μια χαρά τα λέτε. Συμπληρώστε παρακαλώ το αρχείο σας, με το λιωμένο γεμιστό κολοκυθάκι με κιμά. Αυτά τα δύο, θεωρώ ότι είναι τα πιο κακοποιημένα λαχανικά από την ελληνίδα μαγείρισσα.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ναι όπως το λέτε! Για φαφούτηδες παπούδες…
Demetris Mavros
και λαθος να κανεις στο νερο δεν ειναι δυσκολο να βγαλεις τα φασολακια αι να δεσεις την σαλτσα.
Demetris Mavros
και θα ηθελα να πω οτι το μπλογκ σας ειναι εξαιρετικο ,συγχαρητηρια !
Anonymous
Στα φασολάκια απαγορεύται δια ροπάλου ο μαιντανος!!!
Τα κακοψημένα φασολάκια δημιουργουν πόνο στην κοιλιά και αέρια!!!
Anonymous
Μαγειρεύουμε με ή χωρίς καπάκι;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Οι μετρήσεις είναι χωρίς καπάκι. `Αν βάλετε θα χρειαστεί λιγότερο νερό αλλα δεν μπορώ να σας πω πόσο λιγότερο χωρίς δοκιμή.
μαντω
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΟΤΑΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΗ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ….
akis
Στο 1κιλο φασολακια χρησιμοποιω
αν δεν εχω φρεσκια ντοματα 1κουτι 400γρ εμποριου και δεν χρησιμοποιω καθολου υγρα(νερο). Χαμηλη φωτα στο μαγειρεμα 30-35 λεπτα με καπακι. Το επιπλεον αρωματικο που ριχνω ισως απο συνηθεια στην γευση τους ειναι η ριγανη και προσωπικα νομιζω πως του ταιριαζει.
ΣΠΥΡΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ.
ΑΠΛΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΔΟΥΛΕΙΆ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ .
Λυδάκη Άννυ
Τέλεια η συνταγή και ενημερωτικά σημειώστε ότι αν χρεισιμοποιηθούν κατσαρόλες με χοντρό πάτο δεν χρειάζεται καθόλου νερό αλλά στο ελάχιστο η ένταση και καπάκι
μόλις τελειώσει το σοτάρισμα.
Λυδάκη Άννυ
Συγνώμη για το “ει” του “χρησιμοποιηθούν!”
Anonymous
πρώτη φορά στη ζωή μου τρώω τόσο ωραίο φασολάκι!
Charis
Δοκιμάστε να προσθέσετε και λιγη καπνιστή πάπρικα.εμένα μου ταιριάζει παρα πολύ
Katerina
Μπράβο και πάλι μπράβο! Επιτέλους έφαγε φασολάκια και ο γιος μου που δεν ήθελε να τα βλέπει!!!!Καταλαβαίνετε τη χαρά μου… Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Πραγματικά οι συμβουλές σας είναι πολύτιμες. Ξεφεύγετε από την απλή γραφή μιας συνταγής, πάτε ακόμα πιο πέρα στο πως θα πάρουμε όλη τη νοστιμιά από το κάθε συστατικό που χρησιμοποιούμε. Συγχαρητήρια!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστώ πολύ!
l. glynou
Θα το δοκιμάσω, αν και δεν συμφωνώ με τόσο τσιγάρισμα
Ελιζα
Καλα ε? Η αιώνια διαμαχη μεταξύ της μαμάς μου και της μικρής της αδερφής. Η πρώτη κάνει τα λαδερά έτσι ώστε να μην έχουν νερό στο τέλος και η δεύτερη μιλάμε τα κάνει σούπα! Και όταν τα τρως όλα τα ρούχα σου έχουν πιτσιλιές από λάδι νερό και ντομάτα… Εγώ πάντως, αν και νέα νοικοκυρά έτσι όπως προτείνεις τα κάνω, και η μπύρα η συγκεκριμένη είναι η αγαπημένη μου! Καλή όρεξη στους μερακλήδες!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Χεχεχε! Μαζί θα κερδίσουμε!!!
Jo
Συγχαρητήρια και πάλι! Δεν έχω φάει πιο νόστιμα φασολάκια! Πρώτη φορά που τα τρώω αλντέντε και η διαφορά ήταν τεράστια. Σαν να μην έχω ξαναφάει φασολάκια τόσα χρόνια. Με κάνατε να τα αγαπήσω. Ξετρελάθηκα! Οτι και να γράψω είναι λίγο.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
ελενη
Ελενη
ελενη
Αγαπητέ κύριε Δημητρη πρώτα πρώτα σας συγχαίρω γι αυτή την πρωτοβουλία σας επιτέλους τρώμε νόστιμο καλό μαγειρεμένο ελληνικό φαγητό. Ή πρώτη συνταγή που δοκίμασα ήταν οι μπάμιες. Απλώς καταπληκτικές. Τώρα ακολουθώ κατά γράμμα τις συμβουλές σας. Αγαπημένο πιάτο όλων μας το μοσχαράκι λεμονάτο. Έφαγε και ή κόρη μου που τρώει κρέας με το ζόρι. Σήμερα έφτιαξα τα φασολάκια. Απίστευτο. Ξετρελαθηκαν όλοι. Τώρα για οτιδήποτε χρειαστω τρέχω στο site σας . Σας ευχαριστώ πολύ για τις μοναδικές συμβουλές σας κι εύχομαι πάντα επιτυχίες.
Georgia
Εύγε! Κι εγώ όταν τα κάνω έτσι μου αρέσουν! Αλλά γιατί να κόβουμε τα φασολάκια και από τις δύο μεριές? Δεν αρκεί μόνο από τη μία από το κοτσανάκι που τα κρατάει στο φυτό? Ευχαριστώ… καθαρίζοντας φασολάκια
Anonymous
Το πρόβλημά μου είναι οι πατάτες. Πολλές φορές τα φρέσκα φασολάκια είναι σκληρά και οι πατάτες βράζουν πολύ πιο γρήγορα και στο τέλος λιώνουν.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Κόψτε τες πιο χοντρές τότε. Αλλά και το ότι λιώνουν δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς το άμυλο και τα κομματάκια πήζουν την σάλτσα
Evi
Λοιπόν, εγώ τα φασολάκια δεν τα έτρωγα μικρή. Τώρα όντας μαμά τα μαγειρεύω (και τα τρώω) για τα παιδάκια μου και το σύζυγο. Έκανα την προηγούμενη φορά (μετά από άπειρες διαμαρτυρίες από πλευράς συζύγου για την πολλή ντομάτα κυρίως) τη συνταγή σου! Μιλάμε άλλο φαί! Θεϊκό! Ο άντρας μου σε ευχαριστεί πολύ γιατί έσωσες αυτό το μετριότατο μέχρι τώρα φαγητό (όντως) και το απογείωσες! Χίλια μπράβο!
Anonymous
η γιαγια μου που παντα της αρεσει να προσθετει αυτο το κατι στο φαγητο ,προσθετει τις ”ουρες” απο μπριζολακια ή εστω λιγο χοιρινο… εμενα που δεν μ αρεσουν τρωω μονο τα δικα της!
Katia
Είστε μοναδικοί! Συνεχίστε ετσι! Ευχαριστω για τις μοναδικες συνταγές σας!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Costas Dimitriadis
Καλό θα ήταν να γράφετε σε τι θερμοκρασία να μαγειρεύουμε τα φαγητά. Ή έστω να λέτε μέτρια ή δυνατή φωτιά.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Έχετε απόλυτο δίκιο και συνήθως είμαι σχολαστικός σ’ αυτό αλλά εδώ όντως δεν είχε αρκετές αναφορές, μάλλον γιατι την έγραψα καλοκαίρι σε διακοπές και ήμουν χαλαρός… Το διόρθωσα όμως και ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση. Η αναφορά δεν μπορεί να γίνει με θερμοκρασία (γιατί αν κάτι βράζει είτε σε δυνατή ή σε σιγανή φωτιά, η θερμοκρασία είναι ίδια) αλλά με ένταση στο μάτι, παρόλο που και εκεί από μάτι σε μάτι και ανάλογα με θερμική τεχνολογία (αέριο, ηλεκτρικό, επαγωγικό κλπ) και σκέυος, το πράγμα έχει πολλά περιθώρια. Πάντως ενδεικτικά τις έχω σημειώσει!
fasolakia
I’m happy to see the original fasolakia recipe.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Demetri Tsirlis
Para pou oraia sintagi great job
aaduck
Υπέροχη συνταγή!
Είμαστε δύο κι έφτιαξα μόνο τη μισή δόση και τώρα κλαίμε…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΣΥΡΟ
Για άλλη μια φορά, εξαιρετικές πληροφορίες για ένα “συνηθισμένο” κατά τα άλλα φαγητό. Χαίρομαι όταν ψάχνω για συνταγές και βλέπω να υπάρχει στο caruso.gr. Οι πληροφορίες είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι, γραμμάρια, λίτρα, τα λάθη που γίνονται, κλπ. Έτσι μπορούμε να κάνουμε ακριβώς τη συνταγή, χωρίς “περίπου ένα φλιτζάνι” κλπ. Όποιος ακολουθήσει ακριβώς τη συνταγή και κατά γράμμα θα γευθεί πραγματικά το φασόλι, όπως ακριβώς περιγράφεται από το Δημήτρη. Το πιάνεις με το πιρούνι και στέκεται ζωντανό, με τα δικά του φρέσκα αρώματα που απλά βοήθησες με το κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο και τέλος ντομάτα, πραγματικά να αναδειχθούν. Ένα πιάτο που αν γίνει όπως πρέπει θα εκπλήξει και τον πιο γκουρμεδιάρη άνθρωπο. Τώρα που είναι και η εποχή τους… Ευχαριστώ πολύ!
spibad
Ίσως τα ποιο νόστιμα φασολάκια που έχω φάει. Αν δεν είχα κάνει τη χαζομάρα να βάλω και μια σκελίδα σκόρδο μέσα θα ήταν τέλεια! (Απλά έχω πάθος με το σκόρδο!)
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Αχ τι θα σας κάνω….
Anonymous
Πολυ καλο, φχαριστηθηκα φασολακι ο εργένης.
Anonymous
Παρά πολλή ωραία!Ευχαριστουμε.
Ιωαννίδης Ι. Ιωάννης
Είμαι στα 65, τόσο νόστιμα φασολάκια , πρώτη φορά, δοκιμάστε τα…………..
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Maria
Πολύ χρήσιμα τα μυστικά και πολύ ωραία η συνταγή. Άλλο ένα μυστικό για να απογειώσουμε την γεύση είναι να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη (όχι μόνο σε αυτή τη συνταγή αλλά σε όλες όσες περιέχουν ντομάτα) με μελάσα!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά είναι δύσκολο τιπ για το μέσο σπίτι
Anonymous
Είμαι νέος στη προσπάθεια της κουζίνας μα όχι στα χρόνια. Συγχαρητήρια για τα φασολάκια σου. Έτσι μου είπε ο γιος που, μέχρι σήμερα, τα έτρωγε μόνο αναγκαστικά. Με τη σειρά μου λοιπόν πρέπει να σου μεταφέρω τα συγχαρητήρια για τη συνταγή σου μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν για το πότε να βάλω τον μαϊντανό. Έτσι τον έβαλα αφού πήραν βράση τα φασολάκια. Έγιναν πάρα πολύ νόστιμα, Ξανά σε ευχαριστούμε πολλή
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Anonymous
Και τα τρια είναι παντελώς λαθος. Αλλα και τα τρια!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ε για να το λέτε εσείς, με τόσο εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία και προφανή αυθεντία…
Melina
Θα αλλάζατε κάτι αν χρησιμοποιούσατε κατεψυγμένα φασολάκια; Ευχαριστώ πολύ!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ναι θα άλλαζαν οι αναλογίες του νερού και οι χρόνοι, αλλά όχι η βασική λογική
Ζωή
Μια χαρά τα λέτε κε Παπαζυμούρη, αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι μανούλες μας πέρασαν πείνα και Κατοχή κι ως κουσούρι πλέον, τους έμεινε η εμμονή με το μπόλικο λαδάκι και ντομάτα! Θυμάμαι πάντα τα ζουμερά και παραβρασμένα φασολάκια (και όχι μόνο) της μαμάς, θείας, κλπ. οι οποίες, εάν τολμήσεις να τους πεις κουβέντα, θα σε κατσαδιάσουν λέγοντας το γνωστό “εσείς οι νεότεροι δεν ξέρετε να τρώτε”!! Προσωπικά, μαγειρεύω τις συνταγές της μητρός μου, “πειραγμένες” πάντα στο βαθμό που χρειάζεται ώστε να συμβαδίζουν με τους κανόνες της δικής μας γενιάς.
(Σήμερα μαγείρεψα κατά σύμπτωση φασολάκια κι έπειτα μπήκα στο site από περιέργεια για το αν θα βρω κάτι σχετικό…)
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Μα βέβαια, οι μανάδες και γιαγιάδες μσς έζησαν σε πολύ δύσκολες εποχές που το βασικό ζητούμενο ήταν να υπάρχει φαί στο τραπέζι, χωρίς βέβαια τις σημερινές μας γαστρονομικές ανησυχίες που ήταν πολυτέλεια για τότε, και έτσι προσπαθούσαν με ό,τι είχαν και ό,τι ήξεραν εμπειρικά να δώσουν θρέψη και νοστιμιά. Σήμερα έχουμε την πολυτέλεια της γνώσης και αναλογικά της αφθονίας υλικών και μαγειρικών μέσων και έτσι μπορούμε να το ψάχνουμε παραπάνω , να το πάμε γαστρονομικά λίγο πιο πέρα, λίγο πιο υγιεινά, λίγο πιο νόστιμα, λίγο πιο κομψά. Επίσης μην ξεχνάτε πως τότε πολλά υλικά ήταν πιο δύσκολα στη μαγειρική, πιο σκληρά, πιθανά πιο νόστιμα βέβαια, αλλά σε γενικές γραμμές η λογική του να τα παραβράζουν ήταν αυτή που είχαν συνηθίσει. Σήμερα ξέροντας παραπάνω και έχοντας εκπαιδεύσει τη γεύση μας (και έχοντας όλοι δόντια…) ζητάμε τραγανότητα και σφρίγος στα λαχανικά που συνδυάζονται όπως πια ξέρουμε και με την υγιεινότητα.
Anonymous
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ (ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ) ;ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΑ Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΓΙ΄ΑΥΤΟ.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Δεν το έχω κάνει όπως λέτε και δεν φαντάζομαι την συνταγή να ταίριαζε σε “αμπελοφάσουλα” που δεν σηκώνουν σάλτσες και πολύ μαγείρεμα κατ’ εμένα (άλλωστε δεν νομίζω να υπάρχουν και σε κατεψυγμένα).
Όμως κάλλιστα θα έβαζα τα στρογγυλά φασόλια αντι για τα πλατιά. Αλλά θα πρέπει να ξαναδείτε τους χρόνους επιτόπου. Μάλλον θα θέλουν πιο λίγο.
Anonymous
με τοσες λεπτομέρειες το φαγητό βγήκε υπεροχω
αλλά μου ζαλισε τα @ρχειδιια@
Δημήτρης Παπαζυμούρης
@@@@στώ
Dina
Συμφωνώ με τη φιλοσοφία της κουζίνας σας! Μπράβο για τη δουλειά που κάνετε με τις γεύσεις και ιδίως με τις υφές, και ευχαριστούμε που μας την προσφέρεται.
Μαρία
Σας αγαπώ! Αυτό όμως που μου αρέσει πιο πολύ στις συνταγές σας είναι ότι αιτιολογείτε το κάθε τι, πετάτε και ένα “λόγω αλκαλικότητας” και ψαρώνω μεν, μου αρέσει δε! Τα πάντα είναι χημεία τελικά..
Panagiotis Koutalos
Καταπληκτικη συνταγη!! Ακριβως οπως και υποσχεται, εχει σαν αποτελεσμα μια γευση πολυ κοντα στην αυθεντικη αλλα χωρις το νερουλο της υποθεσης! Το μονο προβλημα μου ήταν οτι επειδη τα φασολακια που ειχα ηταν κατεψυγμενα, οταν τα εριξα να τσιγαριστουν, ο παγος τους που ελιωνε αραιωσε το λαδι και δεν εγινε το τσιγαρισμα τους οπως επρεπε. Επισης, θα μου αρεσαν ακομη πιο al dente, αλλα ισως τα παραβρασα λιγο γιατι δεν τηρησα τους χρονους αυστηρα… Οπως και να εχει, ευχαριστω για την συνταγη!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ειδικά τα κατεψυγμένα φασολάκια δεν μπορούν να βγούν πολύ αλ ντέντε.
Xaris
Πως τα κανουμε αν θελουμε να προσθεσουμε κ μοσχαρακι ;;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ξεχωριστά! Οι χρόνοι και η τεχνική τους είναιδιαφρετικοί και αν τα βάλετε μαζί θα καταλήξετε με φασολάκια νια-νιά μέχρι να γίνει το κρέας. Κάντε ένα ελαφρύ κοκκινιστό (με λίγη ντομάτα δηλαδή) και συνδιαστε τα στο πιάτο. Ο πιο σίγουρος τρόπος να απολαύσετε τον γάμο τους!
Κουμπάρα
…και άλλων κωμοπόλεων, χα χα χα#
Δημήτρης Παπαζυμούρης
George Papastergiou
Πάρα πολύ ωραία συνταγή. Απλή, λιτή, απέριττη και νοστιμότατη. Πάντα όταν μαγειρεύω συνταγή άλλου για πρώτη φορά την ακολουθώ κατά γράμμα. Την επόμενη φορά αντι για νερό θα προσθέσω και τον ζωμό (κολοκυθάκι, κρεμμύδι, καρότο, πατάτα, ποντίκι απο μοσχάρι) που μένει απο το φαγητό της κορούλας μου.
ΥΓ: Έγινες ο αγαπημένος μου μάγειρας.
Diomidis
Δημήτρη καλησπέρα!!
Έχω την υποψία οτι η τομάτα ,όταν μπαίνει από νωρίς και βράζει αρκετά μαζί με το φασολάκι το σκληραίνει/σφίγγει. Σου λέει κάτι ή είναι απλά υποψία μου?
(Φυσικά θα μπορούσε να είναι 1002 παράγοντες όπως φασολάκι κατεψυγμένο vs φρέσκο, τομάτα πελτέ ή κονκασε ή φρέσκια…. δε πειραματίστηκα για να πω πότε συμβαίνει συχνότερα και με ποιο συνδυασμό ή αν “φταίει” κάτι άλλο.
Έχεις υπόψιν σου κάτι για την επίδραση της τομάτας με το φασολάκι στο βρασμό?
Σε ευχαριστούμε για όλες τις γνώσεις!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Η ντομάτα (όπως και το λεμόνι) είναι όξινη γι’ αυτό όντως κρατά σφριγηλό/σκληρό το φαγητό που μαγειρεύετεαι μαζί και γι’ αυτό γενικα τη βάζουμε μετά τη μέση της διαδικασίας, εχοντας συνήθως σε πρώτη φάση τα βασικά υλικά να βράζουν σε ζωμό ή νερό. Με το φασολάκι την βάζουμε μετά από ένα καλό σοτάρισμα στο φασολάκι και βοηθά στο να κρατηθεί ελαφρώς σφριγηλό αν και μαλακώνει απ το βρασμό (δηλαδή όπως το θελουμε τελικώς).
Mαρία
Σήμερα έκανα τη συγκεκριμένη συνταγή και τα σχόλια που απέσπασα ήταν “Δεν έχω ξαναφάει πιο νόστιμα φασολάκια” από άτομο που δεν θέλει να τα βλέπει..Πραγματικά εξαιρετικός τρόπος μαγειρέματος!!!Φτάνει πια με τα παραβρασμένα φασολάκια μες τη σάλτσα που μας έμαθε η μαμά.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Έτσι! Ευχαριστω πολύ, νάστε καλά!
Αγάπη Μαμουλιδου
Το μαγείρεψα έτσι ακριβώς, με την ποσότητα που αναγράφεται, τα λεπτά που απαιτούνται και πραγματικά βγήκε απίστευτο! Συγχαρητήρια!!!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης