Τα 9 Μυστικά για Τέλειο Γιουβέτσι Φούρνου & Γιουβέτσι Κατσικάκι

κατσικακι κοκκινιστο γιουβετσι φουρνου
γιουβετσι φούρνου

Γιουβέτσι είναι το πήλινο σκεύος που έδωσε το όνομά του σε ένα απ’ τα νοστιμότερα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας. Ένα φαγητό, ορισμό του comfort food αλα Ελληνικά, με αρχικές εκτελέσεις ιστορικά το αρνάκι και κατσικάκι με κριθαράκι και στη συνέχεια, το μοσχαράκι κοκκινιστό.

Δεν υπάρχει ωραιότερη μπουκιά από ένα χυλωμένο κριθαράκι που να στέκει τόσο ώστε να νιώθεις το κάθε σπυρί στο στόμα σου, μέσα σε μια πηχτή σάλτσα ντομάτας και κρέατος. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι σπάνιο. Γιατί το γιουβέτσι για να βγει σωστό έχει μυστικά και πολύ συγκεκριμένους κανόνες που δεν έχουν καταγραφεί μεθοδικά και έτσι σπάνια τηρούνται. Μέχρι τώρα!

Όσο λατρεύω το γιουβέτσι όταν είναι σωστό, αχνιστό, τόσο δεν μπορώ να το φάω όταν είναι ένας λαπάς κολλημένος σε μια μάζα όπως συχνά είναι σε εστιατόρια αλλά και σε πολλά σπίτια που το ξεπετάνε με φτηνά υλικά, μαγειρεύοντας το με το μάτι, χωρίς κανόνες και αυστηρό πρότυπο τελικής γεύσης.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

Έτσι, αυτό το άρθρο, γράφτηκε ως σημείο αναφοράς της τεχνικής για το τέλειο γιουβέτσι φούρνου, θέτοντας ως πρότυπο το να απολαμβάνεις ένα νόστιμο κοκκινιστό κρέας με σάλτσα ντομάτας με κριθαράκι που είναι μελωμένο αλλά ταυτόχρονα στέκει στο κέντρο του ωστε να νιώθεις το κάθε σπυρί ξεχωριστά.

Η έμφαση στο συγκεκριμένο άρθρο είναι βέβαια η τεχνική και τα μυστικά, αλλά για να εφαρμόσουμε την τεχνική σε συγκεκριμένη συνταγή, επέλεξα το κατσικάκι κοκκινιστό που είναι και εξαιρετικά νόστιμο. Να σημειώσω εδώ, ότι τα 9 μυστικά τα έχω αναπτύξει μέσα από πολλές προσπάθειες για το τέλειο γιουβέτσι τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενος όμως σε τιπς που μου έδωσε πριν πολύ καιρό, ο πάντα σωστός και ουσιαστικός, Βαγγέλης Δρίσκας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δυο χρόνια μετά απ’ την συγγραφή αυτού του άρθρου, έγινε με χορηγία της Barilla το βίντεο (και το άρθρο) που δείχνει την απόλυτα συγγενή συνταγή, για Γιουβετσι με Μοσχάρι Κοκκινιστό που μπορείτε να δείτε εδώ:

Επαναλαμβάνω ότι θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τα μυστικά που αφορούν στο μαγείρεμα στο φούρνο, γιατί η ίδια συνταγή στην κατσαρόλα έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, κυρίως σε χρόνους που εκεί ακολουθούν τις προδιαγραφές της συσκευασίας, μια και έχουμε κανονικό βρασμό.

Ελπίζω όταν το δοκιμάσετε να νιώσετε μέσα στη κάθε μπουκιά την αίσθηση της Κυριακής μεσημέρι με τους οικείους σας και ταυτόχρονα ν’ απολαύσετε πόσο μαγικά γκουρμέ μπορεί να γίνει ένα παραδοσιακό πιάτο όταν είναι τεχνικά καλομαγειρεμένο.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου
Τα 9 Μυστικά για Τέλειο Γιουβέτσι στο Φούρνο

Ανεξάρτητα από το τι κρέας χρησιμοποιήσετε, απ’ τη στιγμή που επιλέξετε να κάνετε το γιουβέτσι σας στο φούρνο, οι κανόνες και τα μυστικά είναι κοινά και τα καταγράφω με πολλή λεπτομέρεια, για πρώτη φορά, ώστε να λειτουργούν ως σημείο αναφοράς.:

1. Κρέας με πηχτή σάλτσα:
Φροντίστε το κρέας που θα μαγειρέψετε να έχει πηχτή σάλτσα πριν μπει στο γιουβέτσι, ώστε οι αναλογίες βραστού νερού προς κριθαράκι που θα δώσουμε πιο κάτω να μην επηρεαστούν από έξτρα υγρά.

2. Ζεστό σκεύος για γιουβέτσι:
Είτε είναι το παραδοσιακό γιουβέτσι, είτε κάποιο άλλο πλατύ και ρηχό σκεύος, πρέπει να το έχετε προθερμάνει στο φούρνο στους 180°C-200°C ώστε τα υλικά που θα μπουν με το κριθαράκι να μπορέσουν να το σιγοβράσουν άμεσα και να τηρηθούν οι χρόνοι που καταγράφουμε.

3. Υπολογίστε το σωστό μέγεθος σκεύους:
Το κριθαράκι που θα βάλετε θα αυξηθεί σε όγκο σημαντικά απ’ αυτό που βλέπετε όταν το ρίξετε νωπό μέσα. Έτσι υπολογίστε ότι τα συνήθη σκεύη καλύπτουν 1 κιλό κρέατος μαγειρεμένου στα οποία αναλογεί 250-300 γρ. κριθαράκι. Αν έχετε μαγειρέψει παραπάνω ποσότητα απλά μοιράστε την σε δύο σκεύη στο φούρνο.

Kritharaki

4. Επιλέξτε καλό κριθαράκι:
Όλα τα κριθαράκια μοιάζουν περίπου ίδια αλλά δεν είναι. Η ποιότητα πρώτης ύλης στο κριθαράκι είναι πολύ σημαντική για να χυλώσει όσο πρέπει και ταυτόχρονα να στέκει το εσωτερικό του, ώστε να μπορεί να αισθανθεί κανείς τον κάθε ξεχωριστό κόκκο στο στόμα. Η προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι η πρώτη ύλη να προέρχεται από σιτάρια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που δίνουν στο προϊόν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα, να χυλώνει εξωτερικά μένοντας αλντέντε εσωτερικά, εφόσον βέβαια έχουμε τηρήσει κάποιους χρόνους και αναλογίες στο νερό. Γι΄ αυτό και εδώ και πολλά χρόνια επέλεγα Barilla, που μάλιστα τώρα έβγαλε και συσκευασία με την ένδειξη κριθαράκι μέτριο στα ελληνικά. Είναι απ’ τις περιπτώσεις που η επιλογή μάρκας παίζει ουσιαστικό ρόλο και γι’ αυτό την συγκεκριμένη την συνιστώ με κλειστά μάτια, για εγγυημένο αποτέλεσμα σε κάθε γιουβέτσι.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

5. Νερό Βραστό:
Το νερό που θα βάλουμε στο γιουβέτσι για να γίνει το κριθαράκι πρέπει να έχει μόλις βράσει, ώστε μέσα στο ζεστό σκεύος και στον ζεστό φούρνο ν’ αρχίσει να μαγειρεύει το κριθαράκι χωρίς καθυστέρηση για να τηρήσουμε τους χρόνους.

6. Αναλογίες για κριθαράκι σε γιουβέτσι στο φούρνο:
Για κάθε 1 κιλό κρέατος υπολογίστε 250-300γρ. κριθαράκι, (δηλαδή αναλογία 1:4 ως 1:3).
Για κάθε 100 γραμμάρια κριθαράκι υπολογίστε 300ml βραστό νερό (δηλαδή αναλογία 1:3)

7. Χρόνοι και θερμοκρασίες:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C-200°C πάνω-κάτω. Πριν βάλετε μέσα τα γιουβέτσια φροντίστε να έχετε ανέβει στους 200°C.
Απ’ τη στιγμή που μπαίνει μέσα το γιουβέτσι στα 17 λεπτά ανακατεύετε και ρίχνετε το τυρί και ανάλογα με το είδος του τυριού το αφήνετε για άλλα 3-5 λεπτά μάξιμουμ για να λιώσει. Βγάζετε το γιουβέτσι απ’ το φούρνο μόλις λήξει αυτός ο χρόνος, παρόλο που θα δείτε να έχει μείνει νερό.

8. Ανάπαυση:
Αφού βγει καυτό απ’ το φούρνο, το γιουβέτσι χρειάζεται απαραίτητα ανάπαυση 10’-15’ στον πάγκο της κουζίνας, για δυο λόγους: Πρώτα, ο χρόνος που μεσολαβεί βοηθάει να ολοκληρωθεί με ήπιο τρόπο η απορρόφηση των υγρών που έχουν μείνει στο σκεύος σας, απ’ το κριθαράκι, συντελώντας στο τέλειο μέλωμα. Δεύτερον επιτρέπει στη θερμοκρασία να κατέβει σε επίπεδα που οι γεύσεις είναι πιο έντονες και έτσι χαίρεστε το φαγητό στην ιδανική μορφή του.

9. ΠΑΝΤΑ Φρεσκομαγειρεμένο:
Το γιουβέτσι δεν είναι πιάτο που μας παίρνει να το κάνουμε από πιο νωρίς και να το ζεστάνουμε ή να το αφήσουμε στο φούρνο. Το τσακίσαμε, το στεγνώσαμε, το κάναμε λαπά ή ένα στούμπι που δεν τρώγεται. Το σωστό γιουβέτσι ετοιμάζεται ΠΑΝΤΑ τελευταία στιγμή και μπαίνει στο φούρνο αυστηρά μισή ώρα (30’) πριν κάτσει ο κόσμος να το φάει. Το κρέας βέβαια μπορεί να έχει γίνει απ’ τη προηγούμενη και να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στο ζεστό γιουβέτσι.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

Συνταγή για Γιουβέτσι Φούρνου με Κατσικάκι Κοκκινιστό

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Είναι μια εύκολη συνταγή αλλά αυστηρή από πλευράς διαδικασίας και παίρνει αρκετό χρόνο (1:30’-1:45’). Απ΄ την άλλη ένα τέλειο γιουβέτσι στο τραπέζι είναι το απόλυτο comfort food για μικρούς και μεγάλους.

Μπορείτε να κάνετε γιουβέτσι με την ίδια τεχνική με κόκορα κοκκινιστό, με αρνάκι, είτε βέβαια με μοσχάρι κοκκινιστό απ’ τη γνωστή συνταγή αλ’ Caruso. Αρκεί να τηρήσετε τα 9 βασικά μυστικά και θα βγει τέλειο.

Να σημειώσω ότι η πρόσθεση βούτυρου στο αρχικό σοτάρισμα έγινε τόσο γιατί το κατσικάκι δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό, όσο και γιατί αυτό το λίγο βούτυρο δίνει μια ξεχωριστή νοστιμιά στο κριθαράκι στο τέλος. Στην εκτέλεση που βλέπετε στις φωτογραφίες χρησιμοποιήσαμε ως τυρί, ξερή μυζήθρα, αλλά συχνά το κάνουμε σπίτι μας και με τριμμένο κασέρι ή γραβιέρα που λιώνουν, εν αντιθέσει προς τη μυζήθρα και έτσι το κάνουν να δείχνει ακόμη πιο λαχταριστό

Υλικά (για 8 άτομα)

Για το κρέας:

2 κιλά κατσίκι κομμένο σε κομμάτια
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
4 μικρά κρεμμύδια ή δυο μεγάλα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο σε τρίφτη
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μικρά κομμάτια
200 ml κόκκινο κρασί
600 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλου
800 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια με τη σάλτσα τους
1 φύλλο δάφνη
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη
50 γρ. βούτυρο Lurpak
70 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Για το γιουβέτσι:
500 γρ. ΝΕΟ κριθαράκι Barilla
1.5 λίτρο βρασμένο νερό
70 γρ. τυρί τριμμένο (μυζήθρα ή γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή κασέρι)

Παρασκευή:

1. Μαζεύετε όλα τα υλικά σας σε μια μεριά (mise-en-place). Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε σε ροδέλες το πράσο, τρίβετε το καρότο στον τρίφτη και τέλος σκουπίζετε το κατσίκι με χαρτί κουζίνας, αν το έχει ανάγκη.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

2. Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα και δυνατή φωτιά βάζετε το λάδι και στη συνέχεια το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Όταν έχει κάψει καλά ρίχνετε την πρώτη δόση απ’ τα κομμάτια του κατσικιού, ένα προς ένα προσεκτικά να μην πιστιλίσει πάνω σας. Ρίχνετε τόση ποσότητα ώστε να καλύψουν την επιφάνεια της κατσαρόλας και όχι παραπάνω για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να σοταριστούν αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους. Σοτάρετε απ’ τη μια μεριά για να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια απ’ την άλλη. Αφαιρείτε τα κομμάτια αυτά σε μπολ και προσθέτετε τη δεύτερη δόση επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία και πάλι τα αφαιρείτε όλα μόλις είναι έτοιμα.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

3. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και προσθέτετε το κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σκόρδο να σοταριστούν ευγενικά ώστε να βγάλουν νοστιμιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Επίσης προσθέτετε τα μυρωδικά, δεντρολίβανο, δάφνη, ρίγανη ή και θυμάρι.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

4. Ρίχνετε το σοταρισμένο κρέας πίσω στη κατσαρόλα με τα λαχανικά και συνεχίζοντας σε χαμηλή ένταση, προσθέτετε το κρασί και αμέσως μετά τον ζωμό που λογικά θα καλύψει οριακά το κρέας. Ανακατεύετε κάθε τόσο και με ανοιχτή κατσαρόλα αφήνετε το κατσικάκι να βράσει και να μαλακώσει στο ζωμό για περίπου 30’-35’. Αν έχετε κομμάτια από πιο μεγάλο ζώο μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω, οπότε αν χρειαστεί προσθέστε ζεστό νερό. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας πάντως θα πρέπει το κατσικάκι σας να έχει μαλακώσει και να έχει μείνει ελάχιστος ζωμός.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

5. (Προσοχή, πάει παράλληλα με το επόμενο βήμα 6). Τότε ρίχνετε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και πάλι με ανοιχτή κατσαρόλα αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα, ώστε να εξατμιστούν όλα τα νερά απ’ τη ντομάτα. Στο τέλος της διαδικασίας δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ πηχτή σάλτσα ντομάτας και λαχανικών και τα κομμάτια απ’ το κατσίκι σχεδόν να φεύγουν απ’ το κόκκαλο. Πριν σβήσετε τη φωτιά ρίχνετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε να πάει παντού.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

6. Παράλληλα με το προηγούμενο βήμα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C και βάζετε μέσα το ή τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε για γιουβέτσι, ώστε να είναι ζεστά όταν μπει το κριθαράκι, το κρέας με τη σάλτσα και το νερό, για να μαγειρευτεί σωστά στον προδιαγεγραμμένο χρόνο, αλλιώς το χάσαμε.

7. Αφού είναι έτοιμο το κατσικάκι και πάντως 25 ακριβώς λεπτά πριν θέλετε να καθίσετε στο τραπέζι για να το φάτε λαχταριστό, ξεκινάτε την ολοκλήρωση της συνταγής με το κριθαράκι στο γιουβέτσι στον φούρνο. Βγάζετε κατ’ αρχάς τα καυτά σκεύη (γιουβέτσια) απ’ το φούρνο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200°C και τα ακουμπάτε δίπλα στη κατσαρόλα σας. Ρίχνετε πρώτα το κατσικάκι μέσα στα ταψιά, στη συνέχεια το κριθαράκι και τέλος συμπληρώνετε με το καυτό βρασμένο νερό που αναλογεί σε 3 φορές το βάρος απ’ το κριθαράκι ανά σκεύος. Δηλαδή αν μπουν όλα σε ένα σκεύος βάζετε 1.5 λίτρο καυτό νερό για μισό κιλό κριθαράκι, αν τα μοιράσετε σε δύο από 250 γρ. κριθαράκι και 750 μλ νερό στο καθένα. Ανακατεύετε να μπει όλο το κριθαράκι μέσα στο νερό.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

8. Βάζετε τα σκεύη σε διαφορετικά ράφια μέσα στο φούρνο με τους 200°C. Τα αφήνετε εκεί χωρίς να τα πειράξετε για 17 ακριβώς λεπτά. Όταν ανοίξετε τον φούρνο ανακατεύετε και βλέπετε πως το κριθαράκι έχει σχεδόν γίνει αλλά έχει ακόμη αρκετό υγρό. Πασπαλίζετε στα γρήγορα με τυρί από πάνω από κάθε γιουβέτσι και τα ξαναβάζετε μέσα στο φούρνο για 3-5 λεπτά ανάλογα με το τυρί και τον φούρνο σας μέχρι να λιώσει.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου

9. Αφαιρείτε τα γιουβέτσια απ’ τον φούρνο και τα αφήνετε έξω με τα υγρά τους να κατέβει η θερμοκρασία του φαγητού για να βγάλει τη νοστιμιά του και ταυτόχρονα να απορροφηθούν σταδιακά τα υπόλοιπα υγρά στα επόμενα 10 λεπτά ώστε όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, να είναι απόλυτα τέλειο.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου
Σερβίρισμα

Τα 10 λεπτά ανάπαυσης στο γιουβέτσι απ’ τον φούρνο μέχρι το σερβίρισμα στα πιάτα είναι απαραίτητα για την γευστική ισορροπία του φαγητού. Σερβίρετε πάντα με το γιουβέτσι στο κέντρο του τραπεζιού στα πιάτα και φροντίζοντας να έχετε έξτρα τυρί τριμμένο και μύλο πιπεριού. Για το μαγείρεμα χρησιμοποιήσαμε  την πλατιά χαμηλή  Αντικολλητική Χύτρα Αλουμινίου με γυάλινο καπάκι 28Χ9 με κεραμική επικάλυψη Gremblon, της FEST που χώρεσε το κατσικάκι σε δυο δόσεις για το σοτάρισμα και από εκεί και πέρα ολόκληρη την ποσότητα και το μαγείρεψε τέλεια, χωρίς κίνδυνο να κολλήσει. Ως γιουβέτσι χρησιμοποιήσαμε τις δυο πιατέλες/ταψιά του ιδιαίτερα δημοφιλούς σχέδιου KYTHERA της σειράς Mediterranean Blue της ΙΩΝΙΑ ,  δηλαδή την οβάλ των 37 εκ. και την ορθογώνια των 36 εκ. Για το σερβίρισμα έχουμε χρησιμοποιήσει  διαφορετικά πιάτα απ’ τις σειρές,  ITHACA , KYTHERA & MEDITERRANEO της συλλογής MEDITERRANEAN BLUE της ΙΩΝΙΑ, με το χαρακτηριστικό μπλε αρχοντικό χρώμα που ως κοινό στοιχείο ανάμεσα στις σειρές, δημιουργεί τις δυνατότητες για mix & match. Επίσης φάγαμε το γιουβέτσι μας χρησιμοποιώντας τα ανοξείδωτα πιρούνια και μαχαίρια της συλλογής FATIMA LOPEZ . Σημειώνω ότι τα συγκεκριμένα μαχαίρια αποδείχτηκαν εξαιρετικά στο κόψιμο του κρέατος και το καθάρισμα απ’ το κόκκαλο σαν να ήταν τα καλύτερα steak knives, που αποτελεί σπάνιο πλεονέκτημα για ντηζαϊνάτο μαχαίρι σερβίτσιου γενικής χρήσεως.

Τα μυστικά για το τέλειο γιουβετσι φούρνου
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

48 Comments

 • Reply April 24, 2016

  ΓΙΩΡΓΟΣ

  Καλησπέρα. Τι εννοείτε στο βήμα 5 όταν λέτε -πάει παράλληλα με το επόμενο βήμα 6- και στο βήμα 6 όταν ρίξουμε τη ντομάτα, ξανά βράζουμε ακόμα 30 λεπτά ;; Δηλαδή συνολικά 60 λεπτά μαζί με το βήμα 4 ;; Μπορούμε να το μαγειρέψουμε με κλειστή χύτρα για να μειώσουμε τους χρόνους(και πόση ωρα) ή θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Επίσης αν βάλουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και δεν το μοιράσουμε σε 2 σκεύη υπάρχει πρόβλημα ;; Τέλος λίγη προσθήκη ζάχαρης λόγω της ύπαρξης ντομάτας δε θα ήταν σωστή ;;;
  Υ.Γ. μπορώ να προσθέσω λίγο πελτέ (για το χρώμα της σάλτσας) ;;;

  • Δεν κατάλαβα πως μπλεχτήκατε με τους χρόνους και τα βήματα. Το βήμα 5 που αφορά στη ντομάτα και το τελικό μαγείρεμα του φαγητού στη κατσαρόλα, συμπίπτει χρονικά με το 6, όπου απλά προθερμαίνετε τον φούρνο. Θα μπορούσα να τα γράψω ως ένα βήμα αλλά επειδή είναι το ένα κάτι που κάνετε στη κατσαρόλα και το άλλο προπαρασκευαστικό του φούρνου. τα ξεχώρισα. Για κλειστή χύτρα προφανώς μπορείτε, αλλά εγω δεν έχω να σας δώσω οδηγίες μια και δεν χρησιμοποιώ και δεν την πιστεύω στη κουζίνα που μ’ αρέσει να μαγειρεύω. Άν έχετε ένα ταψί που χωράει όλο το φαγητό, προφανως δεν το χωρίζετε στα δύο. Ζάχαρη δεν χρειάζεται γιατι βάλαμε καρότο, αλλά αν θέλετε μπορείτε να βάλετε όπως και πελτέ. Δεν θα σας λείψουν πάντως, τίποτα απ’ τα δύο, αν ακολουθήσετε ακριβώς την συνταγή.

 • Reply April 24, 2016

  ΓΙΩΡΓΟΣ

  Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας καλό Πάσχα με υγεία και καλά μαγειρέματα !!!!!!!!

 • Reply July 19, 2016

  Effie

  Το έκανα με αρνί (διότι αυτό υπήρχε διαθέσιμο αυτή τη φορά). Ο 3χρονος μπόμπιρας μας και ο γαστριμαργικά challenging σύζυγος γλύφουν ακόμα τα δάχτυλα τους 🙂

 • Reply October 2, 2016

  Keletchian Irene

  Συγχαρητήρια για την σελίδα σας, πολυ ενδιαφέρον και εξαιρετική η περιγραφή της διαδικασίας μαγειρέματος, λέω να ξεκινήσω από αύριο της συνταγές σας. Σας ευχαριστω που μοιράζεται μαζί μας το πάθος σας για την μαγειρική , που είναι και δικό μου. Μου αρέσει παρά πολυ να ακούω αλλων απόψεις και εμπειρίες για το μαγείρεμα . Και πάλι ευχαριστω.
  Ειρηνη

 • Reply December 7, 2016

  Ioannis pappas

  Sinharitiria ya tin agapi stin sosti kuzina ke tis gnosis pu ehete kales yortes

 • Reply January 3, 2017

  HarryL

  Σας ευχαριστώ πόλη… η συνταγές ηνε το κάτι αλο Σας ευχομε πάντα υγιεα 🙂 Harrys/ Chicago / USA

 • Reply April 2, 2017

  Πολύβιος

  εξαιρετική συνταγή!
  τη δοκίμασα με 1 κιλό κατσικάκι και βγήκε απίστευτο.
  μόνο που στο βήμα 4 τα 300 ml ζωμού ήταν λίγα για να “σκεπάσουν οριακά το κρέας” (λόγω των διαστάσεων της κατσαρόλας μου μάλλον) και συμπλήρωσα βραστό νερό.
  ευχαριστούμε!

 • Reply May 7, 2017

  Katia

  Καλησπερα σας! Ξεκίνησα πριν απο μια ώρα τη συνταγή σας! Ειμαι σιγουρη, οτι θα ειναι υπέροχη! Οπως και όλες άλλωστε! Θα σας πω εντυπώσεις αργοτερα! Ευχαριστούμε!

 • Reply May 7, 2017

  Katia

  Υπέροχο ,μοναδικό φαγητο! Ο ουρανίσκος πλημμυρίζει απο καταπληκτικές γεύσεις! Αμέτρητα συγχαρητήρια κ .παπαζυμουρη! Σας ευχαριστω!

 • Reply August 29, 2017

  Anonymous

  Καλημέρα σας. Μόλις αγόρασα μία μανταμένια γάστρα και θα ήθελα να δοκιμάσω το μοσχαρίσιο γιουβέτσι σας σε αυτή. Πως μπορώ να υπολογίσω χρόνους και ποσότητες;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ακολουθείστε τις οδηγίες της συνταγής και διορθώστε αν υπάρξει κάποιο μικρό θέμα την επόμενη φορά. Δεν γίνεται αλλιώς…

 • Reply October 21, 2017

  Anonymous

  Χαιρετε! Φαινεται πολυ ωραια η συνταγη!!! Συγχαρητηρια , και οι συμβουλες πολυ χρησιμες!!
  Μπορουμε να αντικαταστησουμε το πρασο;

  • Ναι αλλά γιατί; Το πράσο δίνει γλύκα και γεύση όσο τίποτα άλλο. Βάλτε σέλερι αν επιμένετε που επίσης δίνει βαθιές γευσεις και περνά απαρατηρητο σε ηπιες δοσολογίες.

 • Πολλή η διαφήμιση. Τα ελληνικά ζυμαρικά είναι σαφώς καλύτερα

  • Για να το λέτε… Πάντως τα Barilla στην Ελλάδα γίνονται από ελληνικά σιτάρια, αν αυτό σας κάνει διαφορά…

 • Reply November 19, 2017

  Mάνια

  Υπεροχη συνταγη την εκανα με μοσχαρι ,και ακολουθησα πιστα δοσολογιες και χρονους.Συνχαρητηρια το ποιο ωραιο γιουβετσι ever !!!!!!

 • Reply January 16, 2018

  Αντώνης

  Αν εξαιρέσουμε το ότι δεν θα μπορούμε να υπολογίσουμε την τελική ποσότητα του υγρού, υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που καθιστά κακή επιλογή το να προσθέσουμε όλα τα υγρά στην κατσαρόλα από την αρχή και να μαγειρέψουμε τελικά το κριθαράκι στην νόστιμη “σούπα” (αντί να προσθέσουμε στο τέλος το νερό)?

  Βy the way, το sous vide το πήραμε, δώστε τίποτα και για μας!

  • Ο λόγος είναι αυτός που αναφέρετε, αλλά δεν ενέχει καμμία θυσία στη γεύση λόγω νερού μετά. Όλα τα γευστικά συστατικά έχουν συγκεντρωθεί στη σάλτσα (αυτά ου θα ήταν σε ζωμό δηλαδή) και το νερό τα ξαναραιώνει. Έτσι έχουμε ΚΑΙ έλεγχο ποσότητος ΚΑΙ όλη την γεύση.

 • Reply April 12, 2018

  Anonymous

  Ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές σας !!!!!!

 • Reply April 12, 2018

  Anonymous

  Συγνώμη για την ανονυμια !!!!!
  Χριστός Ανέστη και του χρόνου με υγεία !!!!!!!
  Υπέροχες η συνταγές σας !!! το γιουβέτσι σας ήταν υπέροχο με το κατσικάκι!!!!!!
  Προσθέστε και μένα στην παρέα σας

  • 🙂

  • March 29, 2021

   Sophia

   Καλησπέρα σας . Μπορώ να αντικαταστήσω τα ντοματάκια με άλλο είδος ντομάτας ; Ντομάτα στον τρίφτη ή passata ; Λόγω παιδιών … Δεν θέλουν να βλέπουν κομμάτια ντομάτας στο φαγητό τους .

  • Ναι, είναι θέμα γούστου

 • Reply April 12, 2018

  Anonymous

  Κύριε Δημήτρη Παπαζυμούρη γιατί με βγάζει ανονυμια το όνομα μου είναι Ηρώ
  Τι μπορώ να κάνω για να βγαίνει όπως οι φίλοι σας ευχαριστώ !!!!! Ηρώ !!!!

 • Reply January 23, 2019

  Σεβη

  Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή σας και μ αρέσει πολύ το πως έχετε αναλύσει και επεξηγήσει με λεπτομέρια την καθε κινηση. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω. Αν θέλω να κάνω μόνο ένα κιλό κρέας πως ακριβώς θα έπρεπε να είναι η δοσολογία σε όλα τα υπόλοιπα υλικά;

  • Νομίζω ότι αν βάλετε τις μισές ποσότητες (έστω και στο περίπου αν δεν σας βολεύει) δεν θα έχετε θέμα.

 • Reply March 1, 2019

  Anonymous

  Polu diafimisi…k kourases

 • Reply October 20, 2019

  Alexandra Nestoropoulou

  Δεν μ’απογοητεύετε ποτέ. Εξαιρετικό γιουβέτσι με μοσχαράκι αυτήν τη φορά. Ευχαριστώ πολύ 🙂

 • Reply January 19, 2020

  Ανώνυμη

  Ακριβώς το ίδιο κείμενο με παραλλαγμένη τη συνταγή σε άλλο site? Interesting!

 • Reply April 1, 2020

  Κωνσταντίνος

  Καλησπέρα κύριε Παπαζυμούρη.
  Παρακολουθώ τις συνταγές σας εδώ και μήνες(μπιφτέκια, παστίτσιο, γιουβέτσι κλπ).
  Γενικα πάντα είχα φόβο να κάνω γιουβέτσι, διότι το θεωρούσα δύσκολο φαγητό(για τις αναλογίες συγκεκριμένα).
  Όμως, με βοήθεια τα εύκολα και απλά βήματα που αναφέρετε, κατάφερα να κάνω γιουβέτσι, το τέλειο γιουβέτσι.
  Πολύ θα ήθελα να δω απο εσάς βήματα/συνταγή για το τέλειο λαζάνια !!

 • Reply April 2, 2020

  Μαρία Δημητρίου

  Α, τα τελεια λαζανια θα μ ενδιεφεραν κι εμενα πολυ!

 • Reply November 29, 2020

  Χριστίνα

  Πολύ ωραία συνταγή. Εκανα το γιουβέτσι με μοσχάρι και συνδύασα τις δύο συνταγές. Έγινε πάρα πολύ ωραίο και νόστιμο. Κρατώντας τους χρόνους το κριθαράκι δεν λάσπωσε καθόλου. ¨Οποιος ακολουθήσει τα βήματα έχει σίγουρη επιτυχία.

 • Reply December 5, 2020

  Μαρία Δημητροπουλου

  Νομίζω ότι μόλις κατάλαβα με ποια μοιάζω αυτήν την εβδομάδα. Με την Τζούλι στην ταινία που κάθε μέρα έφτιαχνε και από μία συνταγή της Τζούλια Τσάιλντ. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχιστεί αυτό, αλλά πρέπει να πω δημόσια ότι κάθε συνταγή σας αξίζει την προσπάθεια. Έχοντας δύο μικρά παιδιά, τηλεκπαίδευση, τηλεργασια και όλες τις δουλειές του σπιτιού, έχω πολλά στο μυαλό μου. Το τί θα φάμε σήμερα έχει γίνει ένας εφιάλτης. Όμως, όταν τουλάχιστον το φαγητό τελικά είναι καλό, πολύ καλό θα έλεγα μάλιστα, παίρνω κουράγιο. Κανελόνια με κιμά, χοιρινό με σέλινο, μπισκ καραβίδας, σουβλάκι Σολωμού, κατσικάκι γιουβέτσι. Σίγουρα θα βρω άλλη μια υπέροχη συνταγή για κάθε μέρα της επόμενης εβδομάδας στο caruso.gr .

 • Reply February 5, 2021

  Michelle

  Καλημέρα!χθες επιχείρησα να φτιάξω πρώτη φορά γιουβέτσι ( με μοσχάρι), ακολούθησα τις οδηγίες της συνταγής σας από το 7ο βήμα. Φυσικά με κριθαράκι barilla, δεν το αλλάζω από όταν έφτιαξα για πρώτη φορά την συνταγή σας για κριθαρωτο με γαρίδες ( δεν υπαρχει η συνταγή)
  Βγήκε φανταστικό το κριθαράκι , ακριβώς όπως μας αρέσει απλα ενώ το φαγητό πριν μπει στο φούρνο ήταν καλο σε αλάτι , το κριθαράκι ήταν λίγο ανάλατο…..πως μπορω να το διορθώσω την επόμενη φορά;

  • Δε προτείνω αλάτι γιατί το πλακώνω μετά στη παρμεζάνα ή σε κάποιο αλμυρό τυρί. Αν δεν βάλετε αλμυρό τυρί, θέλει λίγο αλάτι στο νερό που θα βάλετε για το κριθαράκι.

 • Reply July 19, 2021

  Marina Anastasiou

  Πολύ ωραίες οι συμβουλές σας! Σίγουρα όταν ψήναμε ένα γιουβέτσι δεν σκεφτόμασταν όλα αυτά. Για εμένα όλη την γεύση στο φαγητό την δίνουν οι καλές πρώτες ύλες οπότε προσπαθώ να κάνω σωστές επιλογές. Τελευταία ψωνίζω κρέας από εδώ https://eshop.masoutis.gr/categories/index/kreopwleio?item=565 και η ποιότητα είναι μοναδική. Στο γιουβέτσι επιλέγω ελιά αλλά μου έχουν πει και για σπάλα…τι θα μας συμβουλεύατε?? Ευχαριστώ προκαταβολικά!!

Leave a Reply

Leave a Reply