Σπιτική Μηλόπιτα α λα Winkel

ΜΗΛΟΠΙΤΑ WINKEL

Μηλόπιτα: the mother of all pies!

Eθνικό σύμβολο της οικογενειακής θαλπωρής στην Αμερική, με την έκφραση “like apple pie” να ταυτίζεται milopita spitikiμε την πατρίδα, το σπίτι, την οικειότητα, αφού η μηλόπιτα εκπροσωπεί το απόλυτο comfort food στα επιδόρπια. Μια σχέση γλυκιά και homely που συνδέει ανθρώπους.

Στα καθ’ ημάς αντίστοιχα, συνοδεύει την αίσθηση του χειμώνα, της ζεστής σοκολάτας ή του απογευματινού καφέ με φίλους, με το τζάκι σε υπερωρίες στο βάθος και κουβέντα με οικείους ανθρώπους. Και να ‘σου και η εξομολόγηση, το μυστικό, το ντεσού!

H μηλόπιτα είναι οικειότητα και θαλπωρή που χτίζει ασφάλεια και ανοίγει τους πόρους της ψυχής.

Γεύση μαμαδίστικη, διαχρονική, κλασική κι’ όμως πάντα επίκαιρη, ειδικά μόλις η θερμοκρασία πέσει και η ευαισθησία ανέβει. Μνήμες και προσδοκίες στην ψυχή, γλύκα και αιχμή στη γεύση.

Λατρεύω τη μηλόπιτα από μικρός! Ως ιδέα, την πάω με τα χίλια, αλλά ως γεύση έχω καταλήξει να είμαι ιδιαίτερα επιλεκτικός.

Η μηλόπιτα είναι και λίγο σαν τη χυλόπιτα. Πολλές δοκιμάζεις, λίγες άξιζαν τον κόπο.spitiki milopita

Εδώ και χρόνια έψαχνα ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ MΗΛΟΠΙΤΑ ever και, ευκαιρίας δοθείσης, δοκίμαζα αρκετές εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, καθότι υπάρχουν πολλών ειδών . Το ίδιο και χυλόπιτες, αλλά εκεί η ζωή μ’ έχει φέρει σε φάση που δεν εκτίθεμαι πλέον, να είναι καλά η Sophie μου!

Μέχρι σήμερα λοιπόν, αυτή η καλύτερη μηλόπιτα ever είναι… δύο: μια apple crumble που έφτιαχνε η θεία μου η Tamara στη Νορμανδία με την οποία θα ασχοληθούμε προσεχώς, και αυτή που έτρωγα στο Café Winkel 43, όταν ζούσα στο Amsterdam το ‘96-‘97, που είναι και η μηλόπιτα της συνταγής. Εκτός κι’ αν η Sophie με εκπλήξει σύντομα με άλλη μια απ’ τις ιδέες της, αλλά αυτό θα το δούμε στη πορεία. Και θα το γράψουμε εννοείται!

MILOPITA CAFE WINKELΓια όσους επισκέπτονται το Amsterdam, το Café Winkel 43 είναι σε μια εκπληκτική, “must visit” συνοικία, το Jordaan, γεμάτη με νεανικά bar, café και γκαλερί τέχνης, αλλά κυρίως μικρομάγαζα κάθε είδους, με μονομανή εξειδίκευση σε ένα τομέα: κουμπιά, αετούς, παλιά βιβλία, αντίκες Americana design, ό,τι φανταστεί κανείς.

Όταν λοιπόν ζούσα εκεί, η τότε σύντροφός μου, Elise, με πρωτοπήγε στο Winkel μετά από εξουθενωτική βόλτα με ποδήλατο που με είχε φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με όραμα ΜΙΑ υπόσχεση.

Η υπόσχεση ήταν ότι στο café Winkel 43 θα τρώγαμε ΤΗΝ καλύτερη μηλόπιτα στην Ολλανδία.

W(NKEL CAFE LOGOΟμολογώ ότι τότε αυτό στ’ αυτιά μου δεν ακούστηκε ως επαρκής τίτλος τιμής για να δικαιολογήσει το αποτύπωμα της σέλας στα ευαίσθητα καπούλια μου επί εβδομάδα. Με την κλασσική υπεροψία των μεσογειακών έναντι των βορειοευρωπαίων σε θέματα μαγειρικής τέχνης μου ακούστηκε σαν να μου μιλούσε για το καλύτερο κρουασάν στους Γαργαλιάνους, ένα πράγμα. Πάντως, μιας και είμαι κατά βάθος καλός άνθρωπος, υπέστην τη θυσία.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι αφού τη δοκίμασα, εκτίμησα πολύ περισσότερο και την Ολλανδία και τις επιλογές της Elise. Κάθε Σάββατο που μέναμε στη πόλη, το café Winkel 43 ήταν σχεδόν “η υποχρεωτική μας επίσκεψη”. Το ίδιο και του υπόλοιπου Amsterdam βέβαια, που κατέκλυζε το χώρο περιμένοντας να βγει η επόμενη φουρνιά μηλόπιτες που είχαν ήδη προπωληθεί στους θαμώνες. Εντελώς cult μέρος, με απόλυτα δικαιολογημένη την επιτυχία του, που το ανήγαγε σε αξιοθέατο της πόλης.

Τελευταία λοιπόν, λες και είμαι έγκυος, μ’ έπιασε μια τρελή μανία να φτιάξουμε ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ για μένα και το CUCINA CARUSO και βέβαια θυμήθηκα τη μηλόπιτα του Winkel.

Το τρομερό ψαχτήρι Sophie κατάφερε και βρήκε τη συνταγή, ή το πλησιέστερο σ’ αυτή που έχει καταγραφεί, μιας και η φήμη του Winkel είναι πλέον διεθνής.

milopita winkel sophieΒέβαια –ως ειδική στα γλυκά– η Sophie την εκτέλεσε η ίδια, μ’ εμένα από πάνω να επιβλέπω εναγωνίως κάθε βήμα και να φωτογραφίζω τη μηλόπιτα, σαν να ήταν στάρλετ που ξεγυμνώνεται για πρώτη φορά στην Croisette, στις Κάννες, για τη πάρτη μου. Και όντως, βγήκε εξαιρετική απ’ τη πρώτη φορά.

Με τη γλυκόξινη γεύση και την τραγανή υφή του μήλου που κρατούν ζωντανή τη πρώτη ύλη. Με ισορροπία μεταξύ των αρωματικών στοιχείων, ώστε να σε θωπεύει η κάθε μπουκιά.

Με την ίδια τη ζύμη να συνδυάζει το μεθυστικό άρωμα του βούτυρου με τη κριτσανιστή δαγκωνιά, όπου οι τόνοι της γλύκας απ’ τη ζάχαρη παίζουν ακόρντο, ώστε να απογειωθεί το σύνολο πολυδιάστατα. Και βέβαια με μπόλικη χειροποίητη σαντιγί από πάνω για να συμπληρώσει την τελική σύνθεση που σε στέλνει στον παράδεισο. Food porn φαντασίωση που πραγματοποιήθηκε!

kalyterh spitiki milopitaΔεν ξέρω με απόλυτη σιγουριά αν όντως ήταν η καλύτερη μηλόπιτα που έχω δοκιμάσει σε σπίτι, αλλά νιώθω ότι θα πάρει πολύ καιρό πριν βρεθεί μια άλλη που να στέκεται στο ίδιο ύψος. Τουλάχιστον για τα γούστα μου. Κι αυτό στα αγγλικά ονομάζεται understatement!

Νομίζω λοιπόν πως αξίζει να τη δοκιμάσετε για να έχετε και σεις μια γνώμη από πρώτο χέρι, μπας και έχουμε δίκιο. Λέμε τώρα…

 Χαρακτηριστικά: 

Συνταγή με αρκετή προετοιμασία που απαιτεί περί τη μία ώρα στη παρασκευή και άλλη  1:10′-1:20′ στο φούρνο, αλλά γίνεται σχετικά εύκολα ακολουθώντας επακριβώς τα στάδια που περιγράφονται πιο κάτω. Χαρακτηριστικό της είναι ότι πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες για να κοπεί αφού βγεί απ’ το φούρνο, γιατί  εύκολα καταρρέει η ζύμη και η γέμιση, όταν είναι ζεστή. Αλλά η σπιτική γεύση δεν μετριέται με τριγωνομετρία, ως γνωστόν!

Υλικά

Για τη ζύμη:

360 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους του 1-1.5 εκ.

240 γρ. καστανή ζάχαρη + 2 κ.σ. για τη κρούστα

1 πρέζα αλάτι

2 αβγά ελαφρά χτυπημένα

600 γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει)

milopita winkel 0

Για τη γέμιση:

7 κόκκινα μήλα (π.χ. Ζαγοράς)

3 πράσινα μήλα (π.χ. Granny Smith)

ξύσμα από 1 λεμόνι

χυμό από ½ λεμόνι

80 γρ. καστανή ζάχαρη

2 κ.γ. κανέλα

2 κ.γ. κορν φλάουρ

30 μλ. METAXA ή brandy ή Calvados

125 γρ. μαύρες σταφίδες

Παρασκευή:

Φτιάχνετε τη ζύμη:

MILOPITA_20150922_00621. Σε μπολ ή κουζινομηχανή ανακατεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια ενιαία κρέμα.  Πασπαλίζετε με το αλάτι και ρίχνετε σχεδόν όλα τα χτυπημένα αβγά, κρατώντας για αργότερα περίπου μια κουταλιά της σούπας.milopita winkel1

2. Με τη κουζινομηχανή στο Pulse, ενσωματώνετε στο μίγμα το αβγό. Αν δεν έχετε κουζινομηχανή χρησιμοποιείστε μιξερ χειρός κατα ριπές. Προσθέστε το 1/3 της φαρίνας και συνεχίστε στο Pulse μέχρι να ενσωματωθεί, και συνεχίστε σταδιακά με τα υπόλοιπα 2/3.milopita winkel 2

3. Μαζέψτε τη ζύμη ελαφρά με τα χέρια και σχηματίστε μια μπάλα, χωρίς να τη ζυμώσετε. Καλύψτε  με μεμβράνη το μπολ με τη ζύμη και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30’, δηλαδή όσο χρόνο θα χρειαστεί να κάνετε τη γέμιση.milopita winkel 3

4. Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 190°C.

Ετοιμάζετε τη γέμιση:

milopita winkel 55. Ξεφλούδίζετε τα μήλα, πετάτε τα σπόρια και τα κόβετε σε κομμάτια περίπου 1 εκ. Ετοιμάζετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.milopita winkel 4

6. Σε πολύ μεγάλο μπολ αναμίξτε τα μήλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά με κουτάλα.milopita winkel 6a

Ετοιμάζετε τη μηλόπιτα:

 7. Διαλέγετε μια λυόμενη φόρμα κείκ με αποσπώμενο πάτο (εδώ 24 εκ.) και κόβετε με το ψαλίδι ένα κομμάτι λαδόκολας για να χωρέσει ακριβώς στον κυκλικό πάτο. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας και στη συνέχεια βάζετε τη λαδόκολα στο πάτο.milopita winkel 8

8. Παίρνετε περίπου το 60% της ζύμης, το ακουμπάτε στη φόρμα και πιέσοντας με τα δάχτυλα το στρώνετε σιγά-σιγά ώστε να καλύψει, πάτο και πλευρές με περίπου το ίδιο πάχος. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, αρκεί να έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια.milopita winkel 9new

9. Βάζετε μέσα τη γέμιση σταδιακά, πιέζοντας με σπάτουλα τα μήλα, ώστε να συμπιεστούν αρκετά και να μειωθούν τα κενά. Η γέμιση είναι ελαφρά περισσότερη απ’ τη χωρητικότητα της φόρμας, οπότε θα δημιουργήσετε ένα λοφάκι.milopita winkel 10

10.  Παίρνετε την υπόλοιπη ζύμη, την βάζετε πάνω στη γέμιση και την πλάθετε ελαφρά με τα χέρια σε ένα κυκλικό σχήμα, μέχρι να απλώσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στη διάρκεια της διαδικασίας καθώς θα πιέζετε τη ζύμη, αρκετά κομμάτια από μήλα θα βγούν στην επιφάνεια, λίγο ή περισσότερο. Είτε μπορείτε να τα καλύψετε με ένα κομμάτι ζύμης, είτε να τ’ αφήσετε έτσι, δεν έχει σημασία στο τελικό αποτέλεσμα.milopita winkel 11

11. Αλείφετε τη μηλόπιτα από πάνω με το αβγό που έχετε κρατήσει από πριν, την πασπαλίζετε με 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνετε τη μηλόπιτα:

12. Ψήνετε τη μηλόπιτα στους 190ºC για 70’-80’. Μετά τα πρώτα 40’ άν δείτε ότι η πάνω επιφάνεια σκουραίνει πολύ, καλύψτε τη χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Στα 70΄ τρυπήστε τη κρούστα με ένα μικρό αιχμηρό μαχαίρι για να δείτε αν τα μήλα έχουν μαλακώσει. Άν περνά εύκολα, βγάλτε τη απ’ το φούρνο και αν όχι αφήστε τη για τα υπόλοιπα 10’ γιατί όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι.milopita winkel 12

13. Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει αρκετά (2-3 ώρες τουλάχιστον) πριν αφαιρέσετε τη λυόμενη πλευρά της φόρμας, γιατί η ζύμη είναι τέτοια που θα διαλυθεί.  Κόβετε με πολλή προσοχή την μηλόπιτα σε μεγάλα κομμάτια με μεγάλο αιχμηρό μαχαίρι, γιατί ακόμη και αφού κρυώσει σπάνε σχετικά εύκολα.milopita winkel 13

Σερβίρισμα:

Αφού κόψετε τα κομμάτια μπορείτε να τη ζεστάνετε ελαφρά στο φούρνο και στη συνέχεια να τη σερβίρετε με 2-3 κουταλίές σπιτική σαντιγύ ή παγωτό βανίλια από πάνω. Συνοδέψτε τη με glorious ζεστή σοκολάτα ή καφέ και αναμένο τζάκι, για να νιώσετε την απόλυτη θαλπωρή του σπιτιού τον χειμώνα!milopita winkel 14

Δείτε τη συνταγή και σε video όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή chef στον αέρα (στο 27:45) 

Σπιτική Μηλόπιτα α λα Winkel 4.14/5 (82.71%) 118 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

50 Comments

  • Reply March 27, 2014

    GEORGIA SOFRONI

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το υπεροχο site σας.
    Εφτιαξα την ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ Α ΛΑ WINKEL και το αποτέλεσμα ήταν απλά …εξαιρετικό!!!
    Όλοι όσοι την δοκίμασαν , την λάτρεψαν.
    Ευχαριστώ,

  • Reply April 6, 2014

    Anonymous

    Μπορω να χρησιμοποιήσω άσπρη ζάχαρη?

  • Reply May 29, 2014

    Anonymous

    και εμένα μου αρέσει η μηλόπιτα.

  • Reply June 4, 2014

    μαρία δημητρίου

    θα έχω μια μικρή σύνααξη στο σπίτι την Κυριακή και λέω να φτιάξω τη μηλόπιτα μαζί με το τσιζκέικ σας και ανυπομονώ για τη διαδικασία περισσότερο. Για να δούμε!

  • Reply June 22, 2014

    alex

    φιλε μου σε ευχαριστω για την συνταγη.την εφτιαξα σημερα και νομιζω οτι πετυχε.ο ξαδερφος λεει η τυχη του πρωταρη.ομως μια απορια.παροτι την εφτιαξα πιστα με την συνταγη,το κορν φλαουρ δεν θα πρεπει να ακολουθει το αλευρι?σε τι χρησιμευει στην γεμιση?ευχαριστω και παλι.αλεξανδρος.

    • Ευχαριστούμε εμείς! Δεν είναι η τύχη του πρωτάρη, είναι που ακολουθήσατε πιστά μια δοκιμασμένη συνταγή, που δεν κρύβει τίποτα!
      Το κορν φλάουρ είναι κι’ αυτό αλεύρι, αλλά απο καλαμπόκι. Αλλά έχει την μοναδική ιδιότητα να κατακρατά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα υγρών (+70% αν θυμάμαι καλά) σε σχέση με το απλό αλεύρι από σιτάρι. Τα μόρια του κορν φλάουρ είναι έτσι δομημένα ώστε να δημιουργούν πολλαπλάσιες ενώσεις με μόρια νερού, που αναπόφευκτα βγαίνουν κατά το ψήσιμο, από τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Έτσι, το κορν φλάουρ βοηθά στη συμπύκνωση των χυμών και άρα στο καλύτερο δέσιμο της γέμισης. Αν λοιπόν βάζαμε κανονικό αλεύρι, θα έπρεπε να ήταν κατα 70% περίπου περισσότερη η ποσότητα, οπότε θα είχε κάποια επίδραση στη γεύση. Εξ’ ου και η εξαιρετική λύση κορν φλάουρ!

  • Reply September 28, 2014

    Τανια τσανακλιδου

    Eξαιρετικη συνταγη,ευχαριστουμε.Την εφτιαξα σημερα και ξετρελαθηκαμε ολοι. Η καλλιτερη μηλοπιττα που εχω φαει!

  • Reply October 3, 2014

    Anonymous

    ΑΠΛΆ….Θ-Ε-Ι-Κ-Η !!!!!!
    προσωπικά έβαλα μαυρη εντελώς ζάχαρη και φαρίνα ολικής!! βγήκε τέλειααααα! ^_^
    μπράβο και ευχαριστούμε!!

  • Reply November 1, 2014

    Setty

    Μόλις την ξεφούρνισα, τέλεια κρούστα, γυαλάδα, αναλογίες, υγρασία όση έπρεπε, και γεύση απαλή, καθόλου κουραστική. Δεν πρόλαβε καν να κρυώσει και άρχισαν οι εξαφανίσεις κομματιών. Εξαιρετική ! Aν και ήθελα να βάλω Calvados, είναι σχετικά δυσεύρετο, οπότε ανάμιξα το Μεταξά με λίγο Baileys.

  • Reply December 7, 2014

    Ntina ntouskou

    Katapliktiki!!!

  • Reply December 7, 2014

    Anonymous

    Την λάτρεψε όλη η οικογένεια.. Θα καθιερωθεί ως ένα τέλειο πρωινό !!!

  • Reply December 14, 2014

    marilou kar

    Καλησπέρα σας!!! Είναι υπέροχη αλλά μου κράτησε πολλά ζουμιά στο μπάτο!!Τι να κάνω γι αυτο;;
    Εβαλα βιταμ όμως αντι για λουρπακ για οικονομικους λόγους …

    • Θα σας τα “ψάλλω” φιλικά, με όλο τον σεβασμό! Το Βιτάμ ΔΕΝ είναι βούτυρο… είναι μαργαρίνη. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και ούτε έχω λόγο να χρησιμοποιήσω στο μέλλον ένα προϊόν που δεν έχει λόγο ύπαρξης σήμερα, πέρα από το να προσφέρει μια φτηνή, άνοστη και λιγότερο υγιεινή υποκατάσταση στο φυσικό προϊόν. Μόνο ΑΓΝΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ στη διατροφή μας και στη μαγειρική μας, λέω εγώ (και όλη η επιστημονική και μαγειρική κοινότητα) και στο εγγύς μέλλον προτίθεμαι να γράψωτ τεκμηριωμένο επιστημονικά άρθρο επ’ αυτού του θέματος και ας στενοχωρήσω εταιρίες και κοινό. Από εκεί και πέρα, πραγματικά δεν έχω απάντηση. Η συνταγή εφόσον χρησιμοποιήσει κανείς τα ενδεδειγμένα υλικά και τα βήματα βγαίνει 100%. Είναι η πλέον δημοφιλής συνταγή μηλόπιτας στο διαδίκτυο και μετλά από 35,000 pageviews δεν έχει υπάρξει ποτέ αρνητικό σχόλιο ή αμφιβολία για το αποτέλεσμα… Δεν μπορώ να ξέρω τι πήγε στραβά εκτός από την λάθος επιλογή βούτυρου….

  • […] δημοφιλής σπιτική μηλόπιτα αλά Winkel που θεωρείται η καλύτερη μηλόπιτα στον […]

  • […] συγκεντρώθηκε πάνω σε δύο υπέροχα γλυκά, την κλασική Μηλόπιτα αλα Winkel (που βέβαια έγινε ανάρπαστη) και Μους […]

  • […] συγκεντρώθηκε πάνω σε δύο υπέροχα γλυκά, την κλασική Μηλόπιτα αλα Winkel (που βέβαια έγινε ανάρπαστη) και Μους […]

  • Reply March 11, 2015

    jim

    Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι νούμερο είναι η φόρμα κεικ που χρησιμοποιήσατε ώστε να δοκιμάσω τη συνταγή σας. Ευχαριστώ!

  • Reply May 3, 2015

    Maria

    Κορυφαία!! Με απόσταση από τη επόμενη συνταγή. Μετά από χρόνια αναζήτησης καταστάλαξα εδώ. Φτιάχνω διπλή δόση κάθε φορά. Προσθέτω καρύδια αντί σταφίδες στη γέμιση.

    Φίλε Δημήτρη, προσωπικά σε ευχαριστώ πολύ για την άριστη συνταγή.

    • Την Sophie να ευχαριστήσετε που βρήκε και έκανε την συνταγή! Είναι όντως the best!!! (Και η μηλόπιτα και η Σόφη μου βέβαια!)

  • Reply May 4, 2015

    Anonymous

    Καταπληκτική.
    τόσο καιρό την αγόραζα από έξω, τώρα πλέον θα την φτιάχνω, σας ευχαριστούμε πολύ

  • Reply June 5, 2015

    Vassiliki

    Γειά σας, θα ήθελα να φτιάξω αυτή τη μηλόπιτα μονο με πρασινα μηλα ή να βάλω αντίστροφα τις αναλογίες για αυτό. Θα επηρεάσει πολύ το αποτέλεσμά μου?

    • Θα είναι λίγο πιο ξυνή η γέμιση, αν αυτό επιδιώκετε. Πάντως παρόλο που κι εμένα μ αρεσουν τα ξινόμηλα, δεν θα την έκανα με αυτά αποκλειστικά. Η ανάμιξη των δυο ποικιλιών πλουταίνει τη γεύση της, έστω και σε διαφορετική αναλογία.

  • Reply October 19, 2015

    Effie

    Δεν έχω λόγια…Συγχαρητήρια…
    Να προσθέσω ότι επίχειρησα και την ανοιχτή παραλλαγή…δηλαδή τη δεύτερη φορά που την έφτιαξα δεν έβαλα ζύμη απο πάνω. Και τις δύο φορές το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Πιο υδαρής η γέμιση τη δεύτερη φορά αλλά και κρεμώδης παράλληλα. Just perfect!!!!

  • Reply October 31, 2015

    Anonymous

    Στους πόσους βαθμούς πρέπει να ψηθεί;

    • Στους 190C πάνω – κάτω. Το πρόσθεσα τώρα και στο κείμενο, γιατί υπήρχε μόνο πιο πάνω στη προθέρμανση, όπου δεν το προσέξατε.

  • Reply December 5, 2015

    Anonymous

    Μολις την εβαλα στο φουρνο. Εχω ενα μικρο παραπονο μονο. Το 10 μηλα δεν ειναι πολυ κατατοπιστικο ουτε πρεπον για το επιπεδο του cucina caruso. Γραμμαρια παρακαλω!
    Και οχι δεν ειμαι περιεργος αλλα στο κειμενο λεει 24αρι ταψι. Δεν ειχα. Βαζω 26αρι και σκεφτομαι: οκ θα ειμαστε και ανετοι να μη χυθει. Κι ομως τα μηλα ηταν υπερβολικα πολλα με αποτελεσμα να βγει αρκετα ψηλοτερη απο τη φορμα και τωρα εχουν αρχισει τα ενδοοικογενειακα πονταρισματα αν θα χυθει ή οχι. Ενταξει δε λεω, εχουν κι αυτα την πλακα τους, αλλα προτιμω να μην καθαριζω φουρνο το βραδυ. Και που να εβαζα και 24αρι που λεει στο κειμενο…. (Στα σχολια λεει 26αρι βεβαια αλλα και παλι…γραμμαρια).
    Εχε χαρη που πλεον μετα απο τοσες συνταγες σου, ξερω οτι το αποτελεσμα θα με δικαιωσει πληρως… χεχε

    • Έχει πολύ πλάκα το σχόλιο ομολογουμένως! Αισθάνομαι ότι δημιούργησα το “τέρας” που με κυνηγάει με ζυγαριές και θερμόμετρα…χαχαχα!
      Επι της ουσίας, μάλλον δεν πιέσατε πολύ τα μήλα στο τελευταίο στάδιο πριν μπεί η ζύμη στο καπάκι. Τα μηλα που χρησιμοποιούμε εμείς, είναι στανταρ μεγάλα ξινόμηλα και κλασικά κόκκινα και χωράνε κάνοντας ελαφρό βουναλάκι. Πάντως αν όντως ήταν πολύ παραπάνω απ’ όσο θα θέλατε, την επόμενη φορά αφαιρέστε τα πριν το τελικό στάδιο, τρώγωντάς τα. Στο γύρισμα στο chef στον αέρα, η Ψυχούλη κόντευε να φάει τη μισή γέμιση!

  • Reply January 13, 2016

    Anonymous

    Γεια σας. Έχω μια απορία, σχετικά όχι μόνο με αυτήν τη συνταγή, αλλά γενικότερη, εφόσον διαθέτω φούρνο γκαζιού. Δε μπορω ούτε να ψήσω στον αέρα, ούτε πάνω κάτω. Συνήθως τοποθετώ τα κέικ πολύ ψηλά ωστε να μην αρπάξουν από κάτω. Έχετε κάποια συμβουλή για μένα, εκτός του να αγοράσω φουρνάκι;
    Ευχαριστώ :)

    • Δεν έχω πείρα με τέτοιους φούρνους, οπότε δεν έχω συμβουλή. Πρέπει όπως σε κάθε φούρνο να βρείτε το “χούϊ” τους, αλλά μεταξύ μας, μάλλον σας βλέπω για επένδυση σε φούρνο.

  • Reply February 10, 2016

    Katerina

    Έφτασα μετά από πολύ ψάξιμο στην τέλεια μηλόπιτα σας και θέλω να τη φτιάξω αλλά η μοίρα το έφερε έτσι κ ή δυσανεξία δε μου επιτρέπει να τρώω αγελαδινά προϊόντα. Παρακολουθώντας την τοποθέτηση για τη μαργαρίνη -δε γίνεται να συμφωνίσω περισσότερο- αναρωτιέμαι αν προτείνεται κάποια εναλλακτική. Είμαι καταδικασμένη λέτε;

    • Όχι δεν είστε νομίζω. Αν πάρετε το κανονικό Lurpak και το κάνετε κλαριφιέ, όπως περγράφουμε εδώ, θα έχετε αφαιρέσει όλα τα γαλακτικά συστατικά και θέλω να πιστέυω ότι δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα! Τουλάχιστον έτσι λέει η επιστήμη και η θεωρία…

  • Reply February 16, 2016

    Mariam

    Σήμερα έκανα τη μηλόπιτα και ακολουθησα τα πάντα όπως είναι στη συνταγή.. Ομολογώ ότι είναι νόστιμη αλλά θα την προτιμούσα λιγότερο γλυκιά. Μου φάνηκε πάρα πολύ γλυκιά. Προσωπικά την επόμενη φορά δεν θα βάλω καθόλου ζάχαρη στο μήλο και λιγότερο στη ζύμη. Σας ευχαριστώ!

  • Reply February 25, 2016

    Έρικα

    Είναι απλά ΤΕΛΕΙΑ!!!! Τραγανή, υπέροχη ζύμη, δεν είχα ξαναδοκιμάσει αυτή την ζύμη με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Το αποτέλεσμα! Το λάτρεψα! Βέβαια είχα της αμφιβολίες μου και κοιτούσα τον φούρνο καθε τρεις και λίγο…. μετά όμως! Και που να την αφήσω να κρυώσει! Την μισή την φάγαμε ζεστή (με τα τρία αγόρια μου), γιατί μοσχοβόλησε ο τόπος, και μας έσπαγε την μύτη! Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνταγή!

  • Reply September 14, 2016

    isabella

    Αχ σεφ αν σας πω τι έκανα,παίζει να με κοπανάτε!!!Αφού έφτιαξα τη ζύμη και τη γέμιση,όλη χαρά που επιτέλους ανακάλυψα πολλά υποσχόμενη μηλόπιτα,ανακαλύπτω οτι δεν έχω στρογγυλή φόρμα!!Αμάν αμάν!Χρησιμοποίησα πυρίμαχη…κατσαρόλα,ένα τακ πιο ψηλή κι ο Θεός βοηθός!!Επίσης δεν πρόσεξα και κράτησα λιγότερη ζύμη για το επάνω μέρος με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν πλήρως οι άκρες!!Αυτή τη στιγμή αυτή στρογγυλοκάθεται στο φούρνο κι εγώ σε αναμμένα κάρβουνα!!!Είμαι ήδη γνωστή για το μπριάμ μου χάρις εσάς (παθαίνουν όλοι πλάκα!) τώρα θα είμαι και για τη μηλόπιτα??!!!!
    Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας!Δίνω σε όλους τη διεύθηνση εκτός απο την πεθερά μου (για ευνόητους λόγους χιχιιχιχ)

  • Reply September 14, 2016

    isabella

    update:Μόλις την έβγαλα απο το φούρνο!!!!Παρά τις αντιξοότητες βγήκε θεική!!!Τι να πρωτοσχολιάσω???Την παραδεισένια βουτυρένια αίσθηση στο τραγανό ζυμάρι???Την εναλλαγή γλυκού-ξινού που τόσο μου αρέσει?Τα αρώματα?Κλείνεις τα μάτια και σε παραπέμπει στη μαμά.Κατοχυρώθηκε στις οικογενειακές συνταγές!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩ!!

  • Reply September 25, 2016

    magda

    επιτελους ενα blog μαγειρικης που τα λεει οπως πρεπει .χωρις να εχω φτιαξει κατι και μετα απο ολες τις χαζοσυνταγες που εχω φορτωσει στο κεφαλακι μου επιτελους βρηκα κατι που δεν βαριεμαι να διαβαζω .μπραβο

  • Reply October 11, 2016

    Dimitra-milka Tomprou

    οταν λετε ψηνουμε στους 190 εννοειτε αερα η αντιστασεις?

    • Πάντα, σε όλες τις συνταγές, αν δεν αναφέρεται ρητώς κάτι άλλο, εννοούνται οι αντιστάσεις πάνω-κάτω.

  • Reply October 17, 2016

    Anonymous

    Μετα κόπων κ βασάνων κατα την διάρκεια του ψησίματος βγηκε υπέροχη !!! Δυστυχως ειχα 24εκ. τσερκι κ καθοσο ψηνότανε μου ξεχείλιζε η ζύμη μεσα στον φούρνο κ τρέχανε τα ζουμιά απο το βούτυρο!! Ταλαιπωρήθηκα πολυ για να ολοκληρώσω το ψήσιμο γιατι άνοιγα καθε τοσο τον φούρνο για να μαζεύω την καμμένη ζύμη που έπεφτε στον πάτο του κ ντουμανιαζε το σπιτι!! Ευτυχως ομως, τελος καλο ολα καλα, ψήθηκε πολυ καλα κ βγηκε γευστικοτατη!! Ευχαριστω πολυ για την συνταγή!!

    • Η δεύτερη φορά θα είναι σίγουρα πιο έυκολη! Τι να κάνουμε… κάποιες φορές δεν βγαινουν όλα ακριβώς όπως τα αποτυπώνουμε στο χαρτί γιατί κάποια παράμετρος δεν είναι ίδια, αλλά το αποτέλεσμα των συνταγών μας , να το παινευτούμε, είναι εξαιρετικό! Επειδή μας αρέσει να τρώμε νόστιμα, διαλέγουμε πολύ προσεκτικά συνταγές…

  • Reply November 6, 2016

    Fouli Louka

    Τέλεια! Σας ευχαριστούμε !

  • Reply November 11, 2016

    Μαλαματένια

    Καλημέρα!
    Και για έμενα ξεκήνησε υπέροχα η μέρα τρόγωντας ένα κομμάτι (κομματάρα) από την μηλόπιτα που έφτιαξα χθές ακολουθώντας κατα γράμμα την συνταγή σας (μόνο που αντι για σταφίδες έβαλα crandberries). Mέχρι σήμερα το πρωί νόμιζα οτι δεν μου άρεσε η μηλόπιτα,καθώς ότι είχα δοκιμάσει με άφηνε αδιάφορη και πότε δεν τελείωνα ενα κομματι, την συγκεκριμένη την έφτιαξα για τον άντρα μου ,σε κάθε μπουκια όμως καταλάβαινα οτι ήταν απο τα πιο ωραία γλυκά που έχω φαέι ποτε!
    Θερμά συγχαρητήρια , με έχει ενθουσιάσει !!
    Είναι η συνταγή που ήρθε για να μείνει στην κουζίνα μου!!

  • Reply November 20, 2016

    Kyriaki dimarogona

    Ειναι πραγματικά η Καλλιτερη μηλόπιτα !!! Ευχαριστω

Leave a Reply

Leave a Reply