Πέρδικες με Αχλάδι

perdika me axladi
‘On the first day of Christmas my true love gave to me, a partridge in a pear tree.’
 

«Την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων η πραγματική μου αγάπη, μού χάρισε μια πέρδικα σε μια αχλαδιά».
perdika me axladiΈτσι ξεκινάει το κλασικό βρετανικό παιδικό τραγουδάκι για τις 12 μέρες των Χριστουγέννων, προσθέτοντας κάθε επόμενη μέρα και ένα δώρο μέχρι να φτάσουμε ανήμερα των Φώτων. Κάτι σαν «το πουλάκι τσίου», στα καθ’ ημάς, αλλά με κάπως μεγαλύτερη παράδοση, μια και η παλαιότερη αναφορά του σε παιδικό βιβλίο είναι το 1780, στο ‘Mirth without Mischief’. Αν δεν το ξέρετε, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε εδώ μια εκτέλεσή του, με τον μοναδικό Placido Domingo και την Sissel, με την φιλαρμονική και την παιδική χωρωδία της Βιέννης, σε διεύθυνση Vjekoslav Šutej.

Οι πέρδικες, ως γνωστόν, είναι από τις καλύτερες gourmet λιχουδιές και βέβαια τις ψάχνω εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα ήταν πάντα η μεγάλη δυσκολία να τις βρεις φρέσκιες (και σε λογική τιμή), αν δεν έχεις τις άκρες, εκτός κι αν τις κυνηγήσεις ο ίδιος στα βουνά και στους λόγγους με στολή παραλλαγής, κάτι που προσωπικά αποφεύγω, γιατί μεταξύ άλλων φοβάμαι μην καταλήξω από σπόντα θήραμα.  Έτσι, η δυνατότητα να παραγγείλουμε κυνήγι από τη φάρμα Μπράλου, άνοιξε για μάς μια ολόκληρη νέα λεωφόρο γευστικών ηδονών, που προτείνουμε να ακολουθήσετε. Και εφόσον είναι πιά εύκολο για μας, έγινε πολύ εύκολο και για σάς, τώρα που το θέμα της πρώτης ύλης έχει λυθεί.

perdika me axladiΤη συνταγή για τις πέρδικες που προτείνουμε και είναι εξαιρετική, επέλεξε και εκτέλεσε η Sophie με έμπνευση τους στίχους απ’ το παραπάνω τραγουδάκι. Η μεστή γεύση της πέρδικας συνδυάζεται αρμονικά με το κομψό δροσερό αχλάδι και το αυθάδες μελωμένο κρεμμύδι, σε ένα ετερόκλητο τρίγωνο γευστικών εντάσεων που ξαφνιάζουν. Συνοδέψαμε μάλιστα, το δείπνο με ένα πολύ ενδιαφέρον Merlot Αργυρίου, που αγοράσαμε απ’ τον παραγωγό στο Πολύδροσο, για να υπάρχει επιπλέον ταύτιση εντοπιότητας μεταξύ πέρδικας και κρασιού.

perdikes me ahladiΤο πιο βασικό σε μια τέτοια επιλογή κυνηγιού, είναι η πέρδικά σας να είναι σιτεμένη πριν φτάσει στα χέρια σας, ώστε να είναι μαλακή η σάρκα και να βγάλει όλη τη νοστιμιά της. Αυτό απλά σημαίνει ότι πρέπει να τις παραγγείλετε τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το προγραμματισμένο γεύμα σας, ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει και να σάς έρθει την Παρασκευή έτοιμη να μαγειρευτεί.

Η συνέχεια του άρθρου με τη συνταγή για πέρδικες με αχλάδι, στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply