Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Όλοι λατρεύουν μια καλή σπανακόπιτα, αλλά αν είναι φτιαγμένη και με χειροποίητο τραγανό φύλλο, και η φάρσα της είναι γεμάτη αρωματικά και φέτα, τότε γεννιέται συναίσθημα! Οι καλές πίτες εγείρουν παιδικές, τρυφερές μνήμες και θαλπωρή οικογένειας, μας μεταφέρουν στη παράδοση του χωριού και μας γεμίζουν χαρά και οικεία, αθώα γεύση.

Η στριφτή σπανακοπρασόπιτα με χειροποίητο φύλλο της Γιάννας, είναι μια τέτοια αυθεντική πίτα που τη στιγμή που νιώθεις το κρατς στη μπουκιά, η γέμιση σε πλημμυρίζει φρεσκάδα, γλύκα κι αρώματα!

 

 

Διαφήμιση

Γι’ αυτό και πήρε περίοπτη θέση στο μενού μας, στο Casserole Bistro στο Γέρακα, που εξελίσσεται σε μόνιμο εστιατόριο Cucina Caruso (το site δεν έχει προλάβει να ανανεωθεί με όλα τα καινούργια που κάνουμε). Η Γιάννα Κωνσταντέλου είναι μια μαμά, που είναι επίσης μια πολύ καλή παραδοσιακή, εμπειρική μαγείρισσα με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και έτσι επιλέχτηκε από μένα για να λειτουργεί ως επικεφαλής μαγείρισσα στη κουζίνα του εστιατορίου. Εκεί εκτελεί πιστά τις δικές μου συνταγές βγάζοντας όλο το μεράκι της σπιτικής μαγειρικής κουλτούρας στα πιάτα, εκτός απ’ τη συγκεκριμένη σπανακοπρασόπιτα, που τη φέρνει κατευθείαν απ’ την δικιά της οικογενειακή παράδοση.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Η υπεραξία της συγκεκριμένης συνταγής πίτας είναι καταρχάς στο φύλλο που είναι στεγνό, τραγανό και νόστιμο, ακόμη κι αν η πίτα καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι προφανές ότι το πράσο μπαίνει για να απαλύνει τη μεταλλικότητα του σπανακιού και για να γλυκάνει, νοστιμίσει και αρωματίσει τη κάθε μπουκιά.

Το άλλο χαρακτηριστικό της σπανακοπρασόπιτας της Γιάννας, είναι τα αρωματικά που περιέχει. Σε μια ιδανική συνθήκη στη γέμιση μπαίνουν καυκαλήθρες και μυρώνια, που όμως αυτή την εποχή δεν μπορεί κανείς να βρει. Οπότε τώρα μένουμε μόνο με μαϊντανό, άνηθο και βέβαια τα απαραίτητα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Διαφήμιση

Τέλος, μια σημαντική ποσότητα καλής αλλά ήπιας γευστικά φέτας, μπαίνει στη φάρσα για να ισορροπήσει τα λαχανικά με τη νοστιμιά του τυριού. Έτσι, το σύνολο λειτουργεί με απόλυτα ισορροπημένο τρόπο, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γλυκά, νοσταλγικά συναισθήματα.

Διαφήμιση

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Δοκιμάστε να κάνετε τη σπανακοπρασόπιτα της Γιάννας μας σπίτι σας, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες. Εναλλακτικά, ελάτε να τη γευτείτε μαζί με άλλα αγαπημένα πιάτα Caruso που ετοιμάζουν υπό τη καθοδήγησή μου, με πολύ μεράκι η Γιάννα και η Μαρίλια μας, στο μπιστρό μας.

Οι κρατήσεις απαραίτητες, γιατί οι φίλοι του Cucina Caruso απ’ όλη την Αττική έχουν συρρεύσει με συγκινητικό ρυθμό για να δοκιμάσουν απ’ τα δικά μας χέρια, όσα πιάτα μας ήδη μαγειρεύουν σπίτι τους και βέβαια για να γνωριστούμε δια ζώσης. Με highlights τα κεφτεδάκια μας και τον μοναδικό μουσακά με ραγού και καπνιστή μελιτζάνα, μπορείτε να βλέπετε το εβδομαδιαίο μενού μας στο Facebook ή στο Instagram. Ελπίζω να τα πούμε και εκεί κάποια στιγμή!

Cucina Caruso @ Casserole Bistro, Καρδίτσης 12, Γέρακας 15344, τηλ. 2106618838 (μετά τις 14:00).

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μέτριας δυσκολίας συνταγή μια και κάνετε εσείς το φύλλο. Τεχνικά πάντως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη πρόκληση, απλά λίγο κόπο και τέχνη στο θέμα του φύλλου που σιγά-σιγά θα βρείτε την άκρη.  Θα σας πάρει περί τη 1:30’ η προετοιμασία στην αρχή και μετά θα βγαίνει λίγο πιο γρήγορα. Το ψήσιμο στο φούρνο θα πάρει περί τα 40’.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά για 6 σπανακοπρασόπιτες

Για το φύλλο:

250 γρ. Αλεύρι σκληρό (και 30 γρ. έξτρα για το άνοιγμα του φύλλου)
125 γρ. Καλαμποκάλευρο (και 30 γρ. έξτρα για το άνοιγμα του φύλλου)
100ml. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
200 ml. Νερό
Αλάτι

Για τη φάρσα:

250 gr. Σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο, ψιλοκομμένο στο χέρι
1 Πράσο Άρωμα, ψιλοκομμένο
30  γρ. Άνηθο Άρωμα, ψιλοκομμένο
30 γρ. Μαϊντανό Άρωμα, ψιλοκομμένο
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια Άρωμα, ψιλοκομμένα
½ μεσαίο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
15 ml. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
10 γρ. Ρύζι
200 γρ. Φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ
1 Αυγό
1 κ.γ. Αλάτι
¼ κ.γ. Πιπέρι

Όταν είναι στην εποχή τους, θα προσθέσετε 30 γρ. Καυκαλήθρες και άλλα τόσα Μυρώνια, ψιλοκομμένα

 

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τη φάρσα:

Αν πάρετε φρέσκο σπανάκι ολόκληρο, ξεβγάλτε το και μετά, μέσα σε μια λεκάνη ρίξτε του μερικές κουταλιές χοντρό αλάτι, να βγάλει υγρασία και να μαραθεί για μισή ώρα. Μετά θα το στύψετε να φύγουν τα πολλά υγρά και θα το ψιλοκόψετε. Ψιλοκόβετε επίσης όλα τα λαχανικά και αρωματικά. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το σπανάκι, πράσο, άνηθο, μαϊντανό, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια και αν βρείτε τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και αλατιοπιπερώνετε.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το αυγό, το ελαιόλαδο, το ρύζι που θα τραβήξει τα υγρά και τη φέτα που την τρίβετε στο χέρι και τα ανακατεύετε με το χέρι να ισομοιραστούν όλα.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

2. Ετοιμάζετε τη ζύμη:

Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε τα δυο αλεύρια, το αλάτι, το νερό κσι το λάδικαι τα ζυμώνετε σε μια μπάλα. Βάζετε τη ζύμη κάτω από μια πετσέτα να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

3. Ανοίγετε το φύλλο:

Αναμιγνύετε περίπου ίση ποσότητα απ’ τα δυο αλεύρια για να σας βοηθήσει στο άνοιγμα και πασπαλίζετε λίγο στην επιφάνεια εργασίας που θα ανοίξετε το φύλλο. Κόβετε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια με το μαχαίρι. Παίρνετε το πρώτο κομμάτι και το πασπαλίζετε με τα αναμεμιγμένα αλεύρια, για να μπορεί ν’ απλώσει χωρίς να κολλήσει. Το πιέζετε λίγο με το χέρι και το ανοίγετε με τον πλάστη σε ένα μακρόστενο οβάλ σχήμα, μήκους 50 εκ. περίπου.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

4. Γεμίζετε τη πίτα:

Κατά μήκος του ανοιγμένου φύλλου, βάζετε μια γραμμή από γέμιση στο κέντρο του. Σκεπάζετε με το φύλλο τη φάρσα απ’ τη μια πλευρά κατά μήκος και στη συνέχεια τη ρολάρετε ώστε να κλείσει η πίτα, ως ένα γεμισμένο μπαστούνι.  Τέλος γυρνάτε το μπαστούνι κυκλικά ώστε να σχηματίσει ένα κοχλία.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Επαναλαμβάνετε τα στάδια 3 & 4 για όλες τις υπόλοιπες πίτες

5. Ψήνετε τις πίτες:

Έχετε βάλει τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200°C με αέρα.

Μεταφέρετε τις 6 πίτες σε ταψί με λαδόκολλα.  Βάζετε στο φούρνο να ψηθούν σε μεσαίο ράφι για 40’-45’ μέχρι να ροδίσουν απ’ έξω. Αφαιρείτε και αφήνετε να κρυώσουν 10’ τουλάχιστον μέχρι να καταναλωθούν.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σερβίρισμα:

Είτε στο χέρι σα κολατσιό, είτε στο τραπέζι κομμένη στα τέσσερα σα μεζές, η σπανακοπρασόπιτα της Γιάννας θα σας κλέψει τη καρδιά, ειδικά αν είμαστε στην εποχή που υπάρχουν τα ωραία αρωματικά χόρτα όπως καυκαλήθρες και μυρώνια που θα κάνουν τη γέμιση να μοσχοβολά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το τραγανό σπιτικό φύλλο θα σας ενθουσιάσει, έιτε τη φάτε ζεστή, ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *