Κοτόπουλο φούρνου λεμονάτο με γλυκοπατάτα & σελινόριζα

κοτόπουλο φουρνου λεμονάτο με σελινόριζα , γλυκοπατάτα και πατάτες

Κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο με πατάτες, είναι το κλασικό ευκολάκι φαγητό που αρέσει σ’ όλους και θα το φτιάξουμε  σίγουρα δυο φορές στο μήνα. Αλλά εμείς τελευταία, είπαμε να αλλάξουμε τη κλασική  γαρνιτούρα πατάτας, με κάτι που να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, να είναι της εποχής, αλλά να είναι εξίσου νόστιμο, και έτσι διαλέξαμε τον συνδυασμό γλυκοπατάτας και σελινόριζας.  

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολλοί αναγνώστες του μπλογκ μου ζητάνε εύκολες, καθημερινές συνταγές που έχουν νοστιμιά, λίγα υλικά, είναι διατροφικά σωστές και απαιτούν την ελάχιστη μαγειρική.

Έτσι, επανέρχομαι στο θέμα «κοτόπουλο στο φούρνο», μετά από τη κλασική μου συνταγή και μετά από την εναλλακτική λύση της μπαλοτίνας,  με τη τρίτη μου πλέον συνταγή επί του θέματος, που χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας στη μαγειρική τεχνική, πληρεί όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για ν’ αρέσει σε πολύ κόσμο και να τους βολέψει στη καθημερινότητά τους. Γιατί το συγκεκριμένο κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο, χρειάζεται μόνο 10′ λεπτά τη δικιά σας ενασχόληση στη προετοιμασία, είναι έτοιμο σε 1 ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι ένα γύρισμα στο μισάωρο, έχει πεντανόστιμο αποτέλεσμα με τέσσερα βασικά υλικά που έχουν πολύ ενδιαφέρουσες γευστικές αντιθετικότητες, και ταυτόχρονα είναι αγνά από διατροφικής άποψης. Παράλληλα, η συνταγή κρύβει μια πρωτοτυπία υλικών στη σύνθεση, αποτελώντας μια ευχάριστη εναλλαγή στο κλασικό κοτόπουλο φούρνου λεμονάτο με πατάτες.

Για να κρατήσουμε και μια επαφή με το πιάτο αναφοράς, έχω προσθέσει και μερικές νέες πατατούλες, ανάμεσα στο συνδυασμό γλυκοπατάτας και σελινόριζας, να υπάρχουν εκεί για τις ενδεχόμενες κρίσεις ανασφάλειας. Όμως η ουσία της σύνθεσης είναι στο γλυκό, πρόσχαρο και φρουτώδες της γλυκοπατάτας που κοντράρει με την ελαφρά υπόξινη,  μεταλλική, σχεδόν δροσερή υπόσταση της σελινόριζας, η οποία πραγματικά μεταμορφώνεται στο ψήσιμο. Η σελινόριζα  στο ψήσιμο γίνεται γευστικά σαφώς ηπιότερη με πιο στρογγυλό και βαθύ γευστικό προφίλ απ’ το σέλινο που τείνουμε να τη συγκρίνουμε. Το σέλινο, όπως το ξέρουμε, έχει μια φρεσκάδα που βγάζει μονοδιάστατα μια επιθετικότητα, έχει μια έντασης μεταλλικών στοιχείων, ενώ η ψητή σελινόριζα  λειτουργεί διαφορετικά και έτσι πιστεύω πως θα ξαφνιάσει πολύ κόσμο, που πιθανά να την φοβάται γευστικά. Και όπως είπαμε, εδώ έχουμε ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δυο γευστικές ταυτότητες και δυο χρώματα στα βασικά λαχανικά, που υποβοηθείται απ’ το λεμόνι και το κρασί που τα συνδέουν μέσω οξύτητας.

Για να ψηθεί πιο γρήγορα η συνταγή και να μοιραστεί η θερμική ενέργεια καλύτερα στο κοτόπουλο, εμείς προτείνουμε να κοπεί στη μέση και να ψηθεί στην αρχή με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω, ενώ στην αλλαγή να έρθει η πέτσα πάνω ώστε να βγει τραγανή στο τέλειωμα.  Εμείς στο σπίτι, ως δυο άτομα τις καθημερινές, κάνουμε συνήθως δυο βραδιές με δυο μισά κοτόπουλα, ή παίρνουμε κομμάτια (μπούτια ή στήθη με πέτσα, ανάλογα με τις προτιμήσεις) και τα ψήνουμε με αντίστοιχο τρόπο. Οι χρόνοι δεν αλλάζουν ιδιαίτερα απ’ το μισό κοτόπουλο στο ολόκληρο ή στα κομμάτια, άντε κανένα πεντάλεπτο λιγότερο ή περισσότερο αν και η όλη συνταγή δεν είναι σε λογική ακριβείας. Είναι σχεδιασμένη ως κάτι ανέμελο και εύκολο για τις μέρες που βαριόμαστε να μαγειρέψουμε αλλά θέλουμε κάτι απλό και σπιτικό.

Χαρακτηριστικά της συνταγής

Η επιτομή του εύκολου, σίγουρου, απλού καθημερινού πιάτου με ελάχιστες απαιτήσεις μαγειρικής ενασχόλησης, ενώ παράγει μαξιμαλιστικό γευστικό αποτέλεσμα. Δέκα λεπτά ενασχόλησης στη προετοιμασία και 1 ώρα στο φούρνο με ένα γύρισμα στη μισή ώρα, είναι υπεραρκετά.

Επειδή γλυκοπατάτα και σελινόριζα είναι σκληρά υλικά, για το ασφαλές καθάρισμα απαιτείται ένα καλό, μεγάλο μαχαίρι σεφ, που να κόβει, χωρίς να χρειάζεται υπερβολική δύναμη ή πίεση και αρκετή προσοχή στις κινήσεις.

κοτόπουλο φουρνου λεμονάτο με σελινόριζα , γλυκοπατάτα και πατάτες

Υλικά για 2-4 άτομα

Εναλλακτικές ποσότητες, ανάλογα με το αν είστε 2 (ή 4 άτομα), αντίστοιχα

½ (ή 1) ολόκληρο κοτόπουλο ή 2 ( 4) μπούτια ή στήθη με πέτσα
1 (ή 2) πορτοκαλί γλυκοπατάτες, κομμένη σαν χοντρές πατάτες τηγανητές
½ (ή ολόκληρη) σελινόριζα, κομμένη σαν χοντρές πατάτες τηγανητές
5 (ή 10) νέες πατατούλες με τη φλούδα τους, κομμένες στη μέση
1-1½  λεμόνι, τον χυμό
100 ml. λευκό κρασί
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
3 κ.σ. φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο)
αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά: 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση και 4-5 σκελίδες σκόρδου

Διαδικασία Παρασκευής:

κοτόπουλο φουρνου λεμονάτο με σελινόριζα , γλυκοπατάτα και πατάτες

1. Προετοιμάζετε τα υλικά στο ταψί

Βάζετε τον φούρνο σε προθέρμανση με αέρα στους 180°C.

Καθαρίζετε και κόβετε τη γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα, κόβετε τις πατάτες και στίβετε το λεμόνι.

κοτόπουλο φουρνου λεμονάτο με σελινόριζα , γλυκοπατάτα και πατάτες

Είτε κάνετε μισό κοτόπουλο, είτε ολόκληρο, το κόβετε στη μέση με ψαλίδι και μαχαίρι (ή ως εξυπνότεροι από μένα, το έχετε ζητήσει έτσι από το κρεοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ) για να ψηθεί πιο γρήγορα και  πιο σωστά.

κοτόπουλο φουρνου λεμονάτο με σελινόριζα , γλυκοπατάτα και πατάτες

Μεταφέρετε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί, βάζετε τα κοτόπουλα με την εσωτερική πλευρά από πάνω, ρίχνετε λεμόνι, αλατοπίπερο, κρασί, τα μυρωδικά και τέλος το ελαιόλαδο.  

κοτόπουλο φουρνου λεμονάτο με σελινόριζα , γλυκοπατάτα και πατάτες

2. Ψήνετε το κοτόπουλο:

Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180°C. Στη μισή ώρα βγάζετε το ταψί, γυρνάτε το κοτόπουλο απ’ την άλλη, δηλαδή με τη πέτσα προς τα πάνω, ώστε τελικά να βγει τραγανή και ανακατεύετε τα λαχανικά. Το ξαναβάζετε στο φούρνο, να ψηθεί για άλλη μισή ώρα και είναι έτοιμο.

κοτόπουλο φουρνου λεμονάτο με σελινόριζα , γλυκοπατάτα και πατάτες

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε με το ταψί στο τραπέζι, για να παίρνετε συμπληρώματα απ’ τα λαχανικά κάθε τόσο. Το φαγητό δεν χρειάζεται σαλάτα, τα συνοδευτικά  λαχανικά είναι πλούσια σε γεύσεις και υφές.

κοτόπουλο φουρνου λεμονάτο με σελινόριζα , γλυκοπατάτα και πατάτες

Σερβίραμε στα πιάτα της νέας σειράς  MEANDROS της ΙΩΝΙΑ, ενώ ψήσαμε το κοτόπουλο στο αντικολλητικό ταψί της FEST.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply March 28, 2021

    Μαρία Δημητρίου

    Πολύ ωραίο βγήκε και πολύ μαλακό, ευχαριστούμε!

Leave a Reply

Leave a Reply