Τα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο είναι τοποθετημένα στο μυαλό μου ανάμεσα στα εμβληματικά πιάτα της Ελληνικής αστικής κουζίνας, όπως το κοτόπουλο μιλανέζα, ο μουσακάς, το λεμονάτο, η σφυρίδα “Αθηναϊκή” μαγιονέζα. Πιάτο κι’ αυτό με φινέτσα, ιδιαίτερη τεχνική στο αυγολέμονο, με λεπτές γεύσεις και αρώματα από οικεία υλικά, στην πιο εξελιγμένη γαστρονομικά μορφή της Ελληνικής κουζίνας.
Πιάτο που ζητά λευκό τραπεζομάντηλο, μασίφ ξύλινο σκαλιστό τραπέζι και το καλό σερβίτσιο της οικογένειας, προκειμένου να τιμήσουν την ελαφρά αλλά μεστή φρεσκάδα του, τις λεπτές γεύσεις με τ’ αρώματα του κολοκυθιού και τα μυρωδικά της γέμισης, κάτω απ’ το πέπλο μιας κομψής, λευκής, κρεμώδους σάλτσας με όξινες νότες!
Ψάχνοντας για την προέλευση της συνταγής για κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, χωρίς επιτυχία ομολογώ όντας εκτός Ελλάδος και με μόνη πηγή το διαδίκτυο, συνειδητοποίησα πως το ένα βασικό στοιχείο της, το αυγολέμονο, δεν είναι Ελληνική τεχνική της λόγιας κουζίνας, όπως νόμιζα, αλλά προέρχεται από την Εβραϊκή κουζίνα. Μάλιστα φαίνεται ότι ξεκίνησε ως τεχνική κατά τον Μεσαίωνα από τους Εβραίους που ζούσαν στην Ισπανία, οι οποίοι αφού διώχτηκαν από εκεί το 1492, μετέφεραν την συνταγή στα πάτρια εδάφη της Μέσης Ανατολής. Από εκεί φαίνεται ότι διαδόθηκε στις συνορεύουσες τοπικές κουζίνες Τουρκίας και Ελλάδας, στα Βαλκάνια και στην Αραβική κουζίνα, μέχρι και στην Ιταλική, με διαφορετικά ονόματα όμως.
Στην συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο που προτείνω, δεν υπάρχουν καινοτομίες ή προσπάθεια εκσυγχρονισμού, καθότι δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος. Η κλασική συνταγή είναι τέλεια! Η εκδοχή μου έχει απλά κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες, που αφορούν στο προσωπικό μου γούστο για την ιδανική γεύση και η έμφαση -όπως πάντα σ’ αυτο το μπλογκ- είναι στις λεπτές ισορροπίες και ειδικότερα εδώ στις λεπτομέρειες της σύνθεση της γέμισης.
Θεωρώ ότι τα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, είναι ένα πιάτο που θέλει αρκετή προσπάθεια για να το βγάλει κανείς άνοστο, αλλά ομολογώ ότι μου έχει συμβεί πλειστάκις. Κυρίως γιατί η γέμιση ήταν φτωχή σε αρωματικά ή γιατί τα κολοκύθια παράβρασαν με αποτέλεσμα να είναι μαλθακά και άγευστα. Και βέβαια μην ακούσω εδώ για σκόρδα ή ντομάτες (που είδα και κάτι σεφ να προτείνουν0, γιατί θα είναι σαν να φοράτε νυφικό με γαλότσες κρατώντας τσάπα! Έλεος πια με τις δευτεράντζες…
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Αν και φαντάζει περίπλοκη, η συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο είναι πάρα πολύ απλή. Η μόνη τεχνική πρόκληση είναι στο να δέσει το αυγολέμονο, στάδιο που όμως επεξηγείται διεξοδικά για το πώς και το τί (και βέβαια το γιατί). Υπολογίστε 30’ στη προετοιμασία, 45’ στο μαγείρεμα και 15’ χοντρικά στο δέσιμο του αυγολέμονου επειδή πρέπει να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και όχι γιατί η ίδια η διαδικασία παίρνει τόσο.
Υλικά για 6-8 άτομα
8-10 μεσαία κολοκύθια, καθαρισμένα και αδειασμένα στο μήκος
Για το αυγολέμονο: 2 αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια) 2 κ.γ. κορν φλαουρ Χυμό από 1 ½ λεμόνι
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Προετοιμασία:
Αδειάζετε τα κολοκύθια με το ειδικό μαχαιράκι ή πάτε στο καλό μανάβικό που σας τα πουλάει έτοιμα καθαρισμένα, όπως εγώ. Ψιλοκόβετε κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο. Βάζετε νερό να βράσει για να γίνει ο ζωμός λαχανικών. Κόβετε και το καρότο σε ροδέλες και στύβετε το ένα λεμόνι.
2. Ετοιμάζετε την γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε όλα τα υλικά της γέμισης.
Φοράτε τα γαντάκια σας και ζυμώνετε χαρωπά την γέμιση για δυο-τρία λεπτά να ισομοιραστούν όλα τα υλικά στο μίγμα.
3. Γεμίζετε τα κολοκύθια:
Επιλέγετε ένα ταβά (χαμηλή πλατιά κατσαρόλα) σαν τον αγαπημένο μας της Fest που βλέπετε στις φωτογραφίες, που θα χωρέσει τα κολοκύθια. Απλώνετε στον πάτο του τις ροδέλες του καρότου. Φέρνετε κοντά σας το μπολ της γέμισης και τα κολοκύθια και αρχίζετε να τα γεμίζετε με τα δάχτυλα σας. Κάθε γεμισμένο κολοκύθι μπαίνει στον ταβά από κάτω. Όταν ολοκληρώσετε, αν περισσέψει γέμιση, πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες και την κάνετε γιουβαρλάκια που τα τοποθετείτε περιμετρικά στο κέντρο ή ανάμεσα σε κενά από κολοκύθια. Πάντως όχι στις άκρες.
4. Μαγειρεύετε τα γεμιστά κολοκυθάκια:
Ρίχνετε στον ταβά με τα κολοκύθια, το λάδι, το λεμόνι και τον ζωμό, που λογικά θα τα καλύψει στο περίπου. Αν όχι, μην ανησυχείτε, γιατί στη διαδικασία βρασμού θα μαγειρευτούν όλα, μια και θα βάλετε από πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα να τα κρατήσει στη θέση τους αλλά και να βοηθήσει στο να υγροποιεί τον ατμό, μαγειρεύοντας ό,τι δεν κολυμπά στο ζουμί εξαρχής. Βάζετε την εστία σας σε μεσαία ένταση και μαγειρεύετε τα γεμιστά κολοκυθάκια σας για 35-40 λεπτά, μέχρι τα κολοκύθια να είναι μαλακά μεν αλλά όχι λαπάς!
5. Προετοιμάζετε το αυγολέμονο:
Αφήνετε το φαγητό να καταλαγιάσει για κανένα δεκάλεπτο, προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από τους 60ºC) για δύο λόγους. Αφενός για να μπορείτε να διαχειριστείτε τον ζωμό, αλλά κυρίως για να μην “κόψει” το αυγό σε επαφή με τον ζωμό (δηλαδή να μην διπλώσουν οι πρωτεΐνες του αυγού στους 62ºC και μαγειρευτεί, αντί να λειτουργήσει ως μέσο που πήζει το αυγολέμονο).
Σε “παραδοσιακή” συνταγή διάβασα ότι “σταυρώνετε” το ζουμί πριν την διαδικασία για να μην κόψει το αυγολέμονο και αναρωτιέμαι πόσοι ελπίζουν ότι ο Θεός θα αφήσει τις άλλες ασχολίες του, προκειμένου να επέμβει σις πρωτείνες του αυγού ώστε να αδρανήσουν κατ’ εξαίρεση στη θερμοκρασία που είναι φτιαγμένες να διπλώνουν! Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…
Βάζετε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αυγών και σε άλλο τους κρόκους.
6. Χτυπάτε τα αυγά:
Με ράβδο χειρός (ή όποιο άλλο τρόπο σας βολεύει) χτυπάτε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα σε ένα μπολ, μετά τους κρόκους για ένα λεπτό να πήξουν λίγο και στη συνέχεια ενσωματώνετε τους χτυπημένους κρόκους στο ασπράδι.
7. Ενσωματώνετε το κορν φλάουρ στο λεμόνι:
Ανακατεύετε με την ράβδο το λεμόνι με το κορν φλάουρ
8. Ολοκληρώνετε το αυγολέμονο:
Κατ’ αρχάς βγάζετε το ζουμί απ’ τον ταβά σε ένα δοχείο. Αυτό που φαίνεται απλό όμως, θέλει δυο ζευγάρια χέρια για να μην ρισκάρετε ατύχημα, οπότε ζητήστε βοήθεια. Ένας να κρατά και να γέρνει την κατσαρόλα και ο άλλος να κρατά το πιάτο στη θέση του να μην πέσουν τα κολοκύθια. Επίσης επειδή το πιάτο είναι καυτό, χρειάζεται μια πετσέτα. Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα στην κουζίνα!
Αν ο ζωμός είναι ακόμη καυτός περιμένετε πριν ολοκληρώσετε το επόμενο στάδιο να φτάσει κάτω από τους 60ºC, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω. Στη συνέχεια ενσωματώνετε το μίγμα λεμονιού-κορν φλάουρ στα χτυπημένα αυγά μέσα σε ένα κατσαρόλι.
Τέλος, βάζετε το κατσαρόλι σε μεσαία/χαμηλή ένταση στο μάτι και αρχίζετε να ενσωματώνετε τον ζωμό στο μίγμα, χτυπώντας παράλληλα με ένα σύρμα (είτε με ράβδο, είτε χειρός). Σταδιακά το μίγμα θα χάσει τους αφρούς και θα αρχίσει να πήζει σε μια ωραία λευκή σάλτσα που είναι το αυγολέμονό σας. Αρκεί να μην σας ξεφύγει το μάτι και η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 60ºC που κόβει το αυγό. Οπότε ήπια θέρμανση και συνεχές ανακάτωμα είναι τα μυστικά να δέσει ιδανικά το αυγολέμονο. Αν δείτε ότι δεν δένει, βγάλτε με μια κούπα μια μικρή ποσότητα απ’ τη σάλτσα, ρίξτε μέσα άλλη μια κουταλιά κορν φλάουρ, ανακατέψτε καλά και ενσωματώστε το πίσω στη κανονική κατσαρόλα. Που θα πάει… θα δέσει! Και χωρίς σταύρωμα…
Σερβίρισμα:
Προσωπικά προτιμώ να μην ενσωματώνω το αυγολέμονο στο φαγητό πριν το σερβίρισμα, αλλά να τα κρατώ σε δυο διαφορετικά σκεύη και να σερβίρω πρώτα τα κολοκύθια και μετά σε λογική ιεροτελεστίας να σερβίρω το αυγολέμονο με κουτάλα σάλτσας και να το βλέπουμε να αργοπέφτει, μπροστά στα μάτια μας, για να μας ανεβάζει ηδονικά την όρεξη! Και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω. Ο παράδεισος της παραδοσιακής αστικής ελληνικής κουζίνας! Εναλλακτικά, μπορείτε πάντα να τα συνδέσετε πριν σε πιατέλα και να σερβίρετε έτσι.
Για την παρασκευή χρησιμοποιήσαμε το πιο βολικό σκεύος για ελληνική μαγειρική, τον ταβά της Fest. Μαγειρέψαμε στη νέα μας κουζίνα αερίου της Neff, με το εκπληκτικό σύστημα Flame Select που σου δίνει την δυνατότητα για απόλυτο έλεγχο στη θερμική ενέργεια που πάει σε κάθε μάτι, σιγουρεύοντας ότι συνταγές όπως αυτή που θέλουν λεπτή ισορροπία δεν ξεφεύγει ποτέ. Τέλος σερβίραμε στα λουλουδιαστά πιάτα απ’ το σερβίτσιο ΕΞΟΧΗ της ΙΩΝΙΑ, για να τονίσουμε τον “κλασικά αστικό” χαρακτήρα της συνταγής.
Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ.
Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον.
Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.
Καλησπέρα καταρχήν συγχαρητήρια για το Φαγητό που μας προσφέρατε την κάνατε κατανοητή για όλους πιστεύω τώρα θα την φτιάξουμε όλοι εγώ ξέρω αλλά δεν την έχω βάλει τόσο στην διατροφή μας δουλεύω γιαυτό την είχα ξεχάσει επιλεκτικά τώρα που την είδα ζήλεψα θα την κάνω σίγουρα!
Κύριε Δημήτρη ευχαριστούμε πολύ για την ποιότητα και την εξαιρετική παρουσίαση των συνταγών και όχι μόνο ,μακράν ότι καλύτερο υπάρχει αυτόν τον καιρό κατά την προσωπική μου άποψη ! Υ/Γ Σας περιμένουμε Μεσολόγγι για χέλι και αυγοτάραχο ….
Έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στις συνταγές και τις οδηγίες σου, χρησιμοποίησα τη γέμιση κατευθείαν για γιουβαρλάκια. Το σχόλιο θα φανεί κοινότοπο, σε όλες τις συνταγές που δοκιμάζω γράφω τα ίδια, αλλά πραγματικά ήταν φα-ντα-στι-κά! Πες μου μόνο τώρα πώς να φτιάξω κι άλλη σάλτσα, γιατί τη φάγαμε όλη (αλήθεια, όλη…) με ψωμί κι αφήσαμε τα υπόλοιπα καημένα γιουβαρλάκια «ασκεπή»! Μετά τις πατάτες-αστικό μύθο, ήρθε η ώρα για τη σάλτσα-αστικό μύθο. Όλοι συζητούσαμε γι’ αυτή χωρίς να υπάρχει ούτε δείγμα, ούτε μία κουταλιά 🙂
Για “άλλη σάλτσα” το μόνο που γίνεται στα γρήγορα είναι να χρησιμοποιήσετε ως βάση ζωμό κότας σε ζελέ ψυγειου, να τον ρίξετε για 5 λεπτά μέσα στα γιουβαρλάκια να άρει μια βράση και λίγη γεύση και μετά να κάνετε τα αυγολέμονα κλπ.
Υπέροχη συνταγή με πολύ κατατοπιστική επεξήγηση στο αυγολέμονο. Φαγητό με πολύ κομψή γεύση, όλοι το λατρεύουν στο σπίτι & βολεύει πολύ γιατί πριν ενσωματώσεις τον κιμά στη γέμιση μπορείς να γεμίσεις ορισμένα κολοκύθια για όσους δεν αγαπούν το κρέας.
Πολύ ωραία συνταγή.Προσωπικά ψιλοκόβω παντα στη γέμιση το μισό από το εσωτερικό των κολοκυθιών.Απο τότε που κάνω το αυγολέμονο στο μούλτι δεν μου εχει κόψει ποτέ.Να είστε καλά.
Αυτό που θα έκανα είναι να προσθέσω βραστό νερό στη σάλτσα που έμεινε αφού εχει μαγειρευτεί το φαγητό, δηλαδή στο στάδιο πριν την αυγόκοψη. Έτσι προσθέτω με ακρίβεια όσο θέλω τελικά χωρίς περίεργους υπολογισμούς. Για να πήξει πάντως η μεγαλύτερη ποσότητα δεν θα φτάσουν τα αυγά φοβάμαι, μάλλον θα χρειαστεί και το κορνφλάουρ, όχι ότι αυτό είναι θέμα. Απαντώ και στην άλλη ερώτηση, ναι άνετα και τ’ ανοίγετε απ’ το βράδυ αλλά και τα γεμίζετε απ’ το βράδυ αν θέλετε.
Επίσης,μπορώ να ανοίξω τα κολοκυθάκια από το βράδυ για να είναι έτοιμα την επόμενη μέρα και να μην καθυστερω;θα μαγειρεψω για πολλά άτομα και θέλω να κερδίσω χρόνο.
Την ξερω αλΛιως αυτην την συνταγη. Δεν κανω την σαλτσα με ολοκρηρο το αυγο αλλα μονο με τους κροκους, το ασπραδι του αυγου το ριχνω στην γεμιση (δεν σκορπαει σφιγγει), ακομα αντι για κον φλαου προσθετω μια κουταλια βουτηρο στην κατσαρολα πεντε/δεκα λεπτα πριν την κατεβασω απο το ματι της κουζινας.Εκατο τοις εκατο πετυχαινει. Ευχαριστω πολλυ για τις παραπανω πληροφοριες γιατι πραγματικα νομιζα οτι τα γεμιτσα κολοκυθακια ηταν αποκλειστικα ελληνικο φαγητο.
Ομολογώ πως τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με τη μαγειρική εντατικά.Ετσι σαν νέα μαθήτρια άνοιξα και εγώ το ίντερνετ να διαβάσω ιδέες και σχόλια,αν και βγάζει γνωστό σεφ πρώτο στις αναζητήσεις προτίμησα να κάνω ένα roll up και να πάω παρακάτω….μου τράβηξε το βλέμμα το όνομα του σαιτ και μπήκα να κάνω τη πρώτη συνταγή ….γιουβέτσι ήταν ,εκείνο με το ωραίο καραμελωμα στο κρέας….οι φωτογραφίες με βοήθησαν παααρα πολύ ,δεν είμαι άσχετη αλλά τον τρόπο θέλουμε να τον βλέπουμε,έτσι και το έκανα!Ένα πεντανόστιμο ζουμερο καλοψημενο γιουβέτσι!Έκτοτε είστε ο πρώτος που επισκέπτομαι να διαβάσω ,να δω και να εκτελέσω ένα νόστιμο πιάτο!!
Μου αρέσει πολύ το ότι κάθε σας συνταγή γίνεται με σεβασμό στην παραδοσιακή της εκτέλεση, αφήνοντας βέβαια το περιθώριο για διάφορες πινελιές που εκφράζουν τον καθενα από μας…Πολλές φορές, θέλοντας να πρωτοτυπήσσουν ,νεαροί κυρίως σεφ, προσθέτουν τόσα πολλά υλικά μέσα, που χάνεται η ουσία και το αποτέλεσμα είναι θλιβερό…
Ευχαριστώ, να είστε καλά..
Δάσκαλε, τα έφτιαξα σήμερα και μόλις τα απολαύσαμε οικογενειακώς! Τα σέβη μου γι άλλη μια φορά…εξαιρετικό φαγητό, που ξεχειλίζει από λεπτές ισορροπίες.
Καλημέρα, έκανα για πρώτη φορά αυτό το φαγητό ακολουθώντας την συνταγή σας, και σας ευχαριστώ. Ειχα ρωτήσει παραπάνω για το εαν πρέπει να σκεπαστεί με καπάκι… μια ερώτηση ίσως περιττή για τους μυημένους. Τελικά πήρα την απόφαση και το σκέπασα. Οι εντυπώσεις μας είναι πολύ καλές, (δεν είμαστε γευσιγνωστες, είμαστε όμως μερακλήδες) ένα φαγάκι απλό και μυρωδάτο, μας άρεσε και σας ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια.
Anonymous
Καλησπέρα καταρχήν συγχαρητήρια για το Φαγητό που μας προσφέρατε την κάνατε κατανοητή για όλους πιστεύω τώρα θα την φτιάξουμε όλοι εγώ ξέρω αλλά δεν την έχω βάλει τόσο στην διατροφή μας δουλεύω γιαυτό την είχα ξεχάσει επιλεκτικά τώρα που την είδα ζήλεψα θα την κάνω σίγουρα!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Νάστε καλά! Είανι εντυπωσιακό το πόσο πιο εύκολη είναι η συνταγή στην εκτέλεση απ όσο φαίνεται.
Amalia
Σταύρωμα στο αυγολέμονο;! Υπάρχει και άλλη μέθοδος, στέλνουμε φιλάκια κατά το ενσωμάτωμα! Ναι, και όμως! Ευχαριστούμε για την συνταγή.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
χεχεχε! Έτσι, μεταφυσική μαγειρική!
Μαρία Μακρή
Εξαιρετικη συνταγη και πολυ κατανοητος ο επεξηγηματικος λογος !!!! Μπραβο!!!!!!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστώ πολύ!
Anastasia
H απόλυτη συνταγή για σήμερα, Ευχαριστώ.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Greg Chondros
Κύριε Δημήτρη ευχαριστούμε πολύ για την ποιότητα και την εξαιρετική παρουσίαση των συνταγών και όχι μόνο ,μακράν ότι καλύτερο υπάρχει αυτόν τον καιρό κατά την προσωπική μου άποψη ! Υ/Γ Σας περιμένουμε Μεσολόγγι για χέλι και αυγοτάραχο ….
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂 χέλι και αυγοτάραχο λατρεύω και θέλω να φωτογραφήσω το Μεσολόγγι κάποια στιγμη!Νάστε καλά!
Anonymous
Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή ευχαριστώ πολύ
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Μυρτώ
Έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στις συνταγές και τις οδηγίες σου, χρησιμοποίησα τη γέμιση κατευθείαν για γιουβαρλάκια. Το σχόλιο θα φανεί κοινότοπο, σε όλες τις συνταγές που δοκιμάζω γράφω τα ίδια, αλλά πραγματικά ήταν φα-ντα-στι-κά! Πες μου μόνο τώρα πώς να φτιάξω κι άλλη σάλτσα, γιατί τη φάγαμε όλη (αλήθεια, όλη…) με ψωμί κι αφήσαμε τα υπόλοιπα καημένα γιουβαρλάκια «ασκεπή»! Μετά τις πατάτες-αστικό μύθο, ήρθε η ώρα για τη σάλτσα-αστικό μύθο. Όλοι συζητούσαμε γι’ αυτή χωρίς να υπάρχει ούτε δείγμα, ούτε μία κουταλιά 🙂
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂 🙂 🙂
Για “άλλη σάλτσα” το μόνο που γίνεται στα γρήγορα είναι να χρησιμοποιήσετε ως βάση ζωμό κότας σε ζελέ ψυγειου, να τον ρίξετε για 5 λεπτά μέσα στα γιουβαρλάκια να άρει μια βράση και λίγη γεύση και μετά να κάνετε τα αυγολέμονα κλπ.
Λώρα
Υπέροχη συνταγή με πολύ κατατοπιστική επεξήγηση στο αυγολέμονο. Φαγητό με πολύ κομψή γεύση, όλοι το λατρεύουν στο σπίτι & βολεύει πολύ γιατί πριν ενσωματώσεις τον κιμά στη γέμιση μπορείς να γεμίσεις ορισμένα κολοκύθια για όσους δεν αγαπούν το κρέας.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
haris67
Καταπληκτική συνταγή,.. την έκανα 2 φορές από μισή δόση… το αποτέλεσμα εξαίσιο και αρωματικό …
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Niki
Πολύ ωραία συνταγή.Προσωπικά ψιλοκόβω παντα στη γέμιση το μισό από το εσωτερικό των κολοκυθιών.Απο τότε που κάνω το αυγολέμονο στο μούλτι δεν μου εχει κόψει ποτέ.Να είστε καλά.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Elena
Θα μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερο νερό για να βγει περισσότερη η σάλτσα;και αν ναι πόσο;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Αυτό που θα έκανα είναι να προσθέσω βραστό νερό στη σάλτσα που έμεινε αφού εχει μαγειρευτεί το φαγητό, δηλαδή στο στάδιο πριν την αυγόκοψη. Έτσι προσθέτω με ακρίβεια όσο θέλω τελικά χωρίς περίεργους υπολογισμούς. Για να πήξει πάντως η μεγαλύτερη ποσότητα δεν θα φτάσουν τα αυγά φοβάμαι, μάλλον θα χρειαστεί και το κορνφλάουρ, όχι ότι αυτό είναι θέμα. Απαντώ και στην άλλη ερώτηση, ναι άνετα και τ’ ανοίγετε απ’ το βράδυ αλλά και τα γεμίζετε απ’ το βράδυ αν θέλετε.
Elena
Επίσης,μπορώ να ανοίξω τα κολοκυθάκια από το βράδυ για να είναι έτοιμα την επόμενη μέρα και να μην καθυστερω;θα μαγειρεψω για πολλά άτομα και θέλω να κερδίσω χρόνο.
Georgia
Υπέροχο φαγητό! Πολύ ωραία συνταγή ! Αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο μανάβης που καθαρίζει τα κολοκυθάκια???? Μεγάλη εξυπηρέτηση!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
ΣΤη περιοχή μου έχει 3-4 μαγαζιά και λέγεται “ο παραγωγός”, αλλά πολλοί πλέον το κάνουν.
Anonymous
Την ξερω αλΛιως αυτην την συνταγη. Δεν κανω την σαλτσα με ολοκρηρο το αυγο αλλα μονο με τους κροκους, το ασπραδι του αυγου το ριχνω στην γεμιση (δεν σκορπαει σφιγγει), ακομα αντι για κον φλαου προσθετω μια κουταλια βουτηρο στην κατσαρολα πεντε/δεκα λεπτα πριν την κατεβασω απο το ματι της κουζινας.Εκατο τοις εκατο πετυχαινει. Ευχαριστω πολλυ για τις παραπανω πληροφοριες γιατι πραγματικα νομιζα οτι τα γεμιτσα κολοκυθακια ηταν αποκλειστικα ελληνικο φαγητο.
Μαρία
Τέλεια συνταγή! Βγήκαν φανταστικά! Το μόνο που άλλαξα ήταν η σάλτσα – έφτιαξα απλό αυγολέμονο, για να βγουν λίγο πιο ελαφριά. Τα καταευχαριστήθηκα!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
Christina Pritsiou
Ομολογώ πως τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με τη μαγειρική εντατικά.Ετσι σαν νέα μαθήτρια άνοιξα και εγώ το ίντερνετ να διαβάσω ιδέες και σχόλια,αν και βγάζει γνωστό σεφ πρώτο στις αναζητήσεις προτίμησα να κάνω ένα roll up και να πάω παρακάτω….μου τράβηξε το βλέμμα το όνομα του σαιτ και μπήκα να κάνω τη πρώτη συνταγή ….γιουβέτσι ήταν ,εκείνο με το ωραίο καραμελωμα στο κρέας….οι φωτογραφίες με βοήθησαν παααρα πολύ ,δεν είμαι άσχετη αλλά τον τρόπο θέλουμε να τον βλέπουμε,έτσι και το έκανα!Ένα πεντανόστιμο ζουμερο καλοψημενο γιουβέτσι!Έκτοτε είστε ο πρώτος που επισκέπτομαι να διαβάσω ,να δω και να εκτελέσω ένα νόστιμο πιάτο!!
Anonymous
Μου αρέσει πολύ το ότι κάθε σας συνταγή γίνεται με σεβασμό στην παραδοσιακή της εκτέλεση, αφήνοντας βέβαια το περιθώριο για διάφορες πινελιές που εκφράζουν τον καθενα από μας…Πολλές φορές, θέλοντας να πρωτοτυπήσσουν ,νεαροί κυρίως σεφ, προσθέτουν τόσα πολλά υλικά μέσα, που χάνεται η ουσία και το αποτέλεσμα είναι θλιβερό…
Ευχαριστώ, να είστε καλά..
Μαρία Δημητρίου
Δάσκαλε, τα έφτιαξα σήμερα και μόλις τα απολαύσαμε οικογενειακώς! Τα σέβη μου γι άλλη μια φορά…εξαιρετικό φαγητό, που ξεχειλίζει από λεπτές ισορροπίες.
Sofia Exapichidou
Καλησπέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω εαν την κατσαρόλα την σκεπάζουμε με το καπάκι της.
SOFIA EXAPICHIDOU
Καλημέρα, έκανα για πρώτη φορά αυτό το φαγητό ακολουθώντας την συνταγή σας, και σας ευχαριστώ. Ειχα ρωτήσει παραπάνω για το εαν πρέπει να σκεπαστεί με καπάκι… μια ερώτηση ίσως περιττή για τους μυημένους. Τελικά πήρα την απόφαση και το σκέπασα. Οι εντυπώσεις μας είναι πολύ καλές, (δεν είμαστε γευσιγνωστες, είμαστε όμως μερακλήδες) ένα φαγάκι απλό και μυρωδάτο, μας άρεσε και σας ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια.