Η παντζαροσαλάτα των αντιθετικών εντάσεων

παντζαροσαλατα

Η παντζαροσαλάτα είναι μια απ’ τις πιο γλυκές γευστικές αναμνήσεις που έχω απ’ τα τραπέζια της μάνας μου, όταν ήμουν έφηβος. Η μάνα μου σε γενικές γραμμές ενώ δεν είχε μαγειρικό ταλέντο ή ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μαγειρική, ήταν πραγματικά εξαιρετική στο να εκτελέσει καλές, φινετσάτες συνταγές που είτε κληρονόμησε απ’ τη γιαγιά, είτε βρήκε στη πορεία απ’ τις φίλες της, κάποιες εκ των οποίων ήταν πραγματικά μεγάλες μαγείρισσες.

Νομίζω λοιπόν πως η παντζαροσαλάτα που θυμάμαι, ήταν μια τέτοια περίπτωση πιάτου που η μάνα μου προφανώς δοκίμασε σε κάποιο φιλικό σπίτι, της άρεσε καθότι την βρήκε γλυκιά και κομψή, πήρε την συνταγή και στη πορεία  έμαθε να την κάνει εξαιρετικά η ίδια. Οπότε την παρουσίαζε σε κάθε επίσημο κάλεσμα που είχε στο δικό μας σπίτι, μέχρι να την λατρέψω ως έδεσμα,  οπότε της επέβαλα να την κάνει και στη καθημερινότητα μας και σ’ αυτά δε μου χαλούσε χατήρι.

Καθώς ήμουν πάντα θαυμαστής των αντιθετικών γεύσεων και υφών, του γλυκού με το ξινό  και του τραγανού με το δροσερά κρεμώδες, έβρισκα την  συγκεκριμένη παντζαροσαλάτα ως μια εξαιρετικά γκουρμέ και ισορροπημένη συνταγή, με έντονη προσωπικότητα και φινέτσα.

Και μέχρι σήμερα, ομολογώ πως αυτή η κατά τα άλλα απλή παρασκευή. έχει όλα τα στοιχεία να είναι μια ευχάριστη έκπληξη σε κάθε τραπέζι που παρουσιάζεται. Ακριβώς γιατί έχει ισορροπημένες αντιθετικές εντάσεις και σε γεύσεις και σε υφές, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ δροσερή και στέκεται τόσο ως χειμωνιάτικη σαλάτα λόγω υλικών, αλλά κάλλιστα και ως καλοκαιρινή, λόγω της δροσερής φύσης της.

παντζαροσαλάτα

Δεν είχα καταγράψει το πως ακριβώς έκανε η μάνα μου την παντζαροσαλάτα αυτή, αλλά νομίζω δεν έχει και τόση σημασία, όταν ξέρεις ότι τα βασικά υλικά ήταν παντζάρι, ξινόμηλο, καρύδι και γιαούρτι και έχεις λίγη μαγειρική εμπειρία. Για μένα πέρα απ τα βασικά υλικά, ήταν απαραίτητη η πρόσθεση ενός καλού λευκού ξιδιού ώστε να ενισχύσει τις γεύσεις και να ισορροπήσει τη γλύκα του παντζαριού με οξύτητα, αλλά και η τελική δροσερή νότα από δυόσμο, που προσφέρει φρέσκα αρώματα και ανοιξιάτικη, ευχάριστη διάθεση, όπου κι αν παρεισφρέει.

Η συγκεκριμένη παντζαροσαλάτα ταιριάζει σε κάθε τραπέζι, καθημερινό ή επίσημο,  και σε κάθε εποχή του χρόνου εν αντιθέσει με μια άλλη παντζαροσαλάτα που είχαμε παρουσιάσει πριν μερικά χρόνια σε συνδυασμό με κάστανο και σάλτσα ταχίνι που ήταν κλασικά χειμωνιάτικη. Παίξτε αν θέλετε με τις σχετικές εντάσεις ανάμεσα σε ξίδι και γιαούρτι και στο τραγανό στοιχείο με την ποσότητα του καρυδιού, αλλά θεωρείστε τις αναλογίες που σας δίνω ως απόλυτα ισορροπημένες για συνταγή βάσης.

παντζαροσαλάτα

Χαρακτηριστικά της συνταγής

Μια σαλάτα απλή στην ετοιμασία και σύνθεση, που θα σας πάρει μια ώρα αν χρησιμοποιήσετε νωπά παντζάρια (υπάρχουν και προβρασμένα) απ’ την οποία εσείς θα απασχοληθείτε περί τα 10’-15’ μόνο. Θεωρείστε πάντως σίγουρο πως θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι, τόσο από εμφάνιση όσο και από γεύση.

παντζαροσαλάτα

Υλικά για μια σαλάτα για 4-6 άτομα

2 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα και κομμένα σε κυβάκια
1 ξινόμηλο, κομμένο σε κυβάκια
15 ml. λευκό ξίδι
30 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
50 γρ. καρυδόψιχα κομμένη στο μαχαίρι και λίγα επιπλέον για το σερβίρισμα
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
Φυλλαράκια από 4 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου Άρωμα, χοντροκομμένα
Αλάτι, πιπέρι

παντζαροσαλάτα

Διαδικασία Παρασκευής:

1.  Ετοιμάζετε τα παντζάρια:

Αφαιρείτε τα φύλλα και καθαρίζετε τα παντζάρια με μαχαίρι εξωτερικά. Τα βάζετε σε κατσαρόλι σε μεσαία ένταση για περίπου  40’ να μαλακώσουν ως το κέντρο. Τα δοκιμάζετε με ένα μαχαίρι και αν τρυπιούνται εύκολα είναι έτοιμα. Τα αφαιρείτε, τα ξεβγάζετε σε κρύο νερό για να πέσει η θερμοκρασία και στη συνέχεια τα κόβετε ροδέλες και μετά σε κυβάκια.

παντζαροσαλάτα

2. Ετοιμάζετε ταυτόχρονα τα υπόλοιπα υλικά:

Καθαρίζετε το ξινόμηλο και το κόβετε σε αντίστοιχα κυβάκια. Κόβετε την καρυδόψιχα σε μικρότερα κομμάτια με μαχαίρι για να μην δημιουργήσετε τρίμμα. Κόβετε επίσης τα φύλλα του δυόσμου σε μικρά κομμάτια.

παντζαροσαλάτα

3. Συνθέτετε την παντζαροσαλάτα:

Σε μεγάλο μπολ βάζετε το κομμένο παντζάρι, το μήλο και σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι όλο το γιαούρτι να πάρει ροζ χρώμα και το ελαιόλαδο να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο να μείνει η σαλάτα δροσερή.

παντζαροσαλάτα

Σερβίρισμα:

Απ’ το μπολ που ανακατεύτηκε, μεταφέρετε τη κρύα σαλάτα σε σαλατιέρα και βάζετε για διακόσμηση ένα φύλλο δυόσμου και μερικά σπασμένα καρύδια γύρω-γύρω.  Ταιριάζει με πάρα πολλά έντονα πιάτα με σάλτσες ή χωρίς, που ζητάνε μια δροσερή και τραγανή, χειμωνιάτικη σαλάτα για ισορροπία, σε μπουφέδες αλλά και σαν αυτοτελές γεύμα.

παντζαροσαλάτα
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply