Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Ο κρανιός είναι ένα ψάρι που το γνωρίσαμε μόλις τα τελευταία χρόνια, αλλά το συναντάμε όλο και πιο συχνά στην αγορά, γιατί πρόσφατα άρχισε να παράγεται σε Ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Ο κρανιός που παράγεται στις Ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένα υψηλής ποιότητας ψάρι, με λευκή σάρκα και χυμώδες κρέας, προικισμένο με φίνα γεύση και ιδιαίτερα απαλή υφή, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα.

Συχνά ο κρανιός συγχέεται με το μυλοκόπι, επειδή το όνομα το ήξερε ο κόσμος αλλά δεν είναι το ίδιο ψάρι. Το μυλοκόπι ανήκει μεν στην ίδια οικογένεια με τον κρανιό, αλλά δεν έχει ούτε το ίδιο σχήμα, ούτε το ίδιο χρώμα και κυρίως δεν μεγαλώνει όσο ο κρανιός. Το μυλοκόπι μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά αλλά ο κρανίος μπορεί να γίνει 2 μέτρα και να ζυγίζει 100 κιλά.  Στην αγορά βέβαια θα βρείτε από 800 γρ. ως 3 κιλά συνήθως.

ψάρι κρανιός ή μυλοκόπι με λαχανικά

Οι κρανιοί, ειδικά τα μεγάλα ψάρια, πουλιώνται συχνά και σε φέτες, και έτσι σκέφτηκα να παρουσιάσω μια συνταγή που βασίζεται σε ψήσιμο φέτας στο τηγάνι. Αλλά πάντα μπορείτε να ζητήσετε και απ’ το ιχθυοπωλείο να σας κόψει φέτες το ψάρι, όπως έκανα εγώ. Κεφάλι και ουρά θα τις χρησιμοποιήσετε για σούπα, συνταγή που θα ανεβάσω σύντομα, και τις φέτες θα τις κάνετε ψητές με ρατατούιγ λαχανικών. Δείτε το κόψιμο στη φωτογραφία πιο πάνω.

Διαφήμιση
ψάρι κρανιός ή μυλοκόπι με λαχανικά

Η συνταγή που σας προτείνω προέρχεται απ’ τη Γαλλία και είναι εξαιρετικά απλή και ταυτόχρονα, εντυπωσιακά νόστιμη. Στην ουσία πρόκειται για δύο παράλληλες παρασκευές σε δυο τηγάνια. Στο ένα τηγάνι σοτάρονται και μελώνουν για ένα 20λεπτο ανάμεικτα λαχανικά κομμένα σε μικρά κυβάκια, που τα ονοματίζουμε ρατατούιγ, μια και προσομοιάζουν στο αντίστοιχο Γαλλικό πιάτο. Στο άλλο τηγάνι ψήνονται σε λίγο λάδι οι φέτες του κρανιού για ένα 5λεπτο. Και η σύνθεση των δύο γίνεται στο πιάτο. Πανεύκολο πιάτο και έτοιμο σε μισή ώρα.

Δείτε εδώ ένα βίντεο για τον κρανιό με δύο συνταγές, αυτήν που σας προτείνω εδώ και μια υπέροχη ψαρόσουπα με κρανιό.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια συνταγή πανεύκολη που θα σας πάρει μισή ώρα συνολικά.  Ιδανική για ψάρι σε φέτες. Προφανώς μπορείτε να κάνετε παραλλαγές με τα υλικά της ρατατούιγ, παίζοντας ειδικά με πολύχρωμες πιπεριές.

Διαφήμιση
ψάρι κρανιός ή μυλοκόπι με λαχανικά

Υλικά (για 2 μερίδες)

4 φιλέτα κρανιού Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
1 μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.
2 κολοκύθια, κομμένα σε κυβάκια 1 εκ.
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κομματάκια 1 εκ.
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια 1 εκ.
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε κομματάκια 1 εκ.
1 κ.γ. δεντρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη (προαιρετικά)
80 ml. + 40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για ρατατούιγ και ψάρια αντίστοιχα
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τα λαχανικά

Διαφήμιση

Ψιλοκόβετε σε κύβους περίπου 1 εκ. όλα τα λαχανικά. Αν θέλετε να προσθέσετε σκόρδο είναι καλύτερο να το πολτοποιήσετε για να βγει πιο έντονα το άρωμά του.

ψάρι κρανιός ή μυλοκόπι με λαχανικά

2. Μαγειρεύετε το ρατατούιγ λαχανικών

Σε μεγάλο τηγάνι και σε μεσαία ένταση στο μάτι βάζετε τα 80 ml. ελαιόλαδο να κάψουν και στη συνέχεια ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά. Προσθέτετε το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κάθε 3’ περίπου.  Για να σοταριστούν όπως πρέπει, δηλαδή να στέκουν λίγο και να είναι νόστιμα καραμελωμένα, θα πάρει συνολικά περί τα 20’ με τα συχνά ανακατώματα.

ψάρι κρανιός ή μυλοκόπι με λαχανικά

Σημείωση: Μη ρίξετε νερό στα λαχανικά γιατί θα μαλακώσουν υπερβολικά (=νιανιά). Αν για κάποιο ανεξήγητο λόγιο σας καίει να προσθέσετε κάποιο υγρό που θα επιταχύνει το ψήσιμό τους, βάλτε ελάχιστο λευκό κρασί ή ούζο μετά τα πρώτα 10 λεπτά, αλλά δεν χρειάζεται.

3. Ψήνετε το ψάρι

Σε σχαροτήγανο ή τηγάνι βάλτε τα 40ml. ελαιόλαδο και σε υψηλή ένταση όταν κάψει το λάδι ακουμπήστε τις φέτες του ψαριού.  Στα 2’ λεπτά γυρίστε απ’ την ανάποδη και στα 4’ ξαναγυρίστε, ελέγξτε και αφήστε τα 1 ακόμη λεπτό μέχρι να δείτε τη σάρκα να αποκολλάται κάπως απ’ το κεντρικό οστό της ραχοκοκαλιάς. Συνολικά 5’-6’ είναι αρκετά,  ανάλογα βέβαια και με το πόσο χοντρές είναι οι φέτες. Πάντως το ψάρι θέλει να έχει φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 60C για να είναι ιδανικό και ζουμερό και η σάρκα να μπορεί να αποκολληθεί απ’ το κόκαλο ακόμη κι αν αυτό δείχνει οριακά ροζ (εκεί είναι και το ιδανικό ψήσιμο). 

ψάρι κρανιός ή μυλοκόπι με λαχανικά

Σερβίρισμα:

Ακουμπάτε από δυο φιλέτα σε κάθε πιάτο και προσθέτετε το ρατατούιγ λαχανικών ανάμεσα τους ή και πάνω τους. Προσθέστε λίγο ανθό από αλάτι στο ψάρι ίσως και τριμμένο πιπέρι και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Η πολύχρωμη κομπανία απ’ τα λαχανικά σε προϊδεάζει για ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ γεύμα, που το χαρακτηρίζει η γευστική  φινέτσα. Γι’ αυτό και διαλέξαμε να σερβίρουμε τον κρανιό με ρατατούιγ λαχανικών στα κομψά πιάτα της σειράς ΚΙΜΩΛΟΣ της ΙΩΝΙΑ, ενώ μαγειρέψαμε σε δυο αντικολλητικά τηγάνια της FEST.

ψάρι κρανιός ή μυλοκόπι με λαχανικά

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Αγαπητέ μου κύριε, είμαι πολύ fun σας και σας ακολουθώ μετά μανίας. Έχω όμως μια μικρή και μάλλον αδιάφορη παρατήρηση. Η λέξη ceviche oπως γράφεται στη συνταγή προφερεται,αν τη διαβάσουν οι Ιταλοί τσεβίκε, αν τη διαβάσουν οι Γάλλοι σεβιςς. Αποφασίστε ποιά προφορά θέλετε, εκτός πιά εάν όπως είναι γραμμένη διαβάζεται έτσι από κάποιον Ρουμάνο Τσέχο ή Σέρβο κλπ.

    Αυτά ήθελα να πω και να σας ευχαριστήσω για τις ωραίες συνταγές σας.
    ,

  2. Ο κρανιός είναι ένα ψάρι που το έμαθα από την σελίδα σας, και μπράβο γι’ αυτό που ψάχνεστε και μαθαίνει ο κόσμος νέα πράγματα.
    Ερώτηση, εδώ λέει βέβαια φιλέτα, όμως ο κρανιός σαν ψάρι έχει πολύ, μέτρια ή λίγη ποσότητα κοκάλων; Έστω έχοντας ως μέτρο σύγκρισης την τσιπούρα.

    1. Δύσκολα μου βάζετε… είχα πάντα την αίσθηση ότι τα περισσότερα ψάρια πλην εξαιρέσεων (π.χ. λιθρίνι πολλά – μπακαλιάρος λίγα) έχουν τα ίδια κόκκαλα και με προβληματίσατε. Νομίζω είναι μια μέση κατάσταση, ίσως κάτι αντίστιχο με τη τσιπούρα αλλά επειδή συνηθως είναι πιο μεγάλο και μακρύ φαίνονται πιο λίγα , πιο αραιά.

Your email address will not be published. Required fields are marked *