Τα φρέσκια κουκιά που είδα καθαρισμένα στο μανάβικο της γειτονιάς μου μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα ομολογώ πως μου έφτιαξαν το κέφι σηματοδοτώντας πιο δυνατά κι’ απ τις καμπάνες του Πάσχα, την έλευση της άνοιξης! Και καθώς δίπλα τους ήταν σακουλάκια από καθαρισμένο, φρέσκο αρακά, σε δευτερόλεπτα έγιναν οι κατάλληλοι συνειρμοί στον εγκέφαλο και βγήκε η ιδέα της συνταγής. Η γνωστή, παραδοσιακή Ελληνική συνταγή με φρέσκια κουκιά είναι να τα συνδυάσει κανείς με αγκινάρες, άλλο ένα λαχανικό που έρχεται να γιορτάσει την άνοιξη, αλλά εγώ σκέφτηκα να πρωτοτυπήσω συνδυάζοντάς τα με τον όμορφο, καταπράσινο και σφριγηλό πρώιμο αρακά που έβλεπα μπροστά μου.

Ο συνδυασμός κουκιά με αρακά μου έκανε εξαρχής πιο μεζεκλίδικος, μου ταίριαζε πάνω στο ξύλινο τραπέζι του κήπου με λίγο τσιπουράκι ή κρασάκι, φέτα και προζυμένιο ψωμί από δίπλα, σε φάση μεσημεριανού γεύματος που ρουφάς τις πρώτες ζέστες και τ’ αρώματα της εποχής, με όλες τις αισθήσεις.

Και βέβαια, η σύνδεση όλων των ανοιξιάτικων λαχανικών μεταξύ τους περνά από τον συνδυασμό της αγίας τριάδας των ανοιξιάτικων μυρωδικών, του σπιρτόζικου, κεφάτου άνηθου, του τσαχπίνικου, μεθυστικού μάραθου που κλέβεις απ’ τη κοντινή αλάνα και του φρέσκου, μοσχοβολιστού δυόσμου. Πίσω τους, το τραγανό και διακριτικά αψύ φρέσκο κρεμμυδάκι, δίνει χαρακτήρα και σφρίγος στη σύνθεση. Το πιάτο για να ολοκληρωθεί θέλει οξύτητα απ’ το λεμόνι και βέβαια, οφείλει να μαγειρευτεί με εκλεκτό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όπου εντέλει θα πέσουν οι παπάρες, για να γλεντήσει την άνοιξη η παρέα γύρω απ’ το τραπέζι.

Έτσι δημιουργείται ένα ισορροπημένο λαδερό της άνοιξης που το μόνο που ζητά από τον μάγειρα είναι ευγένεια στο χειρισμό, και το μεράκι να ολοκληρώσει το πιάτο χωρίς περιττά νερά, με δεμένη δηλαδή τη σάλτσα ελαιόλαδου και λεμονιού.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πολύ απλή συνταγή ειδικά όταν βρίσκεις τα κουκιά και τον αρακά καθαρισμένα. Θα σας πάρει λιγότερο από μια ώρα με τη προετοιμασία των υλικών, αλλά η ουσιαστική ενασχόλησή σας δεν υπερβαίνει το δεκάλεπτο (χωρίς καθαρισμό κουκιών και αρακά).

Όλη η πρόκληση είναι να τη σιγομαγειρέψετε σε ανοιχτή κατσαρόλα με τη ποσότητα νερού που σημειώνουμε ώστε να μη μείνει καθόλου νερό στο τέλος. Αν χρησιμοποιήσετε πιο κλειστή κατσαρόλα μειώστε τη ποσότητα υγρών στα 500 ml. και βλέπετε στη πορεία αν θα χρειαστεί επιπλέον.
Θέλω επίσης να γνωρίζετε είναι πως με τα φρέσκα λαχανικά και όσπρια, δεν υπάρχει ακριβής προδιαγραφή για το πότε ακριβώς θα βράσουν. Κάποια μπορεί να είναι πιο βραστερά και να είναι έτοιμα πιο γρήγορα απ’ τους χρόνους που δίνω ενδεικτικά, κάποια μπορεί να θέλουν λίγο παραπάνω. Ο σωστός οικιακός μάγειρας οφείλει να δοκιμάζει και να κρίνει ώστε να προσαρμόζει τους χρόνους στη δικιά του πραγματικότητα.


Υλικά για γεύμα 4 ατόμων ή για μεζέ 8-10 ατόμων
400 γρ. καθαρισμένα φρέσκα κουκιά
400 γρ. καθαρισμένο φρέσκο αρακά
3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
1 ½ -2 λεμόνια , τον χυμό
70 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
600 ml. καυτό νερό
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:
1. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια
Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα και σε μεσαία ένταση στο μάτι, βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά ίσα-ίσα να αρχίσουν να μαραίνονται.

2. Βράστε κουκιά και αρακά
Προσθέστε τα κουκιά και τον αρακά. Ανακατέψτε λίγο και στη συνέχεια προσθέστε τα 600 ml. καυτού νερού, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για μισή ώρα.
Στα 30’ προσθέτετε τα τρία μυρωδικά, άνηθο, μάραθο και δυόσμο. Αφού ανακατέψετε καλά προσθέτετε το λεμόνι. Μη βάλετε όλη την ποσότητα του χυμού. Καλύτερα να δοκιμάσετε αφού ανακατέψετε, και να κρίνετε αν θέλετε και το υπόλοιπο. Στα 40’ συνολικά τα κουκιά και ο αρακάς πρέπει να έχουν μαλακώσει και να είναι τρυφεροί.

Δοκιμάστε πρώτα και αν το φαγητό είναι έτοιμο, αφαιρέστε από το μάτι. Αν έχει ακόμη αρκετά υγρά, δυναμώστε το μάτι στο φουλ για λίγα λεπτά να εξατμιστούν να μείνει πηχτή η σάλτσα. Αν πάλι δεν έχει υγρά και θέλει περισσότερο βράσιμο προσθέστε λίγο βραστό νερό.
Σερβίρισμα:
Σερβίρεται είτε ζεστό, είτε σε θερμοκρασία δωματίου. Το φαγητό αυτό είναι εξαιρετικό ως χορτοφαγικό ανοιξιάτικο ορεκτικό, ή μεζές, και δευτερευόντως ως ένα κανονικό γεύμα. Συνοδεύεται ιδανικά από Χωριάτικο λευκό τυρί ΟΛΥΜΠΟΣ, κρασάκι και καλή ανοιξιάτικη διάθεση. Με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω και ίσως μια πρέζα από ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά.


ΧΑΡΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗΣ
Καλησπέρα κύριε Παπαζυμούρη,
πάντα μας ανοίγετε την όρεξη για περιπέτειες στην κουζίνα με τις συνταγές σας
μήπως όμως μπορούμε να μάθουμε κι εμείς ποιο είναι αυτό το μανάβικο που πουλάει καθαρισμένα και σε σακουλάκια τα φρέσκα κουκιά και τον φρέσκο αρακά; Το δικό μου, αν και είμαι πλήρως ευχαριστημένος από την ποιότητά του, δεν προσφέρει τέτοιες διευκολύνσεις
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Είναι μια σειρά εξαιρετικών οποροπωλείων σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Αγ. Παρασκευή και Γέρακα με την επωνυμία Φρουτεμπορική ο Παραγωγός που θα τα βρέιτε στο google και στο facebook. Κάνουν και γεύματα και ντελίβερι
Giorgos Chrisanthos
Ένα από τα αγαπημένα πιάτα που φέρνει παιδικές μνήμες. Με μία μικρή διαφορά. Προσθέτουμε αγκινάρες και το ψήνουμε στο φούρνο. Μπορεί να γίνει και εορταστικό πιάτο εάν προσθέσουμε…. κατσικάκι .
ΧΑΡΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗΣ
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, πήγα στο κατάστημα Χαλανδρίου. Δεν κατάφερα δυστυχώς να βρω κουκιά, είχαν να φέρουν από τη Μεγάλη Εβδομάδα μου είπαν. Βρήκα όμως φρέσκο αρακά και φρέσκιες αγκινάρες καθαρισμένες!
Evelyne
Καλημέρα,
Θέλω να φτιάξω τη συνταγή σας για το Πάσχα και έχω μια ρωτισση για το μάραθο.
χρησιμοποιείτε μόνο τα ψιλοκομμένα φύλλα ή και τον βολβό;