Λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας, με ρίγανη, ελιές και άγριο ρύζι

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Το λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας συνήθως υστερεί γευστικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο φούρνου που βγαίνει πιο νόστιμο κυρίως γιατί το ίδιο το κρέας του κοτόπουλου νοστιμίζει στο ψήσιμο, πολύ περισσότερο απ’ ότι όταν το μαγείρευουμε στη κατσαρόλα. Απ’ την άλλη, πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε πως στην κατσαρόλα είναι πιο εύκολο να μη στεγνώσει το κοτόπουλο και γενικά η χρήση της, είναι πιο πρακτική στη καθημερινή μαγειρική στα περισσότερα νοικοκυριά .

Kotopoulo lemonato katsarolas

Η μαγειρική πρόκληση λοιπόν είναι να βρεθεί μια συνταγή λεμονάτου κοτόπουλου κατσαρόλας που να βγάζει ένα επίπεδο νοστιμιάς και γευστικής έντασης, ώστε να στέκεται ισάξια απέναντι σε μια αντίστοιχη συνταγή του φούρνου. Και δεν εννοώ να μοιάζουν οι γεύσεις μεταξύ κατσαρόλας και φούρνου, κάτι που  είναι αδύνατον, αλλά η απόλαυση να είναι εφάμιλου γαστρονομικού επιπέδου.

Τα βασικά όπλα του μάγειρα στην κατσαρόλα σε σχέση με το φούρνο, είναι η δυνατότητα να δημιουργήσει σταδιακά και με ακρίβεια γευστικές εντάσεις στη σάλτσα, η δυνατότητα να ελέγξει πολύ καλύτερα την υφή της και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος έλεγχος στο μαγείρεμα του κοτόπουλου, ώστε να μην στεγνώσει, να βγεί μαλακό και τρυφερό.  Εκμεταλλευόμενος αυτές τις 3 αρχές, δημιούργησα την πιο κάτω συνταγή που θεωρώ ότι έχει απόλυτα Μεσογειακό γευστικό στίγμα, είναι πρωτότυπη ως καθημερινή, οικιακή συνταγή και ταυτόχρονα μεταφέρει εντελώς οικείες γεύσεις. Είναι απ’ αυτές τις συνταγές που νιώθεις ότι είναι καλομαγειρεμένες, πληθωρικές, αγαπησιάρικες και συνάμα απλές και εύκολες.   Απ’ αυτές που θάθελες να σου έφτιαχνε η μάνα σου όταν μεγάλωνες, αλλά δυστυχώς δεν είχε τότε τη τεχνική και τη γνώση να τις βγάλει με τη φινέτσα που πλέον μπορούμε, έχοντας πιο καλές τεχνικές βάσεις στη γαστρονομική μας κουλτούρα.

Όσον αφορά στα υλικά, η τριάδα των γευστικών τόνων της σάλτσας του κοτόπουλου είναι το λεμόνι που πλαισιώνεται από ρίγανη και πράσινη ελιά. Όλες οικείες γεύσεις που πρωταγωνιστούν στην Ελληνική κουζίνα, αλλά περιέργως, σπάνια κάνουν παρέα και οι τρεις μαζί σε καθημερινές συνταγές.  Στο βάθος ακούγεται λίγο σκόρδο με αρώματα δάφνης. Και όλα αυτά δένουν γευστικά μέσα απ’ τη χρήση υγρού ζωμού κοτόπουλου Maggi Marketplace που είναι και ο αφανής πρωταγωνιστής στη δημιουργία της σχετικά πυκνόρρευστης υφής της σάλτσας, που επετεύχθη χωρίς τη χρήση βούτυρου ή κορν φλάουρ.  

Εύκολα στο μαγείρεμα θα μπορούσε να μπει λευκό κρασί και στο τέλειωμα κάπαρη, αλλά τείνω ν’ αφήνω τέτοιες πρωτοβουλίες φινιρίσματος σε σας, απ’ τη στιγμή που έχω διασφαλίσει ότι η συνταγή βάσης στέκεται καλά με τα λιγότερα δυνατόν υλικά. Θα δείτε πολλές ιδέες για παρεμβάσεις και αλλαγές πιο κάτω, αλλά να θυμάστε πάντα πως στη μαγειρική, όσο προσθέτουμε υλικά, αφαιρούμε σαφήνεια στις γεύσεις, οπότε μην παρασυρθείτε και κάνετε όλες τις ιδέες μαζί. Αντισταθείτε στη τάση να βάζετε ό,τι βρεθεί μποροστά σας μέσα στα φαγητά, θα βγούν πιο νόστιμα με λιγότερα!

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Τεχνικά μιλώντας, με το σοτάρισμα του κοτόπουλου να πάρει χρώμα στην αρχή της διαδικασίας, καταφέρνουμε να προσθέσουμε γεύση στο κρέας, όχι βέβαια τόση όση θα είχαμε αν το ψήναμε στο φούρνο ή στα κάρβουνα, απλά το μέγιστο δυνατόν για συνταγή κατσαρόλας. Το βράσιμο του κοτόπουλου για να μαλακώσει και να μαγειρευτεί μέχρι μέσα, γίνεται μόνο μέσα στον ζωμό για 15’ ακριβώς και χωρίς όξινα στοιχεία που θα έσφιγγαν τη σάρκα, ούτε ρίγανη που θα πίκραινε με τόσο μαγείρεμα. Ολοκληρώνοντας την συνταγή, η γεύση της σάλτσας δημιουργείται μόνο στο τελικό στάδιο με τα τρία βασικά υλικά της (λεμόνι, ρίγανη και ελιές), ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος, αλλά και η σαφήνεια των φρέσκων γεύσεων.

Σημειώνω απ’ αφορμή, πως γενικώτερα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μαγειρεύεται χυμός λεμονιού ή ρίγανη, ή ελιές, για όλη τη διάρκεια της μαγειρικής μαζί με το κρέας, όπως θα ήταν μια απλοϊκή παραδοσιακή προσέγγιση, γιατί οι γεύσεις τους δεν εισχωρούν ποτέ στο κοτόπουλο. Αντιθέτως η οξύτητα του λεμονιού θα σφίξει το κρέας, η ρίγανη θα πικρίσει και οι ελιές θα γίνουν “νιανιά”. Μπαίνοντας για 5’ στο τέλος για να δέσει η σάλτσα, παίρνουμε το μέγιστο απ’ αυτό που έχουν να δώσουν, τα υλικά αυτά χωρίς να τα ταλαιπωρήσουμε και χαλάσουμε τη γεύση τους. Αυτά είναι κάποια πολύ απλά στοιχεία τεχνικής που όμως κάνουν τη σύγχρονη οικιακή μαγειρική, αντικειμενικά καλύτερη απ’ αυτή της προηγούμενης γενιάς, παρά την συναισθηματική μας προσκόληση σε μνήμες.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Επέλεξα να συνδυάσω τη συγκεκριμένη συνταγή με άγριο ρύζι Καναδά, μια και είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον υλικό με πολλά θετικά διατροφικά στοιχεία. Είναι ένα ρύζι που ανεβάζει αισθητικά το πιάτο, του δίνει ένα πιο ξεχωριστό χαρακτήρα και επιπλέον, δημιουργεί ένα παιχνίδι υφών ανάμεσα στο τραγανό άγριο ρύζι και το μαλακό κοτόπουλο με τη βελούδινη σάλτσα. Ήταν και μια καλή ευκαιρία να προβάλλουμε και πως μαγειρεύεται το άγριο ρύζι, όπου πάλι για να δέσει με το κοτόπουλο, χρησιμοποίησα υγρό ζωμό κοτόπουλου Maggi Marketplace.

Σημειώστε ότι ο συγκεκριμένος ζωμός σε βαζάκι διατηρείται εκτός ψυγείου μέχρι ν’ ανοίξει και αμέσως μετά μένει για 15 μέρες στο ψυγείο. Επιπλέον των κλασικών χρήσεων σαν ζωμός, εγώ τον χρησιμοποιώ συχνά για τη δημιουργία σαλτσών σε καθημερινά φαγητά, που θέλω να δώσω και νοστιμιά αλλά και σώμα, δηλαδή υφή. Επειδή είναι σε παχύρρευστη μορφή, μπορώ να τον χρησιμοποιήσω για το δέσιμο σάλτσας ακόμη και χωρίς αραίωση σε νερό ή κρασί, απλά τοποθετώντας τον μέσα στα υπάρχοντα υγρά στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα μου. Απλά θέλει λίγη προσοχή στο αλάτι μετά, για να μην ξεφύγει το πιάτο.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια εύκολη, καθημερινή & ελαφριά συνταγή με απλή τεχνική που όμως επιφυλάσσει γευστικό αποτέλεσμα πολλαπλάσιο της προσπάθειάς σας. Το άγριο ρύζι θα πάρει συνολικά μια ώρα να γίνει και το κοτόπουλο περί τα 30’ σε μια παράλληλη διαδικασία.

Η συνταγή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλή βάση, όπου μπορούν να προστεθούν ή να αντικατασταθούν υλικά, σύμφωνα με τα γούστα σας. Σίγουρα ταιριάζει να αυξήσετε τη ποσότητα σκόρδου αν αυτό θέλετε. Επίσης, να προσθέσετε 1 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμμένη σε νερό, στο τελικό στάδιο της σάλτσας, να κάνετε την όλη συνταγη πιο μεσογειακή και καλοκαιρινή. Αν θέλετε να ανεβάσετε το umami, στην αρχή του σοταρισματος μπορείτε να προσθέσετε 3-4 φιλέτα αντζούγιας που θα διαλυθούν σε 1 λεπτό στο λάδι και μετά δεν θα μπορείτε να νιώσετε τη συγκεκριμένη γεύση αλ΄ά θα νιώθετε ότι κάπως είναι πιο νόστιμο το φαί.  Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρίγανη με δεντρολίβανο, θρούμπι, μαντζουράνα ή θυμάρι, αλλά βέβαια όχι όλα μαζί. Μπορείτε να προσθέσετε απ’ την αρχή λίγη λουίζα ή αρμπαρόριζα για λίγο περισσότερο λεμονάτη γεύση και πιο πλούσια βοτανικά αρώματα. Και βέβαια μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος του σοταρίσματος του κοτόπουλου 70 ml. λευκό κρασί (αφαιρώντας αντίστοιχη ποσότητα νερού) ή και να υποκαταστήσετε πλήρως το νερό με λευκό κρασί και να το μαγειρέψετε όλο μέσα στ’ αρώματα του κρασιού. Και σκόνη μουστάρδας θα ταίριαζε στη σάλτσα αυτή, αλλά σιγά-σιγά με τις πολλές ιδέες, πάμε να δημιουργήσουμε άλλη συνταγή.

Οπότε μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τη συνταγή όπως είναι καταγεγραμμένη, απλή και λιτή! 🙂

Υλικά για 4 άτομα:

Για το κοτόπουλο:

6 φιλέτα κοτόπουλου από μπούτι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
6 φύλλα δάφνης
60 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζωμός κοτόπουλου MAGGI Marketplace
300ml. βραστό νερό
1 κ.σ. ρίγανη
1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό του
50 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, σε φέτες
αλάτι, πιπέρι

Για το άγριο ρύζι:

1 κ.σ. ζωμός κοτόπουλου MAGGI Marketplace
150 γρ. άγριο ρύζι
600 ml. βραστό νερό

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Μαγειρέψτε το ρύζι:

Ξεπλύνετε το ρύζι σε κρύο τρεχούμενο νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 5 λεπτά. Σε κατσαρολάκι (με καπάκι), βάλτε 600 ml. νερό και αφού βράσει, προσθέστε μια κουταλιά σούπας ζωμό κοτόπουλου Maggi Marketplace. Ανακατέψτε και προσθέστε το ξεπλυμένο ρύζι.  Κλείστε το καπάκι και αφήστε το να σιγοβράζει για 55’ ελέγχοντας και ανακατεύοντας κάθε τόσο.  Δεν χρειάζεται αλάτι μια και έχετε βάλει τον ζωμό.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

2. Σοτάρετε το κοτόπουλο:

Αφού βάλετε το ρύζι να γίνεται, βάλτε ελαιόλαδο σε ένα ταβά σε υψηλή ένταση και ρίξτε τη δάφνη και το σκόρδο για 1 λεπτό να βγάλουν αρώματα. Προσθέστε τα φιλέτα κοτόπουλου (καλό είναι να τα έχετε σκουπίσει με ένα χαρτί κουζίνας, να μην είναι υγρά) για να πάρουν χρώμα απ’ το σοτάρισμα. Θα τα αφήσετε περίπου 5’ απ’ τη κάθε πλευρά.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

3. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο:

Χαμηλώστε την ένταση στη μέση περίπου και προσθέστε στη κατσαρόλα μία κουταλιά σούπας ζωμό κοτόπουλου Maggi Marketplace. Ανακατέψτε με το λάδι και αμέσως μετά, προσθέστε 300ml. βρασμένου νερού.  Αφήστε το κοτόπουλο να βράσει στο ζωμό και να μαγειρευτεί για 15’, με ανοιχτό καπάκι για να μειώνεται η ποσότητα του υγρού και να πήζει σταδιακά η σάλτσα.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

4. Ολοκληρώστε τη σάλτσα:

Προσθέστε πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και τη περισσότερη ποσότητα απ’ το  λεμόνι (μην το βάλετε όλο γιατί καλύτερα να δοκιμάσετε στο τέλος του μαγειρεματος και να προσθέσετε αν χρειάζεται) και τέλος τη ρίγανη και τις ελιές.  Τώρα ο στόχος σας είναι να πήξετε τη σάλτσα, ανεβάζομτας την ένταση για να επιταχύνετε τον βρασμό. Στη περίπτωση που έχετε αρκετά υγρά ακόμη στη κατσαρόλα, καλύτερα αφαιρέστε τα φιλετάκια του κοτόπουλου ώστε να μην παραμαγειρευτούν και στεγνώσουν και πυκνώστε τη σάλτσα μέσα απ’ τη διαδικασία έντονου βρασμού. Επίσης αφαιρέστε τις δάφνες και πετάξτε τες. Όταν η σάλτσα γίνει ελαφρά πυκνόρρευστη ξαναβάλετε πίσω τα φιλετάκια και σβήστε το μάτι. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε όταν το ρύζι είναι έτοιμο.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε 1 – 1 ½  φιλετάκι ανά πιάτο και δυο κουταλιές σάλτσα από πάνω και δίπλα. Γαρνίρετε με 2-3 κουταλιές απ’ το άγριο ρύζι.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Εμείς σερβίραμε στο πολυαγαπημένο σερβίτσιο της σειράς APEIRON BEIGE της ΙΩΝΙΑ και βέβαια μαγειρέψαμε το κοτόπουλο στο απόλυτα κατάλληλο σκεύος για τέτοιες συνταγές, τον ταβά της FEST και το ρύζι σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι της FEST.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply September 19, 2020

    Caruso-fan

    Θα μπορουσε κάποιος να εμπλουτιζε τη σάλτσα με τον κλασικό συνδυασμό που κάνετε σε άλλες συνταγές, κρεμμύδι, καρότο, σέλερ, κλπ, η το θεωρείτε πλεονασμο;

Leave a Reply

Leave a Reply