Κοτόπουλο με αρακά (Video)

_Kotopoulo-Araka190308099

Το κοτόπουλο με αρακά παραπέμπει σε μια συνταγή μέσα απ’ τα βιβλία της Χρύσας Παραδείση ή του Τσελεμεντέ, συνταγή της κλασικής αστικής κουζίνας, πιάτο για Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Ομολογώ δεν ξέρω πως ακριβώς θα το έφτιαχναν στα 60′ς και 70′ς, δεν το θυμάμαι σπίτι μας, αλλά υποθέτω πως θα είχαμε μεγαλύτερους χρόνους μαγειρέματος, πολύ περισσότερο λάδι, ο αρακάς δεν θα συνοδευόταν παρά μόνο από κρεμμύδι και άνηθο και μάλλον όλα θα έμπαιναν παρέα  στην κατσαρόλα απ’ την αρχή. Εδώ όμως είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

κοτόπουλο μεαρακάΗ μαγειρική προσέγγιση στη συγκεκριμένη συνταγή είναι εντελώς νεοτερική, με στόχο να παράξει ένα ελαφρύ αλλά εξαιρετικά πλούσιο γευστικά και διατροφικά αποτέλεσμα, όπου η κυριαρχία του αρακά ως κύριο υλικό ενισχύεται από ένα ραγού λαχανικών που λειτουργούν σε δευτερεύον γευστικό επίπεδο, ενώ το κοτόπουλο μένει ζουμερό ως το τελικό πιάτο.  Ένας συνδυασμός σύγχρονης τεχνικής και επιλογής υγιεινών και νόστιμων υλικών.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

Το πιάτο δείχνει νόστιμο λόγω χρωμάτων αλλά η πραγματική γεύση είναι ανώτερη απ’ την εικασία. Το μοναδικό του χαρακτηριστικό είναι αυτός ο συνδυασμός ελαφριού γεύματος και απίθανης νοστιμιάς. Ένα αποτύπωμα που οφείλουν να έχουν οι περισσότερες νεοτερικές συνταγές μια και απευθύνονται στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, που η τάση προς υγιεινότερη διατροφή έχει οριοθετήσει.  Απολαύστε το βίντεο που έγινε χάρη στην ευγενική χορηγία του Μπάρμπα Στάθη και προσέξτε τα διακριτά στάδια της τεχνικής που έχουν νόημα και εφαρμογή σε όλες σχεδόν τις συνταγές όπου συνδυάζεται κρεατικό με λαχανικά.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή με στάδια και χωρίς τεχνικές προκλήσεις που θα σας πάρει περί τα 50΄.  Είναι ιδανική για Κυριακάτικο τραπέζι αλλά και για βραδινό μέσα στην εβδομάδα, λόγω του ότι είναι σχετικά ελαφρύ φαγητό

Υλικά για 4 άτομα

4 φιλέτα από μπουτάκια κοτόπουλου
450 γρ. αρακάς Μπάρμπα Στάθης
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
150 γρ. καρότο σε ροδέλες Μπάρμπα Στάθης
370 γρ. σάλτσα ντομάτα για λαδερά Μπάρμπα Στάθης
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
70ml. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
150 γρ. νερό βραστό

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάζετε τα λαχανικά

Κόβετε τις πιπεριές σε ροδέλες, το πράσο επίσης σε ροδέλες και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι

Κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

2. Σοτάρετε το κοτόπουλο

Σε ταβά, βάζετε λίγο ελαιόλαδο να κάψει σε υψηλή ένταση και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα και απ’ τις δυο πλευρές του, περίπου 3-4’ την κάθε πλευρά. Το αφαιρείτε σε μπολ.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

3. Σοτάρετε τα λαχανικά

Χαμηλώνετε τη ένταση στη μέση, ώστε να σοτάρετε τα λαχανικά σε ήπια θερμοκρασία για να μελώσουν. Ρίχνετε λοιπόν κρεμμύδι, πράσο και πιπεριές και στη συνέχεια το καρότο. Τα σοτάρετε παρέα για περίπου 10’.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

4. Μαγειρεύετε το κοτόπουλο και τον αρακά

Προσθέτετε πίσω το κοτόπουλο στα λαχανικά και μαζί τον αρακά, με τα 150 μλ. βραστό νερό για να μαγειρευτούν για 10’

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

5. Ολοκληρώνετε τη σάλτσα

Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και άνηθο και αφήνετε για άλλα 10’ περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

Σερβίρισμα:

Το φαγητό έτσι πολύχρωμο και ζωντανό όπως δείχνει, αντικατοπτρίζει πλήρως τη γευστική του ταυτότητα, γεμάτο φρεσκάδα και νοστιμιά πολλαπλών λαχανικών στη σάλτσα, αλλά με τον αρακά να πρωταγωνιστεί. Σερβίραμε απ’ την ανοξείδωτη  ημιχύτρα No28  της Fest στο τραπέζι στα πιάτα της σειράς PATCHWORK της ΙΩΝΙΑ. 

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

Κοτόπουλο με αρακά (Video) 2.77/5 (55.45%) 22 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply September 30, 2019

    M&M (@black_eyeGR)

    Υπέροχη συνταγή. Προσωπικά, του έδωσα άλλα 10-15 λεπτά και 200ml παραπάνω νερό, γιατί “φοβήθηκα” το κοτόπουλο.

Leave a Reply

Leave a Reply