Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Το κοτόπουλο με αρακά παραπέμπει σε μια συνταγή μέσα απ’ τα βιβλία της Χρύσας Παραδείση ή του Τσελεμεντέ, συνταγή της κλασικής αστικής κουζίνας, πιάτο για Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Ομολογώ δεν ξέρω πως ακριβώς θα το έφτιαχναν στα 60’ς και 70’ς, δεν το θυμάμαι σπίτι μας, αλλά υποθέτω πως θα είχαμε μεγαλύτερους χρόνους μαγειρέματος, πολύ περισσότερο λάδι, ο αρακάς δεν θα συνοδευόταν παρά μόνο από κρεμμύδι και άνηθο και μάλλον όλα θα έμπαιναν παρέα  στην κατσαρόλα απ’ την αρχή. Εδώ όμως είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

κοτόπουλο μεαρακά

Η μαγειρική προσέγγιση στη συγκεκριμένη συνταγή είναι εντελώς νεοτερική, με στόχο να παράξει ένα ελαφρύ αλλά εξαιρετικά πλούσιο γευστικά και διατροφικά αποτέλεσμα, όπου η κυριαρχία του αρακά ως κύριο υλικό ενισχύεται από ένα ραγού λαχανικών που λειτουργούν σε δευτερεύον γευστικό επίπεδο, ενώ το κοτόπουλο μένει ζουμερό ως το τελικό πιάτο.  Ένας συνδυασμός σύγχρονης τεχνικής και επιλογής υγιεινών και νόστιμων υλικών.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

Το πιάτο δείχνει νόστιμο λόγω χρωμάτων αλλά η πραγματική γεύση είναι ανώτερη απ’ την εικασία. Το μοναδικό του χαρακτηριστικό είναι αυτός ο συνδυασμός ελαφριού γεύματος και απίθανης νοστιμιάς. Ένα αποτύπωμα που οφείλουν να έχουν οι περισσότερες νεοτερικές συνταγές μια και απευθύνονται στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, που η τάση προς υγιεινότερη διατροφή έχει οριοθετήσει.  Απολαύστε το βίντεο που έγινε χάρη στην ευγενική χορηγία του Μπάρμπα Στάθη και προσέξτε τα διακριτά στάδια της τεχνικής που έχουν νόημα και εφαρμογή σε όλες σχεδόν τις συνταγές όπου συνδυάζεται κρεατικό με λαχανικά.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή με στάδια και χωρίς τεχνικές προκλήσεις που θα σας πάρει περί τα 50΄.  Είναι ιδανική για Κυριακάτικο τραπέζι αλλά και για βραδινό μέσα στην εβδομάδα, λόγω του ότι είναι σχετικά ελαφρύ φαγητό

Διαφήμιση

Υλικά για 4 άτομα

4 φιλέτα από μπουτάκια κοτόπουλου
450 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
150 γρ. καρότο σε ροδέλες
370 γρ. σάλτσα τριφτής τομάτας
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
70ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
150 γρ. νερό βραστό

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάζετε τα λαχανικά

Κόβετε τις πιπεριές σε ροδέλες, το πράσο επίσης σε ροδέλες και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι

Κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

2. Σοτάρετε το κοτόπουλο

Διαφήμιση

Σε ταβά, βάζετε λίγο ελαιόλαδο να κάψει σε υψηλή ένταση και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα και απ’ τις δυο πλευρές του, περίπου 3-4’ την κάθε πλευρά. Το αφαιρείτε σε μπολ.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

3. Σοτάρετε τα λαχανικά

Διαφήμιση

Χαμηλώνετε τη ένταση στη μέση, ώστε να σοτάρετε τα λαχανικά σε ήπια θερμοκρασία για να μελώσουν. Ρίχνετε λοιπόν κρεμμύδι, πράσο και πιπεριές και στη συνέχεια το καρότο. Τα σοτάρετε παρέα για περίπου 10’.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

4. Μαγειρεύετε το κοτόπουλο και τον αρακά

Προσθέτετε πίσω το κοτόπουλο στα λαχανικά και μαζί τον αρακά, με τα 150 μλ. βραστό νερό για να μαγειρευτούν για 10’

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

5. Ολοκληρώνετε τη σάλτσα

Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και άνηθο και αφήνετε για άλλα 10’ περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά

Σερβίρισμα:

Το φαγητό έτσι πολύχρωμο και ζωντανό όπως δείχνει, αντικατοπτρίζει πλήρως τη γευστική του ταυτότητα, γεμάτο φρεσκάδα και νοστιμιά πολλαπλών λαχανικών στη σάλτσα, αλλά με τον αρακά να πρωταγωνιστεί.

κοτόπουλο με αρακά και λαχανικά
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Υπέροχη συνταγή. Προσωπικά, του έδωσα άλλα 10-15 λεπτά και 200ml παραπάνω νερό, γιατί “φοβήθηκα” το κοτόπουλο.

  2. Δίκιο, δίκιο και πάλι δίκιο.. Mea culpa λοιπόν. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες αυτή τη φορά και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο.

  3. απλα στη συνταγη διαβασα οτι τον αρακα τον βραζετε με το κοτοπουλο ενα δεκαλεπτο ,μετα μπαινει η τομάτα και συνεχιζετε για αλλα 10 λεπτα( αρα ο αρακάς βράζει 20 λεπτα συνολο)

  4. Αλλο ενα φαγάκι μοσχοβολιστό ,ευκολο,ολόσωστο σε αναλογίες!Ευχαριστώ πολύ!

Your email address will not be published. Required fields are marked *