16 Έλληνες Παραγωγοί που Πρέπει να Γνωρίσετε (A’: 1-8)

ελληνικά προιοντα γαστρονομιας

Το Φεστιβάλ Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις στις 9-11/5/14 στο Γκάζι, διοργανωμένο απ’ το Αθηνόραμα Umami ήταν τελικά ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε! ellines paragogoiΜια γιορτή καλών Ελλήνων παραγωγών που μπορούν να χτίσουν το γαστρονομικό μέλλον αυτής της χώρας.

Το Cucina Caruso ήταν εκεί μαζί με τα Greek Food Blogs ως επίσημοι προσκεκλημένοι της διοργάνωσης.

Σημειώνω εμφατικά ότι είναι από τις πρώτες φορές που καταξιωμένοι φορείς στο χώρο της γαστρονομίας, όπως το Αθηνόραμα, αποφασίζουν να πλησιάσουν ελληνικά food blogs και να τους δώσουν την ευκαιρία να διατυπώσουν την υποκειμενική τους άποψη, αλλά και τα μέσα να την διαμορφώσουν. Κάτι, που μέχρι τώρα παρέμενε αποκλειστικό προνόμιο των επώνυμων επαγγελματιών του χώρου και των εμπορικών sites. Αλλά φαίνεται ότι επιτέλους κάτι αλλάζει, σιγά-σιγά και εδώ, με καθυστέρηση λίγων ετών από την Ευρώπη, οπου τα blogs είναι πλέον οι “αυθεντίες” της γαστρονομικής άποψης.

GREEK FOOD BLOGGERSΓια την πραγματική αυτή γιορτή της ελληνικής παραγωγής στη γεύση, σκεφτήκαμε με τη Sophie να επιλέξουμε και να παρουσιάσουμε μόνο έτοιμα προϊόντα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μεσημεριάτικο τραπέζι με μεζέδες, χωρίς μαγείρεμα: είτε μόνα τους, είτε συνδυαστικά μεταξύ τους σε σάντουιτς, σε ορεκτικά ή σε μπουφέ.

Έτσι θα δείτε σ’ αυτό και το επόμενο άρθρο, τις επιλογές των 16 προϊόντων που θεωρούμε ότι αξίζει να υπάρχουν στο σπίτι καθενός που ψάχνει για τις καλύτερες ελληνικές γεύσεις.

Στο μεθεπόμενο όμως άρθρο θα σας παρουσιάσουμε, έξτρα μπόνους, και μια σειρά δημιουργικές προτάσεις μας, για συνδυαστική χρήση μεταξύ των προϊόντων αυτών, σε ένα τραπέζι χωρίς καθόλου μαγείρεμα που θα απολαύσετε κορυφαίες ελληνικές γεύσεις.
Και βέβαια στο απώτερο μέλλον θα δείτε και άλλες χρήσεις αυτών των προϊόντων σε συνταγές μας, μια και βρίσκονται πλέον στα ντουλάπια και τα ψυγεία μας.

Με την Sophie είδαμε πολλούς παραγωγούς ώστε να επιλέξουμε τελικά τους 16 που είχαν προϊόντα που αφενός ταιριάζουν στην ιδέα μας για το τραπέζι χωρίς μαγείρεμα και αφετέρου θεωρήσαμε ότι είχαν να πουν κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο.

Δεν είναι προφανώς οι μόνοι που άξιζαν, και ούτε ήταν δυνατόν να δοκιμάσουμε προϊόντα από όλους, τους 120 παραγωγούς που ήταν παρόντες. Άλλωστε σιγά-σιγά εξαντλώ τα νούμερα παντελονιών που υπάρχουν στο εμπόριο… Έλεος!

ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΥΣΕΙΣΣτον κάθε παραγωγό απ’ όσους επιλέξαμε, εστιαστήκαμε μόνο στα είδη που θεωρήσαμε ότι είναι τα “καλύτερά του” ή σχετικά άγνωστα, και όχι απαραίτητα στο σύνολο των προϊόντων του.

Σημειώνω παρεμπιπτόντως, ότι αρχή του blog είναι να μην συμβάλει στον αρνητισμό  και τη γκρίνια που υπάρχει στο ελληνικό διαδίκτυο, οπότε για όσους (ελάχιστους) δεν μας άρεσαν τα προϊόντα που δοκιμάσαμε, απλά δεν γράφουμε.

Όσα προϊόντα θα δείτε σε αλφαβητική σειρά πιο κάτω, να ξέρετε ότι τα συστήνουμε όλα ανεπιφύλακτα ως αντάξια της κουζίνας που πρεσβεύουμε στο blog μας, σε ένα ρεπορτάζ που είναι καθαρά ενημερωτικό για τους αναγνώστες που εμπιστεύονται το κριτήριό μας. Αν και διαφημιστής, σημειώνω ότι το ρεπορτάζ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ διαφημιστικό και ότι δεν έχουμε απολύτως καμμία οικονομική συναλλαγή ή υποχρέωση απέναντι στους παραγωγούς που παρουσιάζουμε (και να είχαμε βέβαια, πάλι την αλήθεια θα λέγαμε, γιατί είμαστε τέτοιοι άνθρωποι…).
Αυτή είναι λοιπόν η επιλογή μας και η άποψή μας…

16 Έλληνες Παραγωγοί & τα Προϊόντα που Επιλέξαμε 

 ΜΕΡΟΣ Α’: Οι πρώτες  8 προτάσεις

 1. ARTEAT (http://www.arteat.gr/)

ARTEATΟι Ασκορδουλάκοι είναι οι βολβοί κατά την Κρητική διάλεκτο. Τους διαλέξαμε γιατί θέλαμε στο μεσημεριανό τραπέζι μας να έχουμε ένα αγνό μεζέ που να ενθαρρύνει το ποτό. Και να προσθέτει γευστική ιδιαιτερότητα και θωπευτική υφή, στα διαλείμματα μεταξύ αλλαντικών και τυριών.

2. ΑΣΟΥΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΑΝΔΡΟΥ (2282 770046/ 2282 061304, 6973497566, 6932901486)

ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ ΑΝΔΡΟΥΑπ’ τα λίγα διαφορετικά τυριά της μικρής αυτής τοπικής τυροκομικής μονάδας στην Άνδρο, επιλέξαμε το μαλακό τυρί. Αν το αφήσει κανείς μια ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το δοκιμάσει μετά, το στόμα του γεμίζει λεπτές γεύσεις και αρώματα. Συνδυάζεται δημιουργικά με πάρα πολλά ήπια chutneys και αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για γευστικούς πειραματισμούς, όπως θα δείτε και στο επόμενο άρθρο μας.

3. BENETHΣ (www.fournosveneti.gr)

ΒΕΝΕΤΗΤον Βενέτη προφανώς τον ξέρετε όλοι, αλλά τα συγκεκριμένα δυο ψωμιά του, τον ανεβάζουν επίπεδο. Με μεγάλο ποσοστό προζύμι και αργής ωρίμασης 24 ωρών, τόσο το λευκό “Βυζαντινό”, όσο και το μαύρο “Μοναστηριακό”, σε εντυπωσιάζουν με την αυθεντική γεύση τους. Ταιριάζουν  σε οποιοδήποτε τραπέζι, γιατί μπορούν να αναδείξουν  κάθε εκλεκτό μεζέ που συνοδεύουν. Χορταίνεις δε, μόνο που βλέπεις τα υπερμεγέθη καρβέλια τους!

Θα τα χρησιμοποιήσουμε σε όλα τα σάντουιτς και ορεκτικά που θα παρουσιάσουμε στο επόμενο άρθρο μας.

4. CHEFSTORIES (http://www.chefstories.gr)

CHEFSTORIESΗ συνεργασία μεταξύ δυο αδελφών από τη Θεσσαλονίκη, της βιολόγου Ελένης Κουμεντάκη που αντιλαμβάνεται το προϊοντικό σκέλος, με την διαφημίστρια Σύλβια Κουμεντάκη που συνεισφέρει στο επικοινωνιακό και εμπορικό, κατέληξε σε μια επιχείρηση με μια σειρά δημιουργικών προϊόντων. Διαλέξαμε μια ονειρική μαρμελάδα Αχλάδι με βανίλια που απήλαυσα σήμερα στο πρωινό μου και ένα τσαχπίνικο chutney Μήλο με πιπέρι καγιέν για να κολάζει τα μεσημεριανά μου σάντουιτς. Είναι καλό να είσαι μπλογκερ!

5. GEITONAS – ΧΕΛΙΑ (  http://www.eelgeitonas.com/)

ΧΕΛΙΑ ΓΕΙΤΟΝΑΣΠαρακολουθήσαμε την μαγευτική ιεροτελεστία καθαρισμού και κοψίματος των χελιών αλλά τελικά μαγευτήκαμε πραγματικά απ’ την ίδια τη γεύση του προϊόντος. Ίσως, τα καλύτερα καπνιστά χέλια που έχω δοκιμάσει, γιατί έχουν καταφέρει το κάπνισμα να μην καπελώνει τη γεύση του ίδιου του χελιού. Απόλυτα ισορροπημένα!

6. GEODI (http://www.geodinet.gr/ep/welcome.html)

GEODIΤους συνάντησα πέρυσι στη SIAL στο Παρίσι (τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων στον κόσμο), όταν περιδιαβαίνοντας την αίθουσα με τα gourmet προϊόντα άκουσα μια οικεία φωνή να φωνάζει το όνομά μου. Ήταν η Νατάσα Σκιαδά, πρώην συνάδερφος στη διαφήμιση και από το 2007 ένας από τους ανθρώπους πίσω απ΄τη Γεωδή.  Τα προϊόντα τους μάλιστα ήταν από τα ελάχιστα που βραβεύτηκαν στη SIAL για τη πρωτοτυπία και τη ποιότητά τους.

Θεωρώ την όλη προσπάθεια σαν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εξωστρέφειας, σε μικρές ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο της γαστρονομίας, έχοντας καταφέρει να έχουν σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους σε εξαγωγές και σε τιμές premium.

Πρωτότυπες, φυσικές γεύσεις σε όλες τις προϊοντικές σειρές τους, αλλά στέκομαι κυρίως στη σειρά με τα μοναδικά spreads / dips τους και ειδικότερα στο Fresh Carrot Tahini Spread που είναι μια εναλλακτική ελληνική απάντηση στο humus και στο πικάντικο Fresh Pesto Rosso Spread με ντοματάκια και βασιλικό. Έξυπνες και πετυχημένες διαφοροποιήσεις από τα αντίστοιχα σημεία αναφοράς στη κάθε περίπτωση.
Να το ομολογήσω επίσης πως λάτρεψα το Chutney Σύκου.

7. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ – ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΑΛΑΤΙ απ’ το ΤΑΙΝΑΡΟ (2105982830)

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ - ΑΛΑΤΙΜια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Βασιλάκι της Λακωνίας και σειρά παραδοσιακών Λακωνικών προϊόντων, από μέλι, ως βότανα. Διαλέξαμε για το τραπέζι μας, 4 είδη παξιμαδιών από τα 22 διαφορετικά που βγάζουν, το καθένα με διαφορετικό χαρακτήρα: το μεστό και πρωτότυπο Πολύσπορο, το παιχνιδιάρικο Γλυκάνισου, το φινετσάτο Χωριάτικο με ντομάτα, σκόρδο και βασιλικό, και τα τραγανά Κριθαροκούλουρα φτιαγμένα για ονειρικά ντάκος. Αλλά δοκιμάσαμε και τον Ανθό Αλατιού απ’ το Ταίναρο, το νοτιότερο ακρωτήρι της Ηπειρωτικής Ευρώπης που φέρνει την αγνή αρμύρα της θάλασσας σε κάθε πιάτο.
Κάθε καλό πιάτο, αξίζει ένα τέτοιο αλάτι!

8. Mr. JUKE’s ( http://www.mrjukes.gr/)

MR JUKE'SΜία από τις εκπλήξεις της έκθεσης και για τους δύο μας. Έξυπνη σειρά προϊόντων με στόχευση σε Αγγλοσαξονική κουλτούρα που είναι συνηθισμένη στα chutneys, με χιουμοριστικά ονόματα προϊόντων που μένουν στη μνήμη και γεύσεις που σε στέλνουν αδιάβαστο.

Το καλύτερο onion chutney που έχω ποτέ δοκιμάσει, από δύο εξαιρετικά συμπαθείς ανθρώπους, τον chef Δημήτρη Χωματά και την επιχειρηματία Μαύρα Γομοστιώτη.

Διαλέξαμε από όλη τη σειρά τους, πάνω απ’ όλα το άπαιχτο BOYS DON’T CRY onion chutney με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπαλσάμικο, το INDIAN VIBES με μήλο, τζίντζερ και μηλόξυδο και στις μαρμελάδες την πραγματικά πρωτότυπη σύλληψη και γεύση του CARROT CAKE που μπορεί να συνοδεύσει τυριά, ιδανικά.

Ένα μεγάλο μπράβο στη προσπάθεια των συγκεκριμένων παραγωγών, αλλά και ένα μικρό μπράβο και σε μας, που καταφέρνουμε να βρίσκουμε, να επιλέγουμε και να τρώμε ό,τι πιο γευστικό κυκλοφορεί!

Στο επόμενο άρθρο, οι υπόλοιποι 8 παραγωγοί που επιλέξαμε στη 16άδα που θα συμμετέχει σε περίοπτη θέση στην καθημερινότητα της σπιτικής κουζίνας μας και στα γιορτινά τραπέζια μας! Ελπίζουμε και στα δικά σας…

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

6 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply