Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Μεγάλη υπόθεση μια καλή πίτα. Απ’ το φύλλο, στα υλικά και τη δοσομετρία τους για να βγεί ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο με αντιθετικότητες υφών και συμπληρωματικότητες γεύσεων.  Εντάσεις χωρίς μπούκωμα, γενναιοδωρία στα υλικά αλλά και μέτρο, αρώματα και απλότητα μαζί. Εύκολο θεωρητικά να φτιάξεις μια πίτα, δύσκολο όμως να την κάνεις ξεχωριστή, να τη μνημονεύουν όσοι τη δοκιμάσουν.

pita me kolokythia kai prasaΦτιάχνω πίτες σπίτι τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ειδικά τους κρύους μήνες. Μ’ αρέσει ειδικά να παίρνω ένα κομμάτι στο γραφείο για μεσημεριανό, γιατί με κρατά πάντα σε επαφή με τη σπιτική θαλπωρή, σαν ένα οικείο σημείο αναφοράς σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Το χαίρομαι τόσο, όσο και τη στιγμή που μοιράζεται αχνιστή στο οικογενειακό τραπέζι όπου την προσμονή του «αααχ» διαδέχονται τα «κρατς» και τα «μμμμ» της ικανοποίησης, καταξιώνοντας  με στο ρόλο του συνεχιστή των παραδόσεων.  Έχει πολύ αγάπη μέσα της μια καλή πίτα στο ελληνικό τραπέζι. Αυτό όμως που συχνά δεν έχει, είναι πρωτοτυπία, καινοτομία. Στηρίζεται σε εξαιρετική εκτέλεση πατροπαράδοτων οικογενειακών συνταγών που χτίζουν μια συνέχεια στο χρόνο, αποτελώντας μια γευστική σταθερά, στην οποία συγκλίνουν -και έτσι εκπαιδεύονται γευστικά- οι τρεις γενιές γύρω απ’ το τραπέζι. Είναι η επανάληψη που δημιουργεί δεσμούς, οικειότητα και ασφάλεια. Αλλά είναι η καινοτομία που δημιουργεί τα νέα γευστικά σημεία αναφοράς, συμπληρώνω εγώ, που δεν με φοβίζει η ανασφάλεια της εξέλιξης των πετυχημένων συνταγών, αλλά με προκαλεί.

 praso3Ένας απ’ τους αγαπημένους μου κλασικούς γευστικούς συνδυασμούς σε πίτες -και όχι μόνο- είναι το λεβέντικο πράσο με το ήπιο κολοκύθι. Ενώ και στα δύο συνυπάρχουν γλυκά και αρωματικά χαρακτηριστικά, αυτά βρίσκονται σε διακριτά διαφορετικούς τόνους. Έτσι όταν το πιο οξύ πράσο παντρεύεται το πράο κολοκύθι, δημιουργείται μια γευστική παλέτα που με νότες από μυρωδικά  όπως ο αυθάδης άνηθος και ο μεγαλοσχήμων δυόσμος, καταλήγουν ως μουσική πανδαισία στον ουρανίσκο. Αυτή την ισορροπία αποφάσισα να συμπληρώσω στη νέα πρασοκολοκυθόπιτά μου, με το λεπτό αλλά αιχμηρό γευστικά μανούρι, αντί της συνήθους φέτας που αποτελεί το παραδοσιακό συμπλήρωμα. Το αποτέλεσμα ήταν για μένα μια αναπάντεχη γευστική αναβάθμιση. Η πρασοκολοκυθόπιτα έφυγε από το χωριό, τιμία πλην ακατέργαστη και προσγειώθηκε στη πόλη, με φινέτσα και καλλιέργεια, χωρίς να ξεχάσει το χρέος της απέναντι στα υλικά που έπρεπε να αναδείξει. Τις τρεις φορές που την έφτιαξα μέχρι τώρα, δε παύει να με εκπλήσσει η γευστική αρμονία της. Κάποιες φορές, μια μικρή επέμβαση είναι αρκετή για να εξελίξει κάτι που είναι τόσο επιτυχημένο ώστε να το θεωρείς κλασικό και άρα δεδομένο.

Διαφήμιση

 πρασοκολοκυθοπιτα_20131005_0381

Χαρακτηριστικά:

Η πρασοκολοκυθόπιτα με μανούρι της συνταγής, είναι μια κλασσική οικογενειακή πίτα με εκλεπτυσμένο χαρακτήρα και πλούσια αρώματα που μπορεί εύκολα να κερδίσει εύσημα σε κάθε τραπέζι, οικογενειακό ή φιλικό. Απλή και εύκολη συνταγή. Χρειάζεται περίπου 40′ προετοιμασία και 1 ώρα ψήσιμο.

Υλικά (για ένα ταψί με 15 μερίδες) :

500 γρ. πράσα κομμένα λεπτές ροδέλες

Διαφήμιση

500 γρ. κολοκύθια τριμμένα

1 κρεμμύδι κομμένο

Διαφήμιση

200 γρ. μανούρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια του ½ εκ.

1 φλ. φρέσκο δυόσμο, χοντροκομμένο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

50 γρ. τριμμένο κίτρινο γλυκό τυρί (π.χ. μοτσαρέλα, γκούντα, έμμενταλ, γραβιέρα)

1 ½ κ.γ. αλάτι

100 ml. ελαιόλαδο

πιπέρι

3 αβγά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο από τη Χρυσή ζύμη

2 κ.σ. νυφάδες Βρώμης (Quacker)

1 κ.γ. παπαρουνόσπορο (ή σουσάμι αν προτιμάτε)

2 κ.σ. γάλα

Παρασκευή:prasopita me manouri

1. Έχετε βγάλει τη ζύμη απ’ το ψυγείο ή την κατάψυξη -σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου- τουλάχιστον 2 ώρες πριν. Τρίβετε τα κολοκύθια στο τρίφτη. Τα βάζετε σε σουρωτήρι πάνω από μπολ, προσθέτετε το αλάτι, τα ανακατεύεται με τα χέρια σας και τα αφήνετε εκεί να βγάλουν τα υγρά τους όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης
prasokolokythopita me manouri2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Κόβετε πράσα και κρεμμύδι. Σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά, βάζετε να ζεσταθεί 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι για 2’. Προσθέτετε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε ανακατεύοντας ελαφρά κάθε τόσο, για 10’-12’ μέχρι να  “μαραθούν”.

 πρασοκολοκυθοπιτα με μανουρι 2
3. Όσο σοτάρετε τα πράσα, κόβετε το μανούρι σε κυβάκια, χοντροκόβετε τα φύλλα του δυόσμου και ψιλοκόβετε τον άνηθο (μαζί με τα κοτσάνια που έχουν πολύ άρωμα).

 kolokythopita me manouri4. Όταν τα πράσα και κρεμμύδι είναι έτοιμα, τα βάζετε σε μπολ. Ρίχνετε λίγο νερό πάνω απ’ τα κολοκύθια (για να φύγει το πολύ αλάτι) και τα σφίγγετε στο χέρι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Τα προσθέτετε στο μπολ που θα ανακατέψετε τη γέμιση.

prasopita me manouri5. Στο μπολ προσθέτετε ακόμη τα 2 αβγά, τα 2 τυριά, τον άνηθο, τον δυόσμο, πιπέρι (αλάτι υπάρχει απ’ τα κολοκύθια) και τις 2 κουταλιές νυφάδες βρώμης που ρόλος τους είναι να τραβήξουν τα υγρά. Ανακατεύετε καλά με κουτάλα τη γέμιση για 1’.

pita me kolokythia k prasa6. Σε ταψί μεγάλου μεγέθους αλείφετε τον πάτο και τις πλευρές με λάδι. Βάζετε το πρώτο φύλο της ζύμης, αλείφετε πάλι 1 κ.σ. λάδι από πάνω και προσθέτετε το επόμενο φύλλο, πάλι λάδι που απλώνετε και μετά το τρίτο και τελευταίο φύλλο στη βάση.

pita xoriatiki me kolokythia k prasa7. Προσθέτετε τη γέμιση, την απλώνετε παντού και την ισιώνετε σε ενιαία επιφάνεια. Βάζετε από πάνω 1 φύλλο, το λαδώνετε και μετά δεύτερο φύλλο που επίσης λαδώνετε. Στη συσκευασία έχουν μείνει 3 ακόμη φύλλα που θα τα διπλώνετε κάνοντας “πιέτες” ανά 3-4 εκ. ώστε το καθένα να πιάσει περί το 1/3 της επιφάνειας. Αυτό θα δημιουργήσει μια πολύ τραγανή υφή στο φύλλο.

prasokolokythopita spitiki me manouri
8. Χτυπάτε το τελευταίο αβγό με το γάλα και το απλώνετε καλά σε όλη την επιφάνεια για να ροδίσει στο ψήσιμο. Πασπαλίζετε από πάνω τον παπαρουνόσπορο και τέλος, με κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε τα κομμάτια στη πίτα, φτάνοντας μέχρι κάτω.prasokolokythopita xoriatiki me manouri9. Βάζετε τη πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45’ -55’ σε χαμηλό ύψος μέχρι το πάνω φύλλο να πάρει χρώμα καλοψημένου. Ανάλογα με τον φούρνο μπορεί να χρειαστεί να ακουμπήσετε τον πάτο του ταψιού, κατευθείαν στον πάτο του φούρνου για να καλοψηθούν τα κάτω φύλλα, οπότε γυρίστε τον διακόπτη σε θέρμανση από την κάτω πλάκα μόνο και αφήστε το εκεί για 10’ επιπλέον, κατά μέγιστο.

prasokolokythopita me manouri spitiki 10. Βγάλτε τη πίτα απ’ το φούρνο και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 15’ πριν την καταναλώσετε, ώστε να ισορροπήσουν τα υλικά και να δέσουν οι γεύσεις.

Σερβίρισμα: 

Κάνει για πρώτο πιάτο σε τραπέζι με μη εξεζητημένα φαγητά και βέβαια σαν κυρίως πιάτο στο οικογενειακό τραπέζι. Αν δεν τελειώσει με τη πρώτη, τα κομμάτια της ταξιδεύουν σε αλουμινόχαρτο άνετα τις δύο επόμενες μέρες, στο γραφείο και οπουδήποτε εκτός σπιτιού, μεταφέροντας την οικιακή γεύση και ζεστασιά σε κάθε χώρο. Τρώγεται μια χαρά και χωρίς ζέσταμα.

prasokolokythopita me manouri

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Στο “τσιγάρισμα” των πράσων και των κολοκυθιών, στην αρχή της διαδικασίας προετοιμασίας της γέμισης της πρασοκολοκυθοτυρόπιτας φαντάζομαι ότι θέλετε να πείτε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και όχι 23.

  2. ¨”Σε ταψί μεγάλου μεγέθους αλείφετε τον πάτο και τις πλευρές με λάδι. Βάζετε το πρώτο φύλο της ζύμης, αλείφετε πάλι 1 κ.σ. λάδι από πάνω και προσθέτετε το τρίτο φύλλο στη βάση”. Το δεύτερο φύλλο πότε μπαίνει? Συγγνώμη για τις τόσο ίσως κουτές ερωτήσεις, αλλά θα φτιάξω την πίτα για πρώτο μαζί με τη συνταγή σας “αρνάκι με πατάτες στο φούρνο” το Σάββατο και προετοιμάζομαι κάνοντας τη λίστα για τα ψώνια και διαβάζοντας τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης.

    1. Με σκίσατε που περηφανέυομαι ότι δεν έχω λάθη στις συνταγές μου! Και έχετε και απόλυτο δίκιο! Όντως και στα δύο σημεία που επισημαίνετε είχα κάνει λάθος στο γράψιμο και ευτυχώς που το επισημάνατε και το διόρθωσα. Επι της ουσίας τωρα. Στα κάτω φύλλα λαδώνετε τον πάτο, πάνω απ’ το πρώτο και πάνω απ’ το δεύτερο φύλλο, απλώνοντας το λάδι. Το τρίτο φύλλο που ακουμπά από πάνω, δεν λαδώνεται από πάνω αλλά απορροφά το λάδι που είναι από κάτω του. Όλο αυτό το λάδι βοηθά στο να γίνουν τραγανά. Άν θέλετε να βάλετε και έξτρα φύλλο από κάτω μπορείτε αλλά δεν έχω βρεί προσωπικά σκοπιμότητα γιατί δεν ψήνονται ποτέ καλά πάνω από τρία φύλλα, τουλάχιστον στο δικό μου φούρνο. Η ποσότητα του λαδιού σε κάθε φύλλο πρέπει να είναι επαρκής για να απλώσει χοντρικά σε όλη του την επιφάνεια. Καλή επιτυχία! Τέλειος συνδυασμός με το αρνάκι πάντως! Καλή όρεξη σας εύχομαι , γιατί για την επιτυχία είμαι σίγουρος!!!

  3. Σας παρακαλώ διευκρινίστε μου για πόση ώρα πρέπει να προθερμαίνεται ο φούρνος; Νόμιζα ότι 5-10 λεπτά είναι αρκετά. Αλλά αν κρίνω από το σημείο της προετοιμασίας στο οποίο λέτε να τον προθερμάνουμε μάλλον χρειάζονται περίπου 20-30 λεπτά. Ευχαριστώ
    (Οι συνταγές σας είναι εξαιρετικές. Όσες φορές τις ακολούθησα, το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο, πήρα συγχαρήτηρια και προτάσεις να με… προσλάβουν για μόνιμο μάγειρα!)

Your email address will not be published. Required fields are marked *