Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
βινταεο με μυστικά για φυλλο και πίτες

Τα μυστικά της ζύμης, της πίτας και του φύλλου σε 10 βίντεο

Η ζύμη, οι πίτες και το φύλλο είναι στη καρδιά της Ελληνικής κουζίνας. Αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση, μαγειρικά!


Δεν μιλάω μόνο για το να φτιάξει κανείς ζύμη ή ν’ απλώσει δικό του φύλλο, αλλά και για το πως θα διαχειριστεί ένα έτοιμο φύλλο. Κάτι που είναι ρεαλιστικά, η πλέον πρακτική λύση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, έχοντας πια στη διάθεσή μας, προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Ακόμη όμως και εκεί, στο έτοιμο φύλλο και την έτοιμη ζύμη, υπάρχουν πολλά μυστικά και πολλή τέχνη.

Αλλά με το φύλλο, τις πίτες και τις ζύμες τόσο κεντρικές στην κουζίνα της ελληνικής οικογένειας είναι απορίας άξιον, πώς η τεχνική γνώση για τον σωστό χειρισμό τους, είχε μείνει ένα καλά κρατημένο μυστικό, αντί να έχει γίνει κτήμα όλων. Όλα αυτά, μέχρι σήμερα βέβαια! Γιατί στη διαφημιστική εταιρία που δουλεύω, τη Rascal, αποφασίσαμε, παρέα βέβαια με τον αγαπημένο πελάτη μας, τη Χρυσή Ζύμη, να σπάσουμε την ημιμάθεια και τους μύθους, και να μοιραστούμε με όλο τον κόσμο 10 μυστικά για να πετυχαίνει κανείς το τέλειο αποτέλεσμα σε πίτες και γλυκά.

Διαφήμιση

Στην ίδια λογική του Cucina Caruso, που εστιάζεται στο να εξηγεί το τι και το γιατί σε τεχνικές μαγειρικής, δουλέψαμε με εξαιρετικά υπεύθυνους και άξιους συνεργάτες για να καταλήξουμε σ’ αυτά τα 10 βίντεο με απλά και χρήσιμα τεχνικά μυστικά για πίτες, ζύμες και φύλλο. Έτσι, ώστε κάθε τι που δημιουργείτε με τα προϊόντα της Χρυσής Ζύμης, να βγαίνει τόσο νόστιμο, τόσο σπιτικό, που όλοι να σας ζητούν την συνταγή. Εσείς θα λέτε ότι είναι απ’ το Caruso βέβαια, έτσι; 

μυστικά για πίτες και φύλλο

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα που άπτεται της μαγειρικής τεχνικής, έχω βάλει προσωπικά, όλη μου την ενέργεια, το πάθος και το μεράκι, ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα που να είναι ουσιαστικά χρήσιμο στον κόσμο. Τόσο, που έχοντας δανείσει και τη φωνή μου στην εκφώνηση, νιώθω αυτά τα βίντεο, σα να ήταν “δικό μου παιδί”, σχεδόν σα να ήταν παραγωγή του blog. Aλλά η αλήθεια είναι ότι τα βίντεο αυτά είναι τόσο καλά, επειδή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων με βαθιά γνώση επι του θέματος. Θεωρώντας πολύτιμα αυτά τα μυστικά, αποφάσισα να τα μοιραστώ με το κοινό του Cucina Caruso, νιώθοντας περήφανος που με την εταιρία μου, Rascal, και τον πελάτη μας, Χρυσή Ζύμη, καταφέραμε να δημιουργήσουμε χρήσιμο περιεχόμενο που στοχεύει στη βελτίωση της μαγειρικής τεχνικής στα Ελληνικά νοικοκυριά.

Δείτε λοιπόν προσεκτικά τα 10 βίντεο με τα μυστικά της Χρυσής Ζύμης και μάθετε τεχνικές που θα σας είναι χρήσιμες στη καθημερινότητά σας και σε πολλές συνταγές. Αρχίστε με τη δικιά μας συνταγή για πρασοκολοκυθόπιτα με μανούρι, που ήταν και η πρώτη συνταγή που μπήκε στο blog, και μας βγήκε τυχερή!  Όσο για τα προϊόντα Χρυσής Ζύμης, εγώ τα χρησιμοποιώ χρόνια στις συνταγές μου, γιατί όπως λέει και το σλόγκαν, “Δεν έτυχε… Πέτυχε!”

Μυστικό #1: Πως φτιάχνετε τραγανό και νόστιμο κόθρο για τις πίτες σας

Διαφήμιση

Μυστικό #2: Πως φτιάχνετε ρολίνια, με φύλλο κρούστας για πίτες

Μυστικό #3: Πως φτιάχνετε τέλειες τάρτες με ζύμη κουρού

Μυστικό #4: Πως ψήνετε με τρεις διαφορετικές τεχνικές τα φύλλα σφολιάτας για ένα μιλφέιγ

Μυστικό #5: Πως γίνεται η τέλεια πίτα με χωριάτικο φύλλο

 

Διαφήμιση

Μυστικό #6. Πώς γίνεται η τέλεια πίτα με φύλλο κρούστας

Μυστικό #7: Πως θα δώσετε διαφορετική εμφάνιση στη πίτα σας ανάλογα με το υλικό που θα αλείψετε πάνω της

Μυστικό #8: Πως θα φτιάξετε αλμυρά ή γλυκά πουγκάκια

Μυστικό #9: Πως θα σιροπιάσετε σωστά ένα γλυκό με φύλλο κρούστας

Μυστικό #10: Πως θα δημιουργήσετε λαχταριστές μπουκιές με φύλλο σφολιάτας

Ελπίζω κι’ άλλες εταιρίες αντί να ξοδεύουν τα χρήματά τους για να μας βομβαρδίζουν με ανούσιες “συνταγούλες”, να ασχοληθούν σοβαρά με την εκπαίδευση του κοινού σε τεχνικά θέματα μαγειρικής και στη σωστή χρήση των προϊόντων τους, εκπαιδεύοντάς μας.
Μοιραστείτε τα!

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Απίστευτα χρήσιμα βίντεο. Και μάλιστα νόμιζα ότι ήταν πολύ δύσκολα τα πουγκάκια

  2. Θα σας παρακαλούσα αν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε και ένα αφιέρωμα στην παρασκευή τηςπαραδοσιακής Πολίτικης Μπουγάτσας με φύλλο αέρος!

  3. κ. Παπαζυμούρη, σας ξαναέγραψα την πρότασή μου για το πως χειριζόμαστε το έτοιμο φύλλο σε πίτα ώστε να βγει πιο κοντά στο σπιτικό. Εσείς έχετε διερευνητική άποψη στη μαγειρική και θα το καταλάβετε. Το έτοιμο φύλλο δεν έχει την υγρασία που έχει το σπιτικό. Αυτό βέβαια το καταλαβαίνετε μόνο όταν έχετε διαχειριστεί και τα δύο φύλλα, έτοιμο και σπιτικό. Φυσικά το σπιτικό φύλλο δεν λασπώνει επειδή έχει πιο πολλή υγρασία αλλιώς θα προτιμούσαμε πάντα το έτοιμο. Πολλές παραδοσιακές νοικοκυρές ραντίζουν το τελευταίο σπιτικό φύλλο πριν το ψήσουν. Αυτό ενδείκνυται ακόμη περισσότερο για το έτοιμο φύλλο που έχει λιγότερη υγρασία. Αν δεν ραντιστεί το έτοιμο φύλλο καίγεται αντί να ψηθεί και αντί να έχει ροδοκόκκινο χρώμα έχει όψη καφετί και σαν χάρτινο και σκληρό. Είναι γεγονός ότι στις διαφημίσεις έτοιμου φύλλο οι πίτες δεν φαίνονται λαχταριστές αλλά σκληρές (rasor sharp) και φοβάσαι ότι θα κοπείς αν τις δαγκώσεις. Εσείς που έχετε τις γνώσεις και τη φιλοπεριέργεια στη μαγειρική σίγουρα μπορείτε να συνεισφέρετε να βελτιωθεί η χρήση του έτοιμου φύλλου. Προσωπικά ραντίζω ελαφρά όλα τα φύλλα στην πίτα όταν χρησιμοποιώ έτοιμο φύλλο και περισσότερο το τελευταίο. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα είναι πιο κοντά στο σπιτικό. Επίσης αν η γέμιση είναι πιο υγρή ή πιο πολλή, δεν μου αρέσουν ρύζια, τραχανάδες, κλπ, στη γέμιση αλλά ψήνω για περισσότερη ώρα σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Αντί για 160C με αέρα για μία ώρα που είναι το σύνηθες ψήνω στους 150C με αέρα για 70 λεπτά. Πάντα ψήνω στο κάτω ράφι για να ψήνεται ο πάτος και να μην καίγεται από πάνω.. Αν αμφιβάλλετε για το ράντισμα ο Άκης ρίχνει ολόκληρη σόδα 330 μλ στην πίτα του http://akispetretzikis.com/el/categories/almyres-pites-tartes/tyropita

  4. Συμπληρώνοντας το προηγούμενο ποστ είναι ότι καμιά φορά χρησιμοποιώντας για το λάδωμα των φύλλων πολύ βούτυρο που έχει περισσότερη υγρασία αντί για λάδι σώζεται η κατάσταση και η εικόνα της πίτας με το έτοιμο φύλλο βγαίνει πολύ καλύτερη.
    Για το σπιτικό φύλλο υπάρχουν δύο μυστικά που τα ξέρουν οι ρουμελιώτισσες νοικοκυρές, μαλακό αλεύρι καλής ποιότητας (έχω βολευτεί με του Αγ. Γεωργίου και νισεστέ στο άνοιγμα του φύλλου αντί για αλεύρι γιατί τραβάει πιο πολύ την υγρασία. Με νισεστέ ανοίγουν και το φύλλο μπακλαβά οι μάστορες. Με φειδώ βέβαια γιατί βγαίνει στη γεύση. Εγώ βάζω λίγο στο σουρωτήρι και ραντίζω ελαφρά όλη την επιφάνεια όπως ανοίγω το φύλλο με το λεπτό πλάστη. Σωτήριο μυστικό γιατί δε κολλάει το φύλλο. Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις δεν ενδείκνυται γιατί έχω καταλάβει ότι στην Ελλάδα είναι προς το σκληρό και το ζυμάρι έχει πιο πολλή ελαστικότητα, οπότε το φύλλο τείνει να μαζεύει μετά από κάθε άνοιγμα και θέλει πιο πολύ κόπο. Στην Αγγλία το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι πιο μαλακό, η Βόρεια Ευρώπη δεν έχει σκληρά σιτάρια έτσι κι αλλιώς.. Πιο εύκολα η συμπεριφορά του αλευριού φαίνεται στο φύλλο για πίτσα. Με μαλακό απλώνει η ζύμη, με σκληρό το φύλλο μαζεύει.
    H τεχνική του φύλλου που τυλίγουμε το φύλλο στο λεπτό πλάστη και δεν το πιέζουμε απλώς, όπως με το χοντρό πλάστη που θέλει πιο πολύ δύναμη και πίεση, είναι παραδοσιακή και στην Ιταλία και πολύ χρήσιμη και για φρέσκα ζυμαρικά στο λεπτό γιατί βγάζει μεγάλα φύλλα https://www.youtube.com/watch?v=PEDJruu0zhc Αντίθετα ο κύριος παιδεύεται πολύ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=q-evePx8BXk Να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές τεχνικές, ζήτω οι γιαγιάδες του κόσμου https://www.youtube.com/watch?v=QeHzQztD0U8

Your email address will not be published. Required fields are marked *