Καραμελωμένο Κέικ με Χουρμάδες

sticky-toffee-pudding

To στίκι τόφι πούντινγκ (sticky toffee pudding) είναι ένα πολύ βρετανικό γλυκό, με ρίζες στη δεκαετία του ’60. xourmadesΣτην ουσία πρόκειται για ένα ζουμερό σπογγώδες κέικ με ψιλοκομμένους χουρμάδες, καλυμμένο από ένα ζεστό καραμελωμένο σιρόπι μαύρης ζάχαρης (εξ ου και sticky toffee) το οποίο συνοδεύεται συνήθως από κρέμα custard (αγγλική κρέμα, η συνταγή της περιλαμβάνεται στο τράιφλ) ή παγωτό βανίλια. Θεωρείται ένας κλασικός βρετανικός γευστικός πειρασμός της μοντέρνας εποχής.
Όπως συχνά συμβαίνει με τις δημοφιλείς συνταγές, οι ρίζες τους εγείρουν καυτό θέμα αντιδικίας. Είναι σίγουρο ότι άρχισε να σερβίρεται ευρέως και να γίνεται δημοφιλές μέσα στην δεκαετία του ‘60, ως πηγή δε της συνταγής Sharrow Bay Country House Hotelαπό πολλούς αναφέρεται το Ξενοδοχείο Sharrow Bay Country House (με ένα αστέρι Michelin σήμερα) στο Lake District της Βόρειας Αγγλίας το 1960. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, τουλάχιστον άλλα δύο ξενοδοχεία στη Νότια Αγγλία ισχυρίζονται βέβαια ότι φτιάχνανε την συνταγή αρκετά πριν την κάνει διάσημη ο Francis Coulson, ο ιδιοκτήτης του Sharrow Bay Country House, που είχε “καλύτερο μάρκετινγκ”. Λέγεται επίσης ότι κάποτε ο Coulson εκμυστηρεύτηκε σε ένα διάσημο chef, ότι την κεντρική ιδέα για το sticky toffee pudding του την έδωσε κάποια κυρία Martin απ’ το Lancashire. H κυρία Martin δε, όπως αποκάλυψε ο γιος της μετά από χρόνια, την είχε πάρει από έναν φίλο της στον Καναδά. Άντε να βρεις άκρη με το ποιός το πρωτοέφτιαξε, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει το αμέριστο ευχαριστώ από χιλιάδες Βρετανούς λάτρεις της γεύσης του.

karamelomeno cake me hourmadesΕνα βασικό συστατικό στο καραμελωμένο κέικ με χουρμάδες είναι το Golden Syrup της Tate & Lyle. Στην Αθήνα το βρίσκει κανείς στον Θανόπουλο, αλλά εύκολα μπορεί να υποκατασταθεί από μέλι, κάτι το οποίο σαφώς και δοκιμάσαμε πριν γράψουμε την συνταγή, η οποία βγαίνει μια χαρά. Πάντως, σας προτρέπω αν βρείτε Golden Syrup να το προτιμήσετε γιατί έχει μια πολύ βουτυράτη γεύση σαν την τέλεια καραμελωμένη ζάχαρη.

Το καλό με το sticky toffee pudding είναι ότι η απλότητα και ευκολία της συνταγής είναι αντιστρόφως ανάλογη της εντύπωσης που θα κάνει στους καλεσμένους σας, οι οποίοι κυριολεκτικά θα ξερογλύφονται μόλις το δοκιμάσουν. Εμάς μας έχει συμβεί και τις 4 φορές που το ετοιμάσαμε τελευταία, με μεγαλύτερο οπαδό την μητέρα του greekadman που είπε ότι είναι «το καλύτερο γλυκό που έχω κάνει»! Άλλωστε, όπως και λένε και οι Rolling Stones, που επίσης ξεκίνησαν την λαμπρή πορεία τους στα 60’s “Αh brown sugar, how come you taste so good?” ! Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Brown Sugar - The Rolling Stones

https://youtu.be/3B0Y3LUqr1Q

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Περίπου 30-40’ ετοιμασία και ψήσιμο μαζί. Θα χρειαστείτε μικρά φορμάκια και βολεύουν τα αλουμινένια του σουπερμάρκετ ή άλλα π.χ. γυάλινα αντίστοιχου μεγέθους. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το καραμελωμένο κέικ ενιαίο, σε πυρίμαχο σκεύος μεγαλύτερο και να το κόψετε σε κομμάτια αφού ψηθεί. Εύκολη και μάλλον γρήγορη συνταγή που μπορεί να γίνει από πριν και να ζεσταθεί πριν το σερβίρισμα.

Υλικά (για 10 άτομα σε ατομικά φορμάκια)

για το κέικ

80 γρ. βούτυρο συν λίγο για να βουτυρώσετε τα φορμάκια
255 γρ. φυσική ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
4 ½ κ.σ. golden syrup ή εναλλακτικά μέλι
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει, συν λίγη ακόμη για τα φορμάκια
180 γρ. καρύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα συν 20 μισά για την διακόσμηση
300 γρ. χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια τους, ψιλοκομμένοι (κομματάκια 1 εκατ. περίπου)
3 αβγά
435 ml βραστό νερό
1½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κάψουλα βανίλιας

για το σιρόπι

165 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. μαύρη ζάχαρη
4 ½ κ.σ. golden syrup ή εναλλακτικά μέλι

keik-xourmades-syntagh

Παρασκευή

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

2. Ετοιμάζετε τα κέικ: Βουτυρώνετε και αλευρώνετε με τη φαρίνα 10 αλουμινένια ατομικά φορμάκια.
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το βραστό νερό πάνω στους χουρμάδες, προσθέτετε τη σόδα και την βανίλια και τους αφήνετε να μουλιάσουν.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα και ανοιχτόχρωμα. Σταδιακά προσθέτετε το golden syrup (ή το μέλι) και τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη φαρίνα και ανακατεύετε μαλακά με κουτάλα μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ.
Βάζετε τους χουρμάδες με το νερό τους στο μίξερ και τους χτυπάτε να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε τώρα τον πολτό τους μέσα στο μείγμα του κέικ και ανακατεύετε καλά με κουτάλα. Προσθέτετε στο μείγμα τα καρύδια διπλώνοντάς το με μαλακές κινήσεις για να ενσωματωθούν.

keik-xourmades

3. Ψήσιμο: Βάζετε τα φορμάκια στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνετε για 20-25 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά τους να είναι σπογγώδης και να έχει αποκτήσει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

4. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε μέχρι το σημείο βρασμού, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Πριν πάρει βράση το κατεβάζετε απ’ τη φωτιά.

keik-xourmades-pagwto

5. Σερβίρισμα: Βγάζετε τα κέικ απ’ τα φορμάκια σε ατομικά πιάτα. Ρίχνετε σιρόπι πάνω σε κάθε κέικ και προσθέτετε από 2 μισά καρύδια. Συνοδέψτε το με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή αγγλική κρέμα (custard).

Tο άρθρο αυτό με την συνταγή για καραμελωμένο κείκ με χουρμάδες πρωτογράφτηκε στο pandespani 

Καραμελωμένο Κέικ με Χουρμάδες 5.00/5 (100.00%) 3 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

Be first to comment

Leave a Reply