Ιταλικά Fettucine με κρέμα, αρακά και ζαμπόν

Φετουτσίνι με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

Τα ζυμαρικά με τον συνδυασμό αρακά, κρέμας και κάποιου αλλαντικού, είναι απ’ τις πλέον δημοφιλείς επιλογές στο οικογενειακό τραπέζι σε όλη την Ιταλία (fettuccine con panna, piselli e prosciutto). Γίνονται με πολλά διαφορετικά ζυμαρικά ανάλογα με την περιοχή και με ζαμπόν ή προσούτο ή μπέικον, ανάλογα με τα γούστα.

μακαρονάδα για παιδιάΜιλάμε για μια μακαρονάδα με εντελώς σπιτικό χαρακτήρα που καλεί τρεις γενιές να την απολαύσουν. Με εναλλαγές γεύσεων και υφών απ’ την πράσινη, τραγανή ζωντάνια του αρακά, στη χορταστική αλμύρα του ζαμπόν, και βέβαια στον ηδονικά γλυκό συνδυασμό πάστας, κρέμας και παρμεζάνας.

Την συνταγή με κρέμα , αρακά και ζαμπόν την γνώρισα απ’ την Ιταλίδα πρώην σύζυγό μου, την Elisabetta που την είχε στο τραπέζι μας μια φορά στις τρεις εβδομάδες τουλάχιστον. Μ’ άρεσε προφανώς απ’ την πρώτη στιγμή και πριν κάποια χρόνια έκανα μια προσαρμογή της με ταλλιατέλλες στον φούρνο που θα βρείτε εδώ  και είναι πολύ αγαπημένη εκτέλεση. Όμως δεν είχα βάλει στο Caruso ποτέ την αυθεντική συνταγή και η αφορμή ήρθε τώρα με τα νέα Fettuccine της Barilla που είναι η ιδανική πάστα για μια τέτοια ελαφριά σάλτσα και είναι μάλιστα αυτή που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Ρώμη.

Ιταλική μακαρονάδα με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

Ψάχνοντας σε Ιταλικές πηγές για διαφορετικές προσεγγίσεις στην συνταγή στάθηκα στην εκτέλεση με σοταρισμένο κρεμμύδι που δεν είχα δοκιμάσει μέχρι τότε. Και το αποτέλεσμα με εξέπληξε τόσο ευχάριστα που επέλεξα να την καταγράψω με αυτόν τον τρόπο.

Γιατί η γλυκιά αψάδα του κρεμμυδιού, δημιουργεί μια νέα γευστική διάσταση στα γευστικά χαρακτηριστικά που σημείωσα πιο πάνω, δίνοντας ένταση και χαρακτήρα. Τέλεια ισορροπία!

Η εκτέλεση αυτή να σημειώσω ότι πήρε καθολική έγκριση  απ’ την Elisabetta,  απ’ τα παιδιά μου και απ’ την παρέα που τα δοκιμάσαμε μαζί η οποία περιλάμβανε φανατικούς μακαρονοφάγους. Είναι επίσης σίγουρο ότι κανείς δεν θα φάει μόνο ένα πιάτο. Ή δύο…

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη καθημερινή συνταγή που αρέσει σε παιδιά και μεγάλους με πλούσια διατροφικά στοιχεία. Θα σας πάρει 15 λεπτά απ’ την αρχή ως το σερβίρισμα.

Προτείνω να την δοκιμάσετε με ζαμπόν (προτιμώ μπριζόλα καπνιστή που δεν έχει λίπος) και μετά παίξτε και με εναλλακτικά αλλαντικά.

ιταλική μακαρονάδα με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

Wine-pairing-Karoulias

Ταρσανάς Κυρ Γιάννη

Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.5% alc.

“natura"

Το Ασύρτικο κάνει θαύματα όχι μόνο στα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαντορίνης αλλά και σε ψυχρές περιοχές όπως το Αμύνταιο και σε υψηλό υψόμετρο. Το 2004 το Κτήμα Κυρ Γιάννη φυτεύει Ασύρτικο στο λόφο της Σαμαρόπετρας σε υψόμετρο 700 μέτρων και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει! Ένα εξαιρετικό κρασί και αντάξιο της φήμης της ποικιλίας, που ζυμώνει σε καινούρια δρύινα βαρέλια όπου και παραμένει για ωρίμαση για 8 μήνες, αποκτώντας ιδιαίτερα πολύπλοκο χαρακτήρα.

Περιγραφή:
Το χρώμα του είναι ανοιχτό χρυσό με πολλές πράσινες ανταύγειες. Στο άρωμα του διακρίνουμε εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, πράσινο μήλο, νότες ορυκτών μαζί με καπνό αλλά και πολύ διακριτική βανίλια. Στο στόμα η οξύτητα του είναι υψηλή, η γεύση του πλούσια και λιπαρή, τα ορυκτά στοιχεία είναι έντονα και η επίγευση του λεμονάτη και αλμυρή ταυτόχρονα.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Συνδυάζεται με λιπαρά ψάρια, καλαμάρι ψητό, πιάτα με λευκά μανιτάρια, κοτόπουλο λεμονάτο, ρολό κοτόπουλο, αρνάκι φρικασέ, χοιρινό με σελινόριζα και λαχανοντολμάδες.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. Fettucine Barilla
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. αρακάς Μπάρμπα Στάθης
200 γρ. ζαμπόν (προτιμώ καπνιστή μπριζόλα) σε μικρά κομμάτια
250 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
100 γρ. παρμεζάνα Grana Padano
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

Για οικονομία κινήσεων και παρασκευών θα χρησιμοποιήσετε την κατσαρόλα που θα βράσουν τα ζυμαρικά για να βράσετε και τον αρακά. Επειδή όμως ο αρακάς θέλει περισσότερο βράσιμο από τα Fettucine, τον βάζετε πρώτα και μετά από λίγα λεπτά τα ζυμαρικά ώστε να βγουν και να σουρωθούν παρέα.

1. Βράζετε τον αρακά

Βάζετε 4-5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα για τα ζυμαρικά και αφού πάρει βράση προσθέτετε 2 κ.σ. αλάτι. Ρίχνετε τον κατεψυγμένο αρακά πριν βάλετε τα ζυμαρικά, μια και θέλει 10′ λεπτά ενώ τα Fettuccine μόνον 6′.

Ιταλική μακαρονάδα με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

2. Σοτάρετε το κρεμμύδι

Περνάτε το κρεμμύδι στο μούλτι για να ψιλοκοπεί. Σε μεγάλο τηγάνι που μετά θα χωρέσει όλα τα φετουτσίνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 3-4’ σε μεσαία ένταση.

ιταλική μακαρονάδα με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

3. Βάζετε τα φετουτσίνι να βράσουν

Καθώς έχετε τελειώσει με το σοτάρισμα του κρεμμυδιού, προσθέτετε τα φετουτσίνι μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύετε. Τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 6’ (χωρίς καπάκι βέβαια) και ασχολείστε με την σάλτσα.

Ιταλική μακαρονάδα με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

4. Ολοκληρώνετε την σάλτσα

Προσθέτετε την κρέμα στο τηγάνι με το σοταρισμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε και τα κομμάτια ζαμπόν, το τυρί και τριφτό πιπέρι (κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται αλάτι μια και η grana είναι επαρκώς αλμυρή) και αφήνετε σε χαμηλή ένταση μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Ιταλική μακαρονάδα με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

5. Ανακατεύετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα

Όταν τα φετουτσίνι μαζί με τον αρακά είναι έτοιμα κρατάτε ένα φλιτζάνι νερό απ’ αυτό που έβρασαν (για να τα αναζωογονήσετε μετά) και τα ρίχνετε στην σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε περί τα 50 ml. απ’ το νερό που έβρασαν για να δέσει η σάλτσα ιδανικά.

Ιταλική μακαρονάδα με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε από το τηγάνι στα πιάτα με έξτρα τριμμένη Grana. Στο δεύτερο σερβίρισμα (που είναι σίγουρο), επειδή τα φετουτσίνι είναι πλατιά και απάγουν υγρασία, θα χρειαστεί να τα αναζωογονήσετε για να μην είναι στεγνά. Θα το κάνετε με το κλασικό κόλπο των Ιταλών, ρίχνοντας μερικές κουταλιές νερό απ’ αυτό που κρατήσατε, ανακατεύοντας τα να πάει η υγρασία παντού. Θα είναι σαν το πρώτο σερβίρισμα! Αν δεν ξέρατε αυτό το μυστικό να δείτε οπωσδήποτε το βίντεό μας για τα 10 μυστικά για να κάνετε ζυμαρικά σαν Ιταλοί.

Ιταλική μακαρονάδα με ζαμπόν, αρακά, κρέμα κ τυρί

Βράσαμε τα φετουτσίνι μας στην αντικολλητική κατσαρόλα της Fest και τα σερβίραμε κατ’ ευθείαν απ’ το αντικολλητικό τηγάνι της, στα υπέροχα βαθιά πιάτα της ΙΩΝΙΑ απ’ την επαγγελματική σειρά AMNESIA, που όποτε τα βγάζω σε τραπέζι κλέβουν την παράσταση απ’ όλους όσους έχουν μοντέρνο γούστο. Πάντως σίγουρα αναδεικνύουν ένα λευκό κατά βάση φαγητό. Σημειώνω ότι τα ζεστάναμε στον φούρνο της Neff με την ειδική λειτουργία πριν σερβίρουμε, πράγμα που συστήνω να κάνετε και εσείς πάντα σερβίροντας μακαρόνια, επειδή τείνουν (λόγω επιφάνειας) να χάνουν θερμοκρασία πολύ γρήγορα, μαζί με την υγρασία.

Ιταλικά Fettucine με κρέμα, αρακά και ζαμπόν 3.00/5 (60.00%) 15 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply