Χριστουγεννιάτικα Mince Pies σε δύο εκδοχές

Christmas mince pies

Τα Mince Pies είναι το κλασικό γλυκό των Χριστουγέννων για τους Βρετανούς, στην ίδια λογική που εδώ έχουμε τους κουραμπιέδες και μελομακάρονα. mince piesΈχουν αρκετή συνάφεια με τα Κρητικά σκαλτσούνια από πλευράς γεύσης και υλικών, αλλά είναι κάτι αυθεντικά Βρετανικό, με μεγάλη όμως αποδοχή από τους Έλληνες όταν τα δοκιμάσουν. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, μια και τα mince pies είναι πιτάκια –που ως γνωστόν οι Έλληνες λατρεύουν- γεμισμένα μεταξύ άλλων και με κλασικά ελληνικά υλικά όπως σταφίδες και αμύγδαλα.

Στη Βρετανία, για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, τα mince pies δεν λείπουν από κανένα σπίτι και είθισται να συνοδεύουν το mulled wine (ζεστό κρασί με φρούτα και μπαχαρικά). Τρώγονται είτε έτσι όπως είναι, ή συνήθως ζεσταμένα μαζί με κρέμα ή παγωτό βανίλια. Όταν δεν αγοράζονται έτοιμα, συνήθως γίνονται στο σπίτι με shortcrust pastry και έτοιμο μίγμα γέμισης, που πουλιέται σε όλα τα supermarket ως Mincemeat (το βρίσκετε και σε καλά supermarket στην Ελλάδα όπως M&S Food, AB & Θανόπουλος).

Το Mincemeat όμως δεν περιέχει κρέας όπως το όνομά του προϊδεάζει, αλλά μόνο μίγμα από αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και αλκοόλ. Σιγά μην έλειπε το τελευταίο… Τo γιατί ονομάζεται Mincemeat, εξηγείται ιστορικά μια και πριν αιώνες, περιείχαν όντως κρέας. Η συνταγή εξελίχτηκε αλλά το όνομα έμεινε,  για να μπερδεύει επαρκώς όσους δεν είναι Βρετανοί, κατά την προσφιλή μας συνήθεια.

MInce-Pies_20141215_0028
Εγώ τα τελευταία 25 χρόνια που ζω στην Ελλάδα, σηματοδοτώ τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές φτιάχνοντας παραδοσιακά mince pies που λατρεύουν τα παιδιά μου αλλά και όλοι οι Έλληνες φίλοι μου. Η αλήθεια είναι πως μέχρι φέτος, έκανα τα mince pies μου, με δικιά μου ζύμη, αλλά χρησιμοποιώντας συνήθως το έτοιμο μίγμα γέμισης.

Φέτος όμως είπα να δοκιμάσω ακριβώς το αντίθετο μια και ζω σε μια χώρα που η ποιότητα των έτοιμων κατεψυγμένων ζυμών που αγοράζουμε είναι εξαιρετική.MINCE PIES της περασμένης χρονιάς με έτοιμη γέμιση και χειροποίητη ζύμη

Οπότε αντί να παιδευτώ να φτιάξω shortcrust pastry αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τη ζύμη κουρού της Χρυσής Ζύμης που είναι αρκετά κοντά στην αυθεντική γεύση της δικιάς μου ζύμης και να αναλώσω τη δημιουργικότητά μου φτιάχνοντας δικιά μου γέμιση!

Παράλληλα, σκέφτηκα να δοκιμάσω και μια δεύτερη καινοτομία. Εμπνευσμένη από μια συνταγή για μοντέρνα εκδοχή των mince pies που είδα σε μια εκπομπή του Jamie Oliver, ο οποίος χρησιμοποίησε συνδυασμό φύλλου για γλυκά και σφολιάτας, είπαμε με τον Δημήτρη να δοκιμάσουμε το αντίστοιχο, αλλά με συνδυασμό φύλλου για γλυκά και ζύμης κουρού.

MInce-Pies_20141215_0022Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε πλήρως και στις δύο προσπάθειες. Τόσο τα αυθεντικά πιτάκια mince pies λειτούργησαν εξαιρετικά με τη ζύμη κουρού, όσο και τα καινοτομικά μοντέρνα πιτάκια με φύλλο και κουρού σε ρολό, κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ο Δημήτρης τα πήρε στο γραφείο και τα κέρασε σε συναδέλφους αλλά και σε πελάτες της εταιρίας του και όπως μου είπε έγιναν ανάρπαστα. Αλλά και τα παιδιά μου που είχαν συνηθίσει τη δικιά μου ζύμη με την κλασική γέμιση mince meat του εμπορίου, καλοδέχτηκαν την αναβάθμιση και την καινοτομία.

Αξίζει να δοκιμάσετε πάντως αυτά ειδικά τα mince pies στις δύο εκδοχές τους, γιατί είναι μια λιχουδιά χωρίς σύνορα και η εμπειρία μου με τους Έλληνες λέει ότι τα λατρεύουν βρίσκοντάς τα οικεία στη γεύση τους.

Χαρακτηριστικά της Συνταγής:

Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο τα 17 αναλυτικά βήματα της περιγραφής προϊδεάζουν. Έχουμε γράψει τα βήματα πολύ αναλυτικά και στη λογική αλληλουχία των ενεργειών που σας βολεύει να κάνετε, πηδώντας από τα παραδοσιακά, στη μοντέρνα εκδοχή των mince pies, ώστε να γλυτώσετε χρόνο, εφόσον κάνετε και απ’ τα δύο. Αν θέλετε να κάνετε μόνο τη μία ή την άλλη εκδοχή, ακολουθείστε απλά μόνο τα αντίστοιχα βήματα από το #6 και μετά. Η προετοιμασία θα σας πάρει γύρω στη 1 ώρα με κάποια διαλείμματα και το ψήσιμο άλλη μισή. Τώρα πάλι αν θέλετε να τα κάνετε στα γρήγορα, χρησιμοποιήστε το έτοιμο μίγμα γέμισης mince meat του εμπορίου με ζύμη κουρού  και ξεμπερδεύετε τσακ-μπαμ, αλλά δεν θα είναι το ίδιο, όπως μπορείτε να φανταστείτε…

Σημειώνω ότι οι φόρμες για mince pies είναι πιο ρηχές απ’ τις κανονικές φόρμες που βρίσκετε στο ελληνικό εμπόριο. Μπορεί για μας τους Βρετανούς που τα έχουμε συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος να φαίνονται κάπως διαφορετικά, αλλά γευστικά θα λειτουργήσουν και σε πιο βαθιές φόρμες (ειδικά η μοντέρνα εκδοχή), αν απλά δεν γεμίσετε τα πιτάκια μέχρι πάνω.

Υλικά (για 36 κομμάτια: 24 με φύλλο και 12 παραδοσιακά)

Για τη γέμιση:

250 γρ. σταφίδες σουλτανίνες
250 γρ. σταφίδες Κορινθιακές
150 γρ. αποξηραμένα cranberries
100 γρ. αποξηραμένα μικτά φρούτα ψιλοκομμένα
60 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
6 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένοι
1 μήλο ψιλοκομμένο στη κουζινομηχανή
125 γρ. βούτυρο Lurpak
225 γρ. καστανή ζάχαρη
¾ κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
¼ κ.γ. μπαχάρι σκόνη
φλούδα από 1 λεμόνι ψιλοκομμένη
χυμός 1 λεμονιού

Συμπληρωματικά, μετά την παρασκευή της γέμισης:

125 ml. brandy
15 γρ. αμύγδαλο σε φλούδες
15 γρ. άχνη ζάχαρης

Για τις mince pies:

2 συσκευασίες ζύμη κουρού Χρυσή Ζύμη
1 συσκευασία φύλλο για γλυκά Χρυσή Ζύμη
100 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
1 αυγό χτυπημένο

Παρασκευή:

mince pies 11. Βγάζετε από την κατάψυξη τις συσκευασίες της ζύμης κουρού και το φύλλο της Χρυσής Ζύμης 2 ώρες πριν ξεκινήσετε την διαδικασία για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

mince pies 22. Ετοιμάζετε όλα τα υλικά της γέμισης ψιλοκόβοντας τα στο χέρι και στη κουζινομηχανή και τα βάζετε όλα σε μια κατσαρόλα, εκτός από το brandy.

mince pies 33. Σε μεσαία φωτιά σοτάρετε όλα τα υλικά ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να μη μείνουν υγρά για 10’.

mince pies 44. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει για 30’ τουλάχιστον.

5. Σ’ αυτό το διάστημα βουτυρώνετε τρία ειδικά ταψάκια με τις υποδοχές για mince pies. Αν δεν έχετε 3, θα το κάνετε σε δυο ή τρείς δόσεις.

mince pies 66. Στα 2 βουτυρωμένα ταψάκια που θα κάνετε την μοντέρνα εκδοχή των mince pies απλώνετε το πρώτο φύλλο, το τοποθετείτε καλά μέσα στις υποδοχές, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με το δεύτερο φύλλο.

mince pies 77. Όταν η γέμιση έχει κρυώσει, προσθέτετε το brandy και ανακατεύετε καλά για 2 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC.

mince pies 58. Ανοίγετε ένα φύλλο κουρού και απλώνετε από πάνω μια στρώση γέμισης σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες.

9. Κάνετε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση μέσα της και αφού την τυλίξετε την βάζετε με μια μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα.

mince pies 810. Στο μεσοδιάστημα, φτιάχνετε τα παραδοσιακά πιτάκια mince pies. Με το κατάλληλο εργαλείο κόβετε τις 12 βάσεις για τα πιτάκια και τις τοποθετείτε στις βουτυρωμένες υποδοχές του ταψιού. Στη συνέχεια κόβετε τα 12 καπάκια τους.

11. Προσθέτετε σε κάθε βάση γέμιση. Μετά, με το πινέλο σας βρεγμένο σε νερό υγραίνετε την άκρη της γέμισης και του καπακιού της στις άκρες και κλείνετε τα πιτάκια.

mince pies 10

12. Με τα δάκτυλά σας ενώνετε τη βάση με το καπάκι και τελειώνοντας με ένα ψαλίδι κάνετε δυο τρύπες στη κορυφή του καπακιού και κλείνοντας το, κόβετε τη ζύμη αρκετά ώστε να φεύγει ο ατμός από τη γέμιση στο φούρνο.

mince pies 1113. Τα περνάτε από πάνω με ελαφρά χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν στο ψήσιμο.

14. Βγάζετε το ρολό της ζύμης κουρού με τη γέμιση απ’ το ψυγείο και το κόβετε σε φέτες του 1 εκατοστού περίπου. Τις τοποθετείτε οριζόντια μέσα σε κάθε υποδοχή που έχετε γεμίσει με φύλλο.

mince pies 915. Με μαχαίρι κόβετε το φύλλο που είναι ανάμεσα σε κάθε πιτάκι και το μαζεύετε κοντά στη βάση της κάθε πίτας με ακανόνιστο τρόπο ώστε να δημιουργήσει ενδιαφέροντα σχήματα όταν ψηθεί.  Τα βουτυρώνετε από πάνω και τα πασπαλίζετε με τις φλούδες αμυγδάλου..

mince pies 1216. Τοποθετείτε τα 3 ταψάκια μέσα στο φούρνο στους 180ºC σε διαφορετικά ράφια για περίπου 22-30’ μέχρι το φύλλο και η ζύμη να ροδίσουν καλά. Τα αφαιρείτε και περιμένετε για 10’ να κρυώσουν κάπως τα ταψιά για να βγάλετε τις πιτούλες και να τις ακουμπήσετε σε σχάρα για να αερίζονται και να κρυώσουν εντελώς διατηρώντας την τραγανή τους υφή.

mince pies 1417. Όταν κρυώσουν εντελώς τα πιτάκια, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τα τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

mince pies 15

Ευχαριστούμε πολύ την Ιωνία για το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο σερβίτσιο που μας παραχώρησε, ώστε να φωτογραφίσουμε τη συνταγή μας με την αισθητική που της ταιριάζει.

mince pies 16

Χριστουγεννιάτικα Mince Pies σε δύο εκδοχές 2.91/5 (58.18%) 11 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

1 Comment

Leave a Reply

Leave a Reply