Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Η ιδέα μιας τάρτας στη Γαλλική μαγειρική είναι αντίστοιχη της πίτας στην Ελλάδα, όπου σε λίγο χρόνο συνθέτεις μια γέμιση από τυριά, λαχανικά και αυγά που ψήνονται μέσα σε μια ζύμη από αλεύρι και καταλήγεις με ένα πιάτο θρεπτικό, νόστιμο και απλό. Και όπως και στην Ελληνική μαγειρική, πέρα απ’ τις κανονικές πίτες που απαιτούν να φτιάξεις φύλλο, έχουμε και άλλες γρήγορες και τεμπέλικες συνταγές, που με ένα χυλό υποκαθιστούν τη βάση της πίτας, έτσι και στις τάρτες.

tarta

Εδώ έχουμε μια τεμπέλικη τάρτα με κατσικίσιο τυρί που η  παρασκευή της ζύμης της γίνεται με χυλό, που ψήνεται ταυτόχρονα με τη γέμισή της και έτσι σε μισή ώρα έχεις ένα πλήρες, πολύ νόστιμο κι’ αφράτο πιάτο.

Η βάση της ζύμης, ο χυλός, είναι αυγά, γάλα και αλεύρι ολικής άλεσης, που ψήνονται με βούτυρο που έχει “καεί” και έχει γίνει νουαζέτ, δηλαδή «φουντουκί» για να δώσει περισσότερα αρώματα. Το κεντρικό υλικό είναι ένα ήπιο Ελληνικό κατσικίσιο τυρί που συνδυάζει οξύτητα και ελαφριά αλμύρα στοιχεία που ισορροπούνται πλήρως απ’ το λίγο μέλι που μπαίνει πάνω στη τάρτα μετά το ψήσιμο. Μάλιστα η μισή ποσότητα του τυριού ψήνεται με τη τάρτα για να έχει εντάσεις και η άλλη μισή μπαίνει φρέσκια από πάνω στο τέλος, για να έχει ζωντάνια η παρουσία του.

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Ως είθισται, η σύνθεση περιλαμβάνει δυο αγαπημένα φρέσκα αρωματικά, τον άνηθο και το δυόσμο που νοστιμίζουν και φρεσκάρουν τη γεύση. Τέλος, η λίγη baby ρόκα που πασπαλίζεται από πάνω δίνει ένα καλοκαιρινό χαρακτήρα στην τάρτα φέρνοντας μέσα στη γευστική σύνθεση και τη πικρή τραγανότητά της.

Διαφήμιση

Το ενδιαφέρον με τη παρασκευή αυτή είναι το πόσο φουσκώνει στο φούρνο λόγω των πολλών αυγών, κάτι που μεταφράζεται σε αφράτη υφή, όταν η πίτα πλέον ξεφουσκώσει αφού βγει απ’ τον φούρνο. Επίσης ενδιαφέρον είναι το πως ταιριάζει σε μια ζεστή εποχή κυρίως λόγω της ανάλαφρης υφής της και της φρεσκάδας από τα πράσινα στοιχεία.

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Επειδή λοιπόν η εποχή σηκώνει τεμπελιά, ιδού μια πρόταση που θα δείχνει δουλεμένη και πρωτότυπη αλλά στη πραγματικότητα θα σας έχει πάρει ελάχιστο χρόνο και κόπο. Τεμπέλες και τεμπέληδες της κουζίνας, σας έχουμε βρει τη τάρτα σας!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή που απαιτεί 40’ κατά μέγιστο, με λίγη εργασία εκ μέρους σας. Απαραίτητο ένα καλό μαντεμένιο τηγάνι όπως το Lodge 26 εκ. με δυο λαβές, για να μπορεί να κάψει το βούτυρο στο μάτι, να μπει στη συνέχεια στο φούρνο και να ψήσει με ενιαία θερμοκρασία την τάρτα και τέλος να παρουσιαστεί περήφανα στο τραπέζι, απ’ όπου θα κόψετε και θα σερβίρετε  ζεστή τη τάρτα.  

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά (για μια τάρτα διαμέτρου 26 εκ. για 4 άτομα):

150 γρ. κατσικίσιο τυρί
20 γρ. φρέσκο άνηθο Άρωμα ψιλοκομμένο
10 γρ. φρέσκο δυόσμο Άρωμα ψιλοκομμένο
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το ξύσμα
140 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
8 μεγάλα αυγά
200 ml. γάλα
60 γρ. βούτυρο Lurpak
2-3 χούφτες baby ρόκα
1 κ.σ. μέλι

Διαφήμιση
Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάστε τη γέμιση:

Συνδυάστε σε ένα μπολ το κατσικίσιο τυρί, τον μισό φρέσκο άνηθο, το ελαιόλαδο και το ξύσμα απ’ το λεμόνι και αλατοπιπερώστε. Αναμίξτε τα και αφήστε τα να «μαρινάρονται».

Διαφήμιση
Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

2. Ετοιμάστε τον χυλό:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C πάνω-κάτω αντιστάσεις. 

Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, ½ κ.γ. αλάτι και ¼ κ.γ. πιπέρι και τον υπόλοιπο μισό άνηθο.

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με σύρμα τα αυγά με το γάλα και αφού γίνουν ενιαίο μίγμα, τα ρίχνετε στο άλλο μπολ με το αλεύρι και τα ανακατεύετε να γίνουν χυλός.

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

3. Φτιάξτε βούτυρο «νουαζέτ»:

Σε μαντεμένιο τηγάνι Lodge, βάλτε το βούτυρο να κάψει στο μάτι και να γίνει νουαζέτ για να αποκτήσει φουντουκί γεύση. Λιπάνετε καλά μ’ αυτό όλες τις πλευρές του τηγανιού.

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

4. Ψήστε τη τάρτα:

Βάλτε το χυλό στο βουτυρωμένο τηγάνι και πάνω του μοιράστε το μισό μαριναρισμένο κατσικίσιο τυρί στο κέντρο του τηγανιού. Ψήστε το στο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά για περίπου 20’-22’.

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

5. Ολοκληρώστε τη τάρτα:

Αφήστε τη τάρτα να καταλαγιάσει σε θερμοκρασία, πασπαλίστε πάνω της τη ρόκα και τον δυόσμο και τέλος το υπόλοιπο μαριναρισμένο τυρί με το μέλι.

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σερβίρισμα:

Είτε ως ένα ελαφρύ πλήρες γεύμα, είτε ως πρώτο πιάτο, η εύκολη τάρτα της  συνταγής είναι μια πολύ πρακτική και μάλλον πρωτότυπη λύση για να απολαύσετε ένα ενδιαφέρον και ελαφρά όξινο κατσικίσιο τυρί που ισορροπείται απ’ το μέλι στο τελικό σερβίρισμα.   

Γρηγορη ευκολη ταρτα κατσικισιο τυρι μελι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *