Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

To κόμπλερ (cobbler) της συνταγής είναι ένα επιδόρπιο με φρέσκα σύκα που έχουν μαριναριστεί σε μπράντι, πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί «ζύμη κέικ» και έχει ψηθεί στο φούρνο. Τα κόμπλερ ξεκίνησαν από τις Αγγλικές κοινότητες στην Αμερική περί το 1850, αλλά για τα πρώτα χρόνια τα φρούτα έμπαιναν πάνω σε παχιά ζύμη ή σε μπισκότα.

κόμπλερ κεικ σύκο

Σιγά-σιγά η λογική των κόμπλερ εξελίχτηκε στη σημερινή εκδοχή όπου σε γενικές γραμμές τα φρούτα  μπαίνουν από κάτω και μια λεπτή στρώση ζύμης από πάνω, ώστε στο ψήσιμο να σκάει και να μισο-εμφανίζεται το σέξι, καραμελωμένο φρούτο.

Η ζύμη ψήνεται και φουσκώνει πριν οι χυμοί του σύκου βγουν στην επιφάνεια και μετά καραμελώσουν χάρη στη θερμοκρασία του φούρνου και την καστανή ζάχαρη, εν προκειμένω. Έτσι, στο κόμπλερ που βλέπετε, πέρα απ’ το γευστικό, παίζεται και ένα παιχνίδι υφών ανάμεσα στα ζουμερά, μαλακά σύκα, στη μεστή, βουτυράτη ζύμη ολικής άλεσης που είναι εμπλουτισμένη με τριμμένα καρύδια και στα καραμελώματα των χυμών του μαριναρισμένου σύκου με καστανή ζάχαρη. Η δε πάνω επιφάνεια της ζύμης γίνεται τραγανή με καστανή ζάχαρη και λίγο νερό.  

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Αν δοκιμάσετε το αχνιστό κόμπλερ σύκου με κρύα κρέμα γάλακτος, η απόλαυση  είναι κορυφαία. Η φυσική γλύκα του σύκου δεν μεγεθύνεται από τη ζύμη και είναι επαρκής και απόλυτα ισορροπημένη για να μελώσει το στόμα σου όσο πρέπει. Η δε μπουκιά έχει πολυεπίπεδες υφές και βαθιά νοστιμιά από ζύμη και καραμελωμένους χυμούς σύκου που στην ουσία έγιναν ατύπως μαρμελάδα, ενώ κυριαρχεί μια γήινη αγνότητα.

Διαφήμιση

Η δε ευκολία ενός κόμπλερ που με ένα χυλό που παίρνει 5’ και μια ώρα ψήσιμο στο φούρνο χωρίς πολλά-πολλά κάνει τη πρόταση ιδανική για κάθε φορά που θέλετε ένα πεντανόστιμο γλυκό, εύκολα και γρήγορα.  Το μόνο που πρέπει να αποδεχτείτε είναι ότι το κόμπλερ δεν κόβεται σε τέλεια τριγονάκια με τη σπάτουλα, αλλά το σερβίρετε μάλλον με κουτάλα σε πιάτα όπως ένα κράμπλ. Έτσι από εμφάνιση στο πιάτο έχει ένα μάλλον άτυπο σχήμα, μειονέκτημα που βέβαια το ξεχνάς μόλις το δοκιμάσεις.

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Τα κόμπλερ είναι ιδανική περίπτωση για χρήση ενός μαντεμένιου σκεύους Lodge όπως το τηγάνι 26εκ με δυό λαβές, μια και λόγω ενιαίας υψηλής θερμοκρασίας που δίνει στη ζύμη, βοηθά στο νόστιμο καραμέλωμα. Άσε που είναι κούκλα στο τραπέζι για να σερβίρεις απ’ αυτό.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή με μια απλή παρασκευή χυλού ζύμης, και λίγα,  οικεία υλικά. Θα χρειαστείτε περί τα 20’ να μαρινάρετε τα σύκα,  όπου παράλληλα θα ετοιμάζετε τον χυλό της ζύμης, 5’ να τα συνθέσετε σε ένα ταψί και 60’ ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Η συνταγή θα μπορούσε να γίνει και εκτός εποχής σύκου, με αποξηραμένα αν τα βράσετε για 3′ μέσα σε μπράντυ με λίγο νερό και τα αφήσετε μετά να μουλιάσουν μέσα στο ζουμί ένα 20′ τουλάχιστον. Εναλλακτική συνταγή για κόμπλερ με ροδάκινα θα βρείτε εδώ.

Διαφήμιση
κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά για 6 άτομα
(σε σκεύος/ταψί κυκλικό διαμέτρου 26 εκ ή ορθογωνίου 26X20)

8 σύκα, με το φλούδι, κομμένα στη μέση
60 ml. Metaxa 3*
Ξύσμα και χυμός από ½  λεμόνι
60 γρ. Βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. καστανή ζάχαρη (120 γρ. + 30γρ.)
90 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
30 γρ. καρύδια τριμμένα
100 γρ. γάλα
60 γρ. ζεστό νερό

Για το σερβίρισμα:

Διαφήμιση

Κρύα κρέμα γάλακτος Arla 36% ή και Light με 12%

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία:

Ζεστάνετε το μπράντυ να είναι χλιαρό, κόψτε τα σύκα και μαριναρετέ τα για 20 λεπτά σε ένα σκεύος, βάζοντάς τα με τη κομμένη πλευρά πάνω στο ζεστό ποτό.

Περάστε τα καρύδια από τον πολυκόφτη για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ώστε να μη γίνουν τελείως σκόνη, για να τα νιώσετε κάπως τραγανά στη μπουκιά.

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

2. Βάλτε τα σύκα στο ταψί:

Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C, με αντιστάσεις πάνω-κάτω.

Μετά τα 20’ απλώστε τα σύκα σε πυρίμαχο σκεύος, ιδανικά σε μαντεμένιο τηγάνι. Ρίξτε πάνω τους το ξύσμα του μισού λεμονιού και στη συνέχεια τον χυμό του.

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

3. Φτιάξτε τον χυλό:

Ξεκινήστε ανακατεύοντας πρώτα όλα τα στερεά συστατικά. Χτυπήστε με μίξερ χειρός το μαλακωμένο βούτυρο με τα 120 γρ. της καστανής ζάχαρης περί το 1 λεπτό σε ένα μπολ, μέχρι να γίνουν ενιαία πάστα. Προσθέστε το αλεύρι ολικής, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και τα τριμμένα καρύδια και για περίπου 30” χτυπήστε τα όλα μαζί, να ενσωματωθούν.

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Χαμηλώνοντας  την ένταση του μίξερ, φτιάχνετε το χυλό προσθέτοντας όλα τα υγρά συστατικά, οπότε ρίξτε μέσα σταδιακά το γάλα και για 2 λεπτά χτυπήστε το μίγμα μέχρι να γίνει ένας αφράτος χυλός. Προσθέστε αν θέλετε και λίγο απ’ το ποτό που έμεινε από το μαρινάρισμα, για πιο σπιρτόζα γεύση.

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

4.  Ετοιμάστε το cobbler:

Με κουτάλα ή μαρίζ, ρίξτε χυλό πάνω στα σύκα και απλώστε παντού ώστε να εισχωρήσει και ανάμεσά τους.

Τιπ: Αφήστε λεπτό το χυλό πάνω σε μερικά σύκα που είναι πιο ψηλά, ώστε να “σκάσουν” απ’ τη ζύμη στο ψήσιμο.

Πάνω στην επιφάνεια πασπαλίστε τα υπόλοιπα 30 γρ. καστανής ζάχαρης και πριν βάλετε το σκεύος στο φούρνο πασπαλίστε το ζεστό νερό από πάνω, για να βοηθήσει στο να βγει τραγανή η επιφάνεια.

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

5. Ψήστε το cobbler:

Ψήστε το cobbler για 60’ σε μεσαίο ράφι στο φούρνο.

Αφού βγει απ’ το φούρνο, θα πρέπει ν’ αφήσετε οπωσδήποτε το cobbler για 30’ πριν το σερβίρετε, ώστε να δέσουν τα υλικά, να καραμελώσουν τα υγρά απ’ τα σύκα και να έρθει ζύμη και φρούτα σε θερμοκρασία που οι γεύσεις τους είναι απολαυστικές.

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σερβίρισμα:

Σερβίρεται  ζεστό, αχνιστό αλλά όχι καυτό όπως είπαμε πιο πάνω. Ιδανικό συνοδευτικό στο ζεστό κόμπλερ είναι η κρύα κρέμα γάλακτος. Επίσης ταιριάζει και παγωτό κρέμα ή καϊμάκι. Το κόμπλερ σύκο ταιριάζει ιδανικά με απογευματινό τσάι η καφέ αλλά και μετά από σπιτικό γεύμα με πληθωρικές γεύσεις. Κι’ αν τυχόν μείνει κάτι, το ζεσταίνετε για πρωινό!

κόμπλερ κεικ σύκο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *