Παπαρδέλες με κολοκυθάκια και τους ανθούς τους

makaronada kolokythia spaghetti

Οι κολοκυθανθοί σηματοδοτούν την αρχή του καλοκαιριού στη Μεσόγειο και κάθε χώρα έχει τις συνταγές που τους γιορτάζουν. Μια απ’ τις αγαπημένες μου Ιταλικές συνταγές είναι οι Pappardelle con zucchine e i loro fiori (παπαρδέλες με κολοκυθάκια και τους ανθούς τους) που είναι η επιτομή της λεπτής, φίνας και απλής γεύσης που εκφράζει 100% τη διάθεση της εποχής.

ιταλική μακαρονάδα με κολοκύθια και κολοκυθανθούςΚολοκύθια με πάστα θα βρείτε πολλά, αλλά η πρόσθεση των κολοκυθανθών είναι που απογειώνει αυτή τη συνταγή, τις δίνει λεπτά αρώματα, χρώμα στο μάτι και τη γεύση. Δεν είναι τυχαίο που οι Ιταλοί που ξέρουν να εκτιμούν τις απλές, φυσικές γεύσεις όσο κανείς, έχουν πλήθος από συνταγές με κολοκυθανθούς και η συγκεκριμένη είναι ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες.

Για να λέμε ότι μαθαίνουμε και κάτι στο Caruso, υπάρχουν δύο ειδών κολοκυθανθοί. Αυτοί που είναι πάνω στις άκρες απ’ τα κολοκυθάκια είναι οι θηλυκοί (φωτό κάτω αριστερά) ενώ οι αρσενικοί -που θεωρούνται καλύτεροι- είναι αυτόνομοι σαν κανονικά λουλούδια με μίσχο (φωτό κάτω δεξιά). Δυστυχώς σε σουπερμάρκετ και μανάβικα σπάνια φέρνουν τους αρσενικούς, αλλά σε λαϊκές μπορεί να βρείτε, οπότε προτιμήστε τους για τη παρασκευή της συνταγής.

Ιταλική μακαρονάδα με κολοκύθια και κολοκυθανθούς

Ένα απ’ τα στοιχεία που με έκαναν να διαλέξω αυτή τη συνταγή ανάμεσα σε πολλές, είναι η τριπλή παρουσία του κολοκυθιού από πλευράς υφής. Το κολοκύθι υπάρχει και σε ροδέλα που μαγειρεύεται πιο πολύ, και σε λεπτή φλούδα που είναι σχεδόν ωμή, μόνο μαραίνεται λίγο απ’ το αλάτι και μπαίνει στο τηγάνι για δυο λεπτά και βέβαια στη μορφή του λουλουδιού. Πανέξυπνο, απλό και λειτουργεί ιδανικά με τη πάστα της Barilla που διαλέξαμε, τις πληθωρικές παπαρδέλες.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η συνταγή είναι πανεύκολη και από τις σπάνιες που συνδυάζουν νοστιμιά με λεπτές γεύσεις, φινέτσα και ελαφρύ αποτελεσμα με πολύ υγιεινά συστατικά. Το λίγο τοβουτυράκι στο τελειωμα δίνει έξτρα νοστιμιά, μη το παραλείψετε. Επίσης να σημειώσω ότι κατά τη γνώμη μου είναι απ’ τις μακαρονάδες που δεν σηκώνουν τυρί, παρόλο που στην Ιταλία εχω δει αντίστοιχες συνταγές με παρμεζάνα. Εγω τη δοκίμασα και θεωρώ ότι χαλάει την ισορροπία, το φθηναίνει.  σα πιάτο.

Οι παπαρδέλες είναι ιδανική πάστα για τη συνταγή, αν και θα μπορούσατε να την κάνετε με ταλιατέλες ή φετουτσίνε.  Καθώς τις τυλίγετε στο πιρούνι παίρνουν μέσα τους το ζουμί της σάλτσας και τα λουλούδια. Επειδή οι παπαρδέλες είναι πλατιά ζυμαρικά συνήθως χάνουν την υγρασία τους σε λίγα λεπτά (μεγάλη επιφάνεια=απώλεια υγρασίας), οπότε θέλουν λίγο απ’ το νερό που έβρασαν για να αναζωογονηθούν πριν το δεύτερο σερβίρισμα.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ως παραλλαγή να αντικαταστήσετε τα φύλλα βασιλικού με φύλλα δυόσμου.

Ιταλική μακαρονάδα με κολοκύθια και κολοκυθανθούς

 Υλικά (για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο ή για 2 ως κυρίως πιάτο)

250 γρ. Pappardelle Barilla
250 γρ. μικρά φρέσκα κολοκυθάκια
7-8 κολοκυθανθοί
1 σκελίδα σκόρδο, σε δυο κομματια
2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
5-6 φύλλα βασιλικού
25 γρ. βούτυρο
αλάτι, τριφτό πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία Υλικών

Κόψτε τα 2/3 απ τα κολοκυθάκια σε ροδέλες 4 χιλιοστών πάχους. Το υπόλοιπο 1/3 των κολοκυθιών τα κόβετε σε λεπτές φλούδες με μαντολίνο ή αποφλοιωτή και τους ρίχνετε λίγο αλάτι ώστε να μαλακώσουν λίγο για 15’. Τέλος, ετοιμάστε τα λουλούδια κόβοντας τη βάση τους και κρατώντας μόνο τα πέταλα. Κόψτε τα στα 4.

Ιταλική μακαρονάδα με κολοκύθια και κολοκυθανθούς

2. Ετοιμάζετε τη σάλτσα κολοκυθιών

Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι να κάψει με το σκόρδο και 30 ml. νερό. Προσθέστε τους δίσκους απ’ τα κολοκύθια και βάλτε την εστία στο ελάχιστο να τα σιγομαγειρέψει για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Ιταλική μακαρονάδα με κολοκύθια και κολοκυθανθούς

3. Βράζετε τις παπαρδέλες

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε τουλάχιστον 4-5 λίτρα νερό, να βράσει. Αφού βράσει προσθέστε 2 κ.σ. αλάτι χοντρό και μόλις καταλαγιάσει ο κοχλασμός ρίξτε τις παπαρδέλες. Υπολογίστε να τις βγάλετε στα 6 λεπτά, ένα λεπτό δηλαδή πριν τον κανονικό τους χρόνο. Αυτό το στάδιο συγχρονίστε το ώστε να ξεκινήσει το βράσιμο των ζυμαρικών, 3-4 λεπτά αφού ξεκινήσετε να σοτάρετε τα κολοκύθια πιο πάνω.

Ιταλική μακαρονάδα με κολοκύθια και κολοκυθανθούς

4.Ολοκλήρωση σάλτσας κολοκυθιών

Δυο λεπτά πριν είναι έτοιμες οι παπαρδέλες αφαιρέστε το σκόρδο και προσθέστε στο τηγάνι με τα κολοκύθια τις λεπτές φέτες, τα λουλούδια, τον βασιλικό και το βούτυρο και ανακατέψτε τα με λίγο νερό απ’ το βράσιμο των ζυμαρικών.

5. Σύνθεση

Προσθέστε τις παπαρδέλες στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά. Αφαιρέστε απ’ το μάτι και σερβίρετε αμέσως. Αν τις στραγγίσετε κρατήστε οπωσδήποτε ένα μπρίκι απ’ το νερό που έβρασαν γιατί θα χρειαστεί να τις αναζωογονήσετε σίγουρα στο δεύτερο πιάτο προσθέτοντας λίγο απ’ αυτό.

Ιταλική μακαρονάδα με κολοκύθια και κολοκυθανθούς

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε απ’ το τηγάνι στα πιάτα. Θέλουν φρέσκο πιπέρι και δεν θέλουν τυρί. Είναι πολύ καλύτερο το πιάτο χωρίς τυρί. Στο δέυτερο σερβίρισμα οπωσδήποτε προσθέστε λιγο απ’ το νερό που κρατήσατε για να αναζωογονήσετε τη πάστα ανακατεύοντας λίγο.  Εμείς χρησιμοποιήσαμε ανοξείδωτη κατσαρόλα της FEST για το βράσιμο της πάστας, αντικολλητικό τηγάνι 30 εκ. για τη σάλτσα με τα κολοκύθια και σερβίραμε σε καλοκαιρινά πιάτα της σειράς ΜΗΛΟΣ της ΙΩΝΙΑ

Ιταλική μακαρονάδα με κολοκύθια και κολοκυθανθούς

Παπαρδέλες με κολοκυθάκια και τους ανθούς τους 2.90/5 (58.10%) 21 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

5 Comments

  • Reply June 13, 2019

    elenihioni

    Εξαιρετική συνταγή.. Δοκιμάστε την και φρέσκο τζίτζερ που σωτάρεται μαζί με τα υλικά της σάλτσας.

  • Reply June 27, 2019

    Menelaos Vassiliou

    Όντως εξαιρετική συνταγή που εξυμνεί τα φρέσκα υλικά της εποχής (κολοκυθάκια, βασιλικός) συνδυάζοντας τις διαφορετικές υφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιταλικής κουζίνας που μας υπενθυμίζει πως με 2-3 απλά, φρέσκα υλικά, μπορείς να δημιουργήσεις πιάτα γεμάτα γεύση.
    Μια ερώτηση!: Στο λάδι που σοτάρουμε τα κολοκυθάκια γιατί προσθέτουμε νερό?

    • Για να μαραθούνε αργά βράζοντας στο νερό και αφου σωθεί αυτό να σοταριστούνε στο λάδι.

    • July 2, 2019

      Menelaos Vassiliou

      Ευχαριστώ!