Ζουμερό Κέικ Λεμονιού με Ελαιόλαδο

cake elaiolado lemoni

Κέικ λεμονιού υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά λίγα είναι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παίζοντας πάνω στον κλασικό μεσογειακό συνδυασμό του λεμονιού με λάδι. Το βούτυρο που είναι η συνήθης επιλογή, δίνει πλούσια αρώματα και μυρωδιές, δίνει γεύση και οικείες υφές. Όμως το ελαιόλαδο λειτουργεί πιο διακριτικά στη μύτη και στη γεύση, αλλά και πολύ πιο εμφατικά στην υφή.

Γιατί το ελαιόλαδο προσφέρει απαράμιλλη υγρασία που μένει στη μπουκιά χωρίς να γίνεται λιπαρή και έτσι δημιουργεί μια ανάλαφρη, ζουμερή υφή, αφήνοντας παράλληλα τα αρώματα του λεμονιού να αναδυθούν χωρίς ανταγωνισμό.

Το συγκεκριμένο κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο, είναι μια πολύ εύκολη παρασκευή με λίγα, απλά, καθημερινά υλικά. Απλά θα πρέπει να προσέξετε να επιλέξετε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που δεν έχει έντονα χαρακτηριστικά ή πίκρα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στο ρόλο του λιπαντικού ενός γλυκού. Παράλληλα θα πρέπει να είναι  τόσο καλό που θα το βάζατε ωμό σε μια σαλάτα, και γι’ αυτό διαλέξαμε το εξαιρετικά παρθένο της Χρυσελιάς που έχει ακριβώς αυτά τα ήπια, ποιοτικά χαρακτηριστικά.

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Η συνταγή για το κέικ με ελαιόλαδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως “συνταγή βάσης” για μικρές παραλλαγές, όπως τη πρόσθεση ξηρών καρπών (π.χ. 50-80 γρ. μισοτριμμένα φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα) ή για την αντικατάσταση του λεμονιού με πορτοκάλι ή μανταρίνι στην ίδια λογική χρήσης του ξύσματος και του χυμού, πλησιάζοντας στη λογική της άλλης μας συνταγής για κέικ αμυγδάλου λεμονιού.

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολο κέικ που θα σας πάρει 15’-20’ στη προετοιμασία και άλλη μια ώρα ψήσιμο στο φούρνο. Το συγκεκριμένο κέικ είναι πολύ υγρό και ο χυλός αρκετά αραιός, οπότε θέλει να είστε σίγουροι ότι ψήθηκε. Επειδή δε είναι με ελαιόλαδο, το τεστ με την οδοντογλυφίδα μπορεί να μη δουλέψει (γιατί γλυστρά), οπότε καλύτερα προσθέστε ένα πεντάλεπτο στο ψήσιμο αν δεν είστε σίγουροι, παρά να το βγάλετε πιο νωρίς. Με τόσο ελαιόλαδο, δεν θα βγει στεγνό!

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Ένα έξτρα όφελος της χρήσης ελαιόλαδου στο κέικ είναι ότι μένει πολύ υγρό για μια εβδομάδα, εφόσον βέβαια το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε αεροστεγές περιβάλλον.

Υλικά για ένα κέικ σε αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα, διαμέτρου 25 εκ.

325 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
350 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 ½  κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
400 γρ. ζάχαρη + 2 κ.γ. για την επιφάνεια του κέικ
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
350 ml. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 2 λεμόνια + 90 ml. χυμό λεμονιού (περ. 1 ½ λεμόνι)

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάστε τη φόρμα:

Με ένα πινέλο λαδώστε καλά την αποσπώμενη φόρμα κάτω και πλάγια. Στη συνέχεια κόψτε μια λαδόκολλα στο μέγεθος του πάτου, κολλήστε τη και λαδώστε τη από πάνω.

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

2. Ετοιμάστε το αλεύρι:

Σε ένα μπολ αναμίξτε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

3. Ετοιμάστε τον χυλό:

Σε άλλο μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη με τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να είναι ένα αφράτο μίγμα, για περίπου 5’. Στη συνέχεια ρίξτε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί για άλλα 2 λεπτά.

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Χαμηλώστε τη ταχύτητα και προσθέστε το λεμόνι και το γάλα. Τώρα πλέον ρίχνετε σταδιακά το μίγμα αλευριού, χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στον χυλό του κέικ.

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Τέλος, μεταφέρετε τον χυλό στη φόρμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με δυο κουταλιές ζάχαρη, για να κάνει κρούστα.

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

4. Ψήνετε το κέικ:

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις, βάζετε τη φόρμα με τον χυλό του κέικ σε μεσαίο ράφι. Αφήστε το να ψηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν δείτε ότι σκουραίνει πολύ από πάνω (λόγω ζάχαρης), βάλτε στα τελευταία λεπτά ένα αλουμινόχαρτο από πάνω γιατί το κέικ εσωτερικά θέλει την ώρα του να δέσει ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσει με τόσο ελαιόλαδο, ακόμη κι αν το αφήσετε ένα πεντάλεπτο παραπάνω.

Βγάλτε το κέικ απ’ το φούρνο και βάλτε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα για τουλάχιστον 20’, για να κατέβει η θερμοκρασία.  

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Στη συνέχεια ανοίξτε την αποσπώμενη πλευρά του κέικ και αφαιρέστε τη. Γυρίστε ανάποδα το κέικ και αφαιρέστε τον πάτο και τη λαδόκολλα και τέλος, πάλι ανάποδα πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια πιατέλα για σερβίρισμα.

Σερβίρισμα:

Μπορείτε να προσθέσετε σαντιγί, φρούτα, ή και γλυκό του κουταλιού πάνω στο κέικ.

κέικ ελαιόλαδο λεμόνι

Διατηρείστε το σε θερμοκρασία δωματίου τυλιγμένο με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο ή σε αεροστεγές σκεύος για μια εβδομάδα (αν ποτέ καταφέρει να μείνει τόσο διάστημα).

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

5 Comments

  • Reply March 5, 2022

    miluquero5

    Φαίνεται υπέροχη συνταγή. Θα τη δοκιμάσω, γιατί φτιάχνω κέικ ούτως ή άλλως κάθε εβδομάδα. Μία μικρή παρατήρηση: Όταν βάζουμε τη λαδόκολλα και την λαδώνουμε στις φωτογραφίες πιο κάτω φαίνεται ότι και την αλευρώνουμε όπως κάνουμε συνήθως με κάθε κέικ. Στις οδηγίες όμως δεν αναγράφεται ότι “λαδώνουμε και αλευρώνουμε”. Πρόκειται για λάθος του “δαίμονα” του τυπογραφείου? Ευχαριστώ για τις εμπνευσμένες και πάντα άρτιες συνταγές σας. Μας έχουν αλλάξει την ποιότητα ζωής μας στο σπίτι.

  • Reply March 5, 2022

    Μυρτώ

    Ήταν υπέροχο, όσο του επιτρέψαμε να διατηρηθεί, πριν το καταβροχθίσουμε. Βέβαια τη μία εβδομάδα που μπορεί να διατηρηθεί το κέικ τη συμπτύξαμε σε μία μέρα. Αλλά ο χρόνος είναι σχετικός και δεν θέλαμε να εγκλωβιστούμε σε αριθμούς…

  • Reply March 8, 2022

    Peggy Komessariou

    η συνταγή ήταν παρα πολύ ωραια, το κέικ πολυ γευστικό και αρωματικό,Πολύ ωραια εναλλακτική του ελαιολάδου αντί του βουτύρου

  • Reply April 1, 2022

    Maria

    Πολλή ποσοτητα, η φορμα μου παιρνει τη μισή.

  • Reply April 28, 2022

    EIRINI ALEXANDRAK

    Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με φυτικό; Αν ναι, τι θα προτείνατε;

Leave a Reply

Leave a Reply