Κέικ λεμονιού υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά λίγα είναι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παίζοντας πάνω στον κλασικό μεσογειακό συνδυασμό του λεμονιού με λάδι. Το βούτυρο που είναι η συνήθης επιλογή, δίνει πλούσια αρώματα και μυρωδιές, δίνει γεύση και οικείες υφές. Όμως το ελαιόλαδο λειτουργεί πιο διακριτικά στη μύτη και στη γεύση, αλλά και πολύ πιο εμφατικά στην υφή.
Γιατί το ελαιόλαδο προσφέρει απαράμιλλη υγρασία που μένει στη μπουκιά χωρίς να γίνεται λιπαρή και έτσι δημιουργεί μια ανάλαφρη, ζουμερή υφή, αφήνοντας παράλληλα τα αρώματα του λεμονιού να αναδυθούν χωρίς ανταγωνισμό.
Το συγκεκριμένο κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο, είναι μια πολύ εύκολη παρασκευή με λίγα, απλά, καθημερινά υλικά. Απλά θα πρέπει να προσέξετε να επιλέξετε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που δεν έχει έντονα χαρακτηριστικά ή πίκρα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στο ρόλο του λιπαντικού ενός γλυκού. Παράλληλα θα πρέπει να είναι τόσο καλό που θα το βάζατε ωμό σε μια σαλάτα, και γι’ αυτό διαλέξαμε το εξαιρετικά παρθένο της Χρυσελιάς που έχει ακριβώς αυτά τα ήπια, ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η συνταγή για το κέικ με ελαιόλαδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως “συνταγή βάσης” για μικρές παραλλαγές, όπως τη πρόσθεση ξηρών καρπών (π.χ. 50-80 γρ. μισοτριμμένα φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα) ή για την αντικατάσταση του λεμονιού με πορτοκάλι ή μανταρίνι στην ίδια λογική χρήσης του ξύσματος και του χυμού, πλησιάζοντας στη λογική της άλλης μας συνταγής για κέικ αμυγδάλου λεμονιού.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πολύ εύκολο κέικ που θα σας πάρει 15’-20’ στη προετοιμασία και άλλη μια ώρα ψήσιμο στο φούρνο. Το συγκεκριμένο κέικ είναι πολύ υγρό και ο χυλός αρκετά αραιός, οπότε θέλει να είστε σίγουροι ότι ψήθηκε. Επειδή δε είναι με ελαιόλαδο, το τεστ με την οδοντογλυφίδα μπορεί να μη δουλέψει (γιατί γλυστρά), οπότε καλύτερα προσθέστε ένα πεντάλεπτο στο ψήσιμο αν δεν είστε σίγουροι, παρά να το βγάλετε πιο νωρίς. Με τόσο ελαιόλαδο, δεν θα βγει στεγνό!
Ένα έξτρα όφελος της χρήσης ελαιόλαδου στο κέικ είναι ότι μένει πολύ υγρό για μια εβδομάδα, εφόσον βέβαια το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε αεροστεγές περιβάλλον.
Υλικά για ένα κέικ σε αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα, διαμέτρου 25 εκ.
325 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
350 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
400 γρ. ζάχαρη + 2 κ.γ. για την επιφάνεια του κέικ
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
350 ml. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 2 λεμόνια + 90 ml. χυμό λεμονιού (περ. 1 ½ λεμόνι)
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Προετοιμάστε τη φόρμα:
Με ένα πινέλο λαδώστε καλά την αποσπώμενη φόρμα κάτω και πλάγια. Στη συνέχεια κόψτε μια λαδόκολλα στο μέγεθος του πάτου, κολλήστε τη και λαδώστε τη από πάνω.
Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.
2. Ετοιμάστε το αλεύρι:
Σε ένα μπολ αναμίξτε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.
3. Ετοιμάστε τον χυλό:
Σε άλλο μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη με τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να είναι ένα αφράτο μίγμα, για περίπου 5’. Στη συνέχεια ρίξτε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί για άλλα 2 λεπτά.
Χαμηλώστε τη ταχύτητα και προσθέστε το λεμόνι και το γάλα. Τώρα πλέον ρίχνετε σταδιακά το μίγμα αλευριού, χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στον χυλό του κέικ.
Τέλος, μεταφέρετε τον χυλό στη φόρμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με δυο κουταλιές ζάχαρη, για να κάνει κρούστα.
4. Ψήνετε το κέικ:
Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις, βάζετε τη φόρμα με τον χυλό του κέικ σε μεσαίο ράφι. Αφήστε το να ψηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν δείτε ότι σκουραίνει πολύ από πάνω (λόγω ζάχαρης), βάλτε στα τελευταία λεπτά ένα αλουμινόχαρτο από πάνω γιατί το κέικ εσωτερικά θέλει την ώρα του να δέσει ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσει με τόσο ελαιόλαδο, ακόμη κι αν το αφήσετε ένα πεντάλεπτο παραπάνω.
Βγάλτε το κέικ απ’ το φούρνο και βάλτε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα για τουλάχιστον 20’, για να κατέβει η θερμοκρασία.
Στη συνέχεια ανοίξτε την αποσπώμενη πλευρά του κέικ και αφαιρέστε τη. Γυρίστε ανάποδα το κέικ και αφαιρέστε τον πάτο και τη λαδόκολλα και τέλος, πάλι ανάποδα πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια πιατέλα για σερβίρισμα.
Σερβίρισμα:
Μπορείτε να προσθέσετε σαντιγί, φρούτα, ή και γλυκό του κουταλιού πάνω στο κέικ.
Διατηρείστε το σε θερμοκρασία δωματίου τυλιγμένο με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο ή σε αεροστεγές σκεύος για μια εβδομάδα (αν ποτέ καταφέρει να μείνει τόσο διάστημα).