Κέικ με μπανάνες ή μάλλον κέικ με ώριμες μπανάνες που δεν θέλετε πια να φάτε, θα έπρεπε να είναι το όνομα της συνταγής. Αλλά εδώ σημασία έχει ο γονιός της συνταγής αυτής, η πιο διάσημη γυναίκα στη Βρετανία όσον αφορά στα κέικ, στα μπισκότα και γενικώς στο home baking.
Το όνομά της, Μαίρη Μπέρυ (Mary Berry) που πριν πέντε χρόνια, στα 75 της, αναδείχθηκε ξαφνικά ως το απόλυτο σημείο αναφοράς του home baking culture σε μια χώρα που λατρεύει τα σπιτικά κέικ και τα μπισκότα.
Η Mary Berry δεν ήρθε βέβαια απ’ το πουθενά. Σπούδασε μαγειρική στη φημισμένη Γαλλική σχολή Cordon Bleu, ήταν για χρόνια δοκιμαστής συνταγών, εκπαιδευτής νοικοκυρών στη σωστή χρήση των ηλεκτρικών φούρνων και εξέδωσε 70 βιβλία συνταγών όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς όμως να γίνει ποτέ ένα οικείο όνομα. Όμως η επιλογή της ως συμπαρουσιάστρια στην εξαιρετικά δημοφιλή εκπομπή The Great British Bake-Off στο BBC που ξεκίνησε το 2010, την ανέδειξε ξαφνικά ως απόλυτη ιέρια του baking.
Ίσως είναι η αντιμετώπιση της Μαίρης Μπέρρυ απέναντι στους συμμετέχοντες στο “ρηάλιτυ” που αντί για ηγεμονική και απαξιωτική ως είθισται, είναι πάντα υποστηρικτική και διδακτική, που την έχει κάνει τόσο συμπαθή σε όλο τον κόσμο. Ίσως πάλι είναι το γεγονός ότι έχει πραγματική σε βάθος γνώση του αντικειμένου και οι συνταγές της βγαίνουν πάντα σωστές, που την έκαναν σημείο αναφοράς. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι με μια συνταγή της Μαίρης Μπέρρυ δεν ρισκάρεις.
Έτσι λοιπόν, βλέποντας σπίτι κάποιες μπανάνες που με τη καλοκαιρινή ζέστη είχαν ωριμάσει υπερβολικά για κανονική κατανάλωση, σκέφτηκα να δοκιμάσω την απλή συνταγή της Μαίρης Μπέρρυ για κέικ με μπανάνες. Έτσι, πέρα απ’ το γεγονός ότι οι μπανάνες αξιοποιήθηκαν, το κέικ έγινε ανάρπαστο σε μικρούς και μεγάλους. Και όλα αυτά με δέκα λεπτά δουλειά! Σιγουράκι το κέικ μπανάνας!
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολη συνταγή με λίγα υλικά που θέλει 5-7 λεπτά προετοιμασία και περίπου 50’ ψήσιμο στο φούρνο. Ιδανική συνταγή για να μάθετε στα παιδιά σας να κάνουν κέικ.
Υλικά (για ένα μπαστούνι)
225 γρ. φαρίνα
175 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
1 κ.γ. Baking Powder
2 κ.σ. γάλα
2 αυγά
2 ώριμες μπανάνες λιωμένες με πιρούνι
Παρασκευή:
1. Προεργασία: Βγάλτε το βούτυρο απ’ το ψυγείο αρκετή ώρα πριν ετοιμάσετε τα υλικά για να μαλακώσει και λίγο πριν ξεκινήσετε την ετοιμασία, βάλτε τον φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Λιώστε τις μπανάνες με το πιρούνι.
2. Βουτυρώστε τη φόρμα που θα κάνετε το κέικ και επενδύστε τη με λαδόκολλα ή χαρτί σιλικόνης για ευκολία
3. Συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπήστε με μίξερ χειρός ή στη κουζινομηχανή για 2 λεπτά.
4. Ρίξτε το μίγμα μέσα στη φόρμα, ισιώστε το, δώστε του ένα χτύπημα στον πάγκο να φύγουν τυχόν θύλακες αέρα και βάλτε τη στο φούρνο στους 180ºC
5. Στα 50’, βάλτε ένα αιχμηρό μαχαίρι στο κέικ και εφόσον βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το για άλλα 5-10’.
6. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε τη φόρμα με το κέικ απ΄τον φούρνο, περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια αφαιρείτε το κέικ με το χαρτί. Βγάζετε το χαρτί και ακουμπάτε το κέικ πάνω σε μια σχάρα που αερίζεται, προκειμένου να έρθει σταδιακά σε θερμοκρασία δωματίου.
Βασίλης
Δεν νομίζω να υπάρχει πιο εύκολο. Εγώ μάλιστα που δεν έχω “μιξεράκι”, τα ανακάτεψα τα υλικά με ένα κουτάλι και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.
Σοφία Παρασκευοπούλου
Μόλις δοκίμασα το κέικ μπανάνας … ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!
fotinioytskan
μπορο να βαλο τεσερις ή παραπανο ανθελο ή μονο διο ;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Εμείς προτείνουμε την ποσότητα που θεωρούμε ισορροπημένη γαστρονομικά. Έτσι, προφανώς δεν έχουμε δοκιμάσει τι θα γίνει αν βάλετε περισσότερες ή λιγότερες, οπότε το κάνετε με δικιά σας ευθυνη για το αποτέλεσμα.
Vick Vel
Διπλή δόση σε ολα για μια μεγάλη φόρμα για κέικ, μείον λίγη ζάχαρη, συν τριμμένη κουβερτούρα και ψήσιμο στα 55-60′. Έγινε παρα πολυ καλο (και το πρωτο που κατάφερα να πετύχω!)
Βασιλική
Ειχα μαύρες μπανάνες πολύ ώριμες..για να μην χαλάσουν τις έβαλα στην κατάψυξη..
όταν είδα την συνταγή σας τις θυμήθηκα. και έκανα το υπέροχο κέικ….
Φανταστικό. πολύ εύκολο..και νόστιμο
Πιο αφράτο κέικ δεν έχω ξαναφάει. !!!
Anonymous
Με τις πολύ μαλακιές μπανάνες που είχα, έφτιαξα το υπέροχο κέικ μπανάνας, προσθέτοντας και σταγόνες κουβερτούρας. Έγινε τόσο αφοράτο, πολύ διαφορετικό από αυτά που έφτιαχνα συνήθως και ο έφηβος γιος μου που είχε γίνει εδώ και λίγο καιρό χορτοφάγος (δοκιμαστικά μόνο), κατάφερε μέσα σε ένα απόγευμα να φάει το μισό! Θα μπει στο βιβλίο μου με τις αγαπημένες συνταγές.
Kokoraki Katerina
Χωρίς υπερβολές το καλύτερο το γρηγορότερο το νοστιμότερο ever.Εβαλα λιγότερη ζάχαρη 160 γρ στη δόση.Μην παραλείψετε τη λαδόκολλα βρεγμένη.Ετσι δεν χρειάζεται βούτυρωμα η φόρμα⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Έξυπνο κόλπο!
ΦΕΝΙΑ ΠΑΝΑΓΑΡΗ
Το κανω συνεχως.Ειναι αγαπημένο!Σκεφτομουν να βαλω μια κρεμα στη μεση κ να το καλυψω με ζαχαροπαστα ωστε να γινει τουρτα γενεθλίων!Πιστεύετε θα ειναι καλό και αν ναι τι κρεμα μπορω να βαλω?
Maria
Εξαιρετική συνταγή. Μόλις την έφτιαξα. Τέλεια!!!!!!!
Anonymous
Και γω ψήνεται!!!
Anonymous
Ποσο διατηρειται ενα κεικ εκτος ψυγειου;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Όταν γράφετε φαρίνα εννοείτε το έτοιμο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή απλά αλεύρι; Γιατί στα υλικά έχει και baking powder που είναι το μέσο που φουσκώνει την ζύμη. Ευχαριστώ!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ναι βέβαια, όταν λέμε φαρίνα εννοούμε φαρίνα, όχι απλά αλέυρι. Το Baking είναι έξτρα.
soula kouris
Ψηνεται εχω προσθεσει λιγη κανελα και καρυδι διπλασιαστηκε στο φουσκωμα τωρα θα περιμενω την γευση. καλη ορεψη. Καλη Χρονια σε ολη την Ελλαδα!!!!!!
Anonymous
Έκανα διπλή δόση και στις μπανάνες έβαλα ένα κουταλάκι μέλι. Αντί βούτυρο έβαλα μαργαρίνη. Ψήνετε να δούμε το αποτέλεσμα. Εντυπώσεις σε επόμενο σχόλιο.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Με χαλάσατε με την μαργαρίνη… τεχνητό υλικό και επιβλαβές. Αγνό, φυσικό, ζωϊκό βουτυρακι να χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟΝ!
Konstantina
θα το δοκιμάσω σήμερα μιας και έχω αρκετές ώριμες μπανάνες. Δοθείσης της ευκαιρίας να πω οτι απολαμβάνω να βλέπω τις συνταγές σας. Ο τρόπος γραφής είναι γλαφυρός παραστατικός και επιμορφωτικός παράλληλα, μπράβο!
Anonymous
Κέικ απλό στην ετοιμασία αλλά πεντανόστιμο. Το παιδί μου το λατρεύει!!!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
votsalo
Φαινόταν τέλειο όσο ψηνόταν,φουσκωμένο ως επάνω. Το τρύπησα για να δω αν είχε γίνει στα 50 λεπτά, το έψησα ‘αλλα 5 λεπτά,, αλλά μόλις το έβγαλα. ξεφούσκωσε αισθητά και το αποτέλεσμα ήταν λίγο ζυμαροειδές.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Οι φούρνοι έχουν μεταξύ τους αρκετές αποκλίσεις στην ακρίβεια της θερμοκρασίας. Το πιθανότερο είναι ότι ο δικός σας έχει στην πραγματικότητα χαμηλότερη θερμοκρασία εσωτερικά, από όσο το ρυθμίζετε. Απλά έπρεπε να το αφήσετε λίγο παραπάνω ή αφού μετρήσετε με θeρμόμετρο φούρνου την θερμοκρασία του φούρνου σας, να μάθετε την απόκλιση και να την λαμβάνετε υπόψη στη ρύθμιση (π.χ. +10C)
Τετη
Καλησπέρα σας και μπράβο για τις όμορφες συνταγές σας! Να ρωτήσω κατι, μπορώ αντι για ζάχαρη να βάλω μέλι, και αν ναι, σε τι ποσότητα; Επειδή θα το φάει η ενός έτους κόρη μου, θα προτιμούσα να μην έχει ζάχαρη… Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Δεν ξέρω… δεν το έχουμε δοκιμάσει
ελενη
τα παιδιά μέχρι 2 ετών
δεν πρεπει να φάνε μέλι!!
Τετη
Καλημέρα σας. Μέχρι ενός έτους δεν επιτρέπεται.
Anonymous
Γεια σας το κεικ ειναι ΤΕΛΕΙΟ.
Το έφτιαξα δυο φορές και παντα είχε επιτυχία. Θα ήθελα όμως να το αποθηκευσω στο Pinterest , αλλα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κάντε κάτι γι αυτό παρακαλώ.
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστω. Κάτω από το τέλος κάθε άρθρου, υπάρχουν τα tags και ακριβως από κάτω links για sharing και σε facebook, pinterest, twitter κλπ. Είναι με χρυσά γραμματα και όχι λογότυπα και μάλλον θα σας ξεφυγαν γι’ αυτό
Maria
Ενώ συνήθως το κέικ με μπανανες βγαίνει σκουρο στο εσωτερικό, με αυτήν την συνταγή έχει ένα πολυ ωραίο κίτρινο χρωμα. Μπράβο σας για άλλη μια φορά!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
ΛΕΝΑ
Δεν ξέρω πως γίνεται με βούτυρο, το έκανα με καλαμποκέλαιο και είναι εθιστικό!
Sofi
Καλησπέρα, στον αέρα ή αντιστάσεις;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Όταν δεν βλέπετε σε συνταγές να αναφέρεται κάτι άλλο, υπονοούνται οι αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Anonymous
Εγινε πολύ νοστιμο, παροτι έβαλα ελαιολαδο, αντί για βουτυρο. (ισως να ήταν πιο “μπόμπα” με το βούτυρο, αλλά λαδακι έχουμε αφθονο από το χωριο)
Alexandra Tzegka
Καλησπέρα σας!
Μπορώ αντί για βούτυρο να χρησιμοποιήσω λάδι καρύδας κ αντί για γάλα κανονικό γάλα ρυζιού?
Κ αν ναι η αναλογίες παραμένουν ίδιες?
Ευχαριστώ πολύ…
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Με δουλεύετε ε; γάλα ρυζιού;;; από πότε αρμέγεται το ρύζι; Το ότι χρησιμοποιείται η λέξη “γάλα” για ζουμια που το μόνο κοινό που έχουν με το γάλα είναι το χρώμα, δεν σημαίνει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν το γάλα είτε στο θρεπτικό του ρόλο, ούτε στον μαγειρικό του. Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα δύο υλικά που αναφέρετε και έτσι δεν μπορώ να σας συμβουλέψω. Ή μαλλον το μόνο που μπορώ να σας συμβουλέψω, είναι να μείνετε στη συνταγή όπως έχει γραφτεί, που ξέρουμε ότι βγαίνει πολύ καλή!
MARIETTA
Τι εξαιρετικό και πανεύκολο κεικ!
διπλασίασα τη δόση και έβαλα αλευρωμένα κομματάκια κουβερτούρας.Δε χρειάστηκε ούτε μίξερ, με τον αβγοδάρτη έγινε τέλειο!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Anonymous
Είναι το πιο νόστιμο κέικ μπανάνα που έχω δοκιμάσει! Ζουμερο και αφράτο, μπήκε στις αγαπημένες μου συνταγές! Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή κατά καιρούς έχω αρκετές μπανάνες που μένουν, θα μπορούσα να φτιάξω μερικά τέτοια κέικ και να τα αποθηκεύσω με κάποιο τρόπο? (Κατάψυξη?) Ευχαριστώ!
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ευχαριστούμε! Υποθέτω πως θα μπορούσατε να τα καταψύξετε, αλλά μήπως είναι καλύτερη ιδέα να καταψύξετε τις ώριμες μπανάνες;