Χταπόδι Στιφάδο με Δαμάσκηνα σε Κριθαράκι: Νηστίσιμη Κόλαση

xtapodi kritharaki stifado

Χταπόδι με ζυμαρικό και δη κοφτό μακαρονάκι είναι στανταράκι στη νηστεία και όχι μόνον. Αλλά όταν στη συνταγή χταποδι με κοφτο μακαρονάκιεντάσσονται οι λέξεις στιφάδο, δαμάσκηνα και κριθαράκι, τότε μιλάμε για καινούργιες ιδέες και προκλητικές γευστικές περιπέτειες. Οδηγός μας σ’ αυτές είναι η νέα συνεργάτης μας στο Cucina Caruso, η πρώην χημικός και νυν επαγγελματίας μάγειρας σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, Ελένη Δοξιάδη. Να πως μας εξηγεί τη συνταγή και το σκεπτικό της:

Η έμπνευση για αυτή τη συνταγή μου ήρθε την ώρα που παρακολουθούσαKaterina Remoundou στη ΠΥΡΝΑ, ένα μάθημα μαγειρικής της Κατερίνας Ρεμούνδου (ιδιοκτήτριας του must visit παραδοσιακού καφενείου “στου Ζοζέφ”, στον Πιτροφό της Άνδρου ). Η Κατερίνα παρουσίαζε ένα υπέροχο νηστίσιμο και βετζετέριαν στιφάδο με δαμάσκηνα, με κύρια υλικά τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα και τα δαμάσκηνα.

Τα τελευταία 3 χρόνια, που για καθαρά διατροφικούς λόγους δεν τρώω καθόλου κρέας και γαλακτοκομικά για 40 μέρες, αναγκάζομαι να δοκιμάζω διάφορα ώστε να εμπλουτίσω το νηστίσιμο μενού του σπιτιού. Σκέφτηκα λοιπόν, με τί θα μπορούσα να συνδυάσω αυτό το θεϊκό στιφάδο της Ρεμούνδου, που να το κάνει πιο ουσιαστικό και ολοκληρωμένο γεύμα. Και βέβαια μου ήρθε στο μυαλό αμέσως το χταπόδι, αλλά ομολογώ ότι είχα ενδοιασμούς για το γευστικό συνδυασμό δαμάσκηνων και θαλασσινού. Ενδοιασμοί που εξαφανίστηκαν αφού αποτόλμησα την πρώτη δοκιμή!

Eleni Doxiadi xtapodi stifado

Στη συνέχεια, επειδή θύμιζε την παραδοσιακή συνταγή χταποδιού με κοφτό μακαρονάκι, αποφάσισα να το ολοκληρώσω ως πιάτο συνδυάζοντάς το με κριθαράκι που βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον και πρωτότυπο. Αλλά βέβαια ταιριάζει και με κοφτό μακαρονάκι, αν οπωσδήποτε πρέπει να μείνετε προσκολλημένοι στην παραδοσιακή φόρμα, κάνοντας παράλληλα την απόλυτη υπέρβαση, καθώς εντάσσετε στην παραδοσιακή συνταγή χταποδιού την ιδέα του στιφάδου με τα δαμάσκηνα.

Όπως και νάχει, το πιάτο έχει γευστικές εντάσεις, ανατροπές και μια νεωτερικότητα που εύκολα του επισύρουν τον χαρακτηρισμό νηστίσιμη κόλαση.

Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα της Ελένης να πώ με τη σειρά μου ότι η συνταγή είναι εξαιρετική, ειδικά γιατί συνδυάζει ετερόκλητα στοιχεία και παίζει ανοιχτά μεταξύ αλμυρού και γλυκού, ξαφνιάζοντας για το πόσο αρμονικά δένουν όλα αυτά σε ένα πιάτο που δεν θέλεις να τελειώσει! Εύκολα κάνει τη νηστεία, απόλαυση!

χταπόδι νηστίσιμο με κοφτό μακαρόνιΧαρακτηριστικά της συνταγής:

Μέτριας ευκολίας συνταγή κυρίως γιατί απαιτεί παράλληλη δράση σε δυο κατσαρόλες, όπου στη μία γίνεται το χταπόδι και στην άλλη το στιφάδο. Στη συνέχεια γίνεται το κριθαράκι και η δράση ολοκληρώνεται στη 1 ½ ώρα χωρίς το καθάρισμα των κρεμμυδιών, που στη περίπτωσή μας είχε γίνει απ’ το μανάβικο με έξτρα κόστος για το οποίο δεν μετανιώνουμε! Αν το κάνετε μόνοι σας προσθέστε άλλο ένα τέταρτο στον χρόνο.

Στην ουσία πρόκειται για μια συνταγή που έχει τρία ξεχωριστά μαγειρέματα και στο τέλος γίνεται σύνθεση. Τεχνικά έχει τρία βασικά μυστικά, ένα σε κάθε μαγείρεμα της συνταγής:

Μυστικό #1: Το χταπόδι πρέπει βράζει κατά βάση στο ζουμί του (και σε λίγο κρασί Μαυροδάφνη, αλλά αυτό δεν αναιρεί το μυστικό). Ο ιδανικός τρόπος για να το πετυχαίνουμε αυτό είναι να το βάζουμε σε κρύα κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά, ώστε να απελευθερώσει τα υγρά του σταδιακά και να μην «τσιγαριστεί» αλλά να βράσει. Σαν να λέμε το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι θέλουμε στο κρέας.

χταπόδι βραστό στα υγρά τουΜυστικό #2: Τα κρεμμύδια μας τα θέλουμε μελωμένα μεν αλλά να έχουν ‘σπίρτο’ στο κέντρο τους. Αυτό επιτυγχάνεται με σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά στην αρχή και με ήπια στη συνέχεια, όπου προστίθενται και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Προσοχή μην τα «παραβράσετε». Ο συνδυασμός τους με τα γλυκά δαμάσκηνα θα είναι πιο ενδιαφέρον εφόσον έχουν διατηρήσει λίγη αψάδα στο κέντρο τους.

χταπόδι νηστίσιμο με κοφτό μακαρόνι

Μυστικό #3: Το μελωμένο αλλά αλντέντε κριθαράκι (ή κοφτό μακαρονάκι αν επιλέξετε αυτόν τον συνδυασμό). KritharakiΕπειδή το κριθαράκι ή το κοφτό μακαρονάκι βράζει σε αραιή σάλτσα και όχι απλά σε αλατισμένο νερό, η επιλογή καλής πρώτης ύλης είναι το μισό μυστικό. Γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα ζυμαρικά δεν είναι ίδια. Κάποια γίνονται από στάρι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με αποτέλεσμα να μπορούν και να μελώσουν με την σάλτσα εξωτερικά και να στέκουν εσωτερικά, ώστε να χαίρεσαι τον κάθε σπόρο στο στόμα, εφόσον δεν υπερβείς τις χρονικές προδιαγραφές βέβαια. Το δεύτερο μισό μυστικό είναι η ποσότητα του νερού που συνδυαζόμενο με την σάλτσα θα είναι τόσο-όσο για το σωστό αποτέλεσμα. Και εδώ η αναλογία είναι 2 φορές νερό σε σχέση με ζυμαρικό, δεδομένου ότι υπάρχει επιπλέον σάλτσα ντομάτας και ζωμός χταποδιού.

xtapodi-stifado-giouvetsi_20160307_0322Υλικά (για πρώτο πιάτο 6-8 ατόμων ή ως κύριο πιάτο για 4)

Α. Μαγείρεμα χταποδιού:
1 χταπόδι του κιλού (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
60 μλ. γλυκό κόκκινο κρασί Μαυροδάφνη
Β. Μαγείρεμα σάλτσας στιφάδου:
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδο καθαρισμένα
200 μλ ελαιόλαδο
60 μλ. ξύδι από λευκό κρασί
120 μλ κόκκινο ξηρό κρασί
2 κονσέρβες (2Χ400 γρ) ντοματάκια πομοντόρια σε πελτέ
1 δαφνόφυλλο
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, ή μια κοφτή κουταλιά της σούπας αποξηραμένο
1 κ.γ.. μαύρο πιπέρι κόκκους
1 κ.γ. μπαχάρι άκοπο
1 ξυλάκι κανέλα
6-8 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
250 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
Αλατοπίπερο
Γ. Μαγείρεμα Ζυμαρικού:
300-400 γρ. νέο μεσαίο κριθαράκι Barilla (εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την συνταγή και με αντίστοιχη ποσότητα από κοφτό μακαρονάκι Barilla)Kofto
1 κονσέρβα 400 γρ. (η τρίτη συνολικά) ντοματάκια πομοντόρια σε πελτέ
αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Α. Ετοιμάζετε το χταπόδι
1. Αν είναι κατεψυγμένο το βάζετε σε ένα μπολ με νερό βρύσης να ξεπαγώσει για δυο ώρες. Ανοίγετε και καθαρίζετε την κουκούλα. Με μαχαίρι αφαιρείτε το στόμα του ανάμεσα στα πλοκάμια. Το ξεπλένετε καλά.

χταπόδι στιφάδο με κοφτό μακαρονάκι2. Σε μια κρύα κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι με την Μαυροδάφνη, ίσα ίσα να καλύπτει τον πάτο, και ένα φύλλο δάφνης. Ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ώστε να ζεσταθεί σταδιακά το σκεύος μαζί με το χταπόδι, προκαλώντας την απώλεια υγρών απ’ το χταπόδι, μέσα στα οποία εντέλει θα βράσει. Έτσι αποφεύγετε να κολλήσει το χταπόδι στην κατσαρόλα και να καεί.

χταπόδι στιφάδο με κοφτο μακαρονάκι3. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και το γυρνάτε 2-3 φορές από την άλλη πλευρά. Το σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά να μην χάσει την ελαστική υφή του. Ο χρόνος που χρειάζεται για αυτό, εξαρτάται μέχρις ενός σημείου από το αν είχε καταψυχθεί (μαλακώνει πιο γρήγορα γιατί έχουν σπάσει οι ιστοί του), αλλά κυρίως απ’ το μέγεθος του χταποδιού. Ένα μικρομεσαίο χταπόδι του κιλού χρειάζεται περίπου 50’ – 1 ώρα αν είναι φρέσκο. Τσεκάρετε αν είναι μαλακό ανάλογα με την αίσθηση που παίρνετε απ’ το πιρούνι προσπαθώντας να τσιμπήσετε τα πλοκάμια στις βάσεις τους.

χταπόδι στιφάδο με κοφτο μακαρονάκι4. Όταν έχει γίνει, το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και κόβετε τα πλοκάμια ένα προς ένα και το κεφάλι σε λωρίδες. Το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα (περ. 150-200 μλ) το κρατάτε και το προσθέτετε στα ζυμαρικά αργότερα.

Β. Ετοιμάζετε το στιφάδο
Όσο γίνεται το χταπόδι, θα ετοιμάσετε τα κρεμμυδάκια με την σάλτσα τους.

5. Σε πλατιά κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, ώστε να πάρουν ένα αρκετά έντονο χρώμα.

χταπόδι στιφάδο με κοφτο μακαρονάκι

6. Στο πεντάλεπτο προσθετετε το σκόρδο. Όταν τα κρεμμύδια πλέον μαλακώσουν και ψιλοκαούν εξωτερικά, σε περίπου 10 λεπτά, ρίχνετε το κρασί και το ξύδι (τα σβήνετε δηλαδή κατά την μαγειρική ορολογία).

χταπόδι στιφάδο με κοφτό μακαρονάκι

7. Στη συνέχεια προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα δαμάσκηνα που θα μπουν λίγο πριν το τέλος και το τρίτο κουτάκι ντομάτας που θα μπει στο κριθαράκι). Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και να πήξει η σάλτσα (30’- 40’ ανάλογα και με το μέγεθος των κρεμμυδιών). Προσθέτετε τα δαμάσκηνα και αλατοπίπερο και τα μαγειρεύετε για πέντε λεπτά ακόμη πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

χταπόδι στιφάδο με κοφτό μακαρονάκι8. Με κουτάλα που σουρώνει αφαιρείτε τα κρεμμύδια, τα δαμάσκηνα και γενικά τα στερεά κομμάτια της σάλτσας σε ένα ζεστό μπολ και βάζετε ένα καπάκι ή πιάτο ανάποδο από πάνω να μείνει ζεστή. Κρατάτε την κατσαρόλα με τα ζουμιά της για το κριθαράκι.

χταπόδι στιφάδο με κοφτό μακαρονάκιΓ. Ετοιμάζετε το κριθαράκι
9. Στη πλατιά κατσαρόλα που έχουν μείνει τα υγρά απ’ τη σάλτσα, προσθέτετε τα υγρά του χταποδιού και την τελευταία (τρίτη) κονσέρβα ντομάτας. Προσθέτετε επίσης στο υγρό αυτό περίπου 2 φορές την ποσότητα σε βραστό νερό σε σχέση με το κριθαράκι που θα χρησιμοποιήσετε. Δηλαδή στα 300 γρ. κριθαράκι αντιστοιχούν 600 μλ βραστό νερό και στα 400 γρ. αντιστοιχούν 800 μλ. Τα βάζετε σε μεσαία φωτιά να πάρει βράση και μόλις βράσει προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε καλά.

χταπόδι στιφάδο με κοφτο μακαρονάκι10. Αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη να σιγοβράζει και ανακατεύετε κάθε τόσο. Στα 12 λεπτά που λέει η συσκευασία της Barilla για το κριθαράκι (ή στα 10 για το κοφτό) αφαιρείτε απ’ τη φωτιά, κι’ ας έχει μείνει υγρό. Αυτό θα το πιεί το κριθαράκι σας στα επόμενα πέντε λεπτά, καθώς θα δέσουν στη πιατέλα τα τρία στοιχεία του πιάτου, χταπόδι, στιφάδο και ζυμαρικό, διατηρώντας το πιάτο ζουμερό. Η ικανότητα των ζυμαρικών της Barilla να μελώνουν καθώς απορροφούν την υγρασία της σάλτσας ενώ παράλληλα διατηρούν την αλντέντε υφή τους, είναι ακριβώς ο γαστρονομικός λόγος που μας κάνει να τα επιλέγουμε και να τα συνιστούμε. Οφείλεται δε στο γεγονός ότι γίνονται από ποικιλίες σταριού με αναλογικά περισσότερη πρωτεΐνη απ’ αυτό που χρησιμοποιείται στα συνηθισμένα ζυμαρικά.

χταπόδι στιφάδο με κοφτό μακαρονάκιΣύνθεση των τριών στοιχείων του πιάτου σε ένα σύνολο & Σερβίρισμα

Βάζετε σε πιατέλα σαν πρώτη στρώση το κριθαράκι, από πάνω του απλώνετε το στιφάδο και τέλος ακουμπάτε τα πλοκάμια στην κορυφή. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε στα πιάτα.

χταπόδι στιφάδο με κοφτό μακαρονάκιΓια το σερβίρισμα της συνταγής χταποδάκι στιφάδο με δαμάσκηνα και κριθαράκι χρησιμοποιήσαμε την σειρά ΕΞΟΧΗ από τα καθημερινά σερβίτσια της ΙΩΝΙΑ. Και επιλέξαμε τρία διαφορετικά πιάτα που ταιριάζουν μεταξύ τους σε λογική mix & match που γενικά μας αρέσει πολύ, λόγω κοινών χρωματικών κωδίκων παρόλο που δύο πιάτα είναι καθαρά γραμμικά και ένα τρίτο φλοράλ. Αλλά αυτό είναι το ωραίο, ακολουθώντας νοηματικά και την τριπλή λογική σύνθεσης της συνταγής. Επίσης χρησιμοποιήσαμε ως πιατέλα το ταψί της σειράς VELVET που επίσης δένει χρωματικά με τα προηγούμενα αλλά και με το φαγητό μας. Και βέβαια τελειώσαμε τα πιάτα μας χρησιμοποιώντας τα ανοξείδωτα πιρούνια και μαχαίρια της συλλογής FATIMA LOPEZ που την επιλέξαμε για το πολύ πρωτότυπο και χαρακτηριστικό design της. Τέλος, για το κρασί μας επιλέξαμε τα πολύ χαρακτηριστικά ποτήρια PROVENZA της RCR.

χταπόδι στιφάδο με κοφτό μακαρονάκιΕπίσης στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσαμε δυο εξαιρετικά βολικές και ελαφριές αντικολλητικές κατσαρόλες της Fest, την βαθιά 24Χ11,5 για το χταπόδι και την πλατιά χαμηλή 28Χ9 για τη σάλτσα και το κριθαράκι η οποία μάλιστα είναι ιδανική για πολλές συνταγές όπου ζητείται μεγάλη επιφάνεια ώστε να εξατμίζεται πιο εύκολα το νερό απ’ τη σάλτσα, χωρίς να παραβράζει το κεντρικό υλικό.

Χταπόδι Στιφάδο με Δαμάσκηνα σε Κριθαράκι: Νηστίσιμη Κόλαση 4.28/5 (85.52%) 29 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

27 Comments

  • Reply March 10, 2016

    Μάγδα

    Καλησπέρα! Πολύ ωραία πρόταση κι ενδιαφέρον πιάτο. Έχω στην κατάψυξη κάτι μικρά χταποδάκια. Θα μπορούσα να το φτιάξω με αυτά και αν ναι, πώς να μαγειρέψω τα χταποδάκια; Σας ευχαριστώ.

    • Το αναφέρω για τα κατεψυγμένα στο κείμενο. Βγάλτε τα απ’ τη κατάψυξη και βάλτε τα σε μπολ με νερό κανένα δίωρο ή και παραπάνω πριν το μαγείρεμα να μαλακώσουν και μετά ακριβώς όπως στη συνταγή. Απλά επειδή είναι μικρότερα μπορεί να πάρει μόνο γύρω στα 30-35 λεπτά το βράσιμο, ανάλογα και με το ακριβές μέγεθος. Αλλά να το ελέγχετε με το πηρούνι κάθε τόσο σιγουρεύοντας ότι η φωτιά είναι χαμηλή.

  • Reply March 12, 2016

    Anonymous

    Καλημέρα,
    Αν δεν μας αρέσουν τα δαμάσκηνα και γενικά τα ξερά φρούτα, τί άλλο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε;
    Ευχαριστώ

  • Reply March 12, 2016

    Vasilis

    Φαίνεται πολύ νόστιμο..

    Μπορώ να φτιάξω τη συνταγή μέχρι το 8ο βήμα απο την προηγούμενη? και να προσθέσω μόνο το κριθαράκι πριν το σερβίρισμα? ή δεν υπάρχει φόβος να το ξαναζεστάνω..?

    • Ναι βέβαια, αλλά προσπαθείστε να βγάλετε τα κρεμμυδάκια να στέκουν πιο πολύ, άρα σε μικρότερο χρόνο ωστε στο ζέσταμα την επομένη να μην πλαδαρέψουν.

  • Reply March 13, 2016

    Γιώργος Καζακος

    Όλα καλά και όμορφα, κύριε Παπαζυμούρη, και σας εκτιμώ και σας παρακολουθώ και με εντυπωσιάζει αυτή η σπάνια πλέον αρετή της ανιδιοτελούς και παθιασμένης σας αγάπης για το καλό φαγητό,αλλά αυτή η λεπτομερής αναφορά και περιγραφή των σκευών που χρησιμοποιήσατε νομίζω σας αδικεί, γιατί ειναι και αντιαισθητική -με την ηθική έννοια- και συγχωρήστε με, επαρχιωτικής αντίληψης, και δεν είστε τέτοιος άνθρωπος. Καταλαβαίνω τις πρακτικές παραμέτρους του να διατηρεί κανείς έναν ιστότοπο, αλλά στους εραστές το αριστερό ημισφαίριο είναι απο μόνο του off.

    • Ευχαριστώ για τα καλά λόγια αλλά διαφωνώ κάθετα μαζί σας με τους χαρακτηρισμούς “αντιαισθητική” και “επαρχιώτικης αντίληψης” στην προβολή που κάνω στα σκεύη. Η γνώμη σας είναι σεβαστή αλλά αφορά εσάς που προφανώς δεν είστε κοινό-στόχος για σερβίτσια ή για σκέυη. Σας διαβεβαιώ ότι πολλοί που με διαβάζουν με ρωτούν πολύ συχνά για τα σκεύη που συνιστώ και μου έχουν ζητήσει να κάνω αναφορές σε εξοπλισμό. Επίσης θεωρώ ότι η χορηγία μου με την Ιωνία και την Fest είναι εντελώς μέσα στο πνέυμα του blog γιατί ως μάρκες εκφράζουν μια αισθητική και λειτουργική άποψη που μου ταιριάζει και έτσι χαίρομαι που τα συνιστώ. Ήδη υπήρξαν σκέυη που χρησιμοποίησα τα οποία μου έλυσαν τα χέρια και με βοήθησαν σε εξαιρετικό μαγειρικό αποτέλεσμα και αυτό το μοιράζομαι με το κοινό μου ως οφείλω. Άν δεν άξιζαν δεν θα τους είχα χορηγούς. Επειδή αξίζουν τους προβάλλω.

  • Reply March 13, 2016

    Andreas spatoulas

    Εξαιρετικό πιάτο όπου ικανοποίησε και ευχαρίστησε και κοινό (Ρουμάνους) όπου με τα μαλάκια έχουν μια σχέση απλής γνωριμίας και επίσης με το κριθαράκι όπου δεν το γνωρίζουν καν. Και επισεις να πω ότι γευστικά το πιάτο έδωσε σωστές ισορροπίες και εντάσεις και με κρασί πόρτο αντί μαύροδάφνης. Μπράβο!!

  • Reply March 21, 2016

    Κων/νου Χρήστος

    Δημήτρη, μια ερώτηση, λίγο προβοκατόρικη ίσως, και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνεις το παρακάτω υλικό συχνά στις συνταγές σου.
    Το σκόρδο το αφαιρούμε σε κάποιο στάδιο εκτέλεσης ή παραμένει ως μέρος της σάλτσας ;
    Για ποιο λόγο μπαίνει ολόκληρο ;

    Φιλικά
    Κων/νου Χρήστος

    • Όχι το κρατάμε! Δεν έχω θέμα με το σκόρδο εκεί που έχει λόγο να υπάρχει και να προσθέτει γευστικό τόνο, αλλά συχνά μπαίνοντας πολύ αφαιρεί, γιατί καπελώνει γεύσεις, βαραίνει και χωριατέυει τα φαγητά. Θα μπορούσε να μπεί και σε δυο τρια κομμάτια. Μπαίνει ολόκληρο για να βγάλει τα αρωματα του πιο συγκρατημένα.

  • Reply April 11, 2016

    Δημήτρης,

    καταρχήν,συγχαρητήρια,για την συνταγή αλλα και για τις ψαγμενες πληροφορίες, καραβομαγειρας στο επάγγελμα,το χταπόδι,πρεπει παντα στην αρχη να βράζει στο ζουμι,του,κατά δευτερον με ευχαριστεί να βλεπω γυναικεία χερια να χειρίζονται,καλα το ιαπωνικό,μαχαίρι,γιατι δυστυχώς,βλέπω μάγειρες συχνά,που δεν ξέρουν να κοψουν…

  • Μπορούμε να εκτελέσουμε την συνταγή, με την ιδια διαδικασία, με σουπιές αντι για χταποδι;

    • Καλό ερώτημα, αλλά δεν έχουμε σίγουρη απάντηση γιατί δεν το έχουμε δοκιμάσει στη πράξη. Λογικά όμως θα πρέπει να βγεί μια χαρά, αρκεί να κάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία.

  • Τό ‘κανα με 4 μικρά χταποδάκια από Ξηροπήγαδο που τα ψάρεψε φίλος της περιοχής και μου τα έφερε την ίδια μέρα. Αυθαδίασα και έβαλα κοφτό μακαρονάκι και έκοψα και τα πλοκάμια γιατί επέμεναν οι υπόλοιποι στο σπίτι. Πραγματική απόλαυση το πιάτο. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Το μόνο πρόβλημα ότι με βάζουν πλέον να μαγειρεύω όταν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι και αντιμετωπίζω κρίση ταυτότητας…

    • Εμ! Ας προσέχατε… Όμως γυναίκες και άντρες λατρεύουν αυτούς που μαγειρεύουν καλά, οπότε εγώ λέω χαλάλι!
      Το ξέρετε υποθέτω ότι έχω σπίτι στο γειτονικό Κιβέρι.

  • Reply November 16, 2016

    Anonymous

    Καλημέρα κύριε Δημήτρη. Δυστυχώς σ´αυτό το άρθρο οι φωτό του σταδίου της παρασκευής δεν εμφανίζονται. Βγάζει μόνο ένα ερωτηματικό.

  • Reply December 22, 2016

    Anonymous

    Χρησιμοποιώ safari (σε tablet). Δοκίμασα Firefox και κάνει το ίδιο.

    • Sorry το έχασα… το πρόβλημα που υπήρχε πριν μήνες υπάρχει ακόμη; Κάντε κανένα refresh να δουμε;

  • Reply December 23, 2016

    Anonymous

    Απλά υπέροχο !!! Εγώ όμως το έκανα με κους κους το γνήσιο … Όντος γλυψαμε τα δαχτιλα μας !

  • Reply February 2, 2017

    Πάνος

    Η μεγάλη μου απορία σ’ αυτη τη συνταγη (αλλα και στις περισσότερες) ειναι: Γιατι μονον ενα φυλλαράκι δάφνης βρε παιδια… Εγω σε οποιαδηποτε συνταγη που περιεχει δαφνη παντα βαζω 3-4 μεσα. Ειναι απο τα αγαπημενα μου μυρωδικά. Αλλα δεν ειναι μονο θεμα προσωπικου γουστου. Μπορει μια δαφνουλα μονο να βγαλει ουσία και να δωσει το στίγμα της σε τοσες μεγαλες ποσοστητες φαγητου (6 ατομα);

    • Όταν μπαίνουμε στα καρυκεύματα και την ποσότητά τους, μπαίνουμε σε κατ εξοχήν υποκειμενικα κριτήρια γεύσης που ο καθένας κάνει κατά πως τον ικανοποιεί.Προσωπικά και εγώ βάζω συνήθως 3-4 δάφνες όπου βάζω δάφνη. Όμως, η γενική φιλοσοφία του μπλογκ είναι να προσπαθεί να πετύχει νοστιμιά απ’ την μαγειρική τεχνική και τα υλικά, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη τα καρυκεύματα να “διαμορφώσουν¨ την γεύση, εκτός βέβαια από εκεί που το καρύκευμα είναι συστατικό της συνταγής (π.χ. το κύμινο στα σουτζουκάκια μας που είναι μπόλικο). Μ’ αυτό τον τρόπο δίνουμε την ευχέρια στον καθένα να παίξει με τα καρυκεύματα κατα βούληση ώστε να φέρει κάτι στη δικιά του ιδιαίτερη γεύση.

  • Reply May 13, 2017

    Panos Kofos

    Καλησπέρα και απο εμενα. Αν δεν εχουμε μαυροδαφνη σπιτι μοναχα κηρο κοκκινο κι ειναι Κυριακη λιγο πριν μαγειρεψουμε θα μπορουσαμε να την αντικαταστησουμε με κατι;

    • Όχι κάντε το με κανονικό κοκκινο κρασί, απλά δεν θα είναι πολύ γλυκό. Αν θέλετε οπωσδήποτε να γλυκίζει ρίξτε μια κουταλιά ζάχαρη ή μέλι.

  • Reply June 9, 2017

    GIORGOS

    Καθότι δεν έχετε κάποια συνταγή για μοσχάρι στιφάδο, σκέφτομαι να αντικαταστήσω το χταπόδι με μοσχάρι. Παρατηρώ ότι οι χρόνοι βρασμού των κρεμμυδιών και του μοσχαριού όπως περιγράφετε στην συνταγή σας για το κοκκινιστό είναι στο ίδιο εύρος (35′-45′). Οπότε θα έπρεπε να δουλέψει αν συνυπάρξουν τα κρεμμύδια με το κρέας. Ή μήπως κάνω λάθος;

Leave a Reply

Leave a Reply